KÜLTÜR SANAT - 29 Eylül 2022 Perşembe 18:46

İvrindi’de ahilik kültürü yaşatılacak

A
A
A
İvrindi’de ahilik kültürü yaşatılacak

Esnaflardan İvrindi Belediye Başkanı Yusuf Cengiz’in çalışmalarına tam not.

Esnaflardan İvrindi Belediye Başkanı Yusuf Cengiz’in çalışmalarına tam not.


Ahilik kültürünün yaşatılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması anlamında İvrindi’de ilk defa program düzenlenmesine öncülük eden Başkan Cengiz sanayi esnafı başta olmak üzere yıllarca esnaflık yapan emektar ustalardan ve tüm ilçe esnaflarından tam not aldı.


Esnaf ve vatandaşlar programdan duyduğu memnuniyeti “Emek veren kişileri unutmamak, gece gündüz demeden evine ekmek götürmek için çalışan kişilere değer verilmesi sebebiyle mutlu olduk” diye dile getirirken Belediye Başkanı Yusuf Cengiz ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şener Zorlu’ya program sebebiyle teşekkür etti.


İvrindi’de geleneği sürdüreceğiz


Ahilik geleneğinin yüzyıllar öncesine dayandığını ifade eden Başkan Cengiz “Ahilik kültürü bizim geçmişimizde önemli bir yere sahip. 800 yıllık bir geçmişi var. Türklerin Anadolu topraklarını yurt edindiği tarihten itibaren süregelen bir gelenek ahilik. Yiğitlikten çıraklığa, çıraklıktan kalfalığa, kalfalıktan ustalığa, ustalıktan da ahiliğe geçiş evreleri var. Günümüzde de bu geleneği esnaf odası başkanlıklarımız ve esnaflarımız devam ettiriyor. Çok güzel, değerli ve anlamlı bir gelenek. Atalarımızdan, dedelerimizden öğrendiğiniz mesleklere, hayatımızı idame ettirdiğimiz mesleklere sahip çıkma o meslekleri bizlere öğreten kıymetli büyüklerimize aidiyet duygusu ile sarılma arzusu ile ahilik kültürünü yaşatma gayretindeyiz.


İlki gerçekleştiriyoruz


Ahilik Kültürü Haftası Etkinliklerinde ilçede ilk defa bir program gerçekleştiriyoruz diyen Başkan Cengiz “ Ahilik haftası etkinliklerini bu seneden başlayarak artık her sene gerçekleştirme gayretinde olacağız. Ahilik haftası olarak genelde İllerde kutlansa da ilçelerde de programlar da tertip ediliyor. Biz de ahilik kültürünü yaşatma çabamızla bugün ilki gerçekleştirdik. Normalde 16-22 Eylül arası Ahilik Haftası olarak kutlanıyor fakat geçen hafta program yoğunluğu sebebiyle bu hafta gerçekleştirmek zorunda kaldık.


Sanayi esnafımızla iç içe bir program tertip edelim istedik ama hava şartları da ne yazık ki eş vermedi. Tüm bunlara rağmen ilçemizde ilkini gerçekleştirdiğimiz program güzel birlikteliklere vesile oldu. Herkese teşekkür ediyorum" dedi.


Esnaflığın belli kuralları var


Yazılı olmasa da esnafların dayanışma ruhunu artıracak belli kuralları olduğunun altını çizen Cengiz “Ahlak, doğruluk ve dürüstlük, yalan söylememe, eli açık olma, hesap verebilir olma, toplumsal birlikteliği devam ettirebilir çabası içerisinde olma ve en güzeli de işini en iyi şekilde yapıp teslim etme gibi kendi içinde kuralları var. Bu kuralları yerine getirdiğin zaman ilerde anılabilecek, örnek ile gösterilebilecek bir ahi olma yolunda ilerlemiş oluyorsun. İlçe olarak çok güçlü bir esnaf ağımız var. Sanayi esnafı, ilçe merkezi esnaflarımız ve köylerde çeşitli mesleklerle iştigal eden esnaflarımız ile çok güçlü bir esnaf profiline sahibiz. Bu güçlü esnaf kitlemiz ile ortak hareket ettiğimizde ilçemizde güzel işlere imza atacağımıza yürekten inanıyorum" şeklinde konuştu.


Yeni sanayi sitesi projemiz ilçemize hareket katacak


Seçim sürecinden bu yana ilçeye yeni sanayi sitesi kurulması ile alakalı çok yoğun çalışıyoruz diyen Başkan Cengiz “ İvrindi için nefes olacak, yeni fabrikaların kurulup iş sahalarının yaratılacağı yeni sanayi sitesi projemizde oldukça güzel yol kat ettik. Kurtuluş mahallesi sınırlarında mera vasfında bulunan arazisi ilk olarak milli emlak arazisi olarak devri gerçekleşti. Akabinde ise yapı rezerv alanı olarak tescillenerek Belediyemize devredildi.


Bu sanayi sitesi alanında 6 ile 17 dönüm arası değişen 7 adet sanayi fabrikası arsamız, ayrıca 120 ile 150 adet küçük sanayi dükkanları alanımız oluşturuldu. Bu projeyi sonuçlandırmak bizlere nasip oldu. 2008 yılında ilk girişim olmuş ama mera vasfından çıkarılarak devamı gelecek adımlar atılamamış. Biz neredeyse bu proje üstünde tabiri caizse güreştik, olması için gece gündüz çalıştık. Bu zamana kadar projenin hayata geçmesi için gayret gösteren, emek veren herkese canı gönülden teşekkür ediyorum.” diyerek ilçenin çehresini değiştirecek projenin de müjdesini vermiş oldu.


İvrindi Belediyesi tarafından ilçe sanayisine kazandırılan mescid ve lavabolar hizmete açıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Tetik: “Hıdrellez Bayramımız kutlu olsun” Baharın getirdiği bereketin tüm dünyada daim olmasını ve hiçbir ülkenin yoklukla mücadele etmek zorunda kalmamasını dileyen Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Hıdrellez Bayramı dolayısı ile kutlama mesajı yayımladı. Tetik, mesajında dünyanın döngüsü ve devamlılığı için büyük önem arz eden, baharın sembolü, ekinlerin ve çiçeklerin gelişinin müjdeleyicisi Hıdırellez’in ülkede sevinç ve coşkuyla kutlanmakta olduğunu belirtti. Hızır ile İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları inancının da yaşatıldığını hatırlatan Belediye Başkanı Tetik, mesajının devamında “Halk inancına göre, Hızır ile İlyas peygamberler her yıl sadece bir kez Hıdrellezde buluşabiliyorlarmış. Hızır peygamberin karada, darda kalan kişilere yardımda bulunduğuna, onlara kılavuzluk ettiğine, aynı zamanda bolluk ve bereket getirdiğine, İlyas peygamberin de suların koruyucusu olduğuna inanıla gelmiş. Bununla birlikte 5-6 Mayıs tarihi de baharın başlangıcı olarak değerlendirilmiş. Zengin kültürümüzün bir parçası olan bu gün, geçmişle geleceğimiz arasında köprü vazifesi görmüş, kültürümüzü oluşturan örf, adet ve geleneklerimizin nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaşmasını sağlamıştır. Bolluk ve bereketin arttığı, bizlere baharı müjdeleyen Hıdırellez Bayramımızı en içten duygular ile kutlarken, tüm dua ve dileklerinizin kabul olmasını dilerim” ifadelerine yer verdi.
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.