YEREL HABERLER - 13 Şubat 2014 Perşembe 11:15

Köylüler "çıpıt" Dokuyup Para Kazanacak

A
A
A
Köylüler "çıpıt" Dokuyup Para Kazanacak

Balıkesir'de İş-Kur ve Halk Eğitim Merkezi'nin düzenlediği 'çıpıt' dokuma kursuna katılan 25 kursiyer meslek sahibi oldu. Kursiyerler sertifikalarını Vali Ahmet Turhan'ın elinden aldı.
Balıkesir'in Karesi ilçesine bağlı Turplu köyünde 25 kadın kursiyer "çıpıt dokuma" kursu ile hem iş, hem de meslek sahibi oldu. Halk Eğitim Merkezi ve İş-Kur İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen 256 saatlik kurs süresince 25 kursiyer günlük 20 lira harçlık aldı, aynı zamanda da eski kumaşlardan çıpıt, yani kilim dokuyarak ailelerine ekonomik katkı sağlamış oldu.
Turplu köyünde düzenlenen sertifika törenine katılan Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, “Buraya her geldiğimde kendimi köyümde gibi hissediyorum" derken, talep gelmesi halinde kursları tekrarlayabileceklerini söyledi. Vali Turhan, "Sizlere hizmet etmek bizler için bir onur kaynağı. Geleneksel sanatlarımızın tekrar hayat bulması ve köylülerimize kışın geçimini sağlayacağı bir ekmek kapısı kazandırılması açısından çıpıt dokuma kursu güzel bir kurs oldu. Bu kursun organize edilmesinde emeği geçenleri ve burada eğitim gören kursiyerlerimizi tebrik ediyorum. Önümüzdeki süreçte ilimizin büyükşehir statüsüne geçmesi ile köylerimizde daha güzel hizmetler olacağını düşünüyorum. Köylülerimize her zaman kapım açık olacaktır. Köylülerimizden talep gelmesi durumunda yeni kurslar açacağız" dedi.
Çıpıt dokuma tezgahını inceleyen Vali Ahmet Turhan, kursiyerlerle birlikte kumaş kesti ve çıpıt hakkında bilgi aldı. Turplu köyündeki kadınlarla da sohbet eden Vali Turhan, ilkokul öğrencilerine ve köydeki diğer çocuklara oyuncak hediye etti. Törene Vali Ahmet Turhan ile birlikte Karesi Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Salih Göldal, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, Halk Eğitim Merkez Müdürü Mustafa Canseven katıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Festivalin son gününde Ispartalılar şarkıcı Altay’la doyasıya eğlendi Uluslararası Isparta Gül Festivali 3 gün boyunca dolu dolu yaşandı. Festivalin son gününde sabah bölümünde gül hasadı yapılırken, festivalin kapanışı Altay konseriyle oldu. Konserde konuşan Başkan Başdeğirmen, “Isparta’mız dünyada gül adıyla anılan tek şehir. Hem maddi hem manevi, ekonomik, kültürel ve turizm anlamında değerli bir ürünümüz. Gülün sayesinde bugüne kadar çok güzel anılar yaşadık” dedi. Uluslararası Isparta Gül Festivali 31 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirildi. Festivalin son gününde sabah bölümünde gül hasadı yapılırken kapanışı ise sanatçı Altay ile yapıldı. Isparta Meydan AVM’de binlerce kişiye konser veren Altay, enerjisiyle alanı dolduran kalabalığı coşturdu. Konserin bitiminde alana gelen Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve eşi Şadiye Başdeğirmen tarafından Altay’a gül tablosu ve gül ürünleri hediye edildi. Festivalin kapanışında konuşan Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, 3 gün boyunca dolu dolu festival coşkusunun yaşandığını söyledi. Altay’ın da mükemmel bir sahne performansı olduğunu dile getiren Başkan Başdeğirmen, “Isparta’mızın çok değerli marka ürünü olan gül adına yaptığımız festivalimizi tamamladık. Isparta’mız dünyada gül adıyla anılan tek şehir. Dünya gülyağı ihtiyacını karşılayan iliz. Bu bizim için çok değerli ve önemli. Hem maddi hem manevi, ekonomik, kültürel ve turizm anlamında değerli bir ürünümüz. Gülün sayesinde bugüne kadar çok güzel anılar yaşadık. Altay kardeşimizde bu güzel günümüzde bizi yalnız bırakmadı, bugünkü konseriyle programımızı taçlandırdı. Kendisine teşekkür ediyorum” dedi. Sanatçı Altay da Başkan Başdeğirmen ve eşi Şadiye Başdeğirmen’le bir ağabey, bir abla kardeşliği olduğunu ifade ederek, “Kendilerini bir ağabey, bir abla gibi seviyorum. Kalpleri o kadar temiz ki, insanlara o kadar çok faydalı oluyorlar ki bunu ben biliyorum” şeklinde konuştu. Konuşmanın ardından Başdeğirmen çifti sanatçı Altay’a gül tablosu, çiçek ve gül ürünleri hediye etti.