YEREL HABERLER - 31 Mart 2014 Pazartesi 15:32

Edremit’te Kamil Saka Başkan Seçildi

A
A
A
Edremit’te Kamil Saka Başkan Seçildi

(FOTOĞRAFLI - GÖRÜNTÜLÜ)
HABER : BEKİR TERZİOĞLU - SERHAT ŞENKÖKÇÜ
KAMERA : BEKİR TERZİOĞLU - SERHAT ŞENKÖKÇÜ
2014 Mahalli İdareler Seçimleri’nde Balıkesir’in Edremit ilçesinde kesin sonuçlara göre, CHP’nin Adayı Kamil Saka kazandı.
Edremit ilçesinde 98 bin 585 seçmen için 336 sandık hazırlandı. İlçe Seçim Kurulu’ndan alınan bilgiye göre, 86 bin 306 kişi belediye başkanı için oy kullanırken, 86 bin 314 kişi de belediye meclis üyeleri için oy kullandı. Bu oylardan 82 bin 656 tanesi belediye başkanı için geçerli sayılırken, 82 bin 647 tanesi belediye meclis üyeleri için geçerli kılındı.
İlçe genelindeki siyasi partilere göre oy dağılımı ise şu şekilde kaydedildi:
CHP: Başkanlık seçiminde 36 bin 661, belediye meclis üyeliği seçiminde 35 bin 158
AK Parti: Başkanlık seçiminde 27 bin 620, belediye meclis üyeliği seçiminde 27 bin 279
MHP: Başkanlık seçiminde 14 bin 337, belediye meclis üyeliği seçiminde 15 bin 461
HDP: Başkanlık seçiminde bin 831, belediye meclis üyeliği seçiminde bin 978
SP: Başkanlık seçiminde 1000, belediye meclis üyeliği seçiminde 1005
BBP: Başkanlık seçiminde 635, belediye meclis üyeliği seçiminde 885
İP: Başkanlık seçiminde 290, belediye meclis üyeliği seçiminde 437
Bağımsız Aday Kadir Şengür: Başkanlık seçiminde 175, belediye meclis üyeliğinde 0
DSP: Başkanlık seçiminde 107, belediye meclis üyeliği seçiminde 164
TKP: Başkanlık seçiminde 0, belediye meclis üyeliği seçiminde 192
ÖDP: Başkanlık seçiminde 0, belediye meclis üyeliği seçiminde 88
Partilere göre dağılım ile birlikte, CHP ilçede 1 belediye başkanı ve 17 belediye meclis üyesi, AK Parti 10 belediye meclis üyesi, MHP’de 4 belediye meclis üyesi olmak üzere toplam 31 asıl üyelik belirledi.
Sonuçları gecenin ilerleyen saatlerinde öğrenen partililer, Kamil Saka’yı sevenler ve akrabaları, Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. Kamil Saka ile birlikte yüzlerce kişi sevinç gösterileri yaptı. Polis ekipleri, adliye önünde ve şehrin kritik noktalarında geniş güvenlik önlemleri aldı. Omuzlara alınan Kamil Saka, seçim otobüsü üzerinden halkı selamladı. Saka, Edremit için hayırlı olan bir sonuç olduğunu söyleyerek, çalışma arkadaşlarına şimdiden başarılar diledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.