KÜLTÜR SANAT - 29 Mayıs 2024 Çarşamba 09:30

Aynı denizin şarkılarını seslendirdiler

A
A
A
Aynı denizin şarkılarını seslendirdiler

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Türk ve Yunanistanlı sanatçılar tarafından seslendirilen şarkılardan oluşan “Karşı Kıyıların Konseri” isimli etkinliğe katılım yoğun oldu.


Ayvalık Kültür ve Sanat Derneği’nin (AYKÜSAD); Ayvalık Belediyesi katkılarıyla, Yunanistan’ın Midilli Adası’ndan gelen Melirrytos Korosu ile gerçekleştirdiği konserde Ege’nin iki yakasının türkü ve şarkıları birlikte seslendirildi.


Ayvalık Belediyesi’ne ait Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi’nde düzenlenen konsere gösterilen yoğun ilgi nedeniyle salonda oturulacak yer kalmadı.


Ayvalık Belediye Başkan Vekili Mesut Nail Akın’ın da hazır bulunduğu konserde; AYKÜSAD Acapello Korosu Şef Tülin Özdem’in öncülüğünde, Melirrytos Korusu da Şef Georgia Fillipou öncülüğünde de önce ayrı ayrı sonra da birlikte seslendirdikleri türkü ve şarkılarla yüreklerde taht kurdu.


Kısa adı AYFOLK olan Ayvalık Folklor Araştırma Derneği’nin halk oyunları ekibiyle katılıp destek verdiği organizasyon hakkında gazetecilere açıklamalarda bulunan Şef Tülin Özdem, amaçlarının suyun iki yakasındaki dostluk köprüsünü, her iki kıyının ortak türküleriyle yeniden inşa etmek olduğunu vurgulayarak, “Bu gayeyle Yunanistan’ın Midilli Adası’nda Eresos Bölgesi’nde yaşayan dostlarımızın kurdukları Melirrytos Korosu’yla bu organizasyonu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. AYKÜSAD olarak bu tür organizasyonlarımızın süreceğine inanıyorum” dedi.


Melirrytos Korosu Şefi Georgia Fillipou ise Ege’nin iki yakasının insanlarının aynı coğrafyada yaşadıklarına işaret ederek, “Aynı havayı soluduğumuz, geçmişte savaşların verdiği aynı acıları yaşamış toplumlar olarak aramızdaki dostlukları daha da kenetlenerek pekiştirmek istiyoruz. Çünkü suyun iki yakasında karşılıklı kültürel ve sanatsal bağlar kurarak oluşturulan barışın sonsuza kadar sürmesini istiyoruz” diye konuştu.


AYKÜSAD Başkanı Yaşar Akçay da, hazırladıkları organizasyonun bir Ege’de barış için bir simge haline gelmesini diledi.


Bazen duygusal, bazen de hareketli şarkılarla ve Yunanistan’ın meşhur sirtaki danslarından verilen örneklerle gerçekleşen konserin ardından, sahnedeki sanatçılar ayakta alkışlandı.


Ayvalık Belediye Başkan Vekili Mesut Nail Akın konser sonrasında Melirrytos Korosu Şefi Georgia Fillipou ile AYKÜSAD Acapello Korosu Şef Tülin Özdem’e birer buket çiçek takdim ederek, teşekkür etti.



Aynı denizin şarkılarını seslendirdiler

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli 38. Uluslararası Amatör Tiyatro Festivali renkli kortejle başladı 38. Uluslararası Amatör Tiyatro Festivali, Denizli’de bu yıl da yoğun katılım ve renkli görüntülerle başladı. Denizli Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde 9-17 Mayıs 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival, 4’ü yurtdışından olmak üzere toplam 28 tiyatro grubunu Denizlililerle buluşturacak. Denizli Büyükşehir Belediyesinin 9-17 Mayıs 2026 tarihleri arasında düzenleyeceği 38. Uluslararası Amatör Tiyatro Festivali kortejle başladı. Denizli Valiliği yanındaki Atatürk Anıtı önünde başlayan programa, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ali Marım, Genel Sekreter Yardımcısı Özgür Başkurt, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, davetliler ve tiyatro grupları katıldı. Denizli Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde başlayan kortej yürüyüşü, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı boyunca ilerleyerek Delikliçınar Meydanı’nda son buldu. Kent sakinlerinin yoğun ilgi gösterdiği yürüyüşte sokaklar adeta açık hava sahnesine dönüştü. Karabağlar Belediyesi Kent Tiyatrosu Çağdaş Sirk Sanatları Atölyesi ekibinin tahta bacak gösterileri, akrobatik performansları ve kostümlü karakterleri korteje ayrı bir renk kattı. Yerli ve yabancı tiyatro grupları da yürüyüş boyunca yaptıkları performanslarla festivale davet çağrısı yaptı. Tiyatronun büyüsü sokaklara taştı Kortejin ardından konuşan Başkanvekili Ali Marım, festivalin Denizli’nin kültürel yaşamına önemli katkı sunduğunu vurguladı. Marım konuşmasında, tiyatronun yalnızca bir sahne sanatı değil aynı zamanda toplumları birleştiren güçlü bir ifade alanı olduğuna dikkat çekerek, "Amatör ruhla yapılan her sahne, aslında büyük bir emeğin, inancın ve kültürel paylaşımın ürünüdür. Denizli, sanatı destekleyen ve sahiplenen bir şehir olarak bu büyük buluşmaya ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyor" mesajını verdi. Marım, festivalin kente uluslararası bir kültür köprüsü kurduğunu da ifade ederek tüm katılımcılara teşekkür etti. Açılış oyunu ‘Sığıntılar’ büyük beğeni topladı Konuşmanın ardından Marım, festivalde yer alan tiyatro gruplarının temsilcilerini kabul ederek ekiplerle tek tek görüştü. Festivalin açılış perdesi ise Denizli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenen, sezonun dikkat çeken yapımlarından "Sığıntılar" adlı oyunla DBB Kongre ve Kültür Merkezi Fatma Yıldız Salonu’nda açıldı. Oyun, izleyicilerden yoğun ilgi ve alkış aldı. Festival boyunca Denizli’nin farklı noktalarında sahnelenecek oyunlarla kent, bir hafta boyunca tiyatronun evrensel diliyle buluşmaya devam edecek. Tiyatro tutkunları, festival programı ve izlemek istedikleri oyunların e-biletlerine Denizli Büyükşehir Belediyesinin resmi internet adresinden çevrimiçi olarak ulaşabiliyor.
Denizli DTO Başkanı Erdoğan: "Anneler; merhametin, şefkatin ve fedakârlığın en güzel temsilcileridir" Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, Anneler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Annelerin aile yapısının temel taşı olduğunu belirterek, sevgi, fedakârlık ve sabrın en güzel örneğini annelerin gösterdiğini ifade etti. Başkan Erdoğan, "Başta şehit ve gazilerimizin anneleri olmak üzere, tüm annelerimizin Anneler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyor; sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir ömür diliyorum. Hayatta olmayan annelerimizi de rahmet ve minnetle anıyorum" dedi. DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, Anneler Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Başkan Erdoğan mesajında şu ifadelere yer verdi: "Hayatımızın her anında sevgisiyle bizlere güç veren, karşılıksız fedakârlıklarıyla yolumuzu aydınlatan annelerimiz, toplumumuzun en kıymetli değerlerindendir. Aile kurumunun temelini oluşturan annelerimiz; yetiştirdikleri nesillerle geleceğimizin şekillenmesinde büyük bir rol üstlenmektedir. Evlatları için her türlü zorluğa göğüs geren, sevgisini hiçbir zaman eksik etmeyen annelerimiz; merhametin, şefkatin ve fedakârlığın en güzel temsilcisidir. Haklarını ne yapsak ödeyemeyeceğimiz annelerimize yalnızca bir gün de yetmez, hayatımız boyunca gereken sevgi ve saygıyı göstermeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle başta şehit ve gazilerimizin anneleri olmak üzere, tüm annelerimizin Anneler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyor; sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir ömür diliyorum. Hayatta olmayan annelerimizi de rahmet ve minnetle anıyorum."