KÜLTÜR SANAT - 09 Nisan 2019 Salı 17:30

Ayvalık’ta 2. Doğa Festivali heyecanı başlıyor

A
A
A
Ayvalık’ta 2. Doğa Festivali heyecanı başlıyor

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Ayvalık Esnaf ve Sanatkârlar Odası öncülüğünde düzenlenen 2.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Ayvalık Esnaf ve Sanatkârlar Odası öncülüğünde düzenlenen 2. Ayvalık Doğa Festivali başlıyor.


Bu yıl tema olarak “Akkızlı Günler” sloganıyla 11-14 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek olan festivale; Balıkesir Valiliği, Ayvalık Kaymakamlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ziraat Odası, Edremit Orman Bölge Müdürlüğü Ayvalık Orman İşletmesi ile yöre esnafı da tam destek veriyor.


Ünlü diyetisyen Dr. Ender Saraç, ünlü gezgin Akif Budak, ünlü gurmeler; Arzu Öztürk, Süha Baki, Şefika Onur Akatay, Mine Adıgüzel, Ayça Sağlam, Evren Mantı, Hazal Budak, Gülten Özdemir, Dilek Teksoy ve Eray Kılıç gibi televizyon ekranından tanınan birçok ünlünün de katılacağı festivalde; Ayvalık Cihan Şişman Güzel Sanatlar Lisesi ile Özel Ayvalık Lisesi öğrencileri, Ayvalıklı yerel tarihçi Taylan Köken ile bitki tanıma uzmanı Salih Doğan’ın da çeşitli etkinliklerle destek vereceği öğrenildi.


Program içeriği oldukça yoğun


Bu yıl ikincisi düzenledikleri organizasyonun içeriğinin geçtiğimiz yıla nazaran içinin daha dolu olduğunu vurgulayan Ayvalık Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Melih Çakırca, festivalin 11 Nisan günü saat 10.30’da Ayvalık’ın ‘Aşıklar Köprüsü’ olarak da tanımlanan 06 mevkiinden ilçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’na doğru gerçekleşecek kortej yürüyüşü ile başlayacağını söyledi.


Hazırladıkları programa; Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı’nın yanı sıra Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve Balıkesir milletvekillerinin de katılabileceğini kaydeden Melih Çakırca, “Cumhuriyet meydanında saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’mızın bir ağızdan seslendirilmesinin ardından, protokol konuşmaları, halk oyunları gösterimleri, festival stantlarının açılması, canlı müzik dinletileri ile sürecektir. Aynı gün saat 15.00’de Leyla Gastronomi Tadım Noktası tarafından Yöresel Lezzetler Farklı Dokunuşlar isimli etkinliğimiz ve saat 17.00’de de Ayvalık’ımızın yetiştirdiği ünlü ressamımız Emine Alışık’ın resim sergimizin ardından saat 19.00’da Kardeşler Orkestrası’nın Cumhuriyet Meydanı’nda halka açık vereceği konser ile programımızın ilk günü sona erecektir. Festivalimizin ikinci gününde Ayvalık Cihan Şişman Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü öğrencilerinin hazırladıkları canlı performans sunumu, saat 12.00’de Palabahçe Meydanı’ndaki Pino Kafe’de Akkızlı Kış müzik dinletisi, aynı saatlerde Şeytan’ın Kahvesi’nde Arkipel Sanat tarafından hazırlanan Çocuklar İçin Taş Boyama etkinliği, saat 14.15’de Atölye Delice tarafından düzenlenen Soğuk Sıkım Sabun Yapımı workshopu, saat 15.30’da Tadım Atölyesi-Cafe’s de Otlu Balıklı Mücver sunumu, saat 17.00’de Cunda Kültür Merkezi’nde rebetico gösterimi halkımızın beğenisine sunulacaktır. Festivalimizin 3. günü Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Ayvalık’ı ziyaret etmesinin yıldönümü programı ile birleştirilmiştir. Bu kapsamda, saat 10.00’da katılımcılarımızla birlikte Atatürk’ün Ayvalık’a Gelişi’nin sembolik yürüyüşü ile Cumhuriyet Meydanı’nda bu etkinlikle ilgili programa katılacağız. Bunun hemen akabinde saat 14.30’da Macaron Konağı’nda Akkızlı Sıcak Ot ve Lorlu Arapsaçlı Sandviç yapımına ilişkin bir tadım atölyesi çalışmamız olacaktır. Aynı gün saat 15.00’de Yerel Tarih Araştırmacısı Sayın Taylan Köken tarafından Ayvalık Belediyesi’ne ait Ayazma Kilisesi’nde ‘Tarihi ve Mimari Dokular’ ismini taşıyan sunumunu gerçekleştireceğiz. Saat 16.30’da yine Ayazma’da Ayvalık Belediyesi’nin bünyesindeki Zeytin Çekirdekleri tarafından gerçekleştirilecek konserin ardından saat 18.00’de Sakarya Mahallesi’ndeki Midi Kafe’de Yazar Ali Eriç’in söyleşi ve fotoğraf gösterimi etkinliği ve yine saat 20.00’de Cunda Adası meydanında 1900 Orchestra Grubu’nun konseri halkımızın beğenisine sunulacaktır” dedi.


Festival Dr. Ender Saraçoğlu’nun söyleşi ile sona erecek


Ayvalık Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Melih Çakırca yaptığı açıklamada, “Festivalimizin son günü olan 14 Nisan’da ise saat 09.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda toplanıp doğa yürüyüşüne hazırlanacağız. Saat 09.30’da Cunda Adası’ndaki Su Ürünleri Kooperatifi önünde toplanarak Yerel Tarih Araştırmacısı Taylan Köken ile Bitki Tanıma uzmanı Salih Doğan öncülüğünde gerçekleşecektir. Aynı gün saat 12.00’de Ayvalık Öğretmen Evi önünden Cunda Meydan’ına kadar sürecek bisiklet turumuzda Ayvelo-Ayvalık Bisikletlileri eşliğinde yapılacaktır. Aynı saatlerde Cunda Adası’nın önemli bir lezzet durağı olan Sayfiye Restaurant’ta Meze Tadım etkinliğimizin yanı sıra yine Cunda Adası’nda zeytinyağlı yöresel ot yemekleri yarışmamız başlayacak ve saat 14.30’da da bu yarışmada dereceye girenlere ödülleri dağıtılacaktır. Aynı gün saat 15.00’de ise Dr. Ender Saraçoğlu tarafından Sağlıklı Beslenme söyleşisi ile festivalimiz sona erecektir” diye konuştu.


Ayvalık Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Melih Çakırca yaptığı açıklamada, geleneksel hale getirmeye çalıştıkları festival ile hem Ayvalık’ın tanıtımına katkı vermeyi hem de festivale gelen yerli ve yabancı konukların ilçe esnafından yapacakları alışverişler neticesinde ilçe ekonomisine canlılık kazandırmayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Çameli’nin titrek kavak ormanları bulutların arasında görsel şölen sunuyor Denizli’nin Çameli ilçesi, zengin florası ve yüksek endemik tür çeşitliliğiyle dikkat çekiyor. İlçenin önemli doğal alanlarından biri olan titrek kavak ormanları ise özellikle ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor. Sarı, kızıl, turuncu ve yeşilin tonlarıyla oluşan renk cümbüşü havadan görüntülendi. Denizli’nin Çameli ilçesi, zengin florası ve yüksek endemik tür çeşitliliğiyle dikkat çekiyor. Yaklaşık 750 ile 2 bin 300 metre rakımda yer alan ilçe; vadileri, meraları ve yüksek dağlarıyla çok sayıda bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Çameli florasında 200’a yakın endemik bitki türünün bulunması, bölgenin coğrafi yapısının sağladığı doğal zenginlikten kaynaklanıyor. İlçenin önemli doğal alanlarından biri olan titrek kavak ormanları ise özellikle sonbahar ve kış aylarında ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor. Sarıdan kahverengiye uzanan tonların hâkim olduğu bölgede yüksek ağaçların oluşturduğu renk cümbüşü doğaseverler tarafından yoğun ilgi görüyor. Türkiye’de bu denli yoğunlukta görülen titrek kavak topluluklarına nadiren rastlandığını belirten uzmanlar, Çameli’nin bu açıdan önemli bir ekolojik değere sahip olduğuna dikkat çekiyor. Bölge hem biyolojik çeşitlilik hem de doğal güzellik açısından eşsiz bir zenginlik sunuyor. "Bu orman Çameli orman sınırları içerisindedir ve titizlikle korunmaktadır" Titrek kavak ağaçlarının titizlikle korunduğunu ifade eden Endemik Bitkiler Araştırmacısı Rıfat Özdemir, "Bu gördüğünüz titrek kavak ormanları sonbahar ve kış aylarında renk cümbüşü oluşturuyor. Bütün renkleri hemen hemen görürsünüz. Türkiye’deki dağılımı oldukça seyrektir. Bu saha, Çameli orman sınırları içerisindedir ve titizlikle korunmaktadır. Çameli ilçemiz flora açısından çok zengindir" dedi. "Yapılan çalışmalar sonucunda 200’ün üzerinde endemik tür bitki tespit edildi" Çameli’de 200’ün üzerinde endemik tür bitki tespit edildiğini ve çalışmaların devam edeceğini belirten Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan ise, "Çameli ilçemiz endemik türler bakımından en zengin bölgelerden bir tanesi. Özellikle Gargın Yaylası bölge dediğimiz rakamı 2 binin üzerinde olan bir bölgemiz var. Bu bölgemizde şu anda Hasan Hocamızla beraber yapmış olduğumuz çalışmalarla 200’ün üzerinde endemik tür bitki tespitini yaptık. İnşallah yakın bir zamanda da bunların kitap basımını açıklamasını yapmış olacağız. Şu anda özellikle Fethiye-Çameli arasında Akta bölgesi dediğimiz bölgede bir Akkavak orman bölgemiz var. Gerçekten doğanın bir harikası, güzel bir şekilde orada yetişmiş çoğalmış bu ormanımız özellikle sonbahar ve kış aylarında trekking yapmak isteyen yürüyüş yapmak isteyen gruplar için çok güzel bir görsel şölen sunuyor" ifadelerini kullandı. "Vatandaşlarımızı bu güzel doğa harikasını görmeye Çameli’ye davet ediyoruz" Vatandaşları bu güzel doğa harikasını görmeye Çameli’ye davet eden Başkan Cengiz Arslan, "Orman İşletme ile beraber bu bölgenin korunması ile ilgili yerel yönetimler belirli olarak elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. İnşallah buranın doğa turizmine kazandırılması ile ilgili de güzel düşüncemiz projemiz var. Bu bölge bizim yürüyüş rotalarımız alanında en güzel rotalarımız bir tanesi. Bütün bizi izleyen vatandaşlarımızı bu güzel doğa harikasını görmeye Çameli’ye davet ediyoruz" dedi.
Düzce Fındıkta verim ve kalite artırılıyor DÜZCE(İHA) – Düzce’de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından fındık budama eğitimleri, merkez ve ilçelerde devam ediyor. Düzce’de fındıkta verim ve kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalar aralıksız devam ediyor. Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen Fındık Budama Eğitimleri, merkez ve 7 ilçede, 90 köy ve mahallede toplam bin 200 üreticiye ulaşması hedefleniyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, fındığın Düzce için stratejik bir ürün olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: "İlimizde yaklaşık 75 bin hektar tarım arazisi bulunmakta olup, bunun yüzde 85’i, yani yaklaşık 63 bin hektarı fındık alanlarından oluşmaktadır. Fındık, Düzce’nin ana ürünüdür. Bu nedenle verim ve kaliteyi artırmaya yönelik eğitim çalışmalarımıza büyük önem veriyoruz. Merkez ve 7 ilçemizde yürüttüğümüz budama eğitimleriyle bir budama seferberliği başlattık ve bugüne kadar yaklaşık 1.000 üreticimize eğitim verdik. Amacımız, üreticilerimizin daha kaliteli ve daha yüksek verim elde etmesini sağlamak ve bu yolla gelirlerini artırmaktır." Fındığın dünya markası bir ürün olduğunu da belirten Uzun, Düzce’den yıllık yaklaşık 20 bin ton fındık ihracatı gerçekleştirildiğini ifade ederek, "Üreticilerimizin bol ve bereketli bir üretim sezonu geçirmesini istiyoruz. İl Müdürlüğü olarak teknik ekibimizle birlikte fındık verimini artırmaya yönelik çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz" dedi. Eğitim programları kapsamında üreticilere doğru budama teknikleri uygulamalı olarak anlatılarak, fındık bahçelerinde verim ve kalite artışının sağlanması hedefleniyor.