SPOR - 08 Ağustos 2024 Perşembe 17:42

Balıkesir Avrupa Triatlon Şampiyonası’na 2. kez ev sahipliği yapacak

A
A
A
Balıkesir Avrupa Triatlon Şampiyonası’na 2. kez ev sahipliği yapacak

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Triatlon Federasyonu’nun iş birliğinde 34 ülkeden toplamda 514 triatletin yarışacağı “Balıkesir Triatlonu Avrupa Şampiyonası” öncesinde Başkan Ahmet Akın, basın ile buluşarak bilgilendirmede bulundu. Başkan Akın “Hedefimiz, Balıkesir’imizde çok daha fazla triatlon sporcusu yetiştirmek ve önümüzdeki yıllarda bu organizasyonun çıtasını daha yukarılara taşımak” dedi.


Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Triatlon Federasyonunun iş birliğinde; 380’i yurt dışından olmak üzere toplamda 514 triatletin katılacağı “Balıkesir Triatlonu Avrupa Şampiyonası” öncesinde Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın beraberinde; Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Avrupa Triatlon Birliği Genel Sekreteri Kathleen Smet ve Türkiye Triatlon Federasyon Başkanı Bayram Yalçınkaya ile birlikte basının karşısına çıktı. Avlu Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen lansmana; Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, Gençlik Spor İl Müdürü Adem Özalp, basın mensupları ve sporcular katıldı.


Smet: Takdire Şayan


Balıkesir’de gerçekleştirilecek olan Avrupa Triatlon Şampiyonası’nın büyük bir heyecan oluşturduğunu söyleyen Avrupa Triatlon Birliği Genel Sekreteri Kathleen Smet “Özellikle hazırlık aşamasında bu kadar çok kişinin bir araya gelerek güzel bir çalışma ortamı sağlaması gerçekten takdire şayan” dedi.


Tarihte bir ilk


Balıkesir’in bu yıl da geçtiğimiz yıl olduğu gibi Avrupa Triatlon Şampiyonası’na ev sahipliği yaptığını ve bunun tarihte ilk kez gerçekleştiğini ifade eden Türkiye Triatlon Federasyonu Başkanı Bayram Yalçınkaya “Bu bizi gururlandırdı. Bize ne kadar güvendikleri de bu organizasyonun geçen sene ne kadar başarılı olduğunu ortaya koyuyor. Burada; tüm kamu, kurum kuruluşlarının ve yerel yönetimlerin ciddi bir iş birliği var. Gerek federasyonumuz çalışanları, gerekse Sayın Belediye Başkanımız Ahmet Akın’ın da nezdinde çok güzel, uyumlu bir çalışma var. Bu da güzel bir ürün ortaya çıkarıyor. Balıkesir bizim için çok özel bir yer. Balıkesir’de şu anda beş tane çok güçlü kulüp var. Sporcu sayımızın artmasında; okul sporlarına branşımızın girmesi, altyapıya önem vermemiz de büyük katkı sağladı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin de bu geleneksel süreci devam ettirdiği için ben Ahmet Başkanımıza teşekkür ediyorum. Ahmet Başkanım sağ olsun bu organizasyona sahip çıktı. Balıkesir’i, Triatlon’un merkezi olarak görüyoruz.” şeklinde konuştu.


Gençlik Olimpiyat Oyunları’nda 13 Balıkesirli yer alacak


2024 yılında Türkiye Triatlon Federasyonunun uluslararası müsabakalar için yaptığı seçmelerde Balıkesirli 12 sporcunun milli forma giymeye hak kazandığını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın “Ayrıca 2026’da Dakar’da yapılması planlanan ‘Gençlik Olimpiyat Oyunları’ hazırlık kampı için Türkiye genelinde yapılan seçmelerde 20 sporcunun 13’ü Balıkesir’imizin sporcularıdır. Bu durum Balıkesir’imiz için büyük bir gururdur. Balıkesir, tüm potansiyeliyle spor kenti olmaya aday. Bunun için sayın valimizin de destekleriyle çalışmalarımıza devam ettiriyoruz. Belli alanlarda olmazsa olmaz sporlarımız var. Farklı alanlarda öncü olmak için imkânlarımız da var. Bunlarda planlı ve programlı ilerliyoruz. Balıkesir’imizde bir dönüşüm başlattık. Orada da bu konunun altını özellikle çizdiler. Büyükşehir Belediyesi olarak Valiliğimiz ile birlikte Spor Master Planımızı hazırlıyoruz. Aynı zamanda bu master planında öncelikli hedeflerimiz var. İlk olarak kentimizdeki spor altyapısını geliştirmek için bir altyapı planı hazırladık.” dedi.



Spor herkes için erişilebilir olacak


Sportif faaliyetlerin sürdürülebilir ve herkes için erişilebilir olmasını hedeflediklerini belirten Başkan Ahmet Akın “Kentimizdeki spor faaliyetlerini herkes için erişilebilir hale getirmek amacıyla tüm kurumlarla iletişim halindeyiz. Geleneksel sporlarımızı; geliştirmek ve yaşatmak için şehrimizde hem sporu hem de sporcuyu güçlendireceğiz. Avrupa Triatlon Şampiyonası’na yeniden ev sahipliği yapmanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz. Bu yıl 514 triatlet katılım gösterecek. Hedefimiz, Balıkesir’imizde çok daha fazla triatlon sporcusu yetiştirmek ve önümüzdeki yıllarda bu organizasyonun çıtasını daha yukarılara taşımak. Ben tüm sporcularımıza başarılar diliyorum. Organizasyonu takip edecek olan tüm seyirciler ve sporseverlerin de keyifli zaman geçirmelerini temenni ediyorum" şeklinde konuştu.


Hedefimiz; Dünya Şampiyonası’na ev sahipliği yapmak


Organizasyonda emeği geçen herkese özellikle teşekkür eden Vali İsmail Ustaoğlu “Bu sporun gücü, evrenselliği ve vereceği mesaj açısından çok anlamlı. Böyle uluslararası bir organizasyonun ilimizde yapılması da şehrimiz açısından önemli. Ben sporcularımızın hepsine başarılar diliyorum. Bir işin başlangıcının önemli olduğu kadar sürdürülebilirliğine de dikkat etmek gerekir. Önemli bir turizm destinasyonu olan şehrimizin böyle güzel bir organizasyona ev sahipliği yapmasını da çok anlamlı buluyorum. Bu organizasyonlarla şehrimizin tanınırlığı da artıyor. Biz çıtayı yükseltmeyi hedefliyoruz. Hedefimiz; Dünya Şampiyonası’na da ev sahipliği yapmak. Ben tüm sporcularımıza başarılar diliyorum” dedi.


Konuşmaların ardından; Vali İsmail Ustaoğlu tarafından Triatlon Federasyonu Başkanı Bayram Yalçınkaya’ya, Başkan Ahmet Akın tarafından ise Avrupa Triatlon Birliği Genel Sekreteri Kathleen Smet’e çiçek ve hediye takdim edildi. Sonrasında Türk Milli Sporcuları sahneye davet edilerek hatıra fotoğrafı çekildi.



Balıkesir Avrupa Triatlon Şampiyonası’na 2. kez ev sahipliği yapacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van Gölü’nde inci kefali göçü başladı: Ekipler sağanak yağış altında nöbette Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan inci kefalinin üreme dönemi nedeniyle tatlı sulara başlattığı göç yolculuğu bu yıl rekor bir yoğunlukla başladı. Van Gölü’nün endemik türü olan inci kefalinin, üreme amacıyla suyun tersine yüzerek başlattığı zorlu yolculuk gerçekleşti. Yaklaşık 20 bin kişinin geçim kaynağı olan balıkların korunması için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, jandarma, emniyet, sahil güvenlik ve zabıta ekipleri akarsu mansap bölgelerinde teyakkuza geçti. Van İl Tarım ve Orman Müdürü Turgay Şişman’ın da katılımıyla gerçekleştirilen denetimlerde, ekipler yoğun sağanak yağış ve zorlu arazi şartlarına rağmen gece gündüz nöbet tutuyor. Bu yılki göçün geçmiş yıllara oranla çok daha yoğun gerçekleşmesi dikkat çekerken, suyun debisiyle birleşen balık sürülerinin oluşturduğu yoğunluk sahada görev yapan ekipleri de şaşırttı. Kaçak avcılığın önlenmesi adına denetimlerini sıkılaştıran ekipler, inci kefalinin zarar görmeden üreme alanlarına ulaşması için bölgeyi abluka altına aldı. "İnanılmaz bir balık popülasyonu var" Akarsu mansap bölgelerinde incelemelerde bulunan Van İl Tarım ve Orman Müdürü Turgay Şişman, bu yılki göçün geçmiş yıllara oranla çok daha verimli geçtiğini belirtti. İl Müdürü Şişman, "15 Nisan ile 15 Temmuz tarihleri arasında İnci Kefali av yasağı başladı ve şu an devam ediyor. Ekiplerimizle birlikte, balıkların özellikle yumurta bırakmak için sahaya çıktığı bölgeleri kontrol ettik. inanılmaz bir balık popülasyonu var; bu durumdan çok memnunuz. Geçen sene bu kadar değildi, bu sene çok yoğun bir katılım söz konusu. Akarsularımız ve tatlı sularımızdaki sıcaklık 13 dereceye ulaştığında, hayvanların yumurtlamak için gerçekleştirdiği göç hareketi başlıyor. Bu süreçte hem görsel bir şölen oluşuyor hem de balıklar yumurtalarını bırakıyor" dedi. "Balık boylarında da bir artış söz konusu" Bu yılki göçte balıkların fiziksel gelişiminin de sevindirici düzeyde olduğunu dile getiren Şişman, "Tatlı sularda beraberce yaptığımız incelemelerde durumun çok verimli olduğunu gördük. Bu sene inşallah balık boylarında da bir artış söz konusu; bizzat kontrol ettim, oldukça büyük gözüküyorlar. Balık boyundaki bu ilerleme ile birlikte bence çok güzel bir sezon geçecek. Balık açısından her şey olumlu gidiyor" diye konuştu. Kaçak avcılıkla mücadelenin tavizsiz sürdüğünü hatırlatan Şişman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buradan yasağın devam ettiğini tekrar hatırlatmak isterim. 15 Nisan - 15 Temmuz tarihleri arasında inci kefali avcılığı yasaktır. Kaçak avcılık tespitimiz halinde idari para cezaları uygulanmakta ve av malzemelerine el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararı verilmektedir. Bunu tüm halkımıza duyurmayı bir görev kabul ediyoruz."
Isparta Tipi vurdu heyelan yolu kapattı, 2 çoban ve yaklaşık 650 küçükbaş hayvan yaylada mahsur kaldı Isparta’nın Yalvaç ilçesine bağlı Yarıkkaya köyünde, yaklaşık 650 küçükbaş hayvanı ile yaylaya çıkan 2 çoban yoğun kar ve tipi ile birlikte meydana gelen toprak kayması nedeniyle geri dönemedi. Bulundukları yerde mahsur kalan çobanların sağlık durumlarının iyi olduğu, ekipler tarafından gerekli yaşam şartlarının sağlandığı ve sürüyü yalnız bırakmamak için yol yapım çalışmalarının tamamlanmasının ardından sürüleriyle birlikte bölgeden ayrılacakları bildirildi. Olay, sabah saatlerinde Yarıkkaya köyü sınırlarında bulunan Sultan Dağları yaylasında meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, sürülerini otlatmak için yaylaya çıkan çobanlar Bilal Akpınar ve Ömer Şahin, yaklaşık 650 küçükbaş hayvanla birlikte yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle bulundukları yerde mahsur kaldı. Isparta Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Sarıdaş’ın ihbarı üzerine bölgeye AFAD ve İl Özel İdaresi ekipleri sevk edildi. Ekiplerin yaptığı incelemelerde, çobanların ve koyunların geçtiği güzergâhta zemin yapısının zayıfladığı, yağışların da etkisiyle yaklaşık 300 metrelik alanda meydana gelen toprak kayması sonucu yolun çöktüğü ve bu nedenle yaylaya ulaşımın sağlanamadığı ve bu yüzden geri dönemedikleri belirlendi. Bunun üzerine Yarıkkaya köyünden 3 traktörle yola çıkan 15 kişilik köy halkı ve bölgede bulunan ekipler, zorlu arazi şartlarına rağmen mahsur kalan çobanlara ve hayvanlara ulaşarak saman ve yiyecek ulaştırdı. Ancak yolun kapalı olması nedeniyle küçükbaş hayvanların yayladan indirilemediği öğrenildi. Sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilen çobanların, yol yapılana kadar sürülerini bırakmamak için bölgede kalmaya devam ettiği bildirildi. "İnşallah çoban arkadaşlarımıza bir şey olmaz" Çobanlara yardım için bölgeye giden ve ilk ulaşan vatandaşlardan Mikail Şahin, "Orada sürümüz vardı ve bu olay nedeniyle 8-9 hayvanımız telef oldu. Sabah saat 06.30’dan itibaren onları kurtarmak için mücadele ettik, akşam saat 19.30 civarında çalışmaları sonlandırmak zorunda kaldık. Koyunlarımızı ve çoban arkadaşlarımızı gerekli imkanlar sağlanarak bulundukları yerde bıraktık. İnşallah çoban arkadaşlarımıza bir şey olmaz. Biz haberi alır almaz bölgeye gittik ve tehlikeli yollardan geçerek çoban arkadaşlarımıza ulaştık. Allah’a şükür, sağlık durumları iyi. Yanımızda saman ve bazı malzemeler götürdük. Olay yerine vardığımızda sürüde kayıplar olduğunu gördük. Koyunları ve çoban arkadaşlarımızı geri getirmek istedik ancak önümüzde bir akarsu vardı ve yol olmadan bunu aşmamız mümkün değildi. Yoğun tipi vardı ve kar kalınlığı yaklaşık 50 santimetreye ulaşıyordu. Traktörlerimiz bile ilerlemekte zorlandı. Yolu açmak için çok çaba sarf ettik ancak başarılı olamadık. Herkese geçmiş olsun diliyorum" dedi. Yol yapım çalışmalarının sabah saatlerinde devam edeceği bildirildi.