GÜNDEM - 11 Ocak 2025 Cumartesi 19:31

Balıkesir Kent Konseyi Olağan Genel Kurulu toplandı

A
A
A
Balıkesir Kent Konseyi Olağan Genel Kurulu toplandı

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Balıkesir Kent Konseyi Olağan Genel Kurul Toplantısına katıldı. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği bir Balıkesir için çalıştıklarını ifade eden Akın, “Biz, insanların yoksulluğunu yönetmek için değil Balıkesir’de yoksulluğu bitirmek için çalışıyoruz” dedi.


Avlu Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen Balıkesir Kent Konseyi Olağan Genel Kurul Toplantısına, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ve eşi Arbil Akın’ın yanı sıra, CHP Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Hürmüz Avcı, CHP Balıkesir İl Başkanı Erden Köybaşı, Balıkesir Kent Konseyi Başkanı Sevinç Baykan Özden, genel sekreter yardımcıları, daire başkanları ve davetliler katıldı. Daha yaşanabilir bir Balıkesir için emek harcayan Balıkesir Kent Konseyi üyeleri ile bir arada olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, gerçekleşen Genel Kurulun Balıkesir’e hayırlı olması temennisinde bulundu.


Balıkesir’in imkanlarını, potansiyelini, geniş coğrafyasını, kültürel yapısını, Kuvayi Milliye ruhunu tüm Balıkesir’e ve ülkeye yaymak için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını ifade eden Akın, kentteki tüm aktörlerin bu şehre ne katabilirim bilinciyle hareket ettiğini söyledi. 100 yıl önce dünya nüfusunun sadece dörtte birinin kentlerde yaşarken bugün nüfusun yarısından fazlasının kentlerde yaşadığını belirten Akın, “Kentler günümüzün ekonomik, sosyal, kültürel olmak üzere her anlamda merkezi durumunda. Bu durum gelişmeyi tetiklediği gibi pek çok dezavantajı da barındırıyor. Mesela en önemlisi kent yoksulluğu. Kentler, kent yoksulluğu ile tanıştı. Bunun önlenmesinde de Kent Konseylerinin önemi büyük. Kent Konseyimizden çıkan kararlar, kentimizin kalkınmasına katkı verecek projeler. 21. Yüzyılın Balıkesir’ini hep birlikte oluşturmamızın yolu bu. Ortak akıl, birlikte çalışma ve eşgüdüm içerisinde herkesin güçlerini birleştirdiği bir Balıkesir’i hayal ediyoruz ve gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.


Yakın çözüm ekibi sahada


Görevi devraldıktan sonra geçen 9 aylık süreçte saha çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirten Akın, “Balıkesir’i ilçe ilçe değil, köy köy dolaşıyoruz. Yakın Çözüm Ekibimiz kapı kapı vatandaşlarımızı dinliyor. Yapılan yardımlarda da sağ elin verdiğini sol el görmüyor. İhtiyaç sahibi ailelerin evlerine, çocukları için beslenme çantası gönderiyoruz. Kırtasiye desteklerimiz var. Yardımlarımızı yaparken asla ve asla insan onurunu zedelemeyeceğiz.” dedi.


Yakın mutfakta 5 nokta hazır


Tarımda Balıkesir Modelini hayata geçirdiklerini söyleyen Akın, “Biz Balıkesir’i parlatacak ve öne çıkaracak alanların başında tarımı görüyoruz. Bu sebeple tarımda Balıkesir Modelini öne çıkarıyoruz. Bu model ile sözleşmeli, planlı, sanayi ve teknolojiye dayalı, ihracat odaklı bir tarım ve hayvancılık hedefliyoruz. Etimizin, sütümüzün, balımızın, kaymağımızın değerine değer katmak için yeni üretim tesisleri üzerinde çalışıyoruz. Kent yoksulluğu ile mücadele için Yakın Kart, Kent Lokantası hizmetlerini hayata geçirdik. Yakın Mutfaklar kurmaya başladık. Kent lokantalarını Belediye Başkanlarımızın istekleri doğrultusunda istedikleri noktalarda açacağız. Ama Yakın Mutfaklar, ihtiyaç sahiplerinin mahallelerinde açılacak. Şu anda merkezde 5 noktamız hazır. Çok cüzi ücretlerle sıcak dört kap yemeği teslim edeceğiz. Anne ve babalar, evlatlarına sıcak, kaliteli ve sağlıklı yemekler yedirebilecek. Bunlar maalesef Balıkesir’imizin ihtiyacı olan şeyler. Maalesef diyorum çünkü biz insanların yoksulluğunu yönetmek için değil Balıkesir’de yoksulluğu bitirmek için çalışıyoruz.” diye konuştu.


”Kreşler açacağız”


Kooperatifleşmenin önünü açacak, özellikle kadın kooperatifleriyle kadınları üretime teşvik edecek bazı adımları hep birlikte attıklarını aktaran Akın, kadınların özgüvenini yükseltecek uygulamaları hayata geçirmeye devam edeceklerini söyledi. Kreş projesini çok hızlı bir şekilde başlatacaklarını belirten Akın, “Şu an da 7-8 noktada kreş projesini aynı anda yürütüyoruz. Kentimizin kangrenleşmiş sorunlarını çözmekte kararlıyız. 60-70 yıllık bir altyapıya sahibiz. Böyle bir şeyi kabullenmek mümkün değil. Altyapıya çok çalışma yapıyoruz. Günü kurtarmak için değil uzun yıllar fayda sağlayacak projeler yapıyoruz. Balıkesir Takımı kuruyoruz. En büyük oyuncusu ise sizlersiniz. Balıkesir Takımının içerisinde odalarımız, borsalarımız, kent konseylerimiz, kadınlar, gençler, sporcular gibi herkes var.” dedi.


İki meclis daha kurulacak


Balıkesir Kent Konseyi Başkanı Sevinç Baykan Özden, 9 Haziran’da bayrağı devraldıklarını belirtirken şunları söyledi: “Büyükşehir Belediyemiz ve ilgili daire başkanlıklarımıza 69 tane tavsiye kararı göndermişiz bugüne kadar. Bu kararların tamamı meclislerimizde, meclis yürütme kurullarımızdan gelen tavsiye kararlarıydı. Bugüne kadar Büyükşehir’e gönderdiğimiz bütün kararlarımız onay aldı. Kurduğumuz beş meclisimizle yola devam ediyoruz. İki meclisimizi daha kuracağız. Kadın Meclisi, Kuvayı Milliye Meclisi, Engelsiz Şehir Meclisi, Çocuk Meclisi ve Gençlik Meclisi’ni kurduk. Bundan sonra kurulması kararı alacağımız Çevre Meclisimiz ve Emekli Meclisimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımızın tavsiye ettiği ve halkın, vatandaşlarımızın da istediği çok önemli iki meclisti. Bu iki meclisimizi kurulmuş olan beş meclisimiz ile birlikte Kent Konseyimizde daha güçlü bir şekilde yol alacağız” ifadelerini kullandı.



Balıkesir Kent Konseyi Olağan Genel Kurulu toplandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantep Avrupa Birliği şehirler misyonu programına katılıyor Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliğiyle mücadelede Avrupa’daki şehirlerle iş birliği yapacak önemli bir adım attı. Avrupa Birliği’nin Eşleştirme Öğrenme Programına dahil olan Gaziantep, Slovakya’nın Koice ve Bratislava şehirleri ile eşleşti. Programla birlikte Gaziantep’te iklim değişikliğiyle mücadelede yenilikçi stratejiler geliştirilmesi ve kentsel deneyimleri paylaşması hedefleniyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, AB Şehirleri Misyonunun bir parçası olarak Net Zero Cities tarafından kolaylaştırılan Eşleştirme Öğrenme Programına katıldı. Türkiye’den 3, Avrupa’dan toplam 24 şehrin katılma hakkı kazandığı öğrenme ve iş birliği programında, Gaziantep Koice ve Bratislava ile eşleştirildi. Program, 17 aylık bir süreç boyunca devam edecek. Slovakya’nın başkenti Bratislava ve Koice ile birlikte iklim nötrlüğüne ulaşmak için bina emisyonları ve enerji kullanımını azaltma adlı etkinlikte yenilikçi stratejiler üzerinde birlikte çalışılacak, projede en iyi uygulamaları beraber uygulanacak. Gaziantep, program kapsamında iki şehir ile ortak projeler geliştirerek, iklim nötrlüğüne ulaşma konusunda bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunacak. Şehirlerin karşılaştığı çevresel zorluklarla başa çıkma konusunda iş birliği yapmalarını ve etkili çözümler üretmelerini sağlayan programla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi yeşil şehir idealine bir imza daha ekleyerek, önemli bir adım daha atıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin bu girişiminin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada önemli bir kilometre taşı olması ve uluslararası alanda şehrin rolünü güçlendirmesi beklenirken, iş birliği ile birlikte Gaziantep iklim değişikliğiyle mücadelede global düzeyde önemli bir rol üstlenecek. Yerelde ise elde edilen deneyimlerle sürdürülebilirlik stratejilerini daha da ileriye taşırken, Türkiye’de örnek ve pilot il olarak önemli bir misyona daha sahip olabilecek.
İzmir Kursiyerler, işaret diliyle pasta yapıyor İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası, önemli bir projeye imza atarak işitme engellilere yönelik pastacı çıraklığı kursu açtı. İşaret dili çevirmenleri eşliğinde pastacılığın inceliklerini öğrenen kursiyerler, hünerli elleriyle istihdam kapılarını aralayacak. İzmir’de faaliyet gösteren İzmir Sağırları Koruma ve Kalkındırma Derneği, Karşıyaka Sağırlar Derneği ve Bornova Sessizler Derneği üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası’nda sağır ve işitme engellilere yönelik açılan pastacı çıraklığı kursuna başladı. Pastacılığın tüm aşamalarının öğretildiği kursa, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde görevli işaret dili çevirmenleri Melek Uslular ve Özlem Özer eşliğinde ders veriliyor. Sağır ve işitme engellilerin genelde beden gücü gerektiren sektörlerde istihdam edildiğini ancak pek çok farklı alanda da yetenekli olduklarını belirten kursiyerler, kurs sayesinde gıda alanında iş üretmeyi hedefliyor. Kızı işaret diline çeviriyor, annesi pasta yapıyor Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü bünyesinde işaret dili çevirmeni olarak görev yapan Özlem Özer, “İzmir’de faaliyet gösteren üç dernekten Meslek Fabrikası kurslarına başvurmaya yönelik talepler geldi. Meslek Fabrikası ile iletişime geçip ortak bir proje başlattık. Bu kurs işaret dili çevirmenleri olarak bizim için de çok keyifli geçiyor. Biz de tıpkı bir kursiyer gibi tarifleri öğrenmiş oluyoruz. Öğrendiğimiz tarifleri Türk işaret dili gramerine uygun bir şekilde kursiyerlere aktarıyoruz. Karşıyaka Sağırlar Derneği’nin üyesi olan annem de kursiyerlerin arasında. Bu benim için de heyecan verici. Öğrendiği bilgiler evde işime yarayacak” dedi. Özer’in 52 yaşındaki annesi Nesrin Özer de kursta çok keyifli vakit geçirdiğini ve kızıyla birlikte kursa geldiği için çok mutlu olduğunu söyledi. Hayali daha sağlıklı pastalar yapmak 64 yaşındaki kursiyer Bayram Yaşar Kültem de emekli olduktan sonra kursa başlamaya karar verdiğini belirtti. Mutfakla çok ilgili olduğunu dile getiren Kültem, “Öğrenmeye çok meraklıyım. Eşim çalışıyor, ben mutfakla ilgilenmeyi çok seviyorum. Daha önce fabrikalarda çalıştım ve emekli oldum. Gittiğim pastanelerde, kalp sağlığım için daha sağlıklı yiyecekleri tercih etmek istiyorum. Belki bu konuda benim için bir istihdam oluşturulabilir. Sağırlar çok fazla yeteneğe sahip. Sağırların bu alanda da ilerlemesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu. “Engellere takılmadan eşit şekilde başarıya ulaşalım” 42 yaşındaki Kurisyer Özlem Çelik ise daha önce herhangi bir işte çalışmadığını anlattı. Kursta eğitim aldığı için çok memnun olduğunu ifade eden Çelik, “Engellilerin bir engele takılmadan eşit bir şekilde başarıya ulaşmasını hayal ediyorum. Belgeyi aldıktan sonra istihdam edilmek için başvurularda bulunacağım” sözlerine yer verdi. “Mutfakta kendimi çok iyi hissediyorum” 59 yaşındaki kursiyer Aysun Saygın da havalimanında mutfak bölümünde çalıştıktan sonra emekli olduğunu belirtti. Kursa katıldığı için mutlu olduğunu söyleyen Saygın, “Havalimanında buzdolabı ve mermer temizliği yapıyordum, bulaşık yıkıyordum. Meslek edindirme kurslarını da merak ediyordum. Burada olduğum için çok mutluyum. Mutfakta kendimi çok iyi hissediyorum. Artık yemek yapma kısmında çalışmak istiyorum” ifadelerini kullandı. “İşaret dilini öğrenmeyi deneyeceğim” Yiyecek ve İçecek Hizmetleri alanında eğitim veren Jülide Yılmaz, açılan kursun çok önemli ve özel bir proje olduğunu vurgulayarak “Bu değerli projenin içinde olmaktan mutluluk ve gurur duyuyorum. Benim için de güzel bir deneyim oldu. Ben de bu kursta yeni şeyler öğreneceğim. İşaret dilini öğrenmeyi deneyeceğim. İşaret dili tercümanları da bana çok yardımcı oluyor. Karşılıklı bir şeyler öğreneceğimiz bir kurs süreci olacak. Şimdiden un, şeker, tuz ve günaydın kelimelerinin işaret dilindeki karşılıklarını öğrendim” ifadelerini kullandı. İkisi erkek olmak üzere toplam 21 kişinin eğitim gördüğü kurs, 124 saatlik eğitimi kapsıyor. Kurs sonunda sertifika alacak kursiyerler, kendi işyerlerini açabilecek ya da sektörde istihdam edilebilecek.