ÇEVRE - 10 Mayıs 2024 Cuma 13:04

BASKİ, tarımsal sulama sezonuna hazırlanıyor

A
A
A
BASKİ, tarımsal sulama sezonuna hazırlanıyor

Tarımsal sulama sezonu hazırlıklarına son hızla devam eden Balıkesir Büyükşehir Belediyesi iştiraki BASKİ Genel Müdürlüğü 16 ilçede; kanal temizliği, devrilen kanaletlerin yerleştirilmesi, yabancı otlarla mücadele ve bakım onarım gibi işlemlerini tamamladı. Diğer ilçelerde de çalışmalar devam edecek.


Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, nüfusunun 3’te 1’i kırsal mahallelerde yaşayan Balıkesir’de vatandaşların büyük bölümünün geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlaması sebebiyle tarımsal sulamaya oldukça önem veriyor. 71 bin 727 hektar alan ile 2 bin 764 kilometre tarımsal sulama kanalı ve kanaleti bulunan Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Balıkesir Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü (BASKİ), Başkan Akın’ın talimatıyla sulama sezonu öncesinde her birinin bakım, onarım ve temizlik çalışmalarını büyük bir titizlikle gerçekleştiriyor.


Sulama kanallarında detaylı temizlik


Altıeylül, Karesi, Bigadiç, Sındırgı, Dursunbey, Kepsut, İvrindi, Havran, Burhaniye, Manyas, Gönen, Bandırma, Erdek, Gömeç, Balya ve Susurluk ilçelerinde bulunan sulama tesislerine ait kanalların tamamında; makina ve insan iş gücüyle temizliklerini yapan BASKİ ekipleri ayrıca sulama sahasındaki devrilen kanaletleri yerlerine yerleştirip, paletli kepçelerle ana kanalların içinde biriken tortuları temizledi. Yosun ve yabancı otlarla mücadele konusunda da ilaçlama işlemleri gerçekleştiren BASKİ ekipleri, bu ilçelerde bulunan kapalı sistem tesislerinin hat dolumlarını da yaparak sistem arıza kontrollerini sağlıyor.


Tarımsal sulama beyannameleri alınıyor


Sulama sezonu hazırlıkları kapsamında; vatandaşlardan tarımsal sulama beyannameleri almaya devam eden BASKİ; çiftçilerin kesintisiz ve temiz suya ulaşımını sağlamak amacıyla tüm çalışmalarını 16 ilçede tamamladı. Sezon hazırlıkları diğer ilçelerde de hızlı bir şekilde gerçekleştirilecek.


Çalışmalar aralıksız devam ediyor


Tarımsal Sulama İşletmeciliği alanında Türkiye de kurumlar arasında suya yön veren sürdürülebilir faaliyetlerde örnek olan BASKİ Genel Müdürlüğü, tarımsal üretimde verimlilik artışının en önemli unsurlarından su kaynaklarının geliştirilmesi, sulu tarım alanlarının etkin kullanımının sağlanması ve çiftçilerin ürünlerindeki verimini en iyi düzeyde alabilmesi için çalışmalarına aralıksız devam ediyor.


Çiftçilerin verimi artacak


Geçtiğimiz yıl sulama yapamadıklarını belirten çiftçi Mert Kaygan, bu yıl sulama yaparak verimlerini artıracaklarını ve daha fazla tarla ekebileceklerini söyledi.


Kanalların temizlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren çiftçi Nurullah Kocabaş “Geçtiğimiz yıl ekemedik, susuz kaldı. Aralıklarla kanal temizlenirse çok daha iyi olacak” dedi.



BASKİ, tarımsal sulama sezonuna hazırlanıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TFF, Süper Lig’de 37. haftanın VAR kayıtlarını açıkladı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında oynanan karşılaşmaların VAR kayıtlarını açıkladı. TFF, Süper Lig’in 37. haftasında oynanan 4 karşılaşmanın Video Yardımcı Hakem (VAR) kayıtlarını Youtube hesabından ses ve görüntülü olarak paylaştı. Videoda yer alan maçlar ve alınan kararlar şöyle: - İstanbulspor - Sivasspor müsabakasının 64. dakikasında köşe vuruşu sonrası hakem Ömer Faruk Turtay, elle oynama belirleyerek penaltı noktasını gösterdi. VAR’dan gelen uyarı sonrası pozisyonu izleyen Turtay, penaltıyı iptal ederek köşe vuruşu kararı verdi. - Beşiktaş - Hatayspor maçının 90+3. dakikasında ev sahibi ekibin köşe vuruşu sonrası ceza sahasında Salih Uçan’a yapılan müdahale için VAR, potansiyel penaltı kararı için hakem Cihan Aydın’a uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Aydın, Beşiktaş lehine penaltı noktasını gösterdi. - Gaziantep FK - Fatih Karagümrük karşılaşmasının 53. dakikasında Ceccherini’nin Markovic’e yaptığı müdahale sonrası hakem Zorbay Küçük sarı kart gösterdi. VAR uyarısıyla kenara gelerek pozisyonu izleyen Küçük, sarı kartı iptal ederek Ceccherini’yi kırmızı kartla oyun dışına gönderdi. - Kayserispor - Konyaspor mücadelesinin 14. dakikasında duran topta Uğurcan’ın yerde kalması sonrası VAR hakem Halil Umut Meler’e uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Meler, Duckens Nazon’un kural dışı hareketi nedeniyle direkt kırmızı kart gösterdi.
Ankara Türk Mutfağı Haftası’nda Türkiye’nin eşsiz lezzetleri ve mutfak kültürü dünyaya tanıtılacak Türk mutfağının tarihi ve kültürel mirası, 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası’nda yurt içi ve yurt dışında düzenlenecek etkinliklerle tanıtılacak. Türk mutfağının kendine özgü niteliklerine dikkat çekilecek etkinliklerde, Türk mutfağı ve kültürü hakkında bilgi verilecek. Türk Mutfağı Haftası tanıtım etkinlikleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde “Asırlık Tatların Buluşma Noktası: Yedi Bölgede Türk Mutfağı” temasıyla program ve sergi düzenlenecek. Etkinlikte Türk mutfağının geleneksel, sağlıklı ve atıksız kültürel mirasını vurgulayan ve Türk mutfağının zenginliğini aktaran bir video gösterilecek. 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde gerçekleştirilecek etkinliklerde Türkiye’nin iklim yelpazesinin ve coğrafi çeşitliliğinin Türk mutfağının zenginliğine katkıları ile Türk misafirperverliğinin mutfak kültürüne yansımaları vurgulanacak. Türk mutfağında sadece yemeklerin değil aynı zamanda kültürün, geleneğin ve duygudaşlığın da paylaşıldığı yerli ve yabancı konukların dikkatine sunulacak. Türkiye’nin farklı bölgelerinin zengin mutfak kültürü ve özgün nitelikleri konuklarla paylaşılacak. Etkinlik kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda hazırlanan sergi ve dijital deneyim alanlarında Türkiye’nin Ege’den Doğu Anadolu’ya, Karadeniz’den İç Anadolu’ya kadar farklı coğrafi bölgelerinin sahip olduğu doğal ve kültürel miras ile tarımsal çeşitlilik beş duyuya hitap edecek şekilde sunulacak. Ayrıca Türkiye’nin tüm bölgelerinin mutfak zenginliği ve sofra kültürleri hakkında bilgi verilecek, çeşitli bölgelere ait mutfak araç gereçleri, el emeği dokuma işleri ve sofra sunumları görülebilecek. Ait oldukları yörede kültür, turizm ve ekonomi gibi pek çok alana etki ederek katma değer oluşturan coğrafi işaretli ürünler tanıtılacak. Kurulacak dijital ekranlarda Türk mutfağının hikâyesi, tarihi gelişimi ve bölgelerin kendine has dokuları izlenebilecek. 1 ay boyunca ziyaret edilebilecek sergide Türk mutfağının sahip olduğu zengin yiyecek ve içecek çeşitliliği, hazırlanma ve tüketme aşamalarındaki birlikte üretme kültürü, toplumsal dayanışma, kaynaşma ve paylaşma dinamikleri öne çıkarılacak.