EĞİTİM - 15 Aralık 2025 Pazartesi 14:57

İHA Bakım ve Onarımı İçin Elektro-Mekanik Teknisyenlerinin Mesleki Becerilerinin Geliştirilmesi Projesi tamamlandı

A
A
A
İHA Bakım ve Onarımı İçin Elektro-Mekanik Teknisyenlerinin Mesleki Becerilerinin Geliştirilmesi Projesi tamamlandı

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Edremit Sivil Havacılık Yüksekokulu tarafından yürütülen ve Erasmus+ KA220 Mesleki Eğitim İşbirliği kapsamında Ulusal Ajans tarafından desteklenen "İHA Bakım ve Onarımı İçin Elektro-Mekanik Teknisyenlerinin Mesleki Becerilerinin Geliştirilmesi" (UAVET) Projesi’nin kapanış konferansı gerçekleştirildi.


Konferansın açılışı Prof. Dr. Abdullah Soykan’ın konuşmasıyla başlarken, Doç. Dr. Seyhun Durmuş proje çıktıları hakkında bilgilendirme yapmanın yanı sıra İHA teknolojisi ile bakım, onarım ve sorun giderme süreçlerine ilişkin sunumlar gerçekleştirdi. Program kapsamında Dr. Öğr. Üyesi Gülaçtı Şen, İHA mevzuatı ve pilot gereklilikleri üzerine bilgiler verdi. Geleceğin teknisyen adayları olan Edremit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği etkinlik, okul müdürü Ertan Çınar’a ve katkı sağlayan öğretmenlere teşekkürlerin sunulduğu proje değerlendirmesinin ardından sona erdi. Kapanışta, üniversite ile mesleki ve teknik liseler arasındaki iş birliklerinin güçlendirilmesi gerektiği vurgulanırken, UAVET Projesi’nin Türkiye’nin İHA teknisyenliği alanındaki nitelikli insan kaynağına önemli katkı sağladığı ifade edildi.



İHA Bakım ve Onarımı İçin Elektro-Mekanik Teknisyenlerinin Mesleki Becerilerinin Geliştirilmesi Projesi tamamlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sarıyer Spor Kulübü’nden İstanbulspor maçının hakemine tepki Sarıyer Spor Kulübü, Trendyol 1. Lig’in 17. haftasında iç sahada İstanbulspor’a 2-1 mağlup oldukları maçın Video Yardımcı Hakemi (VAR) Davut Dakul Çelik’in kulüp aleyhine yanlış kararlar verdiğini belirten bir açıklama yaptı. Lacivert-beyazlı kulüpten yapılan açıklamada, "VAR hakemi Davut Dakul Çelik müsabaka boyunca tarafsızlığını koruyamamıştır. Şikayet başvurumuzun ekinde teslim edilen CD görüntüsündeki müsabaka pozisyonu açıkça incelendiğinde görülecektir ki rakip takımın 66 numaralı futbolcusu ceza sahası içerisinde topa eliyle müdahale etmekte olup topun gidiş yönünü açıkça değiştirmektedir. Bu pozisyonun VAR odasında incelenmiş ve açıkça penaltı pozisyonu olmasına rağmen müsabaka VAR hakemi tarafından ilgili pozisyona ’penaltı yok’ yorumu yapılarak devam kararı verilmiştir. Aynı müsabaka içerisinde meydana gelen bir başka pozisyonun incelenmesi neticesinde; Sarıyer Spor Kulübü lehine gerçekleşen ve gol çizgisi teknolojisi ile desteklenmesi halinde dahi gol olarak değerlendirilmesi gereken, son derece açık ve net bir gol pozisyonunda, topun çizgiyi geçmediği gerekçesiyle gol kararı verilmemiştir. Oysa ki söz konusu pozisyon, VAR sistemi kapsamında çoklu kamera açılarıyla, ağır çekim ve yakın plan görüntüler üzerinden ayrıntılı şekilde incelenmeye son derece elverişli olup, VAR hakeminin bu pozisyonu incelememesi, yahut incelemiş olmasına rağmen Sarıyer Spor Kulübü aleyhine olacak şekilde orta hakemi yönlendirmesi, futbolun oyun kuralları, VAR protokolü ve hakemlik mesleğinin tarafsızlık ve objektiflik ilkeleri ile açıkça bağdaşmamaktadır. Sarıyer Spor Kulübü olarak; futbolun adil, tarafsız ve dürüst şekilde yönetilmesi adına gerekli adli ve idari süreçleri resmî olarak başlattığımızı kamuoyunun bilgisine saygıyla arz ederiz" cümlelerine yer verildi.
Antalya Corendon Airlines 5. Finansın Geleceği Zirvesi’ne sponsor oldu 5. Finansın Geleceği Zirvesi, 11 Aralık’ta Turkuvaz Medya Merkezi’nde gerçekleşti. Bankacılık, sermaye piyasaları ve reel sektörü bir araya getiren zirveye Corendon Airlines destek sponsoru olarak katkı sağladı. Ekonomi yönetiminin yol haritası, finansal istikrar ve yatırım ikliminin ele alındığı zirvede; kamu, finans ve özel sektör temsilcileri güncel ekonomik gelişmeleri çok boyutlu şekilde değerlendirdi. Zirve kapsamında düzenlenen panellerde, küresel ekonomik görünüm, Türkiye’nin finansal dönüşüm süreci ve sektörler üzerindeki etkiler masaya yatırıldı. Zirve kapsamında konuşan Corendon Turizm Grubu Finans Danışmanı Batuğhan Karaer, havacılık ve turizm sektörünün finansal dinamiklerine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Karaer, artan maliyetler, finansmana erişim, döviz dengesi ve sürdürülebilir büyüme başlıklarında havacılık sektörünün mevcut konumuna ve gelecek beklentilerine dair değerlendirmelerde bulundu. Etkinliğin kapanış bölümünde ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımıyla gerçekleştirilen "Para Sohbetleri" oturumu, ekonomi gündemine ilişkin önemli mesajlara sahne oldu. 5. Finansın Geleceği Zirvesi ve 13. Para Sohbetleri Zirvesi, Corendon Airlines’ın destek sponsorluğunda tamamlandı. Zirvenin açılışına; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, BDDK Başkanı Şahap Kavcıoğlu, SPK Başkanı Ömer Gönül ve Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Korkmaz Ergun katıldı.
İzmir Heydar Aliyev vefatının 22. yılında Aliağa’da anıldı Azerbaycan’ın kurucusu merhum Cumhurbaşkanı Heydar Aliyev, ebediyete intikal edişinin 22. yıl dönümü Aliağa’da anıldı. Anma programı, Aliağa’da kendi adını taşıyan Heydar Aliyev Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirildi. Heydar Aliyev Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müsteşarı Doç. Dr. Necibe Nesibova, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Firdevs Çatalkaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Dr. Erdoğan Akyüz, İlçe Jandarma Komutanı Yusufcan Gökgöz, İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Can siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Anma programı saygı duruşunun ardından Türkiye ve Azerbaycan Milli Marşlarının okunmasıyla başladı. Programın açılış konuşmasını Heydar Aliyev Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya Teknolojileri Bölümü Laboratuvar Şefi Necmiye Ertürk Atalar yaptı. Ardından anma programı günün anlam ve önemini belirten protokol konuşmaları ile devam etti. İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Firdevs Çatalkaya konuşmasında, "Heydar Aliyev zor zamanlarda geri adım atmayan, milletine güvenen ve geleceği cesaretle inşa eden bir devlet adamıydı. Heydar Aliyev’in bıraktığı en güçlü miras bağımsız, onurlu güçlü bir Azerbaycan’dır. Bu mirasın temelinde Türkiye ile Azerbaycan arasında sarsılmaz kardeşlik vardır. Bu kardeşlik sonsuzdur, ebedidir. Bu birlik ve beraberlik sonsuza kadar yaşayacaktır" dedi. Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müsteşarı Doç. Dr. Necibe Nesibova, Heydar Aliyev Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okuyan öğrencilerin Heydar Aliyev’in değerlerine sahip çıkacağına inandığını ifade ederek şunları söyledi: "Sevgili öğrenciler siz her gün bu okula geldiğinizde onun adıyla koşuyorsunuz. Bu isim sadece bir okul adı değil. Hem Azerbaycan’ın hem de Türk dünyasının tarihlerinde iz bırakmış büyük bir devlet adamının ismidir. Heydar Aliyev, Azerbaycan’ın en zor zamanlarında sorumluluk üstlendi. Azerbaycan’ın uluslararası arenada saygın bir konuma gelmesini sağladı. Bugün hızlı şekilde gelişen Azerbaycan onun eseridir. O Azerbaycan’ımızı parçalanmaktan, kaostan, yok olmaktan kurtardı. Dünya tarihinin en önemli liderlerinden olan Heydar Aliyev yalnızca Azerbaycan’ın kaderine değil tüm Türk Dünyası’nın geleceğine yön veren bir lider olmuştur. Aziz Heydar Aliyev’in hatırasını rahmetle ve minnetle anarken onun bizlere miras bıraktığı değerleri bugün siz sevgili öğrencilerin sahip çıkacağına inanıyorum" Heydar Aliyev’in Azerbaycan’ı karanlık günlerden çıkardığını söyleyen Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Heydar Aliyev’in aramızdan ayrılışının 22. yıl dönümü münasebetiyle bir araya geldik. Heydar Aliyev bugünkü modern Azerbaycan’ın kurulmasına liderlik etmiştir. Yokluk ve yoksulluk içerisindeki bir ülkeyi modern hale getirmiştir. Nasıl ki Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı’ndan sonra modern bir ülke kurdu. Aynı şekilde Heydar Aliyev de ülkesini karanlık günlerden çıkararak modern Azerbaycan’ı kurmuştur. Bizler şunu bilip şunu söylüyoruz: Tek millet iki devlet" Protokol konuşmaların ardından Heydar Aliyev Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri arasında düzenlenen, Heydar Aliyev’i anlatan resim, şiir, kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Program, öğrencilerin hazırladığı "Büyük Lider: Heydar Aliyev" adlı sunum gösterimi ile sona erdi.
Gaziantep Gaziantep’in tescilli lezzeti beyran dünya lezzetlerini solladı Gastronomi şehri Gaziantep’in UNESCO korumasında yer alan tescilli lezzetlerinden beyran, dünyaca ünlü lezzetleri geride bırakarak dünyanın en iyi 2’inci yemeği seçildi. Gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) şehirler ağına dahil edilen Gaziantep, Türkiye’nin en zengin mutfaklarından birine ev sahipliği yapıyor. UNESCO’nun 116 şehir arasında gastronomi alanında fark oluşturan şehirler ağına Türkiye’den seçilen ilk şehir olan Gaziantep eşsiz ve zengin mutfağıyla dünyada da adından söz ettiriyor. Gaziantep mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden olan beyran kent mutfağının en sevilen yemekleri arasında yer alıyor. Dünyanın önde gelen gastronomi platformlarından TasteAtlas, "Dünyanın en iyi 100 çorbası" listesini açıkladı. Beyran ustaları: Beyran çorba değil Türkiye’nin gastronomi başkenti Gaziantep’e özgü bir lezzet olan beyran yemeğinin dünyanın en iyi 2’inci yemeği seçilmesi dünyaca ünlü lezzetleri geride bıraktı. Beyranın listede 2’inci sırada yer alması beyran ustalarını sevindirmekle birlikte ana yemek olduğu için beyrana çorba denilmesine de karşı olduklarını dile getirdi. Beyran yemeğinin çorba olmadığını ve kentin geleneksel en lezzetli yemeği olduğunu belirten ustalar, beyranın Gaziantep’in vazgeçilmez en önemli yemeklerinden olduğunu vurguladı. Şifalı ve güçlü aromasıyla biliniyor Çok yüksek ateşte pişirilmesinin yanı sıra içindeki kuzu eti, pirinç, baharat ve bol sarımsakla ağızları tatlandıran beyran, şifa niyetine de içiliyor. Özellikle sonbahar ve kış aylarında bağışıklığı güçlendirici özelliğiyle nezle ve grip gibi hastalıklara karşı doğal bir koruyucu olarak tercih edilen beyran, şifalı ve güçlü aromasıyla biliniyor. Beyranın dünya çapında tanınmasına çok sevindiklerini belirten beyran ustaları, Gaziantep’in binlerce yıllık mutfak kültürünün, emeğinin ve ustalığının dünya sahnesinde tescillenmesini büyük bir başarı olarak nitelendirdi. Beyranın dünyada 2’inci sırada yer almasının gururunu yaşıyoruz Hazırlanması saatler süren beyranın içerisindeki kemik suyu, et, pirinç, sarımsak ve çeşitli baharatlar ile vatandaşların vazgeçilmezleri arasında yer aldığını belirten beyran ustaları, Gaziantep’te evlerin yanı sıra hemen her lokanta ve restoranın menüsünde yer alan beyranın dünyada 2’inci sırada yer almasının gururunu yaşadıklarını dile getirdi. Beyranın Gaziantep mutfağının en sevilen lezzetlerinden olduğunu belirten beyran ustalarından Ahmet Çadır, beyran yemeğinin dünyada 2’inci sırada yer almasının Gaziantep mutfağının gücünü bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı. "Biz beyranı yemek olarak adlandırıyoruz" Güçlü aroması ve besleyici yapısıyla bilinen beyran yemeğinin Gaziantep mutfağına ait lezzetlerden olduğunu belirten Çadır, "Gaziantep’te UNESCO tarafından koruma altında olan beyranımız dünyada ikinci çorba seçildi. Tabii buna üzülsek mi, sevinsek mi bilemedik. Çünkü biz beyranı Gaziantep olarak yemek olarak adlandırıyoruz. Ama dünyada ikinci çorba seçilmiş. İkinciliği de üzüldük. Çünkü bu yemeğin hakkı birinci olmalıydı. İnşallah önümüzdeki yıllarda birinci yemek veya birinci çorba listesinin en başında beyranı görürüz. Çünkü yüzyıllardır Gaziantep’te gelenek haline gelen şifa deposu, protein deposu, C vitamini deposu, antibiyotik deposu, doğal antibiyotiktir. Beyrana çorba denilmesinden neden hoşnut olmuyoruz? 12 saat biz buna emek veriyoruz. 12 saat boyunca bir çorba hazırlanmaz sanırım. 12 saat boyunca başında beklenilen bir yemeğin hazırlandığını düşünmüyorum. Yine de Gaziantep’imize hayırlı olsun. Herkesi Gaziantep’e bu lezzeti yemeye bekleriz" dedi. "Gazianteplinin haftada en az bir gün tükettiği yemektir" Beyran yemeğinin özellikle sonbahar ve kış aylarında bağışıklığı güçlendirici özelliğiyle nezle ve grip gibi hastalıklara karşı doğal bir koruyucu olarak tercih edildiğini bildiren Çadır, "Kış başlayınca beyran Gazianteplinin haftada en az bir gün tükettiği yemektir. Çünkü biliyorsunuz Gaziantep’te kuru iklim mevcuttur. Kuru bir havada da hastalıklar daha çok yayılıyor. Onu önlemek için Gaziantepli beyran içerek önlem alıyor. Beyran yemeğinin içinde yağsız kuzu etleri var. Kuzunun boyun ve kürek eti var. 12 saat pişer. İçinde ilikli kemik suyu, et suyu var. Çok güzel aroması var. Sarımsak olsun, biber olsun, limon sıkıyoruz, C vitamini olsun. Beyran hem lezzetli hem şifalı bir yemek olduğundan şu an herkes tarafından çok ilgi görüyor" şeklinde konuştu. Beyran yemeğinin dünyada 2’inci sırada yer almasından gurur duyduklarını belirten vatandaşlar ise ana yemek olduğu için beyrana çorba denilmesine de karşı olduklarını dile getirdi.
Gaziantep Gaziantep’in tescilli lezzeti beyran dünya lezzetlerini solladı Gastronomi şehri Gaziantep’in tescilli lezzeti olan ve kentin UNESCO korumasında yer alan lezzetlerinden beyran, dünyaca ünlü lezzetleri geride bırakarak dünyanın en iyi 2’inci yemeği seçildi. Gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) şehirler ağına dahil edilen Gaziantep, Türkiye’nin en zengin mutfaklarından birine ev sahipliği yapıyor. UNESCO’nun 116 şehir arasında gastronomi alanında fark oluşturan şehirler ağına Türkiye’den seçilen ilk şehir olan Gaziantep eşsiz ve zengin mutfağıyla dünyada da adından söz ettiriyor. Gaziantep mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden olan beyran kent mutfağının en sevilen yemekleri arasında yer alıyor. Dünyanın önde gelen gastronomi platformlarından TasteAtlas, "Dünyanın en iyi 100 çorbası" listesini açıkladı. Beyran ustaları: Beyran çorba değil Türkiye’nin gastronomi başkenti Gaziantep’e özgü bir lezzet olan beyran yemeğinin dünyanın en iyi 2’inci yemeği seçilmesi dünyaca ünlü lezzetleri geride bıraktı. Beyranın listede 2’inci sırada yer alması beyran ustalarını sevindirmekle birlikte çorba listesine alınmasına ise karşı çıktı. Beyran yemeğinin çorba olmadığını ve kentin geleneksel en lezzetli yemeği olduğunu belirten ustalar, beyranın Gaziantep’in vazgeçilmez en önemli yemeklerinden olduğunu vurguladılar. Şifalı ve güçlü aromasıyla biliniyor Çok yüksek ateşte pişirilmesinin yanı sıra içindeki kuzu eti, pirinç, baharat ve bol sarımsakla ağızları tatlandıran beyran, şifa niyetine de içiliyor. Özellikle sonbahar ve kış aylarında bağışıklığı güçlendirici özelliğiyle nezle ve grip gibi hastalıklara karşı doğal bir koruyucu olarak tercih edilen beyran, şifalı ve güçlü aromasıyla biliniyor. Beyranın dünya çapında tanınmasına çok sevindiklerini belirten beyran ustaları, Gaziantep’in binlerce yıllık mutfak kültürünün, emeğinin ve ustalığının dünya sahnesinde tescillenmesini büyük bir başarı olarak nitelendirdiler. Beyranın dünyada 2’inci sırada yer almasının gururunu yaşıyoruz Hazırlanması saatler süren beyranın içerisindeki kemik suyu, et, pirinç, sarımsak ve çeşitli baharatlar ile vatandaşların vazgeçilmezleri arasında yer aldığını belirten beyran ustaları, Gaziantep’te evlerin yanı sıra hemen her lokanta ve restoranın menüsünde yer alan beyranın dünyada 2’inci sırada yer almasının gururunu yaşadıklarını dile getirdiler. Beyran yemeğinin Gaziantep mutfağının en sevilen yemeklerinden olduğunu belirten Gaziantep’teki beyran ustalarından Ahmet Çadır, beyran yemeğinin dünyada 2’inci sırada yer almasının Gaziantep mutfağının gücünü bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı. "Biz beyranı yemek olarak adlandırıyoruz" Güçlü aroması ve besleyici yapısıyla bilinen beyran yemeğinin Gaziantep mutfağına ait lezzetlerden olduğunu belirten Çadır, "Gaziantep’te UNESCO tarafından koruma altında olan beyranımız dünyada ikinci çorba seçildi. Tabi buna üzülsek mi, sevinsek mi bilemedik. Çünkü biz beyranı Gaziantep olarak yemek olarak adlandırıyoruz. Ama dünyada ikinci çorba seçilmiş. İkinciliği de üzüldük. Çünkü bu yemeğin hakkı birinci olmalıydı. İnşallah önümüzdeki yıllarda birinci yemek veya birinci çorba listesinin en başında beyranı görürüz. Çünkü yüzyıllardır Gaziantep’te gelenek haline gelen şifa deposu, protein deposu, C vitamini deposu, antibiyotik deposu, doğal antibiyotiktir. Beyrana çorba denilmesinden neden hoşnut olmuyoruz? 12 saat biz buna emek veriyoruz. 12 saat boyunca bir çorba hazırlanmaz sanırım. 12 saat boyunca başında beklenilen bir yemeğin hazırlandığını düşünmüyorum. Yine de Gaziantep’imize hayırlı olsun. Herkesi Gaziantep’e bu lezzeti yemeye bekleriz" dedi. "Gazianteplinin haftada en az bir gün tükettiği yemektir" Beyran yemeğinin özellikle sonbahar ve kış aylarında bağışıklığı güçlendirici özelliğiyle nezle ve grip gibi hastalıklara karşı doğal bir koruyucu olarak tercih edildiğini bildiren Çadır, "Kış başlayınca beyran Gazianteplinin haftada en az bir gün tükettiği yemektir. Çünkü biliyorsunuz Gaziantep’te kuru iklim mevcuttur. Kuru bir havada da hastalıklar daha çok yayılıyor. Onu önlemek için Gaziantepli beyran içerek önlem alıyor. Beyran yemeğinin içinde yağsız kuzu etleri var. Kuzunun boyun ve kürek eti var. 12 saat pişer. İçinde ilikli kemik suyu, et suyu var. Çok güzel aroması var. Sarımsak olsun, biber olsun, limon sıkıyoruz, C vitamini olsun. Beyran hem lezzetli hem şifalı bir yemek olduğundan şu an herkes tarafından çok ilgi görüyor" şeklinde konuştu. Beyran yemeğinin dünyada 2’inci sırada yer almasından gurur duyduklarını belirten vatandaşlar ise ana yemek olduğu için beyrana çorba denilmesine de karşı olduklarını dile getirdiler.