ÇEVRE - 06 Şubat 2024 Salı 12:55

Karesi Belediyesi sıfır atıkta öncü

A
A
A
Karesi Belediyesi sıfır atıkta öncü

Balıkesir’de ‘Sıfır Atık Belgesi’ alan ilk belediye olan Karesi Belediyesi, 2023 yılında binlerce ton atığı ekonomiye kazandırırken, doğayı ve çevreyi korumayı sürdürdü.


Karesi Belediyesi, ‘Sıfır Atık’ çalışmalarıyla ilçeye nefes olmaya devam ediyor. Çalışmalarını Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı belge ile tescilleyerek Balıkesir’de ‘Sıfır Atık’ belgesi alan ilk belediye olan Karesi Belediyesi, 2023 yılında tonlarca atık topladı. Topladığı geri dönüşüm özellikli atıklarla hem ekonomiye katkıda bulunan Karesi Belediyesi, hem de doğaya nefes oldu.


Binlerce ton atık toplandı


Katı Atık Getirme Merkezi’ni hizmete alan, mahalleleri geri dönüşüm konteynırlarıyla donatan ve gelecek nesillerin eğitimi için çalışmalar yürüten Karesi Belediyesi, 2023 yılında; 59 ton metal, 163 ton tekstil, 2 bin 462 ton ambalaj, 250 kg pil, bin 200 ton ömrünü tamamlamış lastik ve 825 kg elektrikli elektronik atık topladı.


Bunun yanında Sıfır Atık Projesi Kapsamında Karesi’de ikili toplama sistemine geçilmiş olup tespit edilen noktalara 592 adet Geri Dönüşüm Konteynerleri, 9 adet Mobil Atık Getirme Merkezleri, 70 adet Bitkisel Atık Yağ Toplama Ekipmanı, 70 adet Atık Pil Toplama Kumbarası, iç mekan kumbaraları ve atık ilaç toplama ekipmanları yerleştirildi.


700 öğrenciye eğitim verildi


Karesi Belediyesi, Katı Atık Getirme Merkezi’ni kurmasından sonra eğitim çalışmalarına başladı. Bu kapsamda; öğrencilere doğal varlıkların korunması, tükenebilir varlıkların ve çevrenin bilinçli kullanılması, enerjinin verimli kullanılması, çevre dostu tüketim alışkanlıklarının kazandırılması ve atık yönetimi konularında farkındalık kazandırılması amacıyla eğitimler veriliyor. Bu kapsamda İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından 2023 yılında 700 öğrenciye eğitim verildi.


Başkan Orkan: “Temiz bir Karesi”


Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, Sıfır Atık çalışmalarının devam edeceğini söyledi. Orkan, “Karesi Belediyesi olarak yenlikler ve ilklerden birini daha her zaman olduğu gibi başarmış bulunuyoruz. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürümüzden ilçe bazlı Sıfır Atık belgesi aldık. 20 ilçesi olan Balıkesir’de bu belgeyi alan ilk ve tek belediye biz olduk. Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin önderliğinde Sıfır Atık ile ilgili yol almaya devam ediyoruz. Kendilerine desteklerinden ötürü de teşekkür ediyoruz. Bununla beraber ilçemizde daha temiz, daha hijyenik ve daha sürdürülebilir ilçe olma yolunda da ilerliyoruz. Bundan sonra da yenilikçi işlerle Karesili hemşehrilerimizin karşısında olacağız” dedi.



Karesi Belediyesi sıfır atıkta öncü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Okul müdürünü vuran öğrenci ile babası tutuklandı Mersin’in Anamur ilçesinde okul müdürünü vuran 12 yaşındaki öğrenci ile azmettirme suçundan gözaltına alınan babası çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı. Olay, dün sabah saat: 08.30 sıralarında ilçeye bağlı Çarıklar Mahallesi’ndeki Çarıklar Rüştü Kazım Yücelen Ortaokulu’nun bahçesinde meydana geldi. İddiaya göre, M.K. (12), okulun önünde oturan okul müdürü Ender Kara’ya (39) doğru hızla gelerek tüfekle ateş etti. Haber verilmesi üzerine bölgeye sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Ağır yaralanan Kara, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Jandarma ekipleri ise çocuğu okulda gözaltına aldı. Olayda kullanılan ruhsatsız tüfeğe el konulurken baba Y.K. de (55) Anamur Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gözaltına alındı. Baba ve oğlunun savcılıkta ifadesi alınmasının ardından tasarlayarak, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs ve azmettirme suçlarından nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Şüpheli baba azmettirme, oğlu ise öldürmeye teşebbüs suçlarından çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Valilik olayla ilgili açıklama yapmıştı Mersin Valiliği olayla ilgili yaptığı açıklamada; "İlimiz Anamur İlçesi Çarıklar Mahallesinde bulunan Çarıklar Rüştü Kazım Yücelen Ortaokulunda, 22.12.2025 günü saat: 08.30 sıralarında M.K. isimli öğrenci, okul bahçesinde, Okul Müdürü E.K.’yı tüfek ile karın bölgesinden yaralamıştır. Yaralanan Okul Müdürü E.K. derhal hastaneye kaldırılmış olup, tedavisi devam etmektedir. Olayı gerçekleştiren öğrenci gözaltına alınmış, konuya ilişkin adli ve idari tahkikat başlatılmıştır" denilmişti. Öteyandan Mersin’deki bir hastaneye sevk edilen okul müdürünün tedavisinin yoğun bakım servisinde sürdüğü bildirildi.