ÇEVRE - 02 Ocak 2025 Perşembe 09:51

Müsilaj, 7 haftada bütün Marmara Denizi’ne yayıldı, Ege Denizi’ne geçti

A
A
A

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nin kabusu olan müsilajın hızla yayıldığını belirterek, alınan kararlara ve önlemlere rağmen özellikle arıtmada ciddi bir iyileşme sağlanamadığını söyledi.

Sarı, yaptığı açıklamada, 23 Ekim 2024’te Erdek Körfezi’nde yeniden ortaya çıkan müsilajın, 6 Kasım’da Marmara Adaları çevresi ile Tekirdağ kıyılarına, 13 Kasım’da İstanbul Prens Adaları’na, 5 Aralık’ta ise İzmit Körfezi’ne ulaşarak yaklaşık 7 hafta içinde bütün Marmara Denizi’ne yayıldığını belirtti.

19 Aralık’ta Çanakkale Boğazı çıkışında Kumkale açıklarında, yani Kuzey Ege kıyılarında yoğun müsilaj görüntülendiğine dikkati çeken Sarı, “Yer yer yüzeye çıksa da mevcut şartlarda 3-25 metre derinliklerde örümcek ağı gibi denizi saran müsilajın suların ısınmasıyla birlikte ilkbahardan itibaren yüzeye çıkma ihtimali oldukça yüksek. Deniz dibine çökmeye başlayan müsilaj, pinalar, deniz çayırları, süngerler ve mercanlar gibi canlı gruplarını tehdit etmeye başladığı gibi balıkçıların attıkları ağı çekemez hale gelmesine neden olmaya başlamıştır.” ifadesini kullandı.

Müsilaj, 7 haftada bütün Marmara Denizi’ne yayıldı, Ege Denizi’ne geçti

Müsilajın, kirlilik, deniz şartlarındaki durağanlık ve iklim değişikliğine bağlı su sıcaklığındaki aşırı artışın tetiklemesiyle denizin ışıklı bölgesinde fitoplankton denilen minik bitkiciklerin stres şartlarında aşırı çoğalmasıyla oluştuğunu anlatan Sarı, müsilajın oluşma şartlarına katkı sağlayan onlarca faktör ve etkiden bahsedilebileceğini ancak bunların içinde sadece deniz kirliliği yani denize bilinçsizce boca edilen azot ve fosforun kontrol edilebileceğini aktardı.

Marmara Denizi kıskaç altında

Sarı, denizin kirlilik yükü azaltılmadığı sürece müsilaja neden olan kontrol dışı faktörlerin varlığı devam ettikçe müsilaj oluşumunun süreceğini kaydetti.

Marmara Denizi’nin, etrafında yerleşik yaklaşık 25 milyon nüfusun, ülkenin yarısına hizmet sunmak üzere kümelenmiş yoğun sanayinin, iki yüzden fazla akarsu tarafından taşınan yayılı kaynaklardan ulaşan kirleticilerin kıskacında bulunduğunu vurgulayan Sarı, şöyle devam etti:

“Marmara Denizi’nde üstte Karadeniz’den Akdeniz’e doğru boğazlar aracılığıyla kuzey-güney yönlü üst akıntı, altta ise Akdeniz’den Karadeniz’e doğru güney-kuzey yönlü alt akıntı mevcuttur. Bu orijinal akıntı sistemi, ekosistem bilgisinden yoksun bazı bilimsel değerlendirmelere dayandırılarak yıllardır evsel, endüstriyel, tarımsal ve diğer atıkların derin deşarjla denize boca edilmesine neden olmuştur. Beklenti derin deşarjla derinlere boca edilen atıkların, Akdeniz kökenli akıntı ile uzaklaştırılması ve sonunda Karadeniz’in derin sularına iletilmesidir. Bu yanlış düşünce günümüzde de halen etkili olacak ki Ergene Nehri’nin arıtılamayan suları da tünellerle havza atlatılarak Marmara Denizi’ne boca edilmeye başlanmıştır.”

Müsilaj, 7 haftada bütün Marmara Denizi’ne yayıldı, Ege Denizi’ne geçti

Arıtmada bir arpa boyu yol alınamadı

2021 yılında yüksek katılımlı çalıştaylar ve bilimsel katkılarla 22 eylemden oluşan Marmara Denizi Eylem Planı (MDEP) oluşturulduğunu belirten Sarı, “Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu kurulmuş, Marmara Denizi özel çevre koruma bölgesi ilan edilmiş, müsilajsız Marmara’ya ulaşmak için stratejik plan hazırlanmış olsa da Marmara’nın kirlilik yükü ne yazık ki azaltılamamıştır. Örneğin 2021 yılında yüzde 51 oranında ileri biyolojik arıtmaya tabi tutulan evsel atıklar, 2024 yılında ancak yüzde 0,7 ilerleme ile yüzde 51,7 oranında arıtılabilmektedir.” ifadesi kullanıldı.

Gelinen noktada Bilim Kurulunun 25 Aralık 2024’te tekrar toplandığını, mevcut durumun değerlendirildiğini ve alınması gereken tedbirlerin bilim insanları tarafından tekrar vurgulandığını aktaran Sarı, şunları kaydetti:

“Yani bilim rehberliğini yapmış, söyleyeceğini söylemiştir. Artık iş, uygulayıcılardadır. Merkezi yönetimden yerel yönetimlere, özel sektörden sivil toplum kuruluşlarına, bireysel olarak her bir vatandaşa kadar müsilaja karşı birlikte önlem almak hepimizin sorumluluğu ve görevidir. İşbirliği yapılmadığı sürece bu felaketten kurtulma şansımız yoktur.

Marmara Denizi’nin kirlilik yükünü azaltmak için acilen sanayi kuruluşlarının atık deşarjı akarsuların debisine göre yeniden düzenlenmeli, akarsuların zehir kanalına dönüşmesine neden olan sanayi atıkları denetimle engellenmeli, çalışmayan atık arıtma tesisleri çalışır hale gelmeli, denize çamur dökülmesi önlenmeli, ulusal düzeyde vatandaşların denize yardım etmesini sağlayacak kampanyalar başlatılmalı, Marmara Denizi balıkçılığı müsilaj dikkate alınarak yeniden düzenlenmeli ve müsilajdan zarar görecek sektörler için acilen sigorta sistemleri geliştirilmelidir.”

Gökhan Dağlı-Azize Akpınar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Türkiye ile Belçika ekonomik iş birliğinde yeni adımlar Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan "Belçika Ekonomik Misyon Ziyareti Hakkında Ortak Açıklama"da, Belçika Kraliçesi başkanlığındaki Belçika Ekonomik Misyonu’nun 10-14 Mayıs tarihlerinde İstanbul ve Ankara’da gerçekleştirilmekte olduğu, ziyaret kapsamında enerji, savunma sanayii, havacılık ve dijital dönüşüm gibi stratejik alanlarda iş birliğinin güçlendirilmesinin hedeflendiği bildirildi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan ortak açıklamada, Belçika Kralı adına Majesteleri Belçika Kraliçesi’nin başkanlık ettiği Belçika Ekonomik Misyonu’nun İstanbul ve Ankara’da temaslarda bulunduğu kaydedildi. Açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın, Belçika Kraliçesi’ni İstanbul’da ağırladığı ifade edildi. Açıklamada, ekonomik misyonun enerji, havacılık ve uzay, savunma sanayii, lojistik ve taşımacılık, dijital dönüşüm ve endüstri 4.0 ile yaşam bilimleri ve ilaç sektörlerine odaklanarak iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmeyi amaçladığı belirtildi. Belçika’dan federal ve bölgesel yetkililer ile şirketler, federasyonlar, ticaret odaları ve akademik kuruluşlardan 400’ü aşkın temsilcinin katıldığı ziyaretin Türkiye tarafından memnuniyetle karşılandığı aktarılan açıklamada, öncelikli sektörlerde çok sayıda seminer ile yapılandırılmış B2B ve B2G toplantılarının gerçekleştirildiği bildirildi. Savunma ve mobilite alanlarında anlaşmalar imzalandı Açıklamada, ziyaret kapsamında mobilite, savunma ve savunma sanayii iş birliği, sosyal güvenlik ile tarım-gıda ürünleri güvenliği alanlarında iş birliğini geliştirmeye yönelik ikili anlaşmalar ve mutabakat zabıtlarının imzalandığı kaydedildi. Türkiye ve Belçika’nın köklü ortaklar ve NATO müttefikleri olduğuna işaret edilen açıklamada, tarafların bölgesel ve küresel gelişmeler karşısında uluslararası barış ve istikrar için ortak çabaların artan ivmesinden memnuniyet duyduğu ifade edildi. Tarafların ayrıca, Belçika-Türk toplumunun iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal bağlara katkısını teyit ettiği belirtilen açıklamada, Türkiye-Belçika ekonomik ilişkilerinin, 1963 tarihli Ankara Anlaşması ve Türkiye-AB Gümrük Birliği dahil olmak üzere Türkiye-AB ilişkilerinin genel çerçevesinden fayda sağlamayı sürdürdüğünün vurgulandığı aktarıldı. Açıklamada, tarafların Türkiye-AB ilişkilerinin önemine dikkat çekerek, AB kriterleri doğrultusunda Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ile iş dünyası ve halklar arasındaki hareketliliğin kolaylaştırılmasına yönelik yapıcı angajmana destek verdiği ifade edildi. Ortak açıklamada, Belçika Ekonomik Misyonu’nun, Türkiye Cumhuriyeti ile Belçika Krallığı arasındaki ekonomik iş birliğini güçlendirmenin yanı sıra daha yakın ve yapılandırılmış siyasi ilişkilerin geliştirilmesi yönünde önemli bir adım olduğu kaydedildi.
Denizli Dizelerden Ezgilere gecesinde engeller sanatla aşıldı Denizli Büyükşehir Belediyesi, Engelliler Haftası kapsamında anlamlı bir buluşmaya imza attı. Altınokta Körler Derneği Denizli Şubesi iş birliği ile düzenlenen "Dizelerden Ezgilere Şiir ve Türkü Gecesi" davetlilere duygu dolu anlar yaşattı. Engelsiz Spor ve Yaşam Merkezi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte, şiirin simgesel gücü ile müziğin birleştirici ruhu aynı sahnede buluştu. Bu özel buluşmaya, DBB Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şenay Polatır, Altınokta Körler Derneği Denizli Şubesi Başkanı Kamil Ay ve çok sayıda davetli katıldı. "Sanat engel tanımaz" Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak engelsiz bir şehir hedefi doğrultusunda sosyal sorumluluk projeleri ve kültürel etkinliklerle vatandaşların yanında olmaya devam ettiklerini belirten Daire Başkanı Polatır, kentte birlik, dayanışma ve eşitlik anlayışını güçlendirmeyi sürdürdüklerini ifade etti. Engelsiz Spor ve Yaşam Merkezi’ni yaşayan bir sosyal yaşam alanına dönüştürdüklerini vurgulayan Şenay Polatır, erişilebilir ve sürdürülebilir bir yaşam için çalışmaların kararlılıkla sürdüğünü söyledi. Polatır, bu anlamlı gecenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. "Bizler yaşamın her alanında varız" 11 Mayıs Görme Engelliler Günü nedeniyle böyle bir program düzenlemek istediklerini dile getiren Dernek Başkanı Kamil Ay ise, "Duygularımızı bu gece şiirin ve müziğin diliyle ifade etmek istedik" dedi. Doğru imkanlar oluşturulduğunda hiçbir engelin engel olmadığını belirten Ay, "Erişilebilirlik bizim için hizmetlere olduğu kadar kültüre, sanata ve toplumsal yaşama tam ve eşit katılım demektir. Bizler yaşamın her alanında varız ve var olmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi. Davetliler duygu dolu anlar yaşadı Konuşmaların ardından program şiirlerin okunmasıyla devam etti. Görme engelli sanatçılar da enstrümanlarıyla duygu yüklü dizelere eşlik etti. Gecenin en özel detayı ise, programda sahne alan koroyu oluşturan isimlerin tamamının görme engellilerden oluşmasıydı. Gecede sanatçılar, sadece şiirlerini ve türkülerini değil, azmin ve dayanışmanın bir örneğini sergiledi.