KÜLTÜR SANAT - 12 Aralık 2024 Perşembe 09:47

Prof. Dr. Gördük’ün “Engii - Eğil’den Bosna’ya” makalesi Boşnakça yayınlandı

A
A
A
Prof. Dr. Gördük’ün “Engii - Eğil’den Bosna’ya” makalesi Boşnakça yayınlandı

Balıkesir İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Emre Gördük’ün kaleme aldığı “Engii-Eğil’den Bosna’ya” makalesi Boşnakça yayınlandı


Balıkesir İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yunus Emre Gördük, Dobra Knjiga Yayınevi’nin daveti üzerine Bosna tarihinde önemli bir yeri olan engi/Çengiç Beyleri ile ilgili “engii -Zbornik Radova” adlı kitabın Saraybosna Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi konferans salonunda düzenlenen tanıtım toplantısına katıldı. Kitapta, Gördük’ün kaleme aldığı Çengiçler’in Anadolu’daki kökenine tarihi belgelerle ışık tutan “Eğil Emirliği’nin Kısa Tarihçesi ve Eğil Emirlerine Ait Şecere Metninin Tercümesi” adlı makalesinin Boşnakça tercümesi “Kratka Historija Emirata Egil I Prijevod Teksta Porodinog Stabla Egilskih Vladara” başlığıyla bölüm olarak yer aldı.


Bosna-Hersek basınında “Araştırma sürecini başlatan metnin yazarı” diye anılan Gördük’ün makalesi, Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi’nde yayımlanmıştı.


Konu hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yunus Emre Gördük; “Ortaya çıkan bu önemli eserin adeta tetikleyici unsuru olan makalemin Boşnakça tercümesi ‘Kratka Historija Emirata Egil I Prijevod Teksta Porodinog Stabla Egilskih Vladara’ başlığıyla, adı geçen eserde kitap bölümü olarak yer aldı. Eğil Emirlerinin soyundan gelen ve dedeleri Yavuz Sultan Selim tarafından Anadolu’dan, Diyarbakır’ın Eğil bölgesinden Bosna’ya devlet görevlisi olarak gönderilen Çengiçler; pek çok önemli ve üst düzey görevi icra ettikleri, Avrupa’nın içlerinde Osmanlı Devleti adına yüzlerce şehit verdikleri beş asırlık bir serüvenin neticesinde bugün Bosna’nın saygın bir ailesi olarak yaşamlarını sürdürmekte. 8 bölümden oluşan eserin editörlüğü bu ailenin ileri gelenlerinden Demal engi tarafından yapıldı. Gerçekleşen toplantıda kitapta yer alan bölümle ilgili bilgi paylaşımında bulundum. Akademik çalışmamın dost ve kardeş ülke Bosna Hersek ile bir bilim ve kültür köprüsü olması vesilesiyle memnuniyetlerimi paylaştım. Toplantıda konuşma yapan diğer iki isim, Saraybosna Üniversitesi Tarih Enstitüsü Müdürü Dr. Sedad Belija ve Ulusal Eserleri Koruma Komisyonu’ndan Dr. Medina Hadihasanovi Katana oldu” ifadelerini kullandı.


Tanıtım kapsamında Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi’nin salonunda Demal engi’in hazırladığı “Engii - Eğil’den Bosna’ya” adlı bir sergi de açıldı.



Prof. Dr. Gördük’ün “Engii - Eğil’den Bosna’ya” makalesi Boşnakça yayınlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Muz deposu alevlere teslim oldu: 3 saatte kontrol altına alındı Samsun’un İlkadım ilçesinde bir muz deposunda çıkan yangın, ekiplerin yaklaşık 3 saat süren yoğun müdahalesinin ardından kontrol altına alındı. Edinilen bilgiye göre, saat 18.00 sıralarında Toybelen Mahallesi Toybelen Caddesi üzerinde bulunan depoda, ilk belirlemelere göre elektrik kontağından yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen alevler tüm yapıyı sararken, ihbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekiplerin müdahalesine polis TOMA’ları ve ilçe belediyelerinden gelen su tankerleri de destek verdi. Ekiplerin yoğun çabası sonucu yangın kontrol altına alınsa da depo ve içinde ikamet edilen bölüm tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi. Deponun yer sahibi Özer Karamağra, yangın hakkında verdiği bilgide, "Burası bizim kendi yerimiz. Arsayı Karagözler Ticaret’e kiralık olarak vermiştik. Sebze-meyve deposu olarak kullanılıyordu. Yangının ilk belirlemelere göre elektrik kontağından çıktığı düşünülüyor. Geçmiş olsun diyoruz. Can kaybının olmamasına seviniyoruz. Buna da şükür. İçerisi tamamen doluydu. Sebze-meyvelerin ziyan olması önemli değil, can kaybı olmadığı için Rabb’imize şükürler olsun" dedi. Mahalle sakinleri de yangının kısa sürede büyüdüğünü dile getirerek, "Yanan yer muz deposuydu. Yangın saat 18.00 sıralarında meydana geldi. Bir anda büyüdü. Her şey yandı. Deponun yanı sıra bölgede aşağıda ve yukarıda da bir ev var" dedi. Yangın, ekiplerin yaklaşık 3 saat süren müdahalesiyle kontrol altına alınırken, bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.
Muğla Bodrum’da gece baskını: Korsan taşımacılığa geçit yok Muğla’nın Bodrum ilçesinde turizm sezonu öncesi korsan taşımacılığa karşı kapsamlı denetim başlatıldı. Birçok kurumun eş zamanlı katılımıyla gerçekleştirilen uygulamada, yetkisiz yolcu taşıyan araçlara göz açtırılmadı. Bodrum İlçe Emniyet Müdürlüğü, Bodrum İlçe Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası ile Bodrum Vergi Dairesi ekipleri koordinasyonuyla Bodrum Belediye Meydanı’nda denetim noktası oluşturuldu. Yaklaşık iki saat süren uygulamada çok sayıda araç tek tek durdurularak incelendi. Denetimlerde, özellikle yetki belgesi bulunmadan yolcu taşıdığı belirlenen araçlar mercek altına alındı. Belgeleri eksik olan ya da kayıt dışı faaliyet gösterdiği tespit edilen araçlara cezai işlem uygulanırken, korsan taşımacılık yaptığı kesinleşen bir araç çekiciyle bölgeden kaldırıldı. Sezon boyunca denetimlerin artırılarak Bodrum Yarımadası’nın farklı noktalarında aralıksız sürdürüleceği bildirildi. "Vergisini verenin yanında olacağız" Denetimlere ilişkin açıklama yapan TÜRSAB Bodrum BTK Başkanı Enver Kantarmış, bu yıl uygulamaların daha sık ve kapsamlı olacağını belirterek, "İlk defa gece denetimi yapıyoruz. Tüm kurumlarımız sahada. Bundan sonra hem gündüz hem akşam denetimlerimiz sürecek. Korsan taşımacılığa ve ‘animasyon’ adı altında yapılan illegal satışlara kesinlikle tolerans tanımayacağız" dedi. Kaçak faaliyet gösterenlere karşı net mesaj veren Kantarmış, "Bu yıl acentelerimizi koruyacağız. Vergisini verenin yanında olacağız. Kaçak çalışanların Bodrum’da iş yapması zor olacak. Evraksız çalışanlarla iş yapılmaması gerekiyor. Aksi halde hem kendileri hem de misafirler mağdur olur. ‘Daha ucuza yapalım’ anlayışıyla bu işe girilmemeli" ifadelerini kullandı.