GÜNDEM - 10 Nisan 2025 Perşembe 12:06

Rakipsiz ve rekortmen ağa kalıcı kemeri hedefliyor

A
A
A
Rakipsiz ve rekortmen ağa kalıcı kemeri hedefliyor

Balıkesir’de 2025 yılında gerçekleştirilecek Kurtdere Yağlı Güreşleri için takvim belli oldu. 22-23-24 Ağustos tarihlerinde yapılacak güreşler öncesinde Yağlı Güreşler Ligi’nde şampiyon olan Enes Doğan, Balıkesir’e transfer olurken, Kurtdere’de geçen yıl rakibi çıkmayan ve rekor bir rakamla güreş ağalığını kazanan Kemal Aydın, 3. kez ağalık ihalesini kazanarak kalıcı kemerin sahibi olmak istediğini ifade etti.


Her yıl popülaritesi artan Balıkesir Kurtdere Yağlı güreşlerinin 2 yıldır ağalık açık arttırmasını kazanan Kemal Aydın, 3. yıla hazırlanıyor. Önceki yıl 2 milyon 761 bin TL ve geçen yıl ise 3 milyon 110 bin TL ihaleyi alarak ağa seçilen Kemal Aydın, bedellerin belediyeye ödendiğini ifade etti. Aydın, "İlk ihalede 4-5 kişilik bir katılım olmuştu, ikinci yıl ihalesinde rakip de çıkmadı. Artık ihaleye giriş için bir teminat bedeli var ve ihaleyi kaybetse dahi bu paranın hibe olarak güreş organizasyona kalıyor. Bu nedenle ben ihaleye tek girdim. Hal böyle olunca Kurtdere tarihinde rakipsiz ve en yüksek bedelle ihaleyi alan tek ağa ben oldum. Türkiye’de 700 civarı güreş organizasyonu var. Ancak bunların 8-9 tanesi lig güreşinden sayılıyor. Kırkpınar ve Elmalı’dan sonra en yüksek bedeli ödeyen yine benim. 3 yıl üst üste ihaleyi alarak ağa olan altın kemeri de ebediyetten kemeri almış oluyor. Bu sene benim kemer senem, iddialıyım. Bu yıl ki rakamın da 4 milyonun üzerine çıkacağını tahmin ediyorum" dedi.



Şampiyon transfer


Balıkesir’de düzenlenen Kurtdere organizasyonu öncesinde Antalya Büyükşehir Belediyesi adına güreşen ve geçen yılki Yağlı Güreşler Ligi’ni şampiyon tamamlayan Enes Doğan’ın Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen yeşil çayıra çıkacağını söyleyen Aydın, "Ayrıca geçen senenin lig şampiyonu olan Enes Doğan’ı, Balıkesir Büyükşehir Belediye transfer etti. Cumartesi’den bizim pehlivanlarımız eleniyordu. Bu sene başpehlivanlığı hedef alarak organizasyon yağacağız. Kurtdere’de kürsü yapan Balıkesirli sporculara prim vereceğimi söylemiştim, son güreşlerde 1 kişi kürsü yapabildi, bende özel ödül verdim. Bu sene yine aynı sözümü tekrarlıyorum. Kürsüde derece yapan sporculara bu yıl da prim vereceğim. Geçen yıl 2300 civarı güreşçi katılmıştı, bu sene o rakamın da daha yukarı çıkacağını düşünüyorum. Bu yıl 22-23-24 Ağustos tarihinde güreşlerimiz olacak. Daha önce kendilerine de ilettim, medya üzerinden de seslenmek isterim. Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, bu güreşlerle ilgili ağa olarak bize düşen ne varsa yapmaya hazırız, boynumuz kıldan ince" dedi.



Dededen toruna ağalık


Güreş ağalığı konusunda soruyu cevaplayan Kemal Aydın, güreşlere çocukluğumdan bu yana ilgim vardı. Ağalık da zaten deden geliyor. Bizim hem anne hem baba tarafı Trabzonlu. Dedem de Trabzon’da çok eskiden ağaymış. Böyle güreş ağalığı falan değil, o bölgenin toprak ağasıymış. Bölgede yaşayanların bir nevi ağabeyi pozisyonunda, yaşanan ikiliklere çözüm bulur, insanların sorunlarını çözermiş. En büyük desteği ailemden görüyorum bu zamanda. Güreşlerde yapmış olduğumuz ağırlamalardan tutun konaklamalara kadar, ihale bedeli de dahil olmak üzere sağolsun ailemin desteği açık şekildedir. Bu konuda da aileme bana güvenip inanıp destek verdikleri için de onlara ayrıca teşekkür ederim. Bugün onlardan gelen ağalık kültürünü bizde güreşlerde yaşıyoruz ve yaşatıyoruz" dedi.



Rakipsiz ve rekortmen ağa kalıcı kemeri hedefliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Akdeniz’de kadınlara yönelik Seyahat ve Konaklama Kursu ilgi görüyor Akdeniz Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Zeyit Şener, ’Genç Adımlar Kariyer Yolu’ projesi kapsamında açılan Seyahat ve Konaklama Hizmetleri Kursunu ziyaret ederek kadın kursiyerlerle bir araya geldi. Şener, kadınların istihdama katılımını artırmayı hedeflediklerini belirterek, "Kadınların başarısı Akdeniz’in başarısıdır" dedi. Akdeniz Belediyesi, İşkur Mersin İl Müdürlüğü ve Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirilen ’Genç Adımlar Kariyer Yolu’ projesi kapsamında açılan Seyahat ve Konaklama Hizmetleri Kursu devam ediyor. Yerel kalkınmaya katkı sunmayı ve özellikle kadınların istihdamını artırmayı amaçlayan kurs, havalimanı ve konaklama sektörüne nitelikli personel yetiştirmeyi hedefliyor. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesindeki Proje Eğitim ve Uygulama Merkezinde düzenlenen kursu ziyaret eden Akdeniz Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Zeyit Şener, kursiyerlerle sohbet ederek eğitim süreci hakkında bilgi aldı. Ziyarette Şener’e Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Salih Arı da eşlik etti. Kadınların ekonomik ve sosyal hayatta daha aktif rol almasının önemine dikkat çeken Şener, kursun teorik bilginin yanı sıra uygulamalı eğitim imkanı sunduğunu ifade etti. Şener, "Kadınların kendi ayakları üzerinde durmalarına destek olmak amacıyla açtığımız kurstaki hedefimiz, kursiyerlerimizi sektöre tam donanımlı şekilde hazırlamak. Kadınların sosyal ve ekonomik hayatın merkezinde yer alması önceliğimizdir. Burada aldıkları eğitimle hem kendilerine hem de kentimizin ekonomisine büyük değer katacaklar" diye konuştu. Projeyle birlikte kadın kursiyerlerin havalimanı ve turizm sektöründe istihdam edilmesinin hedeflendiği bildirildi.
Muğla Muğla’da kooperatiflere KOOPBİS çağrısı Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar, Kooperatif Bilgi Sistemi (KOOPBİS) hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Baydar, kooperatiflerin faaliyetlerinin şeffaf, izlenebilir ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması açısından KOOPBİS’in büyük önem taşıdığını vurguladı. KOOPBİS üzerinden kooperatiflerin ticaret sicili kayıtları, finansal tabloları, yönetim kurulu faaliyet raporları, genel kurul evrakları ve ortaklara ilişkin bilgilerin elektronik ortamda kayıt altına alındığını belirten Baydar, Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen düzenlemeler doğrultusunda veri giriş süresinin daha önce iki kez uzatıldığını hatırlattı. Baydar, "Mevcut durumda KOOPBİS veri giriş ve aktarım süreci için tanınan süre 26 Nisan 2026 tarihinde sona erecek olup, yeni bir erteleme öngörülmemektedir" dedi. İl genelinde yapılan incelemelerde, tarımsal amaçlı kooperatiflerin önemli bir kısmının veri girişlerini tamamladığının görüldüğünü ifade eden Baydar, henüz işlemlerini tamamlamayan kooperatiflere çağrıda bulundu. Kooperatif yönetim kurullarının; yıllık faaliyet raporları, bilanço ve diğer mali tabloları genel kuruldan en az 15 gün önce KOOPBİS’e yüklemeleri gerektiğini hatırlatan Baydar, aksi durumda mevzuat gereği yönetim kurulu üyelerine idari para cezaları ve adli yaptırımlar uygulanabileceğini belirtti. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak süreci yakından takip ettiklerini kaydeden Baydar, "Kooperatiflerimizin mağduriyet yaşamaması, idari ve adli yaptırımlarla karşı karşıya kalmaması ve kurumsal işleyişin mevzuata uygun şekilde sürdürülebilmesi adına KOOPBİS veri giriş ve aktarım işlemlerinin ivedilikle tamamlanması büyük önem arz etmektedir" diye konuştu. Baydar ayrıca, müdürlük tarafından konuya ilişkin bilgilendirme, eğitim ve yönlendirme çalışmalarının devam ettiğini, ihtiyaç duyan kooperatiflere teknik destek sağlanacağını ve ilgili kooperatiflere yazılı bildirimler yapılarak sürecin yakından izleneceğini sözlerine ekledi.
Karabük KBÜ’de diş hekimliği öğrencileri sempozyumda buluştu Karabük Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi tarafından düzenlenen öğrenci sempozyumu, akademisyenler ve sektör temsilcilerini öğrencilerle buluşturdu. Karabük Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren Diş Hekimliği Kulübü tarafından "Karabük Üniversitesi Diş Hekimliği Öğrenci Sempozyumu" gerçekleştirildi. Akademisyenler, sektör temsilcileri ve öğrencilerin yoğun katılım gösterdiği sempozyumda bilimsel sunumlar ve uygulamalı eğitimler yer aldı. Öğrenci odaklı olarak planlanan etkinlikte mesleki gelişim, bilimsel paylaşım ve uygulama deneyimi ön plana çıktı. Açılışta konuşan Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Tahir Kahraman, sempozyumun öğrencilerin akademik ve mesleki gelişimine katkı sunduğunu belirterek diş hekimliğinin sürekli gelişim gerektiren bir alan olduğuna dikkat çekti. Sempozyum Başkanı ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Olcay Özdemir ise organizasyonun öğrencilerin emeğiyle hayata geçirildiğini vurgulayarak etkinliğin yoğun ilgi görmesinin önemli bir gösterge olduğunu ifade etti. Özdemir, öğrencilerin aktif rolünün üniversitenin öğrenci odaklı yaklaşımını yansıttığını dile getirdi. Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Taylan Çebi de bu tür bilimsel organizasyonların öğrencilerin mesleki gelişiminde önemli rol oynadığını belirtti. Program kapsamında Prof. Dr. Mustafa Gündoğar, Uzm. Dt. Gökçe Akbulut, Uzm. Dt. Kuddusi Akbulut ve Uzm. Dt. Murat Dikici tarafından çeşitli başlıklarda sunumlar gerçekleştirildi. Ayrıca Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Abdullah Çeğe ile Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Ünal tarafından uygulamalı eğitimler düzenlendi. Gün boyu süren sempozyum, katılımcıların bilimsel bilgi ve uygulama becerilerini geliştirmelerine katkı sağlarken, hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.