EKONOMİ - 04 Mayıs 2026 Pazartesi 14:44

Tarımın kalbi Kuzey Ege’de atacak

A
A
A
Tarımın kalbi Kuzey Ege’de atacak

Kuzey Ege’nin tarımsal potansiyelini vitrine taşıyacak AGROAYVALIK 2026, sektör paydaşlarını Ayvalık’ta buluşturarak 15-18 Mayıs’ta yeni iş birlikleri ve yatırım fırsatlarına zemin hazırlayacak.


Kültürlerin, ticaretin ve üretimin yüzyıllardır birleştiği Ayvalık, tarım, hayvancılık ve gıda alanında uluslararası rekabetin yönünü değiştirecek bir organizasyona ev sahipliği yapacak. Sektörel etkinlik, ziyaretçilere zengin bir ürün ve hizmet yelpazesi sunacak. Fuarda; modern tarım makineleri, akıllı sulama sistemleri ve dijital tarım teknolojileri incelenebilecek. Hayvancılık bölümünde sağım sistemleri, yem katkıları ve hayvan sağlığına yönelik çözümler tanıtılacak. Ayrıca tohum, gübre, bitki koruma ürünleri ve sera teknolojileri de yer alırken; finansman, sigorta ve danışmanlık hizmetleri hakkında bilgi alınabilecek. Ziyaretçiler, hem yeni teknolojileri yakından görme hem de üretim süreçlerini geliştirecek çözümleri keşfetme fırsatı bulacak.


Tarihi ilk buluşma


Kuzey Ege Tarım ve Hayvancılık Fuarı AGROAYVALIK 2026’ın önemine vurgu yapan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, "Ayvalık, tarih boyunca bereketli toprakları, zeytinlikleri ve doğanın cömertliğiyle yoğrulmuş bir üretim yurdudur. Atalarımızdan emanet aldığımız bu toprakları korumak ve daha da güçlendirerek yarınlara taşımak hepimizin sorumluluğudur. Tarım ve hayvancılık yalnızca geçim kapısı değil; kültürümüzün, emeğimizin ve soframızın ruhudur. Binlerce ailenin hayatına dokunan bu üretim gücü, Ayvalık’ın zeytininde, zeytinyağında ve bereketli ürünlerinde hayat bulur; ilçenin adını ülke sınırlarının ötesine taşır. Tarım ve hayvancılık Ayvalık’ın sadece geçimi değil, kalbinin atışıdır. Artık bu alanda klasik yöntemlerle sınırlı kalmamız mümkün değildir. Dünyada tarım ve hayvancılık hızla dönüşüyor. İklim değişikliği, su kaynaklarının azalması, artan nüfus ve rekabet şartları bizleri yeni çözümlere yöneltiyor. İşte bu noktada son teknolojiye verdiğimiz önem devreye girmektedir. Bu nedenle düzenleyeceğimiz Kuzey Ege Tarım ve Hayvancılık Fuarı AGROAYVALIK 2026’yı önemsiyoruz. Fuarımızın kapılarını 15 Mayıs 2026 tarihinde Ayvalık Altınova Kapalı Pazaryeri’nde açacağız. 4 gün sürecek organizasyon, 10 bin metrekarelik alanda 100’ün üzerinde firmanın katılımıyla gerçekleştirilecek; fuar her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Bölgenin şansını değiştirebilecek tarihi bir buluşmayı ilk kez gerçekleştirecek olmanın heyecanını yaşıyoruz" dedi.


Dünya çiftçiler günü


Dünya Çiftçiler Günü kapsamında Tarım ve Hayvancılık Fuarı düzenleyeceklerinin müjdesini veren Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Baysal, "Toprağı işleyen, tohumu canlandıran, alın teriyle ülkemizin ve ilçemizin gıda güvenliğine katkı sağlayan tüm çiftçilerimizle, üreticilerimizle ve aileleriyle Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlayacağız. Hemen ardından, Ayvalık olarak çok önemli bir organizasyona ev sahipliği yapacağız. Kuzey Ege Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nı ilçemizde düzenleyeceğiz. Bu fuar, yeni teknolojileri, makine ve ekipmanları, tohum ve yem çeşitlerini, modern hayvancılık uygulamalarını bir araya getirecek. Fuar sayesinde çiftçilerimiz, sektördeki yenilikleri yakından takip edebilecek ve bölgemize uygun en güncel çözümleri tanıyabilecektir. Tüm çiftçilerimizi, üreticilerimizi, kooperatiflerimizi, sektör paydaşlarını fuarımıza davet ediyorum" şeklinde konuştu.


Fuar güçlendirecek


AGROAYVALIK 2026 için büyük bir heyecanla duyduklarını dile getiren Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, "Günümüzde tarım ve hayvancılık sektöründe teknolojinin rolü artık bir tercih değil, bir zorunluluktur. Bu fuarda yer alacak ürün ve hizmetler üreticilerimize büyük avantajlar sunacak. Teknolojinin sahaya inmesiyle tarımsal üretim artacak, birim alandan daha fazla ve kaliteli ürün elde edilebilecek. Verimlilik önemli ölçüde yükselecek; aynı kaynaklarla daha fazla çıktı alınacak, israf azalacak. Ticaret hacmi büyüyecek; daha kaliteli ve standartlara uygun ürünler sayesinde hem iç piyasada hem de ihracat pazarlarında rekabet gücümüz artacak" diye konuştu.


Geniş coğrafi katılım


Ege Bölgesi’nden İzmir, Manisa, Aydın, Denizli ve Muğla; Marmara Bölgesi’nden Balıkesir, Bursa, Çanakkale, İstanbul, Tekirdağ ve Edirne; İç Anadolu Bölgesi’nden Ankara, Konya ve Eskişehir; Akdeniz Bölgesi’nden ise Antalya, Isparta ve Burdur’daki tarım teknolojilerine ilgi gösteren sektör paydaşlarının organizasyonu ziyaret etmesi bekleniyor.


Kuzey Ege’nin bereketli rüzgârını arkasına alan Tarım ve Hayvancılık Fuarı için, başta Yunanistan olmak üzere Bulgaristan, Makedonya, Karadağ, Arnavutluk ve Bosna’da ticari ataşeliklerin katkısıyla kapsamlı bilgilendirme çalışmaları yürütüldü. Midilli’den başlayarak Yunan ana karası ve adalarında oluşan ilgi, bölgesel ticaret ağlarının ne denli canlı ve karşılıklı fırsatlara açık olduğunu bir kez daha gösterdi.


Sürdürülebilir büyüme


Fuar, üretimden teknolojiye uzanan değer zincirinde verimliliği artıracak, maliyet optimizasyonuna katkı sunacak ve ölçek ekonomisini destekleyecek. Katılımcılar ve ziyaretçiler, AGROAYVALIK 2026’da yeni ticari bağlantılar kuracak, mevcut pazarlara erişimleri genişleyecek ve ihracat kapasiteleri yükselecek. Organizasyon, tarım ve hayvancılık sektöründe sürdürülebilir büyüme ve uluslararası entegrasyona katkı sunacak. AGROAYVALIK 2026’nın Ayvalık’ta düzenlenmesi, bölge turizmi ve yerel ekonomiye katkı sunarken kentin sosyal yaşamını da canlandırması bekleniyor. Fuar süresince oluşacak ziyaretçi hareketliliği konaklama ve hizmet sektöründe önemli bir dinamizm oluşturacak. Sektör paydaşlarının buluşması, ticari temasların yanı sıra kültürel etkileşimi de artıracak. Ziyaretçilerin Ayvalık’ın tarihi ve doğal dokusunu deneyimlemesi, kentin turizm değerini güçlendirecek.



Tarımın kalbi Kuzey Ege’de atacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Erzurum ESOB’ta 7’nci kez güven tazeleyen Başkan Fırat: "Seçimler gönüllere girmekle kazanılıyor" Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (EESOB) başkanlık seçiminde mevcut başkan Rasim Fırat, 7’nci kez güven tazeleyerek yeniden seçildi. Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Hizmet Binası’nda yoğun katılımla gerçekleştirilen 32. Olağan Genel Kurul’un divan başkanlığını Ahmet Aydan yaptı. Seçimlere mevcut Başkan Rasim Fırat’ın yanı sıra Yücel Karakaya ve Hikmet Karaca aday olarak katıldı. Genel kurulda 291 delegeden 283’ü oy kullandı. Yapılan oylamada Rasim Fırat 130 oy alarak yeniden başkanlığa seçilirken, Yücel Karakaya 122, Hikmet Karaca ise 31 oy aldı. "Seçimler sosyal medya ile değil, gönüllere girmekle kazanılıyor" Seçim sonuçlarının ardından teşekkür konuşması yapan Başkan Rasim Fırat, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. Fırat, "Emek ve alın teri, ülkemizin kalkınmasındaki en temel güçtür. Üreten, çalışan ve ekonomimize katkı sağlayan tüm çalışanlarımızın emeği her türlü takdirin üzerindedir. Bu başarı yalnızca bana değil, ekip arkadaşlarıma ve Erzurum’a aittir" dedi. Seçimlerin gönüllere dokunarak kazanıldığını ifade eden Fırat, "Seçimler sosyal medya ya da son anda ortaya atılan gerçekçi olmayan vaatlerle kazanılmaz. Seçimler, gönüllere girerek kazanılır. Biz de ekip arkadaşlarımızla birlikte gönüllere dokunarak bu seçimi 7’nci kez kazandık. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu. "Ayağı yere basan projelerle hizmet etmeye devam edeceğiz" Gerçekçi ve uygulanabilir projelerle hareket ettiklerini vurgulayan Fırat, "Hiçbir zaman yapılmayacak vaatlerde bulunmadık. Yapabileceğimiz sözleri verdik. Esnafımız da bize güvendiği için destek verdi. Bu başarının sırrı, insanların gönüllerine girmektir" ifadelerini kullandı. Esnaf ve sanatkârlara hizmet etmeye devam edeceklerini belirten Fırat, "Ayağı yere basan projelerle esnafımıza hizmet etmeyi sürdüreceğiz. Esnafımızın hiçbir konuda mağdur edilmesine izin vermeyeceğiz. Hep birlikte çalışarak haklarını savunmaya devam edeceğiz" dedi. 2002 yılında göreve başladıklarını hatırlatan Fırat, "24 yılı geride bıraktık. Bugün 4 yıl daha görev yapma sorumluluğu bize verildi. Hiç kimseye kırgınlığım yoktur. Ben tüm esnaf ve sanatkâr teşkilatlarının başkanıyım. Bundan sonra da esnaf ve sanatkârlarımızın sorunlarına daha fazla odaklanarak çözüm üretmek için gayret edeceğim" şeklinde konuştu. Rasim Fırat başkanlığındaki yönetim kurulu ise Ersal Yılmaz, Raci Çavuşoğlu, Gülsün Musaoğlu, Fuat Yılmaz, Selim Alak ve Necmettin Şöğütlü’den oluştu.
Ankara CHP Genel Başkanı Özel: (Seçim çalışmaları hakkında) "Son güne kadar durmadan çalışılacak" Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, "Bu işin son günü seçimi kazandığımız gündür. O güne kadar durmadan ve yılmadan çalışılacak "dedi. CHP Lideri Özgür Özel, Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi (CAO) Yürütme Kurulu Toplantısı sonrası basın toplantısı düzenledi. Genel Başkan Özgür Özel, "Bugünden itibaren 81 ilimizde ve 973 ilçemizde yoğun bir programla sahaya çıkıyoruz. Mücadelede vitesi yükseltiyoruz ve yeni bir aşamaya geçiyoruz. Hiç şüphe yok ki Cumhuriyet Halk Partisi’ne 19 Mart 2025 tarihinden itibaren yapılan tüm saldırılar, bir sonraki Cumhurbaşkanı’na yapılan darbe girişimi, bir sonraki iktidarı iktidardan etmek için bugün iktidar eliyle ve yargı yetkisi kullandırılarak yapılan her türlü saldırı bizi kamuoyu önünde sürekli ‘Bundan sonraki aşama ne olacak ve siz buna nasıl direneceksiniz?’ sorusuyla karşı karşıya getirdi" diye konuştu. "En iyi savunma hücumdur" Bundan sonra ki süreçte nasıl bir yol izleyeceklerini açıklayan Özel, "Buna kurumsal ama halk arasında çokça kullanılan ve futbolda da bütün dünyada çok beğenilen bir yanıtımız var. En iyi savunma hücumdur. Bugünden itibaren CHP bu kötülüklerin tamamını yapanlara karşı onları değiştirmek, iktidarı değiştirmek, iktidar olmak ve adaleti getirmek için savunmadan hücuma çıkıyor, sahaya gidiyor ve orada ülkenin yerleşmiş, kronikleşmiş, insanları canından bezdirmiş sorunlarına hangi çözümleri üreteceğini, bu ülkeyi nasıl yöneteceğini, yoksulluğu ve işsizliği nasıl yok edeceğini, asık suratları nasıl güldüreceğini, umutsuzluğun yerini umuda nasıl çevireceğini anlatıyor. Bunun için tüm kadrolarıyla seçim gününe kadar sahaya çıkıyor. Bugün Türkiye’de CHP örgütü, milletvekilleri, Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi’ndeki Politika Kurulu başkanları, Parti Meclisi üyeleri, Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri, il başkanları, ilçe başkanları, sandık görevlileri sokağa çıkıyorlar, sahaya çıkıyorlar ve ıslak imzalı tutanakları almadan geriye dönmeyecekler" şeklinde konuştu. "Son güne kadar durmadan çalışılacak" Seçim çalışmalarında yeni bir döneme geçildiğini açıklayan Özel, "Bu işin son günü seçimi kazandığımız gündür. O güne kadar durmadan ve yılmadan çalışılacak. Merkezi düzeyde, dört koldan sahadayız. Merkez Yönetim Kurulumuz, Parti Meclisi üyelerimiz, Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi Yürütme Kurulu üyelerimiz ve milletvekillerimiz; ayrıca illerde ve ilçelerde il başkanlarımız ve ilçe başkanlarımız; kadın ve gençlik kollarımız hep birlikte sahada olacaklar. Bugün itibariyle 106 bin sandık görevlimiz, seçim günü sandıklarında görev yapacak 106 bin arkadaşımız o gün sandıklarında oy kullanacak. Rakam, 4 Mayıs itibariyle 106 bindir. Ellerindeki ‘Benim Sandığım’ uygulama programlarıyla, saha ziyaretlerine bu sabah çıkmaya hazır olduklarını bizlere yaptıkları bildirimlerle. Bu rakam en nihayetinde 186 bin hedef sayısına ulaşacaktır. Bunun için önümüzdeki iki ayı hedefliyoruz. İki ayın sonunda tüm sandık görevlileri kapıları çalmaya, kendilerini tanıtmaya, tanışmaya ve bundan sonra sürekli bir iletişim halinde olmaya devam edecekler" değerlendirmesinde bulundu. "47 yıl sonra partimizi birinci parti yaptık" Örgütleri ve üyelerinin 2023 kurultayından bu yana sokaklarda seferber olduklarını belirten Özel, "İlk aşamada yerel seçim kampanyasında tam 105 miting yaptık. Bu 105 mitingin sonucunda yüzde 38 oy oranıyla 47 yıl sonra partimizi birinci parti yaptık. Bu başarıdan sonra ‘Başarıyı kutlayalım, oturalım, tadını çıkaralım’ demedik. Milletimizin hem yerel seçimlerde hem de ardından yapılan tüm kamuoyu araştırmalarında iktidar değişimini isteğini göstermesi ve bizim de Cumhurbaşkanı adayını yine sahada, milletin arasında, ön seçimle belirleme kararımızla oldu. Biz bu noktada 23 Mart günü bir ön seçim yapacağımızı, bu ön seçimde Cumhurbaşkanı adayımızı belirleyeceğimizi ilan etmiştik. Bu ilanla birlikte geçen yıl şubat ayı boyunca, aramıza katılanların da oy verebileceğini, ifade etmiştik. Bu çağrımıza 700 binin üzerinde yeni üye katılımıyla milletimiz bu heyecanı ortak oldu ve üye sayımız bir anda 1 milyon 200 binden 2 milyona yaklaşan bir sayıya ulaştı. Tam 2 milyon üyemizle ön seçim yapmayı hedeflediğimiz gün Cumhurbaşkanı adayımızı gözaltına aldılar. Biz de milletimizi bu haksızlığa karşı kuracağımız ön seçim sandıklarında bizimle dayanışmaya davet ettik. 2 milyon üyemizin oy kullanacağı sandığın yanına birer dayanışma sandığı kurduk ve hepiniz 23 Mart tarihinde milletin darbeye karşı cevabını gördünüz" şeklinde konuştu. "Bu aylık oran 100 ülkenin yıllık enflasyondan fazladır" Nisan ayı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamlarına değinen Özel, "Bugün açıklanan rakamlarla dört aylık enflasyon yüzde 14,6’ya ulaşmıştır. Bu iktidarın bu yıl başlarken yıllık enflasyon hedefi yüzde 16’ydı. TÜİK rakamlarına göre bir yıllık hedefe, dört ayda ulaşılmıştır. Yani memura, emekliye, emekçiye verilen zamlar bu yüzde 16 yıllık enflasyon hedefine göre yapılmıştır. Bu hedefe neredeyse dört ayın sonunda ulaşılmıştır. Bu yüzden mutlaka bütün maaşlarda bir ara zam, bütün ödemelerde, devletin bütün ödemelerinde vatandaşa yapacağı bu enflasyonla ilgili hızlı bir düzeltmeye ihtiyaç vardır. Aylık yüzde 4,18’lik oran, maalesef bu aylık oran, 100 ülkenin yıllık enflasyondan fazladır. Bizim vatandaşlarımız böyle bir kötü yönetime mecbur bırakılmış durumda. Her gün iğneden ipliğe zam haberlerine uyanıyoruz. Her gün hukuksuz bir operasyona uyanıyoruz. Her gün derinleşen bir eşitsizlikle yüzleşiyoruz, güvende tutulmayan yurttaşlarımızın acı haberlerine uyanıyoruz. İşte tüm bu adaletsizliklere karşı sokaktayız" dedi. "O sandığa vardığımızda seçimi kazanacağımızdan zaten eminiz" Özel, CHP’nin bundan sonra ki süreçte geleceğinin karanlık olmadığını, müjde içerdiğini ifade ederek şu şekilde konuştu: "Bundan sonraki süreçte artık bizim verdiğimiz mücadele bir kararlılık değil, bir müjde içermektedir. Bizim müjdemiz, seçim kazanma müjdesi değildir. O sandığa vardığımızda seçimi kazanacağımızdan zaten eminiz. Bizim müjdemiz, yönetimde yozlaşmanın bittiği, güçlü kurumların, güçlü kuralların yani sarsılmaz bir sistemin hayat bulduğu Türkiye müjdesidir. Bizim müjdemiz, faize, israfa, lükse, şatafata giden kaynakların son bulduğu, verginin adil toplandığı ve hakça bölüşüldüğü bir Türkiye müjdesidir. Bizim müjdemiz, düşmanlığın, kutuplaşmanın, ötekileştirmenin bittiği, milletimizin huzur, barış ve kardeşlik içinde yaşadığı bir Türkiye müjdesidir. Bizim müjdemiz, devleti güçlü, milleti huzurlu, vatandaşları eşit ve özgür kılma müjdesidir. Söz veriyoruz, hiçbir operasyon, hiçbir kumpas bizi yolumuzdan çeviremeyecek. Yolumuza kurulan hiçbir pusu, yürüyüşümüzü durduramayacak."