GÜNDEM - 01 Mayıs 2025 Perşembe 11:05

Tek kimlikle iki hayat

A
A
A
Tek kimlikle iki hayat

Balıkesir’in Manyas ilçesinde yaşayan Halil Mandacı’nın hayatı film senaryolarına taş çıkartıyor. Hayatının ilk 17 yılını Halil Karaoğlu olarak geçiren, 17 yıl sonra resmi olarak Halil Mandacı kimliğine kavuşan Mandacı, başta askerlik şubesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu olmak üzere pek çok kuruma Halil Karaoğlu olmadığını anlatmaya çalışsa da cezalar peş peşe geliyor.

Balıkesir’in Manyas ilçesinde ikamet eden 55 yaşındaki Halil Mandacı’nın çocukluğundan itibaren başlayan çifte kimlik hikâyesi, film senaryolarını aratmıyor. Dedesinin nüfusa kabul etmeği Halil Mandacı’yı babası, doğum sonrasında başkasının üzerine kaydettirip, Halil Karaoğlu adı ile hastaneden çıkarttı. 17 yıl sonra anne ve babasının evlenmesi ile gerçek nüfus kağıdına kavuşan Halil Mandacı, hayatının büyük bir kısmını kimlik karmaşasıyla geçirdi. Mandacı, başta askerlik şubesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu olmak üzere pek çok kurumda da bu nedenle zorlukla yaşadı. Mandacı, ilginç hikayesini İHA muhabirine anlattı. Babasının kendisini başka bir kimlikle nüfusa kaydettirdiğini anlatan Mandacı, bu durumun askerlikten sosyal güvenlik cezalarına kadar hayatının pek çok noktasını etkilediğini belirtti. 17 yaşında gerçek kimliğine kavuşmasına rağmen çifte kimlik yüzünden Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kesilen 18 bin liralık ceza ile karşı karşıya olduğunu anlatan mandacı, bu sorunun nasıl çözüleceğini bilmediğini belirtti. Mandacı, "Babam beni başkasının üzerine kaydettirmiş. 1970 yılında Manisa’da dünyaya geldim. Annemle babamın nikahları yoktu. Annem, beni dünyaya getirdiğinde nikahsız olduğu için beni hastaneden çıkarmadılar.

Tek kimlikle iki hayat

Doktor, yasak olmasına rağmen baba Sadettin Mandacı’nın üzerine kaydettiler. Dedem ise kimliğini vermeyi reddetti. Sonuç olarak babam beni başka bir kişinin kimliğiyle kaydettirmek zorunda kaldı. Yıllarca bu kimlikle yaşadım. Ancak babam, annemle ben 17 yaşındayken nikah yaptı ve hepimiz gerçek kimliklerimizi çıkarttık. Bu karmaşa 20 yaşına geldiğimde tekrar karşıma çıktı. Askere gitmem gerekiyordu, fakat bana ’Halil Mandacı’ kimliğiyle çağrı yapıldı. Gerçek kimliğimi belirlemek için birçok yere başvurdum. Kütük kayıtlarında hem Manyas’ta hem başka yerlerde isimlerimin geçtiğini gördük. O dönemde bir binbaşı bana, ’Buradan askere gidersen diğer tarafta gitmezsin’ dedi ve ben askerliğimi Halil Mandacı adıyla yaptım. Ardından hayatıma devam ettim ancak bu durum devletin dikkatini çekmedi. Çifte kimlik meselesini çözmek için birkaç kez mahkemeye başvurdum. Ancak mahkemeler tarafından bu durumun çözülmesinin imkansız olduğunu, şahitler getirsem de bir sonuç alamayacağımı söylediler. Bu mesele öylece kaldı" dedi.

Tek kimlikle iki hayat

SGK’dan ceza

Mandacı, "Son olarak 19 Aralık 2024 tarihinde Balıkesir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Gönen Sosyal Güvenlik Merkezi’nden Halil Karaoğlu adına bir ceza kağıdı geldi. Sözde sigortalı olarak çalışmışım ama Halil Karaoğlu adıyla değil, Halil Mandacı adıyla. Yetkililer bu durumu, ’Fark etmez, her iki isim de sensin’ diyerek yorumladı. Şimdi bu cezayla uğraşıyorum ve ne yapacağımı bilmiyorum. İki kez mahkemeye başvurdum netice alamadım. Cezanın miktarı 18 bin lira. Sürekli cezalar geliyor ama bu durumu nasıl çözeceğimi bilmiyorum. Tabii çift kimlikle yaşamak yerine tek kimlikle yaşamak istiyorum" dedi.

Serhat Barış 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Konya merkezli 4 ilde 116,5 milyon liralık dolandırıcılık operasyonu: 11 gözaltı Konya merkezli 4 ilde yapılan dolandırıcılık operasyonunda internetten yaklaşık 116 milyon 500 bin TL’lik sahte ürün satışı yaparak dolandırıcılık yapan 11 şüpheli gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre, Konya Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, internet üzerinden elektrikli süpürge, tarım aleti, mobilya, bisiklet, ev ve otomobil gibi ürünlerin satış ilanı ile alıcıları dolandıran suç örgütüne yönelik çalışma başlattı. Ekipler, örgüt üyelerinin internetten sahte ürün satışı yaparak, kapora veya ücretin tamamını alıp, ürünü göndermeyerek vatandaşları yaklaşık 116,5 milyon TL dolandırdıklarını tespit etti. Kimlikleri belirlenen 15 şüphelinin yakalanması için çalışma başlatıldı. Ekipler, 17 Haziran 2025 tarihinde Konya merkezli Gaziantep, Mersin ve Mardin’de düzenledikleri eş zamanlı operasyonla 3’ü kadın 11 şüpheliyi gözaltına alırken, diğer 4 şüphelinin daha önce işledikleri suçlardan cezaevinde oldukları belirlendi. Şüphelilerin başta ’Uyuşturucu ticareti yapmak’ ve ’Nitelikli dolandırıcılık’ olmak üzere birçok suçtan kayıtları olduğu belirlendi. Şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürüyor. Öte yandan, bir vatandaşın ev alma hayaliyle 1 milyon 650 bin TL dolandırıldığı, polisin müracaatını alırken 10 yıllık birikimini 1 saat içinde kaybettiğini söylediği belirtildi. Siber Polisi, vatandaşları sahte ilan konusunda dikkatli olmaları konusunda uyardı.