EKONOMİ - 05 Ağustos 2021 Perşembe 15:38

Üzüm rekoltesi sun’i zekâ ile ölçülüyor

A
A
A
Üzüm rekoltesi sun’i zekâ ile ölçülüyor

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde bulunan bir üzüm bağında ilk kez sun’i zekâ teknolojisi kullanılarak rekolte ölçümü yapıldı.

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde bulunan bir üzüm bağında ilk kez sun’i zekâ teknolojisi kullanılarak rekolte ölçümü yapıldı.


Bandırma’nın Yeni Ziraatli kırsal mahallesinde Recep Durmaz’a ait üzüm bağında ilk kez sun’i zekâ teknolojisi ile rekolte ölçümü gerçekleştirildi. 40 dönümden oluşan üzüm bağında "meyvesayar" adlı bilgisayar programı aracılığıyla ve drone ile yapılan rekolte ölçümü hakkında bilgi veren Tarsens Kurucusu ve Müdürü Celil Serhan Tezcan, "Meyvesayar projemizi tanıtmak için toplandık. Bağlarda meyve ve sürgün sayımı, yaprakların meyveleri ne kadar kapatıp kapatmadığını, ki bu güneş yanıkları için gerekli bir çalışma, ölçmek mümkün. Şu anda dünyanın en eski şarap firmalarından birine bu projeyi sattık. Bu bizim uluslararası ilk satışımızdı. 7 aydır sistemi kullanıyorlar. Hassaslık 400 kat arttı. Sıra üzerine sayım doğruluğumuz ise yüzde 99,5 seviyesinde. Dolayısıyla eski sisteme göre bizim sistemimiz yaklaşık 30-40 bin kat doğru sonuç vermiş oluyor. Biz burada insan gücü ile 2 ayda yapılabilecek bir işlemi bağı dolaşırken bir kaç dakikada yapar hale geldik" dedi.


Kırsaldaki nüfus 50 yaşın üzerinde


Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş. Genel Müdürü ve Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Cem Aldağ ise, artan dünya nüfusu ve kırsalda yaşayan insanların tarımdan uzaklaşması yüzünden her geçen gün tarımda teknolojinin öneminin arttığını ifade ederek, "Günümüzün en büyük sorunlarından biri ne yazık ki artık kırsalda yaşayan insanların tarımdan uzaklaşması. İstatistiklere bakıldığında köylerde yaşayan nüfus genelde 50 yaşın üzerinde. Nüfusumuzun giderek arttığını düşünürsek gıda hayati önemini artırarak korumakta. Bu anlamda da biz makineleri ve yeni teknolojileri hayatın içerisine daha çok katmak zorundayız. Bandırma’da bir girişimci tarafından kurulmuş olan Tarsens firması ile birlikte yapay zeka destekli bir rekolte tahmin sistemi geliştirdik. Bu sayede daha kısa sürede rekolte tahmini yapılıyor. İnsan faktörünün hatalarını ortadan kaldırıyoruz" dedi.


Yeni Ziraatli Muhtarı Murat Özhan da köylerinde ilk kez böyle bir uygulama gerçekleştirildiğini ve artık hayatımızın her alanında olan bilgisayarların tarımda da aktif bir şekilde kullanılmasından ötürü memnun olduklarını ifade etti.


Üzüm bağının sahibi olan Recep Durmaz ise yaptığı açıklamada, "8 yıldır bu işi yapıyorum. 4 çeşit ürünüm var burada. Başka işlere benzemiyor. Bu bölgede üzüm yetiştiriciliği yapılmadığı için ilk zamanlarda çok zahmet çektik. Bir firmadan geldiler onlar sayesinde rahatladık. Bu sene verimden ve kaliteden memnunuz. Hepsi iyi gidiyor. 40 dönüm bir alan burası. 6 bin kök asma var. Bu sene 70-80 ton ürün çıkar buradan. Fiyatlar da iyi duruyor. Ama önümüzdeki sene ne olur bilinmez. Hasada 15 gün var. Ürünlerde boşluk oluşmasın diye bekliyoruz" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Meyve bahçelerinde artık bungalov yetişiyor, ne denetim var ne estetik Para kazanma hırsı, belediyenin denetim yapmaması, eskiden tarımla anılan Sapanca’yı adeta mahvetti. Meyvesi ile ünlü ilçede artık tarlalardan bungalov yetişiyor. Ağaçların yok edildiği Sapanca beton yığınına dönmüş durumda. Geçmişte doğası ile Türkiye’nin en güzel bölgelerinden olan Sapanca, eski güzelliğini mumla arıyor. Sosyal medyanın da gelişmesiyle daha da bilinir hale gelen Sapanca bir zamanlar meyvesi ile Türkiye’nin en önemli ilçeleri arasındaydı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyükşehirlere yakınlığıyla her yıl çok sayıda yerli ve yabancı tatilciyi ağırlayan Sapanca beton yığınına dönmüş durumda. Denetim yok, para kazanma hırsı var Zamanın meyve bahçeleriyle ünlenen ilçede şimdilerde ise bilinçsizce yapılan bungalovlar, bazı sıkıntıları da beraberinde getirdi. Ağaçların yok edilerek bungalova dönüştüğü ve bungalov dolandırıcılığının da arttığı ilçede, bölge halkı Sapanca Belediyesi’nin bu duruma bir an evvel önlem almasını istiyor. Para kazanma hırsı, Sapanca Belediyesi’nin hiç bir önlem almaması doğası ile dikkat çeken ilçeyi adeta bungalov mezarlığına çevirdi. "Eskiden buradan 12 kamyon meyve yüklenirdi" İlçede yaşayıp arsası, tarlası olan, şehir dışında yaşayıp Sapanca’dan arsa alan çok sayıda kişi para kazanma hırsı uğruna adeta ilçenin güzelliğine kurşun sıkıyor. Ağaçlar tek tek kesilirken, ormanların içine bile bungalovlar yapılıyor. Bungalovların hemen hemen her yerde yapıldığını anlatan 67 yaşındaki ilçe sakini Ahmet Memi, “Eskiden Sapanca’nın nüfusu azdı. Her taraf ağaçlarla dolu ve Sapanca, şehrin meyve merkeziydi. Eskiden buradan 12 kamyon meyve yüklenirdi hatta bir kamyon 600 kasa meyve alırdı" dedi. "Ne ormanın güzelliği ne de ilçenin güzelliği kaldı" O halden bu hale geldiklerini ifade eden Memi, "Bundan sonra istikbali hiç yok, imar falan verilmemesi lazım. Bungalovlarda herkesin bir geliri var ama bunlarda kontrol kaçtı. Yabancılara satıldı, kiraya verildi bu şekilde olmamalıydı. Sapanca’nın kendi insanı faydalansaydı kabulümdü ama geliyor adam 20 tane yapıyor, tel örgüsünü çekiyor. Geliri var, para kazanıyor ama görüntüyü de bozmaması lazım bakıyoruz her taraf doldu, geceleri ışıl ışıl oluyor. Ne ormanın güzelliği ne de ilçenin güzelliği kaldı. Tamam yapacaksan da çeki düzen vereceksin böyle olmaması lazım” diye konuştu.