EKONOMİ - 28 Mayıs 2024 Salı 16:28

Zeytincilikte iklim değişikliğinin etkileri için Türk, İspanyol ve Yunan zeytinciler bir araya geldi

A
A
A
Zeytincilikte iklim değişikliğinin etkileri için Türk, İspanyol ve Yunan zeytinciler bir araya geldi

Balıkesir’in Edremit Belediyesi, tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği’nin finanse ettiği "İklim Çağında Zeytin Ağacı Yetiştiriciliği: Uyum Stratejileri ile Mücadele" projesi dahilinde İspanyol ve Yunan konuklar ilçeyi ziyaret etti.


Edremit Belediyesi, zeytin ve zeytincilik sektörünün geleceğini korumak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek amacıyla önemli projeler hayata geçiriyor.


Avrupa Birliği’nin finanse ettiği "İklim Çağında Zeytin Ağacı Yetiştiriciliği: Uyum Stratejileri ile Mücadele" projesi kapsamında, İspanyol ve Yunan konuklar ilçeyi ziyaret etti.


Projenin ortakları olan İspanya’nın Mallorca Adası Selva Belediye Başkanı Juan Rotger Segui, Caimari Belediye Başkanı Ana Maria Rotger Mestre, Biniamar Belediye Başkanı Beatriz Lechuga Tortella, Yunanistan’dan Avrupa heyette yer alan diğer konuklar Edremit Belediyesi’nde ağırlandı ve zeytin üreticiliği üzerine ortak çalışmalar gerçekleştirildi.


Avrupa Birliği’nin Türkiye ve AB Arasında Şehir Eşleştirme - II: Yeşil Bir Gelecek İçin Eşleştirme Hibe Programı Teklif Çağrısı kapsamında sunulan projenin geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi için fikir alışverişinde bulunuldu.


Zeytin ve zeytinciliğin, bölgenin en önemli ekonomik sektörlerinden biri olduğu vurgulanarak, iklim değişikliğinden kaynaklanan tehditlere karşı korunması gerektiği belirtildi. İklim değişikliğinin sektöre olan olumsuz etkilerinin minimuma indirilmesi ve zeytin üreticiliğinin sürdürülebilirliğinin sağlanması için çalışmalar yapılacağı ifade edildi.


Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, Akdeniz insanı olarak tüm Akdeniz ve dünya insanlarına hizmet etmekten mutluluk duyacağını belirterek zeytinci çocuğu olarak devam eden bu projeye destek olmaya bir ve beraberce çalışmaya devam edeceklerini ifade etti. "İçinde bulunduğumuz çağın en önemli sorunlarından biri olan iklim değişikliğinin, zeytin üreticiliği üzerinde meydana getirdiği olumsuz etkileri azaltmak için elimizden geleni yapacağız. Projede yer alan tüm paydaşlarımız ile birlikte üretimi artırmak ve üreticileri teşvik etmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.


Proje için emek veren tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür eden Belediye Başkanı Ertaş, uluslararası işbirliği ve bilgi paylaşımının zeytin sektörünün geleceği için önemli olduğunu vurguladı.


İspanya’nın Mallorca Adası Selva Belediye Başkanı Juan Rotger, “Akdeniz ve zeytin bizleri birleştiriyor. Tarih ve medeniyetlerde bizleri birleştiriyor. Tekrar sizlerle bir arada olmaktan son derece mutluyuz. Bu proje bağlarımızı güçlendiriyor, sosyal ve kültürel olarak bizleri yakınlaştırıyor. Edremit ve Mallorca’da önemli olan zeytinin gelişimi adına işbirliğimizi geliştireceğimize inanıyorum” dedi.


Ziyaret sonrasında katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirdi.



Zeytincilikte iklim değişikliğinin etkileri için Türk, İspanyol ve Yunan zeytinciler bir araya geldi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kırıkkale’de rengarenk uçurtmalar gökyüzünü süsledi Kırıkkale’de düzenlenen uçurtma şenliği renkli görüntülere sahne oldu. İslami Değerler Külliyesi yakınlarında gerçekleştirilen etkinlikte çocuklar, rengarenk uçurtmalarını gökyüzüyle buluşturdu. Şenliğe çok sayıda aile çocuklarıyla birlikte katıldı. Etkinlik sırasında kısa süreli yağmur yağarken, güneşin açması ve rüzgarın da etkisini göstermesiyle uçurtmalar yeniden havalandı. Aileler, çocuklarıyla birlikte güzel vakit geçirdiklerini belirterek, etkinlikten memnun kaldıklarını ifade ettiler. Çocuklarıyla birlikte şenliğe katılan Didem İnce, "Etkinlik çok güzeldi. Biraz yağmura yakalandık ama yağmur durdu, güneş açtı. Çocukları mutlu etmek için geldik. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" dedi. İlk kez uçurtma şenliğine katıldığını söyleyen 12 yaşındaki Eymen Poyrazer, "Burası çok eğlenceli. Uçurtma uçuruyoruz. Her yerde uçurtmalar var. Bugün çok güzel geçiyor" diye konuştu. Serkan Yılmaz ise oğluyla birlikte güzel bir pazar günü geçirdiklerini belirterek, "Cıvıl cıvıl bir hava var. Az önce yağmur yağdı ama şu an hava düzeldi. Rüzgar da çıktı, bütün uçurtmalar havada. Herkes çok memnun" ifadelerini kullandı. Mahir Yiğitcan, etkinliğin çocuklar için güzel olduğunu söyleyerek, "İlk başta rüzgar yoktu. Sonradan rüzgar çıkınca eğlencenin tadı geldi. Çok memnunuz" dedi. Hasan Elitok, ailecek güzel bir etkinliğe katıldıklarını belirterek, "Hava da güzel, rüzgar da var. Verimli bir gün oldu" diye konuştu. Uçurtma uçurmanın çok eğlenceli olduğunu ifade eden 10 yaşındaki Ayşe Binboğa ise, "Herkes deneyebilir. Çocuklara böyle güzel bir etkinlik sunulduğu için çok teşekkür ediyoruz" dedi. Etkinliğe katılan İnci Elitok, alanda rengarenk uçurtmaların bulunduğunu belirterek, çok mutlu olduklarını söyledi.
Kırıkkale Kırıkkale’de rengarenk uçurtmalar gökyüzünü süsledi Kırıkkale’de uçurtma şenliği renkli görüntülere sahne oldu. Çocuklar ve aileleri etkinlikte keyifli vakit geçirdi. Kırıkkale’de düzenlenen uçurtma şenliği, renkli görüntülere sahne oldu. İslami Değerler Külliyesi kırsalında gerçekleştirilen etkinlikte çocuklar, rengarenk uçurtmalarını gökyüzüyle buluşturdu. Şenliğe çok sayıda aile çocuklarıyla birlikte katıldı. Çocuklar uçurtma uçurmanın heyecanını yaşarken, anne ve babalar da bu anlara eşlik etti. Etkinlik sırasında kısa süreli yağmur etkili oldu. Yağmurun ardından güneşin açması ve rüzgarın da etkisini göstermesiyle uçurtmalar yeniden havalandı. Aileler, çocuklarıyla birlikte güzel vakit geçirdiklerini belirterek etkinlikten memnun kaldıklarını ifade etti. Çocuklarıyla birlikte şenliğe katılan Didem İnce, "Etkinlik çok güzeldi. Biraz yağmura yakalandık ama yağmur durdu, güneş açtı. Çocukları mutlu etmek için geldik. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" dedi. İlk kez uçurtma şenliğine katıldığını söyleyen 12 yaşındaki Eymen Poyrazer, "Burası çok eğlenceli. Uçurtma uçuruyoruz. Her yerde uçurtmalar var. Bugün çok güzel geçiyor" diye konuştu. Serkan Yılmaz ise oğluyla birlikte güzel bir pazar günü geçirdiklerini belirterek, "Cıvıl cıvıl bir hava var. Az önce yağmur yağdı ama şu an hava düzeldi. Rüzgar da çıktı, bütün uçurtmalar havada. Herkes çok memnun" ifadelerini kullandı. Mahir Yiğitcan da etkinliğin çocuklar için güzel olduğunu söyleyerek, "İlk başta rüzgar yoktu. Sonradan rüzgar çıkınca eğlencenin tadı geldi. Çok memnunuz" dedi. Hasan Elitok, ailecek güzel bir etkinliğe katıldıklarını belirterek, "Hava da güzel, rüzgar da var. Verimli bir gün oldu" diye konuştu. Uçurtma uçurmanın çok eğlenceli olduğunu ifade eden 10 yaşındaki Ayşe Binboğa ise "Herkes deneyebilir. Çocuklara böyle güzel bir etkinlik sunulduğu için çok teşekkür ediyoruz" dedi. Etkinliğe katılan İnci Elitok da alanda rengarenk uçurtmaların bulunduğunu belirterek, çok mutlu olduklarını söyledi.