ÇEVRE - 21 Mart 2019 Perşembe 12:10

Bartın’da ’’Sıfır Atık Projesi’’ semineri yapıldı

A
A
A
Bartın’da ’’Sıfır Atık Projesi’’ semineri yapıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan ‘’Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık Projesi’’ Bartın’da gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan ‘’Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık Projesi’’ Bartın’da gerçekleştirildi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hayata geçirilen, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri içerisinde atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanılabilir bir dünya bırakılmasını hedefleyen ’Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık Projesi’nin Bartın’da düzenlendi.


Düzenlenen seminere; Bartın Valisi Sinan Güner, AK Parti Milletvekili Yılmaz Tunç, İl Emniyet Müdürü Ogün Vural, Garnizon Komutanı Denizci Albay Mustafa Çalışkan, İl Jandarma Komutanı Albay Selim Kapancı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Uzmanı Şule Bektaş ve çık sayıda davetli katıldı.


Bartın’da Sıfır Atık Projesi’nin verilerini paylaşan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, “İlimizde Sıfır Atık Projesi çalışmaları ilk olarak 13 Nisan 2018 tarihinde başta kurum amirlerinin bilgilendirilmesiyle başlatılmış, odak noktası olarak adlandırılan 132 kurum temsilcilerine eğitimler verilmiştir. Pilot uygulama olarak Valilik ve İl Müdürlüğümüz Hizmet Binasına atık kumbaraları yerleştirilerek; cam, plastik, kağıt, metal, atık pil olarak ayrı ayrı toplanmaya başlanmış, toplanan atıklar kurulan geçici depolama alanlarında biriktirilerek geri dönüşüm tesislerine gönderilmiş ve ülke ekonomisine kazandırılmıştır. Müdürlüğümüz Hizmet Binası bünyesinde kurulan Atık Geçici Depolama Alanında Nisan ayından bugüne kadar bin 62 kilogram atık toplanarak Geri Dönüşüm Tesisine gönderilmiştir. Ayrıca İlimizde Sıfır Atık Projesinin 10 aylık verilerine göre; 22 ton kağıdın geri dönüşümünden 374 ağaç kesilmekten kurtuldu. 8 ton plastiğin geri dönüşümünden 128 varil petrolden tasarruf sağlandı. 2.5 ton camın geri dönüşümünden 3.5 ton hammaddeden tasarruf sağlandı. 646 kg metalin geri dönüşümünden 746 kilo hammaddeden tasarruf sağlandı. 1450 litre bitkisel atık yağdan 1450 litre biyodizel üretildi” dedi.



Vali Güner: “Yeni nesil, çevre bilincini geliştirerek, örnek davranışlar göstererek o bilincin oluşmasını sağlayabilir”


Atığın yönetilerek ekonomiye kazandırılması ve çevrenin korunması projesini anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Bartın Valisi Sinan Güner, “Bundan sonraki seminerlerde, okullarda, köylerde, kamu kurumlarındaki bütün çalışmalarda ana temanın bu olması gerektiğini düşünüyorum. Okullardan, muhtarlardan çok şey öğreniyoruz aslında. Her toplantıda her vesile ile özellikle öğrencilere, bütün projelerde bunu anlatıyorum. Biz ancak öğrencilerle, öğrencilerdeki bu bilinci geliştirerek her eve bir ajanımızı sokmuş oluyoruz. Belli bir hayat düzenine alışmış insanların yeni bir şeyleri hayatlarına katmaları zordur. O yeni nesil, anne babalarına, abla ve ağabeylerine çevre bilinci geliştirerek, örnek davranışlar göstererek o bilincin oluşmasını sağlayabilirler. Zaten bu geri dönüşüm konusu, kağıtlara camlara uzun yıllardır gündemdeydi ama Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Emine Erdoğan bu konuya özel bir önem atfetti. Külliyede özel olarak bu konunun hassasiyetle üzerinde durdular. Bugün bu seminerin olması ve bütün çabalar bir örnek teşkil ediyor. Evimiz için, ailemiz için, çevremiz için, yaşadığımız köy, kasaba şehir için lütfen bu konuya hassas davranalım. Bunu her zaman çocuklarımız başta olmak için yüreğimizde tutalım. Bu bir hayat tarzı şekline, bir kampanyaya dönüşsün” dedi.



AK Parti Milletvekili Tunç: “Çevre sorunlarını en aza indirgemek anlamında çok önemli ilerlemeler sağlandı”


Çevrenin önemine değinen AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, “Çevre hakkı ve insan hakları çok önemli. Yaşam hakkı ifade özgürlüğü hepsi insan hakkı. 3. kuşak hakkı dediğimiz sonradan insanların daha duyarlı hale geldiği çevre hakkı da en temel insan hakkı. Sanayinin gelişmesi, endüstriyelleşme tabii Türkiye’nin de sanayileşme süreci elbette ki çevrenin korunması anlamında bizi daha duyarlı hale getirdi ve son yıllarda da gerek mevzuatımızda gerek uygulamalarda çevre sorunlarını en aza indirgemek, çevreyi korumak, insan sağlığını korumak anlamında çok önemli ilerlemeler sağlandı. Sıfır atık projesi de bu uygulamalardan bir tanesi. Sayın Cumhurbaşkanımız ve değerli eşi Sayın Emine Erdoğan, himayeleriyle daha da öne çıktı bu proje. Bunu en ücra köşelere kadar yayabiliyorsak, atıkları geri dönüşüme tabi tutabiliyorsak hem ülke ekonomisine katkı sunmuş olacağız hem de çevreyi korumuş olacağız. Poşet kullanımında da büyük ölçü de azalmış görüyoruz. Diğer çevre yatırımlarını da yapmak gerekiyor. Bu konuda hükumetimizin önemli yatırımları var. Bartın Atık Su Arıtma Tesisleri, İnkum Atık Su Artıma Tesisleri, Amasra Atık Su Artırma Tesisleriyle sular daha temiz hale geldi. Şimdi ilçelerimizde de atık su artırma tesisleri kuracağız, projeler devam ediyor. Özlediğimiz suyu içilebilir ırmakları, balık tutulabilir derelere çaylara inşallah kavuşacağız. Ben çevreye duyarlı olan herkese teşekkür ediyorum. İnsan sağlığı için ne iyi geliyorsa onu yapmak bizim görevimiz” şeklinde konuştu.



Şule Bektaş: “Atığın yeniden üretim sürecine girmesi önemli”


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Uzmanı Şule Bektaş, “Öncelikle atık tanımını yapalım. Atık dediğimiz üreticisi veya fiilen elinde bulunduran tarafından çıkarılmak istenen şeyleri çöp olarak tarif ediyoruz ama genelde biz bakanlık olarak uygulamalarımızda atık demeyi tercih ediyoruz. Dünya nüfusunun gücü artıyor. Bu artık sürekli devam ediyor ve 11 milyar olması tahmin ediliyor dünya nüfusunun ilerleyen yıllara kadar. Bununla birlikte nüfus artıyor, bununla birlikte dünyada tüketim artıyor. Sürekli tükettiğimiz için haliyle hammaddeye olan ihtiyacımız gördüğünüz gibi sürekli artan bir ivme gösteriyor. Türkiye’de ne var? Ülkemizde de nüfusumuz gittikçe artıyor. Bununla birlikte enerji ve hammaddeye olan ihtiyacımız artıyor. Sıfır atık ile ilgili bilgiler de verelim. Biz sürekli tüketiyoruz, tükenen bu ürünler bitiyor, daha sonra bu tükenen ürünlerle yeni bir üretim oluyor. Atık ortaya çıkıyor, tüketiliyor yeniden bir atığa dönüşüyor, sıfır atık oluyor. Dünyanın sorunu var, nüfus arttıkça tüketim artıyor ve bu biz çözüm olmuyor. Çevre kirliliği artıyor. Biz atık ortaya çıksın istemiyoruz. Atıkları azaltalım, atık oluşuyorsa bile onu hammaddeye çevirip kullanalım. Dünyada atık olmasından ziyade, atığın yeniden üretim sürecine girmesi önemli” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Tetik, işçilerin sorunlarına dikkat çekti Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda işçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik bir mesaj yayınladı. İşçilerin sorunlarına dikkat çeken Başkan Tetik, mesajında "1 Mayıs, 1886 yılından bu zamana kadar sömürüye karşı direnen işçilerimizle simgeleşen ve alın teriyle evine ekmek götürmek için mücadele eden emekçilerin sesini duyurduğu gündür. İşçi sınıfının tek uluslararası bayramı olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde emeğin değeri daha iyi anlaşılmakta ve emek olmadan hakkın, özgürlüğün ve demokratik paylaşımın mümkün olmadığı gözler önüne serilmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 1 Mayısların bayram havasında kutlanması hepimizin dileğidir. Ancak hepimizin bildiği gibi emekçilerimizin çalışma şartları, sosyal hak ve kazanımları, her geçen gün artan enflasyon nedeniyle eriyen maaşları, hak kayıpları ve en önemlisi de iş kazaları nedeniyle kaybettiğimiz canlar böylesi günleri kutlanır olmaktan çok farklı bir noktaya taşımıştır. Fakat emekçilerimizin şartları, ideolojileri ve görüşleri ne olursa olsun tek bir yumruk olarak hareket etmeleri şarttır. İşçilerimizin insan onuruna yaraşır bir şartta çalıştığı, emeklerinin karşılığını alın terleri kurumadan aldığı, emeğin en yüce değer olarak görüldüğü ve bu şekilde kazanımların sağlandığı günler tek dileğimizdir. Bu duygu ve düşüncelerle başta Nazillimizdeki işçilerimiz olmak üzere tüm emekçilerin onurlu ve haklı mücadelelerini gönülden desteklediğimi ifade etmek istiyorum. Ülkemizde işçilerimizin güvenle yaşam sürdüğü, haklarının karşılığı aldığı, umutlarımızın yeşerdiği daha mutlu, daha umutlu Emek ve Dayanışma Günleri diliyor, ‘Yaşasın 1Mayıs’diyorum" ifadelerine yer verdi.
Erzurum Atatürk Üniversitesi, dijital geleceğe emin adımlarla yürüyor Özgün bir yeni nesil üniversite olarak konumunun tanımlanması, sistemlerinin tasarlanması ve uygulama adımlarının atılması amacıyla 2018 yılında başlanan Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi ile topluma doğrudan katkı yapan, eğitim ve araştırmayı bütünleştiren Atatürk Üniversitesi, bu doğrultuda gelişen ve değişen şartlara uyum sağlamaya da devam ediyor. Ülke yükseköğretiminde yeni hikayeler yazmak ve öncü konumunu yeniden harekete geçirmek hedefiyle çalışmalarına başlayan Atatürk Üniversitesi, Yeni Nesil Üniversite projesi kapsamında başlattığı “Arama Konferansları”nın 10’uncusu olarak gerçekleştirdiği “Dijital Dönüşüm” başlıklı programda alınan tüm kararları zaman içerisinde uygulamayı sürdürüyor. Şubat 2019’da, üniversitenin dijital teknolojilerdeki geleceğinin tartışıldığı “Dijital Dönüşüm Arama Konferansı” ile çizilen yol haritası neticesinde Atatürk Üniversitesinin önemli bir dönüşüm gerçekleştirdiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı: “Göreve gelir gelmez başlatmış olduğumuz ve üniversitemizin vizyonunu yeniden belirleyen Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projemiz neticesinde gerçekleştirdiğimiz ve çok sayıda alanında uzman bilim insanları ile sektör temsilcilerinin katıldığı Arama Konferansı neticesinde üniversitemizde dijital dönüşümün temellerini attık ve Dijital Dönüşüm ve Yazılım Ofisini kurduk. Çalışmalarına başlayan bu birimimiz üniversitemizin tüm teknik altyapısını modernize ederek dijital çağa ayak uyduracak ve hatta bir adım öne geçirecek hamleleri yaparak dönüşümün startını verdi” ifadelerini kullandı. Rektör Çomaklı: “Dijital Dönüşüm, Bizim Pandemiye Karşı Hazırlıklı Olmamızı Sağladı” Yapılan konferans ile dijital eğitmen, dijital öğrenci, dijital asistan, dijital öğrenim, dijital araştırma ve açık bilim ortamlarının öneminin konuşulması ve bu yönde adımların atılması gerektiğinin vurgulanmasıyla birlikte kurulan Dijital Dönüşüm ve Yazılım Ofisinin özellikle açık erişim uygulamalarının ve dijital öğrenim ortamlarının geliştirilmesine ilişkin çalışmaların başlatıldığı belirten Rektör Çomaklı, bunun neticesinde üniversitenin 2020 yılında yaşanan ve küresel ölçekte etkili olan Kovid-19 pandemisine hazırlıklı olarak yakalandıklarını, alınan uzaktan eğitim kararı ile de örnek gösterilebilecek bir eğitim modelini uygulamaya koyduklarını dile getirdi. “Dijital Altyapımız ile Asrın Felaketinde de Eğitimlerimize Devam Ettik” Hiçbir öğrencinin mağduriyet yaşamadığını aktaran Rektör Çomaklı, başarıyla geçirdikleri bu sürecin ardından yine ülkemizi derinden etkileyen asrın felaketinde Kahramanmaraş başta olmak üzere depremden etkilenen şehirlerde ikamet eden öğrencilere de uzaktan eğitim imkânı sunduklarını ve bu doğrultuda YÖK’ün takdirleri ile Adıyaman Üniversitesi ile eşleşerek orada eğitimlerine devam eden öğrencilere uzaktan eğitim vererek üniversite derslerinden uzak kalmamalarına yardımcı olduklarını belirtti. “Başlattığımız Dijital Dönüşüm Hamlesi, YÖK Üstün Başarı Ödülüne Layık Görüldü” Atatürk Üniversitesinin dijital dönüşüm yaklaşımının, gerçekleştirilen örnek uygulamalarla birlikte bilimsel bir bakış açısıyla kapsamlı bir şekilde ortaya konulduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, bu çalışmanın aynı zamanda Yükseköğretim Kurulu Üstün Başarı Ödülleri kapsamında Dijital Dönüşüm ve Büyük Veri Çalışmaları kategorisinde YÖK 2022 Yılı Üstün Başarı Ödülüne layık görüldüğünü hatırlattı. Teknolojinin gücünü kullanarak eğitim, araştırma ve yönetim süreçlerini optimize etmeyi amaçlayan birimlerin başında gelen Dijital Dönüşüm ve Yazılım Ofisi Koordinatörlüğü ile üniversitenin dijital altyapısını güçlendirdiklerini aktaran Çomaklı, interaktif öğrenme platformları ve sanal sınıf ortamları gibi yenilikçi eğitim araçlarını, öğretim programlarına entegre ederek öğrencilerin etkileşimini artırmayı ve öğrenme deneyimini zenginleştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Üniversitenin araştırma kapasitesini artırmak amacıyla araştırmacılara yönelik veri analizi araçları, araştırma yönetim sistemleri ve dijital kütüphane hizmetleri gibi araçlar sunduklarını belirten Prof. Dr. Çomaklı, bu sayede bilimsel keşiflerin ve yayınların daha etkin bir şekilde yönetilmesinin ve paylaşılmasının sağladığını aktardı. “Yapılan Atılımlar, 2 Yeni Bölümü de Beraberinde Getirdi” Tüm bu gelişmeler ışığında, sadece bugünün değil geleceğin dünyasında da var olmak için çalışmalarını sürdürdüklerine dikkat çeken Rektör Çomaklı, son olarak yeni dünya düzenine kapı aralayacak 2 lisans bölümünün Yükseköğretim Kurulu tarafından Atatürk Üniversitesi bünyesinde açılmasına karar verdiğini anımsatan Rektör Çomaklı şunları aktardı: “Üniversitemiz bünyesinde, bu yıl ÖSYM kılavuzuna dahil edilecek Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi ile Veri Bilimi ve Analitiği Programlarının açılmasına karar verildi. Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projemizin çıktıları arasında yer alan bir diğer birimimiz olan Büyük Veri Yönetim Ofisi de veriye dayalı karar verme mekanizması ile ilgili dijital sistemin tasarımı çalışmalarına devam ediyor. Ayrıca yapay zekâ alanına yönelik de hemen her bölümümüz entegre şekilde çalışmalar yürütüyor. Üniversitemizin bilimsel altyapısı ve alanında uzman insan kaynağı ile dijital dönüşüm alanında ses getirecek çalışmaları hayata geçirmeye, büyük veri ile bilgiye yönetmeye ve yapay zekâ ile bir adım öne geçecek adımları atmaya devam edeceğiz” dedi.
Aydın İncirliova’da ekipler halk sağlığı için sahada İncirliova Belediyesi vatandaşların yaz mevsimini rahat geçirmesi amacıyla, sivrisinek ve zararlı haşereler başta olmak üzere, her türlü kemirgen ve zararlı hayvanlara yönelik mücadelesini sürdürdü. İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya’nın talimatları ile insan sağlığını tehdit eden, bulaşıcı hastalık taşıyan haşere ve sivrisineklerle mücadele kapsamında İncirliova Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekiplerince tüm mahallelerde uygulanan ilaçlama işlemlerine aralıksız devam edildi. Belediye ekipleri 28 mahallenin tamamında, erken dönem tedbirleri başta olmak üzere, uzun süredir devam ettiği ilaçlama işlemlerini titizlikle uyguladı. Sivrisinek ve zararlı haşerelerle mücadele kapsamında haşerelerin tespit edilen üreme alanları tekrar tekrar ilaçlanarak dezenfeksiyon işlemleri uygulandı. 28 mahallenin tamamında devam eden çalışmalarda üreme noktası olabilecek durgun sular, kuyu, rögar ve dere kenarları larvasitlerle ilaçlandı. Çevre temizliği ve halk sağlığı konusundaki hassasiyeti ile tanınan İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya, “Sivrisinek ve zararlı haşerelerle mücadele çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. İlgili birim personellerimiz rögarlarda, yağmur suyu kanallarında, su birikintilerinde ve sineklerin larva yapabilecekleri yerlerde, gerekli uygulamaları yapmaya devam ediyorlar. Amacımız, larvasitleri kullanarak sivrisinekleri kaynağında kontrol altına almak ve uçkun evresine yani insanlara zarar veren safhaya geçmeden sivrisineklerle mücadele edebilmek. Önceki yıllarda da yaptığımız uygulamalar sonucunda büyük oranda sivrisinek sorunu yaşamamıştık. İnşallah bu yılda vatandaşlarımızın rahat ve huzurlu bir yaz mevsimi geçirmelerini sağlayacağız. Vatandaşlarımızın sağlığı bizim en önemli önceliğimiz. Bu doğrultuda erken dönemde başlatmış olduğumuz çalışmalar yaz boyu devam edecek.” ifadelerine yer verdi.