GENEL - 08 Kasım 2019 Cuma 15:36

Bartın Üniversitesinde ‘diyabet’ farkındalık paneli

A
A
A
Bartın Üniversitesinde ‘diyabet’ farkındalık paneli

Bartın Üniversitesinde gerçekleştirilen panelde dünyada görülme sıklığı her geçen gün artmaya devam eden ‘diyabet’ hastalığı hakkında bilgiler verildi.

Bartın Üniversitesinde gerçekleştirilen panelde dünyada görülme sıklığı her geçen gün artmaya devam eden ‘diyabet’ hastalığı hakkında bilgiler verildi.


Bartın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından Bartın İl Sağlık Müdürlüğü ve Bartın Devlet Hastanesi iş birliğinde “Diyabette Farkındalık ve Güncel Yaklaşımlar” adlı panel düzenlendi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Üniversite olarak yaptığımız çalışmalarla birçok alanda başarılar elde ediyoruz. Güçlü olduğumuz alanlardan biri de sağlık. Sağlık Bilimleri Fakültemiz ve Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulumuzla alanda ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağı yetiştirme konusunda katkılar sunuyoruz. Aynı zamanda üniversite bünyesinde gerçekleştirdiğimiz bilimsel çalışmalarla insanlığa fayda sağlayacak projeleri hayata geçiriyoruz. Öğrencilerimiz başta olmak üzere Bartın Üniversitesi ailesinin tüm bileşenleri sosyal sorumluluk projeleriyle de adından bahsettiriyor, bu etkinlikte olduğu gibi birçok faaliyetimizde doğru bir bilinç oluşturma çabasıyla geleceğimize değer katıyor.” dedi.


Alanında yetkin konuşmacılar ‘diyabet’ konusunda bilgiler verdi


Dünya Diyabet Günü öncesi gerçekleştirilen “Diyabette Farkındalık ve Güncel Yaklaşımlar” adlı panelin moderatörlüğünü Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Sayın Ayfer Bayındır Çevik yaptı. Çevik, açılış konuşmasının ardından “Diyabette Yaşam ve İnovatif Uygulamalar” başlıklı konuşmasıyla katılımcılara bilgiler verdi. Panelde; Bartın Devlet Hastanesi Tıbbi Biyokimya Uzmanı Uzm. Dr. Halil İbrahim Akbay “Diyabette Güncel Tedaviler”, İl Sağlık Müdürlüğü’nden Diyetisyen Müzeyyen Elmas Kara “Diyabette Beslenme”, Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işıl Işık Andsoy “Diyabet ve Cerrahi Girişim, Kanıta Dayalı Uygulamalar”, Bartın Devlet Hastanesi’nden Fizyoterapist Sami Taşdemir “Diyabet ve Egzersiz” ve Bartın Devlet Hastanesi Diyabet Hemşiresi Esra Sarımehmetoğlu ise “Diyabette Takip ve Tedaviye Uyum” adlı konuşmalarını yaptı. Karşılıklı soru ve cevapların alınmasının ardından son bulan etkinliğe; Bartın Valisi Sinan Güner’in eşi Uzman Dr. Beyhan Güner, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un eşi Hatice Uzun ile birlikte öğretim elemanları, sağlık çalışanları ve öğrenciler katıldı.


Kurulan stantlarda bilgiler verildi


Ayrıca, Bartın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından diyabet riskine karşı farkındalık oluşturmak amacıyla üniversite ve şehir merkezinde stantlar kuruldu.Diyabet hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla kurulan stantlarda diyabetle ilgili bilgilendirme yapıldı. Aynı zamanda stantları ziyaret edenlere, öğretim elemanları ve öğrenciler tarafından diyabet risk skoru ölçümleri yapıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Valisi Gül’den 1 Mayıs mesajı İstanbul Valisi Davut Gül, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü nedeniyle bir mesaj paylaştı. İstanbul Valisi Davut Gül, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü nedeniyle bir mesaj paylaştı. Tüm vatandaşların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlayan Vali Gül, "Gecesini gündüzüne katarak İstanbul’umuzun ve Türkiye’mizin üretim çarklarını çeviren tüm işçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun. Emekçilerin birlik ve dayanışmasının sembolü olan bugün; farklı inanç ve kültürlerin asırlardır kardeşçe yaşadığı bu coğrafyada barışın, huzurun ve dayanışmanın artmasına vesile olsun. Kıymetli Emekçi Kardeşlerim, 4.5 milyon kayıtlı işçisiyle İstanbul; işin, aşın, emeğin ve ekmeğin şehridir. Sizler; şehrimizin, ülkemizin kalkınması, istikrar içinde gelişip büyümesi yolunda çok büyük roller üstleniyorsunuz. Tüm kurum ve kuruluşlarımızla hep birlikte şehrimizde eşitliğin sağlanması, hakların korunması, hakkın yüceltilmesi için tüm samimiyetimizle gayret gösteriyoruz. Alnımızın teri İstanbul için çalışıyoruz. Bu vesileyle her biri isimsiz birer kahraman olan siz işçi kardeşlerimin kutsal emeklerinin değerince karşılık bulmasını yürekten diliyorum. Türkiye sevdasıyla bu ülke için, bu millet için canla başla çalışan herkesten Allah razı olsun diyorum. Ekmeğini alnının teriyle kazanan emekçilerimizin Türkiye Yüzyılı’nda da gücümüze güç katacaklarına yürekten inanıyorum. Bütün işçi ve emekçi kardeşlerimizi canı gönülden selamlıyorum, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun" ifadelerini kullandı.
İstanbul ‘Yeni doğan bebek’ vurgunu şebekesi operasyonunda 14 kişi tutuklandı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturma çerçevesinde, aralarında 14 doktor, 17 hemşire ve 8 sağlık çalışanının olduğu 300 kişilik şebeke operasyonla çökertilmişti. SGK’yı yaklaşık 500 milyon lira zarara uğratan şebekeye üyelerinden 14’ü sevk edildiği adliyede çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. İstanbul Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İstanbul ve Tekirdağ’da Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 2022 yılında yapılan ihbar ve şikayetler üzerine inceleme başlattı. Savcılık, 2023 yılı itibariyle başlattığı soruşturmada İstanbul ve Tekirdağ’da örgütlü halde hareket ederek, rüşvet suçuna konu maddi menfaat temin ettikleri bilgisine ulaşmış, eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda yeni doğan bebekleri usulsüz şekilde özel hastanelere sevk ederek SGK’yı dolandıran 300 kişilik şebeke çökertilmişti. Yapılan soruşturmada aralarında 14 doktor, 17 hemşire, 8 sağlık çalışanı ve hastaneye yöneticilerinin de bulunduğu 300 kişilik şebekenin yeni doğan bebekleri çeşitli gerekçeler göstererek kamudan özel hastanelere sevk ettikleri, yoğun bakım ünitelerinde günlerce tuttukları ve devlete yüklü miktarda fatura çıkardıkları tespit edilmişti. Aralarında Reyap Hastanesi Çocuk Doktoru ve Medisense Sağlık Hizmetleri şirketinin sahibi Dr. Fırat Sarı, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde görevli Dr. İlker Gönen’in de bulunduğu çok sayıda doktorun yüzde 20 komisyonla çalışarak haksız kazanç elde ettikleri belirlenmiş, bu yöntemle SGK’yı 500 Milyon liraya yakın zarara uğratıldığının anlaşılmasının ardından polis ekipleri tarafından operasyon için düğmeye basılmıştı. Ekipler haklarında gözaltı kararı bulunan aralarında doktor ve hemşirelerin de bulunduğu 41 kişiden 40’ını İstanbul, Tekirdağ ve Çorlu’da düzenledikleri baskınlarda yakalamış, 259 kişi ise savcılığa ifadeye çağrılmıştı. Şebekenin 2 yıl içerisinde yüzlerce bebeği naklettikleri Beylikdüzü Medilife, Avcılar Hospital, Medicine Esenyurt ile Reyap Esenyurt ve Reyap Çorlu gibi özel hastaneler de mercek altına alındı. Firari bir şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmalar sürerken, zanlıların “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kasten öldürmenin ihmali davranışlarla işlenmesi” ve “rüşvet” suçlarından emniyetteki sorguları tamamlanarak adliyeye sevk edildi. Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen 34 şüpheli şahıstan 5 şüpheli şahıs alınan ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. 15 şüpheli de adli kontrol tedbiri uygulanmak suretiyle serbest bırakılırken, 14 şüpheli ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Gümüşhane Yabancı uyruklu şahısların mide ve bağırsaklarından uyuşturucu çıktı Gümüşhane’de İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, şüphelenerek hastaneye götürdükleri yabancı uyruklu 2 şahsın mide ve bağırsaklarından 33 parça halinde toplam 153,89 gram metamfetamin ile 2 parça halinde 12,41 gram reçine esrar ele geçirdi. Gümüşhane genelinde uyuşturucu madde ticaretinin ve kullanılmasının engellenmesine yönelik çalışmalarına devam eden İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yurt dışından Türkiye’ye uyuşturucu madde getiren ve ülke içinde bu uyuşturucu maddeleri nakleden şahıslara yönelik çalışma gerçekleştirdi. Son günlerde sayısı artan çalışmalar sonucunda Akçakale uygulama noktasında durdurulan bir araçta seyahat eden H.R ve M.F.G isimli yabancı uyruklu şahıslardan şüphelenen ve uyuşturucu madde sevkiyatı yapabileceklerini değerlendiren ekipler, Cumhuriyet Başsavcılığından talimatıyla şahısları Gümüşhane Devlet Hastanesine götürdü. Burada yapılan kontrollerde mide ve bağırsaklarında yabancı cisimler olduğu tespit edilen 2 şahsın mide ve bağırsaklarında bulunan yabancı cisimler hastanede yapılan operasyonla çıkartıldı. Şahısların mide ve bağırsaklarından 33 parça halinde toplam 153,89 gram metamfetamin ile 2 parça halinde 12,41 gram reçine esrar ele geçirilirken, yabancı uyruklu şahıslar "Uyuşturucu Madde İmal ve Ticareti" suçundan sevk edildikleri adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.