GENEL - 16 Aralık 2019 Pazartesi 11:31

‘Cengiz Aytmatov ve Türk Dünyası’ paneli gerçekleştirildi

A
A
A
‘Cengiz Aytmatov ve Türk Dünyası’ paneli gerçekleştirildi

Bartın Üniversitesinde gerçekleştirilen panelde, Türk Dünyasının önemli isimlerinden biri olan edebiyatçı, sanatçı, fikir adamı ve yazar Cengiz Aytmatov anıldı.

Bartın Üniversitesinde gerçekleştirilen panelde, Türk Dünyasının önemli isimlerinden biri olan edebiyatçı, sanatçı, fikir adamı ve yazar Cengiz Aytmatov anıldı.


Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından ‘Cengiz Aytmatov ve Türk Dünyası’ adlı panel gerçekleştirildi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alsou Kamalıeva, Cengiz Aytmatov’un eserlerinde Türk Dünyasının izleri olduğunu ifade ederek, Aytmatov’un kültürümüzde çok önemli bir yeri olduğunu söyledi.


Ardından geçilen panelde konuşan Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Söylemez sözlerine Cengiz Aytmatov’un Türk Dünyasındaki önemine değinerek başladı.


Söylemez, “Türk Dünyası olarak Cengiz Aytmatov’u hatırlamalı, eserlerini okumalı ve gelecek nesillere aktarmalıyız. Aynı zamanda Türk Dünyası için önemli olan bir diğer şair Bahtiyar Vahabzade’yi de unutmamalıyız. Çok zengin bir kültürden geliyoruz ve değerlerimize sahip çıkmalıyız.” dedi.


Kastamonu Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Döne Arslan ise Cengiz Aytmatov’un hayatından bahsederek, Aytmatov’un karakteri ile eserlerini etkileyen kişilerden bahsetti.


Kırgız Edebiyatı denince akla ilk Cengiz Aytmatov’un geldiğini hatırlatan Arslan, “Dünyada en çok okunan yazarlar arasında Cengiz Aytmatov yer alıyor. Yazarın eserleri dünya okuyucularının ilgisini hem edebi hem felsefi derinliği ile çekmiştir. Eserleri 170’den fazla dile çevrilmiştir. Romanlarında yaşadığı dönemden izler taşıyan Aytmatov’un ilk kaynak kişileri olarak babaannesi, anneannesi, teyzesi ve edebi kişiliğinin gelişiminde büyük pay sahibi olan annesinin izleri tartışılmaz derecede önemlidir.” diye konuştu.


“Cengiz Aytmatov Anlatılarına Çevreci Eleştirici Bağlamında Bakış” adlı konuşmasını yapan Kastamonu Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Samet Azap ise “Yeni ve modern bir alan olan çevreci eleştiri, canlı türünün insanların eliyle yok edilmesine karşı bir bilinçlilik halinin dışa yansımasıdır. Özellikle edebiyat metinleri aracılığıyla birçok yazar bu bilinçle eserlerinde çevre tahribatını işler. İnsanlığa karşı bir uyarı niteliğinde olan bu metinleri kaleme alanlardan biri de Türk dünyasının en önemli yazarlarının başında gelen Cengiz Aytmatov’dur.” ifadelerini kullandı.


Panel, karşılıklı soru ve cevapların alınmasının ardından son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’ın Nisan ayı ihracatı 69 milyon dolar oldu Önemli tarım ürünleri ile ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan Aydın’ın Nisan ayı ihracatı 69 milyon dolar oldu. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Nisan ayında 1 milyar 360 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini açıklarken 2024 yılının Ocak-Nisan döneminde ihracatın 6 milyar 18 milyon dolar olduğu belirtildi. Paylaşılan verilere göre ise Aydın’ın 2024 yılı Nisan ayı ihracat rakamları belli oldu. Zeytinden incire kadar birçok ihracat ürününe sahip Aydın’ın Nisan ayı ihracat rakamı ise 69 milyon dolar oldu. Ayrıca dünya lideri olduğumuz çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ürünlerinin ihracatını domine ettiği Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 2024 yılı Nisan ayında ihracatını yüzde 10’luk artışla 70 milyon dolara taşıdı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ise ihracatını 39 milyon dolara taşıdı. Ege Bölgesi’nin ihracatı 2 milyar 323 milyon dolar Ege Bölgesi, 2024 yılının Nisan ayında ihracatını 2 milyar 323 milyon dolara taşıdı. İzmir, Ege Bölgesi ihracatına 1 milyar 437 milyon dolarlık katkı sağlarken, bu ihracatın 256 milyon dolarlık dilimi Ege Serbest Bölgesi ve İzmir Serbest Bölgesi’nden geldi. Ege Bölgesi illerinden Aydın, 69 milyon dolarlık, Kütahya 31 milyon dolarlık ihracat yaparken, Uşak Nisan ayında 23 milyon dolar, Afyonkarahisar 22 milyon dolar ihracata imza attı.