GENEL - 08 Ocak 2021 Cuma 21:14

Bartın Valisi Sinan Güner;

A
A
A
Bartın Valisi Sinan Güner;

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı(BAKKA) tarafından "Bartın Kestane İşleme ve Paketleme Tesisi Ön Fizibilite Çalışması" adı altında zoom üzerinden kapanış toplantısı düzenlendi.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı(BAKKA) tarafından "Bartın Kestane İşleme ve Paketleme Tesisi Ön Fizibilite Çalışması" adı altında zoom üzerinden kapanış toplantısı düzenlendi.


Bartın Valisi Sinan Güner’in talimatları doğrultusunda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı(BAKKA) iş birliği ile "Bartın Kestane İşleme ve Paketleme Tesisi Ön Fizibilite Çalışması" adı altında zoom üzerinden kapanış toplantısı yapıldı.


Toplantıya, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve sanayi kuruluşları katıldı.


Bartın Valisi Sinan Güner Bartının kestane üretimi için uygun iklime sahip olduğunu söyleyerek, “Bartın kestane üretimi için son derece uygun iklim ve toprak koşullarına sahip olması yanında, özellikle ekonomik bakımdan orman köylüsü için kestane üretimi önemli bir alternatiftir. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile TÜİK’ten alınan verilere göre; ağaç başına ortalama verim (kg/ağaç) 31’dir. Türkiye’de yıl bazında kestane ağacı sayısı açısından da Bartın 2019 yılında Türkiye’de üçüncü sıradadır. Bu veriler dahilinde İlimizin kestane ürünleri işleyen tesislerin kurulumu açısından son derece uygun bir durumda ve konumda olduğu düşünülmektedir. Genel olarak değerlendirildiğinde bir bölgede kurulacak üretim tesislerinde; hammaddeye yakınlık, pazara yakınlık ve kolay ve ucuz işgücü temin imkânı son derece büyük avantaj sağlamaktadır. Bütün bu koşullara ve imkanlara Bartın tamamen sahiptir” dedi.


Çalışmanın üç aşamasının olduğunu vurgulayan Vali Güner; “2019 yılında Bartın Balı’nın standardizasyon ve markalaşmasına yönelik Bartın Kestane Balına yönelik coğrafi işaret başvurusu yapılmıştır. İkinci aşamada büyük potansiyele sahip olduğumuz kestane, ıhlamur ve orman gülü gibi ürünlerimize yönelik tespit ve yönlendirmeler yapılmış ve sektöre yönelik yol haritasının çizilmiştir. Üçüncü çalışmamız olan bu çalışmada ise kestaneden katma değeri yüksek ürünlerin elde edilmesine yönelik bir tesisleşme için ön fizibilite gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür eden Vali Güner, çalışmanın yakın bir zamanda BAKKA Kütüphane’de (dijital) yayınlanacağını ve yatırımcıları fizibilitesi olumlu sonuçlanan kestanenin işlenmesi alanında Bartın’a davet etti.”


Ardından çalışmayı gerçekleştiren Deta Grup Danışmanlık Şirketi çalışanları tarafından çalışma kapsamında tespit edilen bulgu, sonuç ve önerilere yönelik bir sunum gerçekleştirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 19 ilde düzenlenen "SİBERGÖZ-38" operasyonlarında 51 şüpheli yakalandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 19 ilde nitelikli dolandırıcılık suçuna yönelik jandarma tarafından düzenlenen "SİBERGÖZ-38" operasyonlarında 51 şüphelinin yakalandığını duyurdu. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 19 ilde nitelikli dolandırıcılık suçuna yönelik jandarma tarafından düzenlenen "SİBERGÖZ-38" operasyonlarında 51 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Paylaşımında operasyonun, Jandarma Genel Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde İl Jandarma Komutanlıklarınca Şırnak, Mersin, İstanbul, Ankara, Denizli, Adana, Muğla, Hatay, Batman, İzmir, Gaziantep, Niğde, Sakarya, Manisa, Diyarbakır, Kütahya, Trabzon, Siirt ve Malatya’da düzenlendiğini ifade eden Yerlikaya, il il şu bilgileri paylaştı: "Şırnak İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğünce yapılan ortak çalışma sonucu, Şırnak merkezli Mersin, İstanbul, Ankara, Denizli, Adana, Muğla, Hatay, Batman, İzmir, Gaziantep, Niğde ve Sakarya’da düzenlenen operasyonlarda; internet siteleri üzerinden sahte araç ilanı, kiralık villa ve yüksek kazançlı yatırım vaadiyle vatandaşlarımızı dolandırarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 32 şüpheli yakalandı. Manisa İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Manisa merkezli Adana, Mersin, Muğla, Gaziantep, Diyarbakır, Kütahya ve Trabzon’da düzenlenen operasyonlarda, yüksek kazançlı yatırım vaadiyle forex üzerinden vatandaşlarımızı dolandırarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 13 şüpheli yakalandı. Siirt İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucunda Siirt merkezli Adana ve İstanbul’da düzenlenen operasyonlarda, sosyal medya platformları üzerinden vatandaşlarımızın kişisel verilerini elde edip ’FETÖ silahlı terör örgütüne adınız karıştı’ iddiası ile vatandaşlarımızı dolandırarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 3 şüpheli yakalandı. Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Diyarbakır merkezli Denizli, Malatya ve İstanbul’da düzenlenen operasyonlarda; internet sitesi üzerinden ’sahte araç ilanı’ ile vatandaşlarımızı dolandırarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 3 şüpheli yakalandı." Bakan Yerlikaya, yapılan ilk belirlemelere göre şüphelilerin banka hesaplarında 62 milyon Türk Lirası tutarında para hareketliliği tespit ettiklerini kaydetti. Yapılan operasyon sonucu ise çok sayıda cep telefonu, bilgisayar ve kredi kartına el konuldu.