EĞİTİM - 12 Mayıs 2022 Perşembe 17:42

Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, Türk düşünce dünyasını anlattı

A
A
A
Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, Türk düşünce dünyasını anlattı

Bartın Üniversitesi Çeşm-i Cihan Sohbetlerinin 16’ncısı, Siyaset Bilimci Prof.

Bartın Üniversitesi Çeşm-i Cihan Sohbetlerinin 16’ncısı, Siyaset Bilimci Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı’nın verdiği “Dergilerin Aynasında Türk Düşüncesi” adlı konferansla gerçekleştirildi.


Bartın Üniversitesinin geleneksel hale getirdiği Çeşm-i Cihan Sohbetlerinin 16’ncısı “Dergilerin Aynasında Türk Düşüncesi” konulu çevrim içi konferansla gerçekleştirildi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Çeşm-i Cihan Sohbetleri” ile öğrenci ve akademisyenleri alanında çok değerli uzmanlar ile bir araya getirdiklerini söyledi.


Rektör Uzun, “Bartın Üniversitesi olarak bir yandan evrensel anlamda bilim ve proje üretme yolunda önemli mesafeler alırken diğer yandan da sosyal ve kültürel noktalarda çalışmalar yapıyoruz. Öğrenci dostu bir üniversite olarak tüm çalışmalarımızın merkezine gençlerimizi alarak ‘Tribünde değil, odağında ol’ anlayışıyla hayata geçirdiğimiz pek çok uygulamayla gençlerimize destekler veriyoruz. Geleneksel hale getirdiğimiz Çeşm-i Cihan Sohbetleri etkinlikleriyle de tüm bileşenlerimizi alanında uzman ve önemli görüşlere sahip bilim insanları ile bir araya getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.


Türk düşünce dünyası üzerine konuşmasını yapan Siyaset Bilimci Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı ise Türk düşünce hayatında dergilerin çok önemli bir yeri olduğunu söyledi.


Tarihi bir süreç içerisinde değerlendirmelerde bulunan Kayalı, “Bu kritik rol çerçevesinde meseleyi yüz yıllık bir süreç içerisinde incelediğimiz zaman eski dönemin etkilerinin de halen devam ettiğini görebiliriz. Dergilere baktığımızda hem olayların çeşitliliğini fark etmemiz hem de bu çeşitlilikte zaman içerisindeki farklılaşmayı anlamlandırmamız mümkündür. Genellikle insanlar bir düşünce hayatı üzerinde durdukları zaman bunun en dinamik unsurları olarak dergileri görüyorlar” diye konuştu.


Kayalı, bazı entelektüeller tarafından konuya dair önemli düşünceler üretildiğinin de altını çizerek “Bazı durumları anlamlandırmada dergiler çok daha etkili bir işlev görüyor. Çünkü dergi belli bir grubun etrafında şekillenen ve karşılıklı etkileşimle gelişen bir olgu olarak kendini gösteriyor. Dergileri anlamak için bunu tek bir olgu halinde değil bir grup olarak değerlendirmek gerekmektedir. Türkiye’de sadece dergilere bakarken değil tipik entelektüellere de bakarken bunu çevresiyle değerlendirmek anlamlı olabilir. Bu noktada hakikaten önemli düşünceler üretenler var” ifadelerini kullandı.


Konferans, karşılıklı soru ve cevapların alınmasının ardından Rektör Uzun tarafından Prof. Dr. Kayalı’ya çevrim içi olarak teşekkür belgesinin takdim edilmesiyle son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kuraklığa karşı yeni tedbir, barajlarda tasarruf dönemi: 35 milyon metreküp su tutuldu Türkiye’de son aylardaki yağışların azlığı sebebiyle kuraklık riskine karşı alınan yeni tedbirler arasında barajlarda su tasarrufu dönemine girildiği belirtildi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda Vali Mehmet Makas’a bilgiler aktaran DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu, barajdaki suyu tribün yerine dipsavaktan bıraktıklarını belirterek, bu sayede 35 milyon metreküp su tasarrufu ettiklerini söyledi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Mehmet Makas başkanlığında gerçekleştirildi. 2024 yılı için planlanan projelerle ilgili kurum müdürlerinden bilgi alan Vali Makas, Kırıkkale’ye hizmet için var olduklarını söyledi. Vali Makas, "Oturduğumuz koltuklar aziz milletimize ait koltuklar. Dolayısıyla işimizi takip edeceğiz. Bunun siyasi kimliği olsun, atanmış bürokrat arkadaşımız olsun, lütfen sadece norm hukuk kapsamında kalmayın, takibini yapın. Kurumlarınızın işini ’ben yazıştım’ şeklinde bakmayın, takip edin" dedi. Koordinasyon toplantısına katılan DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu da içme ve tarım arazilerinde kullanılan su hakkında Vali Makas’a bilgiler aktardı. Yaroğlu, yaptığı açıklamada, barajlardan 35 milyon metreküp su tasarrufu yaptıklarını belirtti. İçme suyu noktasında sıkıntının olmadığını ifade eden Yaroğlu, tarım arazilerinde yapılan sulamada ise disiplinli gittiklerini kaydetti. "Disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacaklarını anlatan Yaroğlu, "Sulamada şöyle sıkıntımız olmayacak; Biz biraz disiplinli gidiyoruz. Her gelen talebe hemen olumlu cevap vermiyoruz. Burada bazı yerlerde kısıtlı sulama yapacağız. 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacağız. Bu tarihi, yağış durumuna göre ne kadar öteleyebilirsek de öteleyeceğiz. Dolayısıyla burada disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" diye konuştu. "35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" Bölge Müdürü Yaroğlu, "Buradaki barajlarımız sadece Kırıkkale topraklarını sulamıyor. Çorum ve Sinop’a kadar bu vadiyi, Kızılırmak havzasını suluyor. Daha önceden tribünlerden enerji üretip bırakılan su saniyede 50 metreküptü bu sene ilk defa dipsavaktan 15 metreküp su bıraktık ve 35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" şeklinde konuştu. "Disiplini de bozmazsak sulamada sıkıntı yaşamayacağız" Su tasarrufu konusunda disiplinli olunması gerektiğini savunan Yaroğlu, "Dolayısıyla burada da disiplinli gitmemiz lazım sulama noktasında. Bu sene yağış durumuna göre bu disiplini de bozmazsak sulamada da sıkıntı yaşamayacağız. Türkiye olarak su zengini de değiliz, su fakiri de değiliz. Türkiye’nin kategorisi su stresi çeken ülkeyiz. Bakanlığımızın da öncülüğünde ’suda tasarruf’ diye. Böyle gidersek nüfus ve sanayimizde artıyor. 2030’dan sonra gerekli önlemler alınmazsa su fakiri olabiliriz" değerlendirmesini yaptı.