EĞİTİM - 22 Nisan 2024 Pazartesi 18:58

BARÜ’de dijital dönüşüm semineri

A
A
A
BARÜ’de dijital dönüşüm semineri

Bartın Üniversitesi (BARÜ) paydaşlığındaki ERASMUS projesiyle, kütüphane ve müze görevlileri ile arşivcilere, tarihi ve kültürel değeri olan belgelerin dijital dönüşüm sürecinde geleceğe aktarılmasını hedefleyen eğitim düzenlendi.


Bartın Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünün paydaş olarak yer aldığı Avrupa Birliği Erasmus+ Programı KA220-VET- Mesleki Eğitimde Stratejik İş Birliği Ortaklıkları Projesi kapsamında “Digital Restoration Lab” belgelerin dijital ortamda iyileştirilerek saklanması konusunda seminer düzenlendi. Dijitalleşmenin dünyadaki hızlı gelişmelerle birlikte bilgi ve belge yönetiminde etkin bir şekilde kullanılmasını hedefleyen “Dijitalleştirme, Dijital Restorasyon ve Eski Fotoğrafların Sunumu” başlıklı seminerde, BARÜ Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü akademisyenleri de katılımcılara önemli bilgiler verdi.


BARÜ Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Huriye Çolaklar ve Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Altay’ın açılış konuşmaları ile başlayan etkinlikte dijital restorasyon hakkında video belgeseli gösterimi yapıldı. Belgesel gösteriminin sonrasında BARÜ Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Altay “Kültürel Miras Çerçevesinde Fotoğrafların Dijitalleştirilmesi”, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Nuri Taşkın “Geleceğin Kütüphane ve Arşiv Koleksiyonları: Yeni Eğilimler” ve BARÜ Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lale Özdemir Şahin “Dijital Restorasyonun Kaçınılmazlığı ve Yapay Zekâ Kullanımı” konu başlıklarında sunumlarını gerçekleştirdi. Seminer kapsamında katılımcılara uluslararası çapta yürütülen projenin temel hedefleri, ortak kuruluşlar ve eğitim materyalleri, eğitim videosu, kılavuz, kendi kendini öğrenmeyi destekleme için Açık Esnek Öğrenme Sistemi ile ilgili bilgiler de aktarıldı.


Avrupa Birliği Erasmus Programının desteğiyle gerçekleştirilen etkinliğe Türkiye’nin farklı bölge ve şehirlerinde kütüphaneci, arşivci ve müze görevlisi olarak çalışan birçok bilgi profesyoneli katıldı. Seminer, Bartın Belediyesi Kent Müzesinin gezilmesi ile sona erdi. Mesleki Eğitimde İş Birliği Ortaklıkları ile kurum/kuruluşların uluslararası işbirliği kapasitelerinin artırılması, deneyimlerin paylaşılması, yenilikçi yaklaşım ve uygulamaların karşılıklı transfer edilmesi hedeflenen projede, BARÜ ile birlikte Öğrenci Bilgisayar Sanat Topluluğu (Bulgaristan), “George Baritiu” İlçe Kütüphanesi (Romanya), Riga Devlet Teknik Üniversitesi (Letonya) ve Kütüphane Çalışmaları ve Bilgi Teknolojileri Üniversitesi (Bulgaristan) da yer alıyor.



BARÜ’de dijital dönüşüm semineri

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Afyon Vali Yiğitbaşı: “Son bir ayda kentte meydana gelen bin 556 asayiş olayının yüzde 87’si aydınlatıldı” Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, son bir ayda kentte meydana gelen bin 556 asayiş olayının yüzden 87’sinin aydınlatıldığını kaydederek, “Dönem içerisinde kasten öldürme suçundan aranan 321 şüpheli yakalanmış, 90’ı cezaevine teslim edilmiştir” dedi. Vali Yiğitbaşı beraberinde İl Jandarma Komutanı Albay Tolga Yağan ile İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay ile birlikte asayiş değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Valilikte düzenlenen toplantıda, 14 Nisan-7 Mayıs arasında yaşanan asayiş olaylarına değinen Vali Yiğitbaşı bu dönemde bin 556 genel asayiş olayı meydana geldiğini ve bunların yüzde 87’sinin aydınlatıldığını geri kalan kısım ile ilgiliyse çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Vali Yiğitbaşı, “Mal varlığına karşı işlenen suçlarda ve hırsızlık olaylarında yüzde 25’lik azalma var. Bu olayların aydınlatma oranı yüzde 94’e yükselmiştir. Bu dönem içerisinde 3 kasten adam öldürme olayı meydana gelmiştir. Yakalanan 8 şüpheli adli birimlere teslim edildi. Bunların 5’i tutuklanmıştır. Araması bulunan şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Dönem içerisinde kasten öldürme suçundan aranan 321 şüpheli yakalanmış, 90’ı cezaevine teslim edilmiştir. Terörle mücadele alanında 7 operasyon yapıldı. Bu operasyonlarda gözaltına alınan 9 şüpheliden 1’i tutuklandı, diğerleri serbest bırakıldı. Ayrıca, 7 yabancı uyruklu kişi de sınır dışı edildi. Uyuşturucuyla mücadelede ise 76 olaya müdahale edildi. Adli işlem yapılan 67 şüphelinin 17’si tutuklandı. Kaçakçılık suçlarıyla ilgili 28 olayda ise 32 şüpheli yakalandı. Bunların 2’si tutuklandı. Trafik denetimlerinde 54 bin 991 araç kontrol edildi, 291 yaralanmalı ve 2 ölümlü kaza meydana geldi” dedi. Konuşmaların ardından Trafik Haftası kapsamında Afyonkarahisar’da 40 yılın üzerinde kazaya karışmayan şoförler Sargül Güngör ve İsmail Hakkı Bursalıoğlu ile başarılı trafik personellerine sertifika takdim edildi.
Kütahya Kütahya OSB yönetim kurulu, yürütülen projeleri yerinde inceledi Kütahya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu, bölgede devam eden projeleri yerinde incelemek üzere bir teknik gezi düzenledi. Gezi kapsamında, 21. cadde, yeni nizamiye kapıları, yükleme merkezi, Kütahya OSB atık su arıtma tesisi ve Rıza Güral Caddesi asfalt çalışmaları detaylı bir şekilde değerlendirildi. Genel saha incelemelerine; Kütahya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Eskioğlu, Yönetim Kurulu üyeleri Süleyman Ölçer, Ali Alper Olgun, Zeyit Damar, Fatih Karabulut katıldı. Bölge Müdürü Tunahan Ergin, yapılan teknik gezide Yönetim Kurulu’na projeler hakkında detaylı bilgiler verdi. Kütahya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Eskioğlu, yapılan saha incelemesi sonrasında; "Bugünkü saha incelememizde, sanayi bölgemizin önemli projelerini yakından gözlemleme fırsatı bulduk. yeni açmış olduğumuz 21. cadde düzenleme çalışmaları, iki yeni nizamiye kapıları inşaatı, yükleme merkezi, atık su arıtma tesisi ve Rıza Güral Caddesi asfalt çalışmaları gibi çeşitli alanlarda yürütülen projeleri detaylı bir şekilde değerlendirdik. Projelerin ilerleyişi ve mevcut durumu hakkında Bölge Müdürümüz ve teknik ekiplerden bilgi aldık ve memnuniyetle gördük ki, projeler planlandığı şekilde ilerliyor ve zamanında tamamlanma yolunda ilerliyorlar. Görüşmüş olduğumuz teknik detaylar ve projelerin mevcut durumu, gelecek dönemde yapılacak çalışmaların planlanması açısından bize önemli bir yol haritası çizdi. Kütahya Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi olarak, şehrimizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlamak için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. Bu projelerin tamamlanmasıyla birlikte, sanayi bölgemizin rekabet gücünü artıracak ve bölge ekonomisinin gelişimine önemli bir ivme kazandıracağına inanıyoruz" ifadelerine yer verdi. Teknik gezinin ardından Kütahya Organize Sanayi Bölgesi Mayıs ayı ilk Yönetim Kurulu Toplantısı Tolga Eskioğlu başkanlığında gerçekleşti. Saha incelemeleri ve gündem maddelerinin görüşülmesinin akabinde toplantı son buldu.