TEKNOLOJİ - 04 Kasım 2023 Cumartesi 02:02

Milli Muharip uçağı Kaan yıl sonunda uçacak

A
A
A
Milli Muharip uçağı Kaan yıl sonunda uçacak

Bartın Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve Anadolu’nun en büyük teknoloji festivali olarak bilinen Arge Proje Pazarı’nın ödül törenine katılan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Türk mühendislerinin başarısındaki sırrı açıklayarak, milli muharip uçağı Kaan’ın yıl sonuna kadar ilk uçuşunu gerçekleştireceğini duyurdu.



TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Bartın Üniversitesi (BARÜ) tarafından bu yıl 6.’sı düzenlenen ve Kutlubay Kampüsü Eğitim Fakültesi binasında gerçekleştirilen ARGE Proje Pazarı kapanış programında proje yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Ödül töreninde konuşan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Akıllı lojistik ve bütünleşik bölge uygulamaları alanında ihtisaslaşan üniversitemiz, bölgesel kalkınma dinamikleri odağında ve akıllı teknolojiler alanında önemli bir gayret göstermektedir. Tüm bileşenlerimizle birlikte gösterdiğimiz bu çabaların sonunda hedefimiz teknolojiye olan ilgiyi arttırmak, Türkiye’nin milli teknoloji üreten eko sisteminin ülke sathına yayılmasına katkı sağlamaktır. Ülkemizin nitelikli insan kaynağını da arttırmayı da amaçladığımız tüm çalışmalarımızda, milli teknoloji hamlesi yolculuğumuzda sesimizi, sözümüzü yükselterek, biz de varız diyoruz.


Daha sonra sahneye çıkan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ise, savunma sistemleri konusunda salondakilere detaylı bilgiler verdi.


“Türkiye gibi ülkelere büyük projeler yakıştıramıyorlar”


Kotil, savunma sanayide gerçekleştirilen projelerin büyüklüğüne dikkat çekerek, dünyanın Türkiye gibi ülkelere büyük projelerini yakıştıramadığını ifade etti. Temel Kotil, “Büyük projeler uzun zaman alır. Bizim gibi ülkelere yakıştıramıyorlar. Bir savaş uçağı motoru yapacaksın veya 5 nesil savaş uçağı yapacaksın. Neden? Çünkü büyük projeler bir organizasyon sıkıntısı yaşıyor” dedi.


“Türkiye’nin en zeki süper delisini bir arada tutmak kolay değil”


Kotil, milli muharip uçağı Kaan’ın üretimi için 1500 mühendisin çalıştığını anlatarak, “Kaan’da kaç mühendis çalışıyor biliyor musunuz? Bin 500 mühendis var. 60 mühendis ile başlamıştık. 1500 tane, Türkiye’nin en zeki, süper delilerini bir arada tutmak, öyle 5 yıl, kolay değil. Zorluklar bunlar aslında. Büyük iş yapmak istiyorsan, ısrar etmek, direnmek, zorlukları karşılamaktır” ifadelerini kullandı.


“Her yere giriveriyoruz”


TUSAŞ’ın dünyanın bir çok ülkesinde olduğunu da vurgulayan Kotil, “Yalnız Ankara’ya çakılı kalmıyoruz. Aynı zamanda İstanbul’da da, Antalya’da da yerler kuruyoruz. Kahramanmaraş’ta yer açıyoruz şuanda. Kayseri’de şirketler kuruyoruz. Aynı zamanda yurt dışındayız. Malezya’dayız, Endonezya’dayız, Pakistan’dayız, Çat’dayız, Nijer’deyiz. Her yere giriveriyoruz. Bizim olmamız gerekiyor. Türkiye savunmada birinci olacaksa, her yerde olmalıyız. Ha 50 yıl sürüyor, olsun” şeklinde konuştu.


Bayraktar’a gönderme


Kotil, konuşmasının İnsansız Hava Araçlarından bahsettiği bölümde ise Bayraktar SİHAlara göndermede bulundu. Genel Müdür Kotil, “TUSAŞ’ın tanımlı görevi, savunma eksenli olarak, uçan cisimleri yapmak. İHA’lar işin başında geliyor. İHA çok fonksiyonel. Bayraktar’da yapıyor, biliyorsunuz. İhracatta önümüzden gidiyor. Biz de onu yakalarız nasıl olsa” dedi.


“Küçük İHA, yakışıklı canavara dönüşüyor”


Temel Kotil, İHA’ların önemine dikkat çekerek, “Bu İHA’lar niye devrim niteliğinde. İnsansız bir uçak. Bu insansız platform üzerinde çok sofistike, Roketsan’ın Füze Sistemleri, Aselsan’ın Elektronik Harp Sistemleri var. Onun için küçük bir İHA, kocaman yakışıklı bir canavara dönüyor. Basit bir platform, sofistike diğer sistemlerle buluşunca çok önemli bir savunma silahı oluyor. Bunu biz Azerbaycan’da, Ukrayna’da, Libya’da gördük. İhtiyaç varsa her yerde görülür bu aslında” diye konuştu.


“Kaan için 180 bin delik açıldı”


Kotil, çalışan mühendislerin, teknisyenlerin çok ciddi emek ve göz nuru sarf ettiğini anlatarak, “Kaan’ın ilk protitipini ürettik. Üretilirken, 180 bin tane delik delindi. Onlara perçin çakıldı, bağlayıcı çakıldı. Elle yapıldı. Tabi çok özel matkapları var, onların da tanesi 50-60 bin dolar tanesi. Bu ayrı konu, biz iyisini alıyoruz. Ama o göz nuru çok önemli. Bizim helikopter niye bu kadar başarılı. Göz nuru veriyorsunuz. Bu tür sofistike sistemlerin başarısı, asıl kalpten çıkıyor. Beyinden daha az çıkıyor. Beyin zaten herkes de var. Ama yürek az var” diye konuştu.


Kaan’ın ilk uçuşu için tarih verdi


Temel Kotil, Kaan’ın uçuş tarihi konusunda ilk kez net tarih vererek, “Benim derdim şuan da ne biliyor musunuz? Benim önemli konum, Kaan’ın uçması da, sene sonu uçacak inşallah. Ama bu değil. Benim en önemli konum, 50 sene sonra bu şirket ne olacaktır” ifadelerine yer verdi.


“Kaan, Türkiye’nin stratejik asetini”


Milli Muharebe uçağı Kaan’ın başka bir şey olduğunu vurgulayan Kotil, “ Bu uçak Türkiye’nin stretejik asetini. Savunmada bir şey stratejik asetin ise ‘yerine başka bir şey koyamıyorsunuz’ demektir. Stratejik asetinin, yüzde yüz milli olması gerekiyor. Bir şey stratejik ise, kimseye selam durmadan istediğin sayıda yapacaksın, istediğin kişiye satacaksın” ifadelerini kullandı.



“Kaan’ın şuanda motoru ve fırlatma koltuğu hariç her yeri milli ve yerli”


Kotil, Kaan uçağının şuanda motoru ve pilot fırlatma koltuğunun yerli olmadığını kaydederek, şöyle devam etti:


“Bunun bir motoru, pilot fırlatma koltuğu yurt dışından. Gerisi yerli ve milli. TR Motor, bize söz verdi. 2028’te motoru verecek, bunun içerisine takacağız. O da halloldu. Fırlatma koltuğunu da TUSAŞ olarak hallediyoruz. Yüzde yüz yerli.”


“Tüm dünyanın görmesi için uçması gerekiyor”


Kotil, Kaan’ın ne olduğunu tüm dünyanın görebilmesi için başarılı bir şekilde uçurmaya çalıştıklarına anlatarak, “Bu Kaan, Türkiye’nin yüzünü değiştirecek. Dua edin, biz de uçurmaya çalıyoruz. İnşallah, ikinci yüzyılın ilk aylarında uçurma gayreti içerisindeyiz. Bütün dünyanın ne olduğunu görmesi için uçması gerekiyor. Ve uçuyor. Çok yakınız ona. Bütün testleri yapılıyor” diye konuştu


Mühendislerin asıl sırrını açıkladı


Türk mühendislerin nasıl başarılı olduğunu yönünde dünyanın her yerinde kendilerine sorular geldiğini hatırlatan Temel Kotil, Türk mühendislerinin başarısının asıl sırrını açıkladı. Kotil,


“Bizim bu Kaan’ların yetişmesi, hür jetlerin yetişmesi olsun. Hepsini Türk kültürüne borçluyuz. O da, baklava. Baklava kültürümüz. Arkadaşlar sabaha kadar çalışıyor, gece yarısı biz onlara baklava ikram ediyoruz. Küçük 2 dilim baklava var ya, dünyayı fethediyor. Bak ben size söyleyeyim” dedi.


Hava kuvvetlerine 2 yılda 2 Hürjet teslim edilecek


Kotil, Hürjet’in dünyanın bir numaralı uçağı olacağını söyleyerek, Türk Hava Kuvvetlerinin envanteri için 2 yılda 2 Hürjet üreteceklerini belirterek, 2 yıl sonra ise her ay Hava kuvvetleri için 2 uçak yapacaklarını açıkladı.


TUSAŞ Genel Müdürü Kotil, “Hürjet, bu uçak kendi klasının birinci uçağı. Uçaklar klas klastır. Bu uçaktan bir boing yaptı bir tane. Bir de Koreliler yapmış daha önce T50 diye bir uçak, birde bizim ki var. Ve gerisi var. Bu uçak, niye çok başarılı? Uçuyor şuanda, gelecek sene sonunda Hava Kuvvetlerine bir tane vereceğiz, daha sonra bir tane daha vereceğiz. Ondan sonra her ay 2 tane vereceğiz. Çok güzel uçuyor. Çok stabil” ifadelerini kullandı.


“Hürjet’in dokunmatik ekranını lise öğrencisi bile kullanabiliyor”


Kotil, Hürjet’in panelinin dokunmatik olduğunu ve kolaylıkla lise öğrencisinin bile kullanabildiğini anlatarak, “Kokpit diyoruz orada kocaman bir ekranı var. Dokunmatik. Bir liseli kardeşimizi similatörüne oturttuk. Hemen similatörü kullanmaya başladı. Neden, tablet gibi. Dokunuyorsun, hemen ezberliyorsun. Tümüyle kompozit. Tasarım ve iş olarak inşallah dünyanın en iyi uçağı olacak. Şuanda uçuyor, teslim edeceğiz de. Olacak dediğimiz, satıp, parasını alınca oluyor bizde de. Ondan dolayı olacak dedim” şeklinde konuştu.


“Atak, bize iyi para kazandırıyor”


Kotil, atak helikopterinin dünyanın en iyisi olduğunu belirterek, “Atak helikopterimiz, dünyada bir numara atak helikopteri oldu. Biz bunu iyi satıyoruz. Allah’a şükür. İyi de para kazanıyoruz. Hava kuvvetlerine vermedik. Türkiye’de Kara Kuvvetlerinde, jandarmada, poliste var. Ve Filipin’de, Nijerya’da var. Başka ülkelerde geliyor. Üzerine Türk genç mühendisler dokununca Tiger’den iyi oldu” diye konuştu.


Konuşma sonunda ise Kotil’e, Rektör Orhan Uzun tarafından teşekkür plaketi ve Fatih Sultan Mehmet Han’ın Bartın’ın Amasra ilçesini gördüğü anda söylediği “Lala Çeşm-i Cihan bu mu ola” cümlesinin yazılı olduğu tablo hediye edildi.


Programın sonunda ise ARGE Proje Pazarı’nın sponsorlarına teşekkür plaketi, yarışmada başarılı olanlara ise ödülleri verildi



Milli Muharip uçağı Kaan yıl sonunda uçacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Başkan Pekyatırmacı: "İstişareler hizmet kalitemizi artırıyor" Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, hizmetleri yerinde takip etmek için mahalle sakinleriyle bir araya geliyor. Selçuklu’da hizmet kalitesini artırmak, istişareleri sürdürmek amacıyla çalışmalarını sürdüren Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, dış mahalle ziyaretlerinde bulunuyor. Başkan Ahmet Pekyatırmacı, Büyükkayacık, Tömek, Kervan, Yazıbelen, Güvenç, Karaömerler Mahallelerini ziyaret etti. Mahalle sakinleri ile bir araya gelen Başkan Pekyatırmacı, talep edilen hizmetleri not alarak yapılacak hizmetler hakkında da bilgi verdi. Başkan Pekyatırmacı’ya dış mahalle ziyaretlerinde AK Parti Selçuklu İlçe Başkanı Arif Bağcı, teşkilat üyeleri ve belediye başkan yardımcıları da eşlik etti. Başkan Pekyatırmacı: "Her bir hemşehrimizin düşüncesi bizim için kıymetli" Selçuklu’nun tüm mahallerinde vatandaşlarla buluştuklarını belirten Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, "Mahalle ziyaretleri yatırım ve hizmetlerimizin yerinde planlanmasına büyük katkı sağlıyor. Bu çerçevede merkezde ve dış mahallelerimizdeki hemşehrilerimizle bir araya geliyoruz. Mahallelerimize gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde hemşehrilerimizle buluşarak talep ve önerilerini dinliyor, hayata geçireceğimiz çalışmalar hakkında kendilerini bilgilendiriyoruz. İstişare kültürünün hizmet kalitemizi artırdığına inanıyor, bu doğrultuda gerçekleştirdiğimiz her ziyarette karşılıklı fikir alışverişine büyük önem veriyoruz. Her bir hemşehrimizin düşüncesi bizim için kıymetli. Onların memnuniyetini sağlamak bizleri ayrıca mutlu ediyor. İnşallah bu istişare anlayışımızı sürdürerek Selçuklu’ya en iyi hizmeti sunmaya devam edeceğiz" dedi.
Konya Başkan Altay tüm minik okurları ve aileleri 2. Konya Çocuk Kitap Günleri’ne davet etti Konya Büyükşehir Belediyesi, 22-26 Nisan tarihleri arasında "2. Konya Çocuk Kitap Günleri"ni çocuklarla buluşturuyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın geçmişten bu yana ilmin, bilimin ve irfanın en önemli merkezlerinden birisi olduğuna dikkat çekerek, bugün de geçmişinden aldığı ilhamla insanlığa ufuk açmaya devam ettiğini vurguladı. "Konya kitapla dolu bir kültür şöleni yaşayacak" Konya Büyükşehir Belediyesi olarak da bu ruha uygun şekilde hizmet etme gayretinde olduklarını kaydeden Başkan Altay, "Geçtiğimiz yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında ilkini düzenlediğimiz, çocuklarımızdan ve ailelerinden büyük ilgi gören Çocuk Kitap Günleri’mizin bu yıl ikincisini gerçekleştiriyoruz. ‘Okumadığın gün karanlıktasın’ sloganıyla Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştireceğimiz etkinliklerimizde; milyonlarca kitabın yanı sıra yazar buluşmaları, söyleşiler, imza günleri, atölye çalışmaları ve çok sayıda etkinlik yer alacak. Konya Çocuk Kitap Günleri, Konya’mıza kitapla dolu bir kültür şöleni yaşatacak. Tüm minik okurlarımızı ve ailelerimizi yazarlarımızla buluşacakları, yeni kitaplar keşfedecekleri ve unutulmaz hatıralar biriktirecekleri bu güzel etkinliğe davet ediyorum" ifadelerini kullandı. Çocuklar birbirinden eğlenceli etkinliklerle eğlenerek öğrenecek Anadolu’nun en büyüğü olma özelliğine sahip Çocuk Kitap Günleri, çocukların kitaplarla kurduğu bağı güçlendirmek, okuma alışkanlığını teşvik etmek ve kültürel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla 22 Nisan’da kapılarını açacak ve beş gün devam edecek. Etkinlik kapsamında alanında uzman yaklaşık 60 yazar çocuklarla bir araya gelerek; imza günleri, söyleşiler ve etkileşimli buluşmalara katılacak. Ayrıca etkinlik boyunca; atölyeler, eğitici ve eğlenceli müzikaller, çeşitli yarışmalar ve çocuklara özel tasarlanmış fotoğraf çekim alanları ile zengin bir program sunulacak. Program kapsamında; Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Sağlık ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı ile İtfaiye Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülecek atölye ve etkinlikler de yer alacak. Ayrıca Konya’nın merkez dışındaki 28 ilçesinden 75 farklı okuldan otobüslerle öğrencilerin etkinliğe katılımı sağlanacak. Böylece programın erişilebilirliği artırılarak daha geniş bir öğrenci kitlesine ulaşılacak. 2. Konya Çocuk Kitap Günleri, Selçuklu Kongre Merkezi’nde 22 Nisan - 26 Nisan tarihleri arasında 10.00-21.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.
İstanbul İstanbul Yarı Maratonu’nu erkeklerde Alex Matata, kadınlarda Purity Gitonga kazandı Dünyanın en iyi yarı maratonları arasında yer alan İstanbul Yarı Maratonu’nun bu yıl 21.’si düzenlenirken, erkeklerde Alex Matata, kadınlarda Purity Gitonga kazandı. Dünya Atletizm Birliği’nin ‘Gold Label’ statüsünde yer alan maratonun bu yıl 21.’si gerçekleştirildi. 55 elit atletin yarıştığı maratonda koşucular Yenikapı miting alanında start alırken, sahil yolu Kennedy Caddesi boyunca Kumkapı, Cankurtaran, Çatladıkapı, Sarayburnu, Sirkeci Işıklar, Eminönü’nden Karaköy istikametine saparak Galata Köprüsü’nü geçti. Köprü bitimindeki ışıklardan "U" dönüşü yapan sporcular, Eminönü, Unkapanı, Cibali, Abdülezelpaşa Caddesi, Ayvansaray’dan sonra Haliç Köprüsü’ne varmadan Fatih ilçe sınırında yine bir "U" dönüşü yaparak ters istikamette aynı sahil yolunu izledi ve Yenikapı’da yarışı noktaladı. Yenikapı Etkinlik Alanı’nda tamamlanan yarışı, geçtiğimiz yılın şampiyonu olan Kenyalı atlet Alex Matata 1.00.01’lik derecesiyle ilk sırada tamamladı. Alex Matata’nın ikiz kardeşi Charles Matata da 1 saat 1 saniyelik derecesiyle saliselerle ikinci olarak tamamladı. Türk atlet Ali Kaya ise 1.00.12’lik derecesiyle üçüncü oldu. Kadınlarda ise Kenyalı atlet Purity Gitonga 1.06.50’lik derecesiyle birincilik ipini göğüslerken, Etiyopyalı atlet Ftaw Zeray 1.06.57’lik derecesiyle ikinci, Güney Afrikalı atlet Glenrose Xaba 1.07.03’lik derecesiyle üçüncü oldu. Türkiye şampiyonu Ali Kaya İstanbul Yarı Maratonu’nu 1.00.12’lik derecesiyle üçüncü sırada tamamlayan Türk atlet Ali Kaya, kariyerinin en iyi derecesine imza attı. Ali Kaya, aynı zamanda Türkiye Yarı Maratonu Şampiyonası olarak da koşulan yarışta Türkiye şampiyonu olmayı başardı. Sıralama ise şu şekilde oluştu: 1- Ali Kaya - 1:00:12 2- Ramazan Baştuğ - 1:02:21 3- Ömer Amaçtan - 1:02:52 Kadınlar 1- Nursena Çeto - 1.11.27 2- Pınar Demir - 1.13.49 3- Yayla Kılıç Gönen - 1.16.37 Rekorlar Yarı maratonu kadınlarda 9. sırada tamamlayan Güney Sudanlı atlet Stella Mami Clement Lokhiri, 1 saat 11 dakika 17 saniyelik derecesiyle Güney Sudan rekorunu kırdı. Erkeklerde yarışı 17. sırada tamamlayan Kazakistanlı sporcu Shadrack Kimutai Koech de 1 saat 3 dakika 25 saniyelik süresiyle Kazakistan rekoruna imza attı.