EKONOMİ - 16 Eylül 2024 Pazartesi 15:36

Tarımda planlı üretim başlıyor

A
A
A
Tarımda planlı üretim başlıyor

Bartın’da yapımı tamamlanan Kozcağız Barajı’nın su tutma merasimine katılan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin tarımda planlı üretim sistemine geçmesi için hazırlıkların tamamlandığını belirterek, yeni modelin bu yıl içerisinde uygulamaya başlanacağını ifade etti. Bakan Yardımcısı Gizligider, yeni uygulama ile birlikte 165 parça olan desteklerin 12’ye düşürüleceğini ve çiftçinin ürün ile ilgili "para etmiyor" yönündeki yakınmalarına ebediyen son bulacağını ifade etti.


Bartın’ın Kozcağız beldesi’nde 2014 yılında yapımına başlanan ve 1 milyar 821 milyon TL maliyetle yapımı tamamlanan Kozcağız Barajı’nda, su tutulma işlemi düzenlenen törenle yapıldı. 21 milyon metrekare arazinin sulanması ve bölgede sık sık meydana gelen sel ve taşkınlara da set olması planlanan Kozcağız Barajı’nın su tutma törenine Tarım ve Orman Bakan yardımcısı Ebubekir Gizligider, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta’nın yanı sıra, Ak Parti Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Bartın Valisi Nurtaç Arslan, daire müdürleri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.



Ülkeyi 2030 da bekleyen acı tablo


Konuşmasında suyun önemine dikkat çeken Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, su ihtiyacına yönelik yürütülen çalışmalar hakkında, "2030 yılı itibariyle öngörüler şu ki Türkiye’nin nüfusu yaklaşık yüzde 10 artarken mevcut su potansiyelleri ise yüzde 20 azalış gösterecek. Teknolojiyle, bilimle, istişareyle bir araya gelerek tedbirlerimizi alacağız. İşte bu barajlar öncelikle bu tedbirlerin en somut halleri" dedi.



Destekler düşecek, çiftçinin yakınmaları bitecek


Gizligider, konuşmasının devamında ise uzun süredir üzerinde çalışılan ve tarımdaki yeni üretim modeli hakkında da bilgiler verdi. Yeni üretim modelinin iklim değişikliği gibi tüm etkenlerin de göz önünde bulundurarak hazırlandığını anlatan Ebubekir Gizligider, hazırlıkların bittiğini çok kısa sürede ise yeni sistemin uygulamaya başlayacağını ifade etti. Çiftçiye verilen destek sayılarının düşeceğini kaydeden Bakan Yardımcısı Gizligider, "Devlet aklıyla en az yirmi yıldır çalışılan bir sistemde de çalışmalarda sona gelmiş bulunuyoruz. Ve bugün burada da yeni üretim modelimizi, yeni tarım politikamızı ve 20 yıldır çalışılan sistemin elbette başta iklim değişikliği olmak üzere diğer etkenleri de göz önünde bulundurarak, hazırlıklarımızı bir an önce bitirdik. Artık kollarımızı sıvadığımızı ifade etmek istiyorum. Yeni üretim modeli dediğimiz üretim planlaması ya da planlı üretime de artık Türkiye 2024 yılı itibariyle geçiyor. Temele suyu koyarak üretimi planlamak. Yani kimin nerede, neyi, ne kadar ekeceğine, dikeceğine hep birlikte o illerdeki kurullar vasıtasıyla karar vermek ve bütün destek sistemimizi de buna göre tahsis etmek. Ve mevcut modele göre, mevcut uygulamamıza göre desteklerin en az üç, yer yer, dört kat arttığı bir yeni sistem. Bununla 165 parça olan destekleri hem temelde 12’ye indirerek, hem sadeleşmeyi hem de diğer taraftan çiftçimiz, köylümüz açısından cebine giren paranın değer atfetmesini sağlamaya çalışıyoruz. Yani Bartınlı çiftçimiz ekimine, dikimine başlamadan önce neyin desteklendiğini, ne kadar desteklendiğini ve devletle birlikte kol kola yürürse ne kadar çok fayda edileceğini bilmiş olacak. Bu eğitim modeliyle ihracatı, ithalatı ve tohumdan adeta çatala kadar tüm sistemini planlamış ülkemizde, bir yıl çok para eden malın, ürünün öbür yıl çiftçinin ’biz bununla ne yapacağız, yani acaba para etmeyecekse nasıl bir yol bulacağız’ gibi yakınmalarına da ebediyen son vermiş olacağız" ifadelerini kullandı.



23 yılda tarih yazıldı


Türkiye’nin son 23 yılında tarihe geçecek proje, hizmet ve çalışmaların yürütüldüğü kaydeden Gizligider, "23 yılda gerçekten tarih yazıldı. Sadece iki rakamla bunu paylaşmak isterim ki, su ve sulama alanında 10 bini aşkın proje bitti. Yani hizmete sunulmuş. Yapımı inşası tamamlandı ve bundan faydalanılıyor. Sadece baraj ve gölet anlamında bir rakam söyleyeyim, 1744 adet baraj ve gölet tamamladık. Gerçekten bu bir tarih. Öbür taraftan sadece yerin üstünde değil, çok ileri bir mühendislikle, civar ülkelere de adeta örnek olacak düzeyde, 127 adet yer altı barajı inşa edildi. Sadece yerin üstünden bahsetmiyorum. Yerin altında da bir depolama sisteminden bahsediyorum" şeklinde konuştu.



46 milyon metreküp su hapsedilecek


Ebubekir Gizligider, 46 milyon metre küp su tutulması planlanan Koscağız Barajı ile 16 köy ve çevresindeki toplam 21 milyon metrekarelik tarım arazisinin suyla buluşacağını da ifade ederek, "Biz bu barajımızda 21 bin dekar, yani 21 bin dönüm, yani 21 milyon metrekare alanı suya kavuşturacağız. Düzenli bir şekilde kapalı devre sulama sistemleriyle, inşallah çiftçimize bereketine bereket katacağız. Ve bizim hesaplamalarımız o ki, aynı topraktan, sulama öncesi alınan verim ile sulama sonrası alınan verim arasında en az 4 kat fark var. Yani 16 köyümüz ve çevresindeki çiftçilerimizin cebine, şu anki girenin paranın en az dört katı daha fazla girecek. Ama ürün değişikliğine göre, çiftçimizin cebine yer yer 10 katı daha fazla para koymuş olacağız. Burada 46 milyon metreküp su tutacağız. 46 milyon metreküp suyu burada hapsedeceğiz. Yani bir şekilde afete dönmemesi adına ne kadar büyük bir fayda sağladığını hep birlikte yaşamış olacağız" ifade etti



Son 22 yılda 2.4 trilyon TL’lik yatırım yapıldı


Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta ise konuşmasında, DSİ’nin kurulduğu günden yaptığı yatırımlar hakkında bilgi vererek, "DSİ kurulduğu günden bu yana 5.4 trilyon TL yatırım yaparak, 17 bin 591 adet su ve sulama tesisini vatandaşımızın hizmetine sunmuş bulunmaktadır. Bu yatırımların yaklaşık 2.4 trilyon TL’si, son 22 yılda Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemize kazandırılmıştır" dedi.


Kozcağız Barajı’nın maliyeti ve teknik özellikleri hakkında da bilgi veren Genel Müdür Balta, "Kozcağız Barajı’nın yatırım maliyeti 1 milyar 821 milyon TL olan Kozcağız barajının temelden yüksekliği 54 metredir. Baraj taşkın ve sulama maksatlıdır. Barajda depolanacak 46 milyon metreküp su ile 21 bin dekar tarım arazisinin sulanması ayrıca Bartın ili ve Kozcağız beldesinin taşkınlardan korunması hedeflenmiştir. Sulama projesinin de tamamlanması neticesinde ekonomiye yıllık 178 milyon TL katkı sağlanacak" diye konuştu.


Konuşmaların ardından gerçekleştirilen butona basma töreni ile Kozcağız Barajı’nda su tutulmaya başlandı. Törenin ardından Bakan Yardımcısı Gizligider ve beraberindekiler, DSİ’nin bölgede yaptığı proje, yatırım ve çalışmaları yerinde inceledi. Gizligider ve yanındakilere çalışmaların son durumları ile ilgili detaylı bilgiler verildi.


Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, son olarak ise bartın’da gerçekleştirilen Üretim Planlaması toplantısına katılarak, yeni üretim modelini, çiftçilere ve kamu çalışanlarına anlattı.



Tarımda planlı üretim başlıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Eskişehir’de kaçakçılık operasyonu: Milyonlarca makaron ele geçirildi Eskişehir’de polis ekiplerince düzenlenen kaçak tütün operasyonlarında yaklaşık 5 milyon dal makaron ve çok sayıda kaçak ürün ele geçirilirken, gözaltına alınan 7 şüpheliden 2’si tutuklandı. Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) ekipleri, halk sağlığını tehdit eden ve devletin vergi kaybına yol açan kaçak tütün mamullerini piyasaya sürmeye çalışan şahıslara yönelik geniş kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. 13-21 Nisan tarihleri arasında yürütülen titiz çalışmalar kapsamında, yasa dışı ticaretin engellenmesine yönelik belirlenen noktalara eş zamanlı baskınlar düzenlendi. Edinilen bilgilere göre, operasyonlar neticesinde gerçekleştirilen aramalarda piyasaya sürülmeye hazır halde tam 4 milyon 726 bin 400 dal içi boş makaron ile 250 bin 800 dal sarılmış sigara ele geçirildi. Kaçakçılıkla mücadele ekiplerinin dikkatli takibi sonucu ulaşılan depolarda ayrıca 490 kilogram kıyılmış tütün, bin 390 paket gümrük kaçağı sigara ve seri üretimde kullanıldığı değerlendirilen 3 adet sigara sarma makinesine el konuldu. Operasyonlar kapsamında yakalanan 7 şüpheli şahıs hakkında adli işlem başlatılırken, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şahıslardan 2’si çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Eskişehir Emniyet Müdürlüğü, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadelenin halkın huzuru ve devletin ekonomisini korumak adına kararlılıkla devam edeceğini bildirdi.
Aydın Başkan Zencirci yetkiyi, çocuklara devretti Germencik’te 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bu yıl alışılmışın dışında bir tabloya sahne oldu. Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci, sadece makam koltuğunu değil, belediye yönetimini de çocuklara devretti. Şehit Cafer Ortaokulu öğrencileri gün boyunca belediye yönetimini üstlenirken, karar alma süreçlerine aktif şekilde katıldı. Temsili değil, doğrudan yönetime dahil olan çocuklar, projelerini anlattı ve sahaya inerek belediye çalışmalarını yerinde denetledi. Görevi devralan çocuk başkanlar, Ortaklar Mahallesi’nde yapımına başlanan park alanında incelemelerde bulundu. Eksikleri tespit eden çocuklar, ilgili birimlere talimat verdi. Çocukların ilettiği talepler belediye ekipleri tarafından kısa sürede yerine getirildi. Süreci değerlendiren Başkan Zencirci 23 Nisan etkinliklerinin ötesine geçerek çocukların yönetime doğrudan katıldığı bir uygulama yaptık. Çocuklarımız sadece koltuklara temsili olarak değil yönetime de dahil olarak görev almasını istedik. Çocukların okul kapısının yaptırılmasına dair verdiği talimat hemen yerine getirildi. Başkan Zencirci yaptığı paylaşımda "Zehra Saylan Başkanımızın talimatı doğrultusunda, Şehit Cafer Ortaokulu giriş kapısında meydana gelen mekanik arıza, Fen İşleri Müdürlüğümüze bağlı ekiplerimiz tarafından giderilerek bakım ve onarım çalışmaları tamamlanmıştır. Boyama işlemleri de okulların kapalı olduğu cumartesi günü devam edecektir" dedi. Başkan Zencirci Mayıs ayında gerçekleşecek olan Belediye Meclisini de çocukların açacağını ifade ederek "Görev sadece 23 Nisan ile sınırlı değil başkanlarımız meclis toplantısına da katılacak" dedi. Belediye Mayıs Ayı Meclis Toplantısı’nın açılışı, 23 Nisan’da görevi devralan çocuklar tarafından yapılacak. Bu adımı, geleceğe söz hakkı tanıma olarak vurgulayan Başkan Zencirci çocuklarımızın yönetime dahil olması kıymetli çünkü onların dünyaya bakışı daha gerçekçi ve işlevsel. 23 Nisan’ın ruhuna uygun olarak gerçekleştirdiğimiz bu uygulamayla çocuklarımızın yalnızca sembolik değil, gerçek anlamda yönetime dahil edildiği eşsiz bir deneyim oldu" dedi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle görevini çocuklara devreden Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Başkan Yardımcılarımız Koray Aşık ve Onur Kocabaş ile birlikte 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusunu, makamımızda ağırladığımız geleceğimizin umudu çocuklarımızla paylaştık. Şehit Cafer Ortaokulu öğrencilerinden Zehra Saylan, Şinasi Eddem ve Mustafa Erkin Bayraktar bugün belediye yönetimini devralarak bizlere projelerini anlattılar. Genç başkanlarımızın heyecanı ve gözlerindeki ışık, geleceğe olan inancımızı bir kez daha tazeledi. Bu anlamlı ziyarette öğrencilerimize eşlik eden İlçe Milli Eğitim Şube Müdürümüz Önder Köse’ye, Okul Müdürümüz Cemal Aksu’ya, İngilizce Öğretmenimiz Gülgün Can Yetiştiren’e teşekkürlerimi sunuyorum. Makam programından sonra Günün Başkanları olan çocuklarımız ile Ortaklar mahallemizde yapımına başladığımız yeni parkımızı da yerinde inceledik. Onların hayallerini gerçekleştirmek için çalışmaya devam edeceğimize söz veriyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği bu eşsiz bayram kutlu olsun" dedi.
Antalya Antalya’da bir haftadır kayıp olan zabıtanın babasından gözü yaşlı ‘acı’ sesleniş Antalya’nın Manavgat ilçesinde kendisinden 1 haftadır haber alınamayan zabıta memuru için ırmakta başlatılan arama çalışması üçüncü günde de sürdü. Daha önce kumardan dolayı evi, arsası ve arabasını satan oğluna gözleri dolarak seslenen baba, "Borcu varsa evimin önünde traktörüm var, onu satarım. Çıksın gelsin" dedi. Antalya’nın Manavgat ilçesi Çeltikçi Mahallesi’nde kaybolan Ali Savaş (35) için yürütülen arama çalışmalarında 8. güne girilirken, Manavgat Merkez Jandarma Karakolunun çok yönlü çalışmaları aralıksız sürüyor. Yapılan incelemelerde şahsın gece saat 03.00 sıralarında ırmak istikametine yöneldiği, 02.30’da evden çıkıp priz mevkiine geldiği ve 04.50’de telefon sinyalinin kesildiği tespit edilirken, ırmağa atlamış olabileceği değerlendiriliyor. Bu kapsamda Merkez Jandarma Karakolu Sarıköprü ile boğaz arasındaki hatta jandarma asayiş botu ile arama faaliyetlerini sürdürürken, bot üzerindeki radar ve sonar sistemleriyle ırmak tabanı taranıyor. Ekipler ayrıca ayrıca dron desteğiyle boğazdan Küçük Şelale mevkiine kadar havadan görüntüleme yaparken, dalgıç ve gönüllü su altı arama kurtarma ekipleri de k kara, hava ve su unsurlarıyla koordineli ve kapsamlı şekilde çalışmalarına devam ediyor. "Borcu varsa traktörümü satarım" 8 gündür oğlundan haber alamayan baba Hasan Savaş’ın da meraklı bekleyişi sürüyor. Oğlunun üniversite ikinci sınıftan ayrılarak Uzman Çavuş olduğunu belirten Hasan Savaş "Yedi yıldan sonra bıraktı geldi. Üç yıl oldu geleli. Belediyeye zabıta olarak girdi. Yakın zamana gelinceye kadar hiçbir şey yoktu. Üç ay içerisinde kendi servetine kumar oynamış. Ufak tefek olan borçlarını kendi aramızda biriktirdik, ödedik. Ama ondan sonra gene oynadıysa onu bilmiyorum. Bunun bir dairesi vardı. Bir arsası vardı. Bir arabası vardı. Bunlar gitti. Hepsi kumar borcuna gitti. Başka bir şey yoktur. Bu ayın 14’ünü 15’ine bağlayan gece nöbetten eve geliyor ve yatıyor. Sabah kalktığımızda ise yoktu" dedi. Gözleri doldu Gözleri dolan baba, "Oğlum yaşıyorsa bir yerdeyse çıksın gelsin. Traktörüm var evimin önünde satar borcunu öderim" diyerek de oğluna seslendi.