GENEL - 26 Haziran 2019 Çarşamba 15:24

İmar barışında son ödemeler 30 Haziran’da

A
A
A
İmar barışında son ödemeler 30 Haziran’da

Türkiye geneli kaçak yapıların yapı kayıt belgesi ve ruhsat çıkarabilmesi için çıkarılan imar barışında başvurular 15 Haziran’da sona erdi.

Türkiye geneli kaçak yapıların yapı kayıt belgesi ve ruhsat çıkarabilmesi için çıkarılan imar barışında başvurular 15 Haziran’da sona erdi. Başvuru yapan ancak henüz ödemelerini gerçekleştirmeyen vatandaşlara Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Muzaffer Özkan ödemelerin son güne bırakılmaması uyasında bulundu.


Batman Çevre ve Şehircilik Müdürü Muzaffer Özkan, 15 Haziran tarihi itibari ile Batman’da imar barışına 33 bin 870 kişinin başvurduğunu ve bunlardan 7 bin 550 kişinin yaklaşık 72 milyon 55 bin lira ödeme yaptığını söyledi. İmar barışı ödemeleri ile ilgili bilgi veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Özkan, "Bildiğiniz gibi imar barışının son bulacağı tarih 15 Haziran’dı. 15 Haziran tarihi itibariyle müracaatlar bitti. Batman’da 16 Haziran itibarıyla imar barışı için müracaat eden vatandaşlarımızın sayısı 33 bin 870 kişidir. 33 bin 870 vatandaşımız imar barışına müracaat etmiştir. Bu müracaat eden 7 bin 550 kişi yaklaşık 72 milyon 55 bin lira ödeme yaparak yapı kayıt belgelerini almışlardır. Yalnız müracaat edip ödemesini yapmayan vatandaşlarımız da 30 Haziran tarihine kadar telefonlarına SMS olarak gelen miktarı ilgili bankaya gidip yatırmak suretiyle kendi yapı kayıt belgelerini alabileceklerdir. Burada vatandaşlarımıza şu çağrıda bulunmak istiyoruz. Sistem üzerinden ödemeler bankalardan yatırıldığı için son güne bırakmamaları ve sistemsel bir yoğunluktan dolayı bu ödemelerini bir an önce yatırıp yapı kayıt belgelerini bir an önce almaları önemlidir. Vatandaşlarımıza son güne kalmamaları çağrısında bulunuyoruz" dedi.



"Yapı kayıt belgesini belediye veya özel idareye teslim edin"


Parayı yatırdıktan sonra e-devlet üzerinden yapı kayıt belgesinin indirildiğine dikkat çeken Özkan, şöyle devam etti:


"İndirmiş oldukları yapı kayıt belgesini bir üst dilekçeyle bağlı bulundukları belediye sınırları içerisindeyse belediyeye, belediye sınırları dışındaysa ilgili İl Özel İdaresi’ne veriyorlar. Bu yapıyla ilgili daha önce kaçak muamelesi yapılmışsa, ceza kesilmişse, mahkemelik işleri varsa yapı kayıt belgesini aldıktan sonra bu işlemlerin düşmesi için bunu mutlaka ilgili belediyeye müracaat edip bu belgelerini ibraz etmelerinde önemlidir. Çünkü bu yapıların haklarında daha önce açılan kaçak işlemlerini bu yapı kayıt belgesiyle son bulmaktadır."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.