GENEL - 11 Temmuz 2019 Perşembe 14:01

Düğün sezonu açıldı, sahte altına dikkat

A
A
A
Düğün sezonu açıldı, sahte altına dikkat

Düğün sezonunun başlamasıyla sahte altın yine gündemde yerini alırken, uzmanlar vatandaşlara "Ayırt edemezsiniz, kuyumcuya gidin ve faturanızı alın" uyarısı yaptı.

Düğün sezonunun başlamasıyla sahte altın yine gündemde yerini alırken, uzmanlar vatandaşlara "Ayırt edemezsiniz, kuyumcuya gidin ve faturanızı alın" uyarısı yaptı.


Batman’da düğün sezonun açılması ile sahte altın konusunda vatandaş ve kuyumculara uyarı geldi. Düğün sezonu hareketliliğinin başlamasıyla vatandaşların takılar için kuyumcuların yolunu tuttuğu bu dönemde, merdiven altı üretime dikkat çekildi. Batman’da düğün sezonuyla birlikte hareketliliğin başladığını belirten altın, gümüş ve mücevherat esnafından Özcan Tunç; ”Altınlar eskisi kadar alınmıyor yükseldiğinden dolayı çok az alınıyor mesela 500 gram alan kişi şu an 200 gram gücü yettiği kadar ya da alıyor eve götürüp tekrar geri getirip bozduruyor. Eskisi gibi satış söz konusu değil. Eskiden ayar vardı üstünde şimdi onunda sahtesi çıktı eskisi gibi değil. Gümüş getiriyorlar üstünde 22 ayar yazıyor ya da başka bir marka yazıyor. Bunları seslerinden anlayabiliyoruz ikincisi bunu ateşe verip anlayabiliyoruz üçüncüsü taşa sürüp şekilden anlayabiliyoruz. Biz atölyeci olduğumuzdan dolayı genellikle ateşe veriyoruz. O şekilde anlayamaya çalışıyoruz. Kendi üretimimiz olduğundan dolayı genellikle tanıdık insanlardan almaya daha özen gösteriyoruz. Sahte altın getirenler telaşlarından belli oluyor“ dedi.



3 altın kural


Düğün sezonun açılmasıyla birlikte kuyumcularının yolunu tutacak olan vatandaşların dikkat etmesi gereken 3 kuralın olduğunu belirten Tunç, ”Bir güvendiği insanlardan alma gerekiyor iki alırken garanti belgesi alması gerekiyor üçüncüsü kart almaları gerekiyor, alamasa da ilerde bir sorun oluşturursa tespit etmeleri söz konusu değil” diye konuştu.



"Altın oranı evlilikleri etkiledi"


Altın fiyatlarının artmasından dolayı evlilik oranlarının düştüğünü söyleyen Tunç, sözlerine şöyle devam etti:


”Evlilik konusunu da çok etkiledi genellikle burada çok az bir altın alımı Batman açısından çok az bir altın alımı oluyor. Genellikle eve götürüp tekrar geri getirip bozduruyorlar. Genellikle çeyrek altın alınıyor. Batman ve çevresi genellikle 916-22 ayar altın alıyor. Başka altın söz konusu değil. Gram altın alan fazla yok”.


Kuyumcuya gelip altın almak isteyen vatandaş; "Altın alırken ben altının işçiliğine bakarım, dükkan sahibine ve kişiliğine bakarım ardından altın alırken kartımı da alıp işimi da sağlama alırım. Şu an ki ekonomi şartlarına göre en fazla alacağımız çeyrektir. Tabi ben almıyorum eşim alıyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 19 ilde düzenlenen "SİBERGÖZ-38" operasyonlarında 51 şüpheli yakalandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 19 ilde nitelikli dolandırıcılık suçuna yönelik jandarma tarafından düzenlenen "SİBERGÖZ-38" operasyonlarında 51 şüphelinin yakalandığını duyurdu. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 19 ilde nitelikli dolandırıcılık suçuna yönelik jandarma tarafından düzenlenen "SİBERGÖZ-38" operasyonlarında 51 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Paylaşımında operasyonun, Jandarma Genel Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde İl Jandarma Komutanlıklarınca Şırnak, Mersin, İstanbul, Ankara, Denizli, Adana, Muğla, Hatay, Batman, İzmir, Gaziantep, Niğde, Sakarya, Manisa, Diyarbakır, Kütahya, Trabzon, Siirt ve Malatya’da düzenlendiğini ifade eden Yerlikaya, il il şu bilgileri paylaştı: "Şırnak İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğünce yapılan ortak çalışma sonucu, Şırnak merkezli Mersin, İstanbul, Ankara, Denizli, Adana, Muğla, Hatay, Batman, İzmir, Gaziantep, Niğde ve Sakarya’da düzenlenen operasyonlarda; internet siteleri üzerinden sahte araç ilanı, kiralık villa ve yüksek kazançlı yatırım vaadiyle vatandaşlarımızı dolandırarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 32 şüpheli yakalandı. Manisa İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Manisa merkezli Adana, Mersin, Muğla, Gaziantep, Diyarbakır, Kütahya ve Trabzon’da düzenlenen operasyonlarda, yüksek kazançlı yatırım vaadiyle forex üzerinden vatandaşlarımızı dolandırarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 13 şüpheli yakalandı. Siirt İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucunda Siirt merkezli Adana ve İstanbul’da düzenlenen operasyonlarda, sosyal medya platformları üzerinden vatandaşlarımızın kişisel verilerini elde edip ’FETÖ silahlı terör örgütüne adınız karıştı’ iddiası ile vatandaşlarımızı dolandırarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 3 şüpheli yakalandı. Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Diyarbakır merkezli Denizli, Malatya ve İstanbul’da düzenlenen operasyonlarda; internet sitesi üzerinden ’sahte araç ilanı’ ile vatandaşlarımızı dolandırarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 3 şüpheli yakalandı." Bakan Yerlikaya, yapılan ilk belirlemelere göre şüphelilerin banka hesaplarında 62 milyon Türk Lirası tutarında para hareketliliği tespit ettiklerini kaydetti. Yapılan operasyon sonucu ise çok sayıda cep telefonu, bilgisayar ve kredi kartına el konuldu.