KÜLTÜR SANAT - 10 Eylül 2019 Salı 10:21

630 yıllık Kızlar Camisi’nin restorasyon çalışmalarında sona doğru gelindi

A
A
A
630 yıllık Kızlar Camisi’nin restorasyon çalışmalarında sona doğru gelindi

Ilısu Baraj suları altına kalacak olan Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te taşınan eserlerin restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Ilısu Baraj suları altına kalacak olan Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te taşınan eserlerin restorasyon çalışmaları devam ediyor. Yerinden sökülen 630 yıllık Kızlar Cami’sinin yeni yerinde başlatılan restorasyon çalışmalarında sona doğru gelindi.


Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalışmalar kapsamında 12 Mayıs 2017 yılında ilk olarak Zeynel Bey Türbesi taşındı. Zeynel Bey Türbesi’nin taşınmasının ardından Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı, Eyyubi (Kızlar) Camisi, Sultan Süleyman Külliye Kapısı (Taçkapı) Çeşmesi ile Minaresi ve Er-Rızk Cami Minaresi taş taş sökülerek taşındı.


Tur rehberi Çetin Yıldırımer, "Hepimizin bildiği üzere Hasankeyf Ilısu Barajı projesi ile karşı karşıya ve sona doğru gelindi. Temmuz ayından itibaren su tutulmaya başlanmıştı, kısmen köyler su altında kaldı. Projelerin bitiş tarihi şubatta öngörülüyor, 8 Ekim’den itibaren yeni yol, yeni köprü faaliyete geçirileceği planlanılıyor. Taşınan 7 tarihi yapıların da restorasyon çalışmaları sona doğru gelindi. Eyyübi Kızlar Camisi, Sultan Süleyman Koç Camisi Minaresi, El-Rızık Camisi, Kale Kapısı, Efsunlu Kapısı, İmam Abdullah Türbesi, hamam, Zeynel Bey Türbesi bunların hepsi arkeopark dediğimiz alanda toplanıyor, bütün yapılar burada konuşlandırılmış. Zaten küçük bir köprü var arada bu taraftan taşınan yapılar köprünün öbür tarafına konuşlandırıldı. Yeni yerleşim yeri de ziyaretçi akınına uğradı dolayısıyla bütün turlar şu an Zeynel Bey Türbesi’ni ziyaret ediyor. Öbür yapılar da bittikten sonra umuyoruz ki bütün ziyaretçiler tekrardan Hasankeyf’e gelir” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Turuş Kaya Mezarlarında kazı ve temizleme çalışmaları başladı Adıyaman’da Roma ve Bizanslılar tarafından kullanılan binlerce yıllık Turuş Kaya Mezarlarının turizme kazandırılması için kazı ve temizleme çalışmaları başladı. Adıyaman-Şanlıurfa Karayolu üzerinde Kuyulu köyü sınırlarında bulunan Turuş Kaya Mezarları’da son üç yılda yapılan temizleme ve kazı çalışmalarında 60 mezar ortaya çıkartıldı. Bu yıl Nisan ayında başlayan kazı çalışmalarında şuana kadar 2 kaya mezar ortaya çıkartılırken, mezarlar yeniden temizleniyor. İlk kazıların 1999 yılında yapıldığı Turuş Kaya Mezarlarının temizleme ve kazı çalışmaları 2021 yılına kadar ara verilmişti. Kommagene Canlandırma Projesi ile 2021 yılında yeniden başlayan çalışmalarda şuana kadar 10 dönümlük alan temizlendi. Mezarlarının içerisindeki taş ve toprak yığınları temizleniyor. Yağmur sularının mezarlara girmesini engellemek için üstte drenaj sistemi yapılıyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının Eylül ayına kadar sürmesi bekleniyor. Adıyaman’ın önemli tarihi yapılarından birisi olan Turuş Kaya mezarlarının her birisinde değişik mimari ve farklı kabartmalar, bezemeler, bukranyumlar bulunuyor. Yaklaşık 2 yıllık kaya mezarların Roma ve Bizans döneminde kullanıldığı biliniyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının başladığını söyleyen Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, “Turuş Kaya Mezarlarında bu yıl kazıya başladık. 1999 yılında başlayan ve ara verilen kazılar 2021 yılında başladı. 3 yıl aralıksız devam eden kazılarda yaklaşık 10 dönüm bir alan temizliği yapıldı. Temizliğin yanında mezar odalarını ortaya çıkartıyoruz. Önceki dönemde 60 adet kaya mezarı çıkartmıştık, bu yıl ise şuana kadar 2 adet kaya mezarını ortaya çıkarttık” diye konuştu.