GÜNDEM - 18 Ağustos 2025 Pazartesi 13:22

Bayburtlu kadınların kışlık konserve, turşu hazırlıkları başladı

A
A
A
Bayburtlu kadınların kışlık konserve, turşu hazırlıkları başladı

Bayburtlu kadınların kışlık konserve, turşu hazırlıkları başladı.


Bayburtlu kadınların kışlık konserve, turşu hazırlıkları başladı. Bağda, bahçede yetiştirilen sebzelerin hasadının yapılmasının ardından kış aylarının vazgeçilmez lezzeti olan turşular için kadınlar işe koyuldu. Ev hanımlarının başlayan yoğun mesaisinde organik sebzeler sirke, sarımsak, tuz ve suyla buluşturulduktan sonra plastik ya da cam kavanozlara doldurulup hazır hale getiriliyor. Hazırlanan turşular kışın tüketilmek üzere güneş görmeyen karanlık yerlerde muhafaza ediliyor.


Bayburt’un Kurucakol köyünde yaşayan 87 yaşındaki Hesna Köprücü, gelinleriyle birlikte turşu yapımı için işe koyuldu. Evlerinin alt katında bulunan yerde pancarların sap kısımlarını ayıklayarak pazı turşusu yapmak için kenarda biriktiren Köprücü, yapraklardan da kışın yemekler yaptıklarını vurguladı. Büyük yapraklardan lor dolması, etli pancar sarması yapacaklarını ileten Köprücü, küçük yaprakları da ufak ufak doğrayarak borani yemeğinin yapımında kullanacaklarını belirtti.


"Siniler üzerinde başlayan turşu mesaisi"


Siniler üzerinde belli büyüklükte pancar saplarını doğrayan Köprücü’nün gelini Sema Köprücü, turşu yapımının birçok aşamasının olduğunu belirterek turşu yapımını anlattı. Köprücü, "İlk önce yaprakla sapları ayırıyoruz. Ayırdığımız pancar saplarını pazı turşusu yapıyoruz. Ne çok büyük doğranacak ne de çok küçük. Büyük doğrarsak hoş görüntü olmaz yerken zorlanırız küçük doğrarsak da bu sefer tuzun, sirkenin içinde eriyip gider. Orta boylarda doğradığımız pancar saplarını güzelce yıkayıp temizledikten sonra kazanda kaynar suda haşlıyoruz. Yumuşayan pazıları yine soğuk sudan geçiriyor, soğutma işlemi yapıyoruz. En son aşamasında bidonlara, kavanozlara dolduruyoruz. İçine biber, domates, sarımsak, tuz ve sirke koyup kapaklarını sıkıca kapatıp bekletiyoruz. İsteğe göre isteyen biber, domates koymaz ama böylesi daha lezzetli oluyor. Bidonlara koyduğumuz turşular en az bir ay kadar bekledikten sonra tüketime hazır hale geliyor" dedi.


"Pancar sapları turşuda, yaprakları ise sarma yapımında kullanılıyor"


Saplarından ayrılan pancarların yaprak kısımlarını lor dolması, etli pancar sarma, borani yaptıklarını dile getiren Sema Köprücü, "Ayıkladığım hiçbir şeyi atmıyoruz. Sap kısımlarını turşu yapıyoruz, yaprakların iyi kısımlarını lor dolmasında, pancar sarmasında kullanıyoruz, biraz daha küçük olanları yani sarma yapılmayacak olanları da soğanlı, yoğurtlu borani yemeği yaparak değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu.


"Gençken ne turşular hazırlardık, şimdi yaşlandık yavaş yavaş yapıyoruz"


Turşu yapımında gelinlerine yardım eden Hesna Köprücü, "Yoruluyorum ama mecbur bu hazırlıklar yapılacak genç kızken ne turşular yapardım hiç yorulmazdım şimdi yavaş yavaş yapıyorum" diyerek sözlerine şu şekilde devam etti: "Şu an kış hazırlığı yapıyoruz. Ömrümüz varsa kışın tüketeceğiz. Bu pancarları başka köyden getirdik, pazıları haşlayacağız turşu koyacağız. Haşladıktan sonra soğuk suyla soğutup sarımsakla, biberle büyük destilere dolduruyoruz. Hazırlarken yoruluyorum, yorulsam da yapacak bir şey yok, kış hazırlığı mecburuz"


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Ağrı’da gezici kanser tarama aracı köy köy dolaşarak kadınlara ücretsiz hizmet sunuyor Ağrı Valiliği himayelerinde, İl Sağlık Müdürlüğü ile İbrahim Çeçen Vakfı iş birliğinde ve Serhat Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle hayata geçirilen gezici kanser tarama aracı, erken tanının yaygınlaştırılması doğrultusunda kırsal yerleşimlere ulaşarak kadınlara ücretsiz sağlık hizmeti veriyor. İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Esra Beşer’in koordinasyonunda hizmet vermeye başlayan gezici kanser tarama aracı, özellikle nüfus yoğunluğu fazla olan köylerden başlamak üzere belirlenen program kapsamında köy köy ziyaret gerçekleştiriyor. Alanında uzman sağlık ekipleri, ziyaret edilen köylerde kadınlarla bir araya gelerek hem bilgilendirme hem de tarama faaliyetleri yürütüyor. Ekipler tarafından kadınlara, kanser türleri, erken tanının önemi ve düzenli sağlık kontrollerinin gerekliliği konularında eğitim veriliyor. Ücretsiz olarak yapılan taramalarda risk grubunda olduğu değerlendirilen kişiler tespit edilerek ileri tetkik ve tedavi süreçleri için ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendiriliyor. Böylece, sağlık hizmetlerine erişimde güçlük yaşayan kırsal kesimdeki kadınların tarama hizmetlerinden yararlanması sağlanıyor. İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Esra Beşer, yaptığı açıklamada, "Kanser, dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ancak erken evrede tespit edilen kanser vakalarında tedavi süreci çok daha başarılı ilerlemekte, yaşam kalitesi belirgin şekilde yükselmektedir. Gezici kanser tarama aracımızla, merkezden uzak bölgelerde yaşayan kadınlarımıza ulaşarak bu hizmeti yerinde sunuyoruz." dedi. Çalışmanın geniş bir iş birliğiyle yürütüldüğünü vurgulayan Beşer, "Valiliğimizin himayelerinde, İl Sağlık Müdürlüğümüzün koordinasyonunda, İbrahim Çeçen Vakfı’nın katkıları ve Serhat Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle önemli bir hizmeti hayata geçirdik. Bu sayede kırsal bölgelerde yaşayan kadınlarımızın kanser taramalarına katılımı artıyor ve sağlık okuryazarlığı güçleniyor." ifadelerini kullandı. Beşer, "Sağlık ekiplerimiz, kadınlarımızla birebir iletişim kurarak kanser belirtileri, risk faktörleri, korunma yolları ve düzenli kontrollerin önemi hakkında ayrıntılı bilgilendirme yapıyor. Tarama sonuçlarına göre risk grubunda yer alan vatandaşlarımızı gecikmeden sağlık kuruluşlarımıza yönlendiriyoruz. Bu süreç, erken tanı ve tedavi açısından büyük önem taşıyor." diye konuştu. Gezici tarama aracının il genelindeki çalışmalarının planlı şekilde devam edeceğini belirten Beşer, "Bu hizmetle erken teşhis bilincinin yaygınlaşmasına katkı sunuyor, toplum sağlığını güçlendirmeye yönelik önemli bir adım atıyoruz. Kadınlarımızın kendi sağlıklarını korumaları ve düzenli taramalara katılmaları son derece kıymetlidir."dedi. Gezici kanser tarama aracıyla yürütülen çalışmalar kapsamında, il genelindeki köylerde kadınlara ücretsiz tarama hizmeti sunulmaya ve kanser konusunda farkındalık oluşturulmaya devam ediliyor.
Ağrı Ağrı Emniyet Müdürü Göksel Önder, Hayvan Borsasını ziyaret etti Ağrı İl Emniyet Müdürü Göksel Önder, Hayvan Borsasını ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi. Ziyaret sırasında esnaf ve vatandaşlarla yakından ilgilenen Önder, sahadaki trafik düzeni, asayiş ve genel güvenlik konularında görüş ve talepleri dinledi. Hayvan borsasında yapılan incelemelerde, özellikle yoğunluğun arttığı günlerde trafik akışı, park düzeni ve güvenlik tedbirleri ele alındı. Vatandaşlarla samimi bir sohbet gerçekleştiren İl Emniyet Müdürü Göksel Önder, güvenlik hizmetlerinin sahadaki ihtiyaçlara göre şekillendirildiğini vurguladı. Polis teşkilatının vatandaş odaklı bir anlayışla görev yaptığını belirten Önder, "Amacımız, vatandaşlarımızın günlük hayatlarını huzur ve güven içinde sürdürebilmelerini sağlamaktır. Hayvan borsaları gibi insan ve araç yoğunluğunun fazla olduğu alanlarda trafik düzeninin sağlanması, asayişin korunması ve olası risklerin önceden tespit edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda ekiplerimiz, sahada aktif olarak görev almakta ve denetimlerini aralıksız sürdürmektedir." ifadelerini kullandı. Vatandaşlardan gelen talep ve önerilerin kendileri için yol gösterici olduğunu dile getiren Önder, "Sahada birebir bağlantı kurarak sorunları yerinde görmek ve vatandaşlarımızın görüşlerini dinlemek, hizmet kalitemizi artırıyor. Trafik güvenliği, kamu düzeni ve asayiş konularında aldığımız geri bildirimleri titizlikle değerlendiriyoruz. Güvenlik hizmetlerimizi, ortak akıl ve iş birliği anlayışıyla daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz." diye konuştu. Ziyaret, İl Emniyet Müdürü Göksel Önder’in vatandaşlara hayırlı işler temennisinde bulunmasının ardından sona erdi.