GÜNDEM - 26 Mart 2025 Çarşamba 11:24

Bayburt’ta dolmuşlar için yeni dönem başladı nakit ödeme kaldırıldı

A
A
A
Bayburt’ta dolmuşlar için yeni dönem başladı nakit ödeme kaldırıldı

Bayburt’ta belediye ve özel halk dolmuşlarında yeni kartlı sistem hayata geçti. Alınan yeni kararın ardından nakit ödeme kaldırılarak, ödemeler artık kartla yapılacak.


Belediye tarafından hayata geçirilen yeni sistemde belediye otobüsleri ve özel dolmuşlarda tek kart sistemi geçerli olacak ve nakit ücret ödeme dönemi kapanacak.


Tam, öğrenci, indirimli ve ücretsiz olmak üzere dört çeşit kart vatandaşların kullanımına sunuldu ve kart ücreti 200 lira olarak belirlendi. Vatandaşlar kart dolumlarını ise şimdilik yalnızca belediyeden, daha sonra belirlenecek dolum noktalarından ve ileri bir tarihte hizmete sunulacak olan mobil uygulama üzerinden de yapabilecekler. Vatandaşların kart edinmek için süre sınırlaması bulunmazken, 31 Mayıs 2025 tarihinden itibaren artık nakit ücretle dolmuşlara ve otobüslere binilemeyecek. Eski kartlarını getirenler ise yeni kartlarını 50 lira indirim ile 150 liraya alabilecekler.


Kartlı sistemden yararlanmak isteyen vatandaşlardan talep edilecek belgeler ise şöyle:


Öğrenciler için: fotoğraf, kimlik fotokopisi, öğrenci belgesi. Emekliler için: fotoğraf kimlik fotokopisi, emekli olduğuna dair SGK’dan alınacak belge. Engelliler için: fotoğraf, kimlik fotokopisi, engelli kimlik fotokopisi. 65 Yaş üzeri vatandaşlar için: fotoğraf, kimlik fotokopisi. Belgelerini temin eden vatandaşlar belediyeye başvurarak yeni kartlarını alabilecek.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TŞOF tarafından basılmış ve mühürlenmiş plakalara cezai işlem uygulanmayacak Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) tarafından basılan ve mühürlenen plakalara kanunda belirtilen standartların dışında dahi olsa cezai işlem uygulanmayacak. İçişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, plaka değişim işlemleri sırasında yoğunluk ve kuyruk oluşması üzerine İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’nin talimatları doğrultusunda, denetimler 1 Nisan 2026 tarihine kadar rehberlik ve bilgilendirme çalışması şeklinde gerçekleştirilecek. Ayrıca bu kapsamda 27 Şubat’tan itibaren kesilen cezaların, Bakan Çiftçi’nin talimatlarıyla iptal edilecek. Yetkilendirilmiş kuruluş olan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) tarafından basılmış ve mühürlenerek vatandaşlara verilmiş plakaların, kanunda belirtilen standartlar dışında dahi olsa cezai işleme konu edilmeyecek. Sadece vatandaşın, yetkili kuruluş tarafından basılmış ve mühürlenmiş plakayı aldıktan sonra plaka üzerinde ekleme veya değişiklik yapması durumunda 4 bin TL idari para cezası ve diğer müeyyidelerin uygulanacak. Yetkili kuruluş olan TŞOF dışında, yetkisiz şekilde plaka basan yerlerden alınan gayriresmi, sahte plakaları araçlarında kullananlar için ise 140 bin TL idari para cezası ve diğer müeyyidelerin uygulanmasına devam edilecek. Ayrıca edinilen bilgilere göre bunun da kanunun açık amacı olan başta uyuşturucu, göçmen kaçakçılığı ve terör gibi suçlarla mücadele kapsamında kamu düzeninin sağlanması ve vatandaşlarımızın güvenliğinin temini açısından önemli bir gereklilik olduğu ifade edildi.