GÜNDEM - 20 Eylül 2025 Cumartesi 05:24

Bayburt’ta ev salçası hazırlıkları hız kazandı

A
A
A
Bayburt’ta ev salçası hazırlıkları hız kazandı

Bayburt’un Aydıntepe ilçesinde sonbaharın gelmesiyle birlikte evlerde kışlık salça hazırlıkları hız kazandı.


Aydıntepe ilçesinde yaşayan ev kadınları, sonbahar mevsimiyle birlikte kışlık hazırlıklarına tüm hızıyla devam ediyor. Maharetli kadınlar, tarladan topladıkları kilolarca domatesi salça haline getirmek için sabahın erken saatlerinde bir araya geliyor. Özenle çalışan ev kadınları, zahmetli olsa da doğal olduğu ve kış aylarında kolaylık sağladığı için kilolarca domatesi odun ateşinde pişiriyor. Pişirilen domatesleri tuzla birleştiren kadınlar, daha sonra kavanozlarda saklayarak kış mevsimi için kiler gibi serin yerlerde muhafaza ediyor. Çeşitli yemeklerde kullanılmak üzere hazır hale getirilen domatesleri salçaya dönüştürmek için akşam saatlerine kadar uğraşan kadınlar, fabrikasyon ürünleri tercih etmeyerek lezzetten de ödün vermiyor.


Kışlık salça yapımının çok zahmetli olduğunu belirten Hatice Yıldız, "Kışlık salçalarımızı yapmak için tarladan domateslerimizi alıyoruz. Tabi biz kadınlar bir araya gelerek domateslerimizi yıkayıp kabuklarından arındırıyoruz. Bu ayıklanan domatesleri kazana koyarak odun ateşinde pişiriyoruz. Yaklaşık yarım saat pişiyor ve piştikten sonra suyunu salması için süzgece koyuyoruz. Daha sonra blender yardımı ile püre haline getiriyoruz. Katı kıvamı aldıktan sonra da tohumlarından arındırmak için tekrardan süzgeçten geçiriyoruz. Daha sonra güneşe koyabilmek için tepsilere boşaltıyoruz" dedi.


Salçaların bozulmaması için tuz koyarak serin yerde muhafaza ettiklerini kaydeden Yıldız, "Hazırlanan domatesler güneşlenme süresine bağlı 5-6 gün kalıp katı kıvamı aldıktan sonra bidonlara dolduruyoruz. Bozulmaması için de tuzla serin yerde muhafaza ederek kış için hazır hale getiriyoruz" diye konuştu.



Bayburt’ta ev salçası hazırlıkları hız kazandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kurşunlanan evde anne-oğul yaralandı Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde iddiaya göre alacak verecek meselesi yüzünden aralarında husumet bulunan 2 aile arasında çıkan kavgada 2 ikamet kurşunlandı. Kurşunlanan ikametin birinde anne ve oğlu saçmaların isabet etmesi sonucu yaralandı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Battalgazi Mahallesi Derinçay Sokak’ta meydana gelen olayda, iddiaya göre daha önceden aralarında alacak verecek meselesi yüzünden husumet bulunan 2 aile arasında tartışma çıktı. Tartışmanın ardından E.U. ve D.U. tüfekle anne N.E. ve oğlu İ.E.’nin yaşadığı ikamete ateş açtı. Olayda, N.E. ve İ.E. saçmaların isabet etmesi sonucu yaralanırken, ihbar üzerine bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi alırken, sağlık ekipleri de anne ve oğlunu olay yerindeki ilk müdahalenin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda şüpheliler E.U. ve D.U. yakalanırken, aynı saatler içerisinde olayla bağlantılı olduğu düşünülen bir kurşunlama olayı daha gerçekleşti. Yine Battalgazi Mahallesi’nde bulunan Nazır Geçidi Sokak üzerinde kimliği belirsiz şahıslar tarafından bir ikamete ateş açıldı. Kurşunlar ikamete isabet ederken, olayda yaralanan olmadı. Polis ekipleri ikinci kez gerçekleşen kurşunlama olayının şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı. , Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.