GÜNDEM - 02 Mart 2026 Pazartesi 11:01

Bayburt’un coğrafi işaretli şeker fasulyesinde yeni sezon hazırlığı

A
A
A
Bayburt’un coğrafi işaretli şeker fasulyesinde yeni sezon hazırlığı

Bayburt’un coğrafi işaretli ürünü olan ’Aydıntepe Şeker Fasulyesi’ için ekim sezonu öncesinde üretim planlamaları masaya yatırıldı. Aydıntepe İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Aydıntepe Meslek Yüksekokulu iş birliğinde coğrafi işaret kriterlerine uygun üretim, doğru tohum kullanımı ve kalite süreçlerine yönelik değerlendirme yapıldı.


İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Köksal ile Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Volkan Gül, ekim sezonu öncesi bir araya gelerek, ürünün sahip olduğu niteliklerin korunmasına yönelik izlenecek yol haritasını ele aldı. Toplantıda, coğrafi işaret tesciline uygun üretim standardının sürdürülmesi, verim ve kalite dengesinin korunması ile üreticilerin doğru tohum kullanımı konuları görüşüldü.


Bayburt’un önemli tarımsal değerleri arasında yer alan, bin 450 ile bin 650 metre rakımda yetişen Aydıntepe şeker fasulyesi, kısa sürede pişmesi, kendine özgü aroması ve yüksek protein değeriyle biliniyor.


Yapılan çalışma ile Aydıntepe şeker fasulyesinin ulusal ve uluslararası pazarda daha güçlü bir yer edinmesi hedefleniyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Arazi anlaşmazlığı cinayetine 3 tutuklama Adana’nın Kozan ilçesinde arazi anlaşmazlığı nedeniyle iki grup arasında çıkan ve 1 kişinin hayatını kaybettiği, 2 kişinin yaralandığı silahlı kavgaya ilişkin gözaltına alınan 6 şüpheliden 3’ü tutuklandı. Edinilen bilgilere göre olay, 26 Mayıs’ta Kurban Bayramı arifesinde ilçedeki kurban pazarında meydana geldi. İddiaya göre, yaklaşık 4 yıl önce arazi anlaşmazlığı nedeniyle aralarında husumet bulunan iki aile arasında tartışma çıktı. Pompalı tüfek ve silahların kullanıldığı kavgada başından vurulan Sinan Köten ağır yaralanırken M.K. ve K.K. ise vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandı. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri tarafından Adana Şehir Hastanesi’ne kaldırılan Sinan Köten kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Kozan Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Kozan İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda olay yerinde 6 şüpheli gözaltına alındı. Olayda kullanıldığı değerlendirilen silahlar da ele geçirildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden İ.T., M.T. ve E.T. tutuklandı. Şüpheli E.G. adli kontrol şartıyla, F.T. ile Y.T. ise savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Yaralanan M.K. ile K.K.’nin hastanedeki tedavilerinin sürdüğü öğrenildi.