GENEL - 09 Eylül 2020 Çarşamba 11:16

Türkiye genelinde müze sayısı 2019 yılında yüzde 3,5 artarak 467 oldu

A
A
A
Türkiye genelinde müze sayısı 2019 yılında yüzde 3,5 artarak 467 oldu

Türkiye genelinde müze sayısı 2019 yılında 16 artarak 467’ye ulaştı.

Türkiye genelinde müze sayısı 2019 yılında 16 artarak 467’ye ulaştı. Bunların 199 tanesi Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde, 268 tanesi ise özel müze kategorisinde yer aldı.


Bakanlığa bağlı müzelerdeki eser sayısı yüzde 2,2 azaldı


Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzelerdeki eser sayısı, 2019 yılında 2018 yılına göre yüzde 2,2 azalarak 3 milyon 263 bin 251 oldu.


Bakanlığa bağlı müze ve ören yeri ziyaretçi sayısı yüzde 24,4 arttı


Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve ören yeri ziyaretçi sayısı, 2019 yılında 2018 yılına göre yüzde 24,4 artarak 35 milyon 48 bin 417 oldu.


Bakanlığa bağlı ücretli müze ve ören yerlerinin ziyaretçi sayısı yüzde 18,2 arttı


Türkiye’de 2019 yılında Bakanlığa bağlı ücretli müze ve ören yerlerini ziyaret edenlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 18,2 arttı. Bakanlığa bağlı ücretli müze ve ören yerlerini ziyaret edenlerin sayısı 2019 yılında 21 milyon 873 bin 822 ziyaretçi ve toplam ziyaretçiler içindeki payı yüzde 62,4 oldu. Ücret ödenmeyen müze ve ören yerlerini 2019 yılında ziyaret edenlerin sayısı 13 milyon 174 bin 595 ziyaretçi ve toplam ziyaretçiler içindeki payı yüzde 37,6 oldu.


Özel müzelerde mevcut eser sayısı yüzde 3,1 arttı


Özel müzelerde mevcut eser sayısı, 2019 yılında 2018 yılına göre yüzde 3,1 artarak 408 bin 649 oldu.


Özel müze ziyaretçi sayısı yüzde 30,3 arttı


Özel müze ziyaretçi sayısı, 2019 yılında 2018 yılına göre yüzde 30,3 artarak 16 milyon 258 bin 132 oldu.


Müzelerin sorumluluğu altındaki taşınmaz kültür varlıkları yüzde 4,0 arttı


Müzelerin sorumluluğundaki taşınmaz kültür varlıklarının sayısı 2019 yılında 2018 yılına göre yüzde 4,0 artarak 113 bin 137 oldu. Müzelerin sorumluluğu altında yer alan taşınmaz kültür varlıklarının en çok bulunduğu il 32 bin 68 ile İstanbul olurken, 7 bin 393 taşınmaz kültür varlığı ile İzmir, 4 bin 585 taşınmaz kültür varlığı ile Muğla ve 4 bin 422 taşınmaz kültür varlığı ile Bursa takip eden iller oldu.


Tabiat parkı sayısı yüzde 1,6 arttı


Milli parkların sayısı 2019 yılında 2018 yılına göre değişmezken, tabiat parkı sayısı yüzde 1,6 arttı. Aynı dönemde tabiat parkı alanı yüzde 0,4 arttı. 2019 yılında tabiat parkı sayısı 247’ye yükselirken, tabiat parkı alanı ise 106 bin 836 hektara yükseldi.


Tabiat anıtı alanları yüzde 25,4 arttı


Tabiat anıtı sayısı 2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 3,6 artarak 116 oldu. Tabiat anıtı alanı ise yüzde 25,4 artarak 9 bin 390 hektar oldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum EİT 2025 Erzurum Turizm Başkenti için bir adım daha Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 2025 Erzurum Turizm Başkenti Koordinasyon Merkezi Ofisi açılışı törenle yapıldı. Özbekistan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 4. Turizm Bakanları Toplantısı’nda Erzurum’un ‘EİT 2025 Yılı Turizm Başkenti’ seçilmesinin ardından başlatılan çalışmalar ve hazırlıklar hızla devam ediyor. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 2025 Erzurum Turizm Başkenti Koordinatörü olarak Muharrem Çığlık’ın atanmasından sonra Koordinasyon Merkezi Ofisi’nin de açılışı da yapıldı. Kale önündeki bir Erzurumevi’nin düzenlenmesiyle oluşturulan (EİT) 2025 Koordinasyon Merkezi’nin açılışı için bir tören yapıldı. Açılış programına Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Selami Altınok, Mehmet Emin Öz ve Abdurrahim Fırat, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İl Jandarma Alay Komutanı Tuğgeneral Metin Düz, İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, AK Parti İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu, ETSO Başkanı Saim Özakalın, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, vatandaşlar ve davetliler katıldı. Açılış öncesi EBB Mehter Takımı gösteri yaptı, Raci Alkır Sanatlar Lisesi öğrencileri ve Halk Müziği Sanatçısı Mehmet Çalmaşur türkü söyledi. Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok ve Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, yaptıkları konuşmalarda EİT 2025 Erzurum Turizm Başkenti noktasında tüm imkanların seferber edilerek birlik ve beraberlik içinde hem iyi bir hazırlık süreci hem de devamında Erzurum’a fayda sağlayacak faaliyetlerin yapılacağını dile getirdi. EİT 2025 Erzurum Turizm Başkenti Koordinatörü Muharrem Çığlık, Koordinasyon Merkezi Ofisi’nin açılışında turizm sektörünün dünya genelinde sağladığı istihdam ve ulaştığı hacim ile dünyadaki en aktif sektörlerden biri olduğunu anlattı. 2025 Erzurum Turizm başkenti süreci şehrin turizmi çeşitlendirme hedefi doğrultusunda gerçekleştirilen altyapı, çevre, tanıtım ve yatırım faaliyetlerine önemli ölçüde katkı sağlayacağını dile getiren Çığlık, "Erzurum, coğrafi konumu itibariyle doğal güzellikleri, yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmasına bağlı olarak tarihi ve kültürel zenginlikleri, zengin bitki örtüsü, gastronomisi, insanımızın sıcakkanlılığı ve misafirperverliği gibi birçok artısıyla ulusal ve uluslararası turizminde rekabet üstünlüğü sağlayacak potansiyele ve avantajlara sahiptir" dedi.
Ankara Adalet Bakanlığı engelli bireyler için video broşür yayınladı Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, kırılgan gruplar arasında yer alan engelli bireylerin adalet hizmetlerinden yararlanırken sahip oldukları hakları anlatan video broşürler yayınladı. Suç mağdurlarına yönelik adli süreçler, bazı temel haklar ve suç türleri hakkındaki bilgilerin yer aldığı video broşürler, https://magdur.adalet.gov.tr/ adresinde dijital ortamda erişime açıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, engelli vatandaşların adalete erişimini kolaylaştırmak için pek çok adım atıldığını belirterek, “2024-2028 yılları arasındaki dönemde uygulanacak olan Adalet Bakanlığı Stratejik Planı’nda engelli vatandaşlarımızın adalete erişimini güçlendirecek hedefleri belirledik. Ayrıca engelli haklarının korunması ve engelli bireylere yönelik kolaylaştırıcı uygulamaların geliştirilmesi amacıyla hazırlanan internet sitesi ve broşürlerle engelli dostu adalet hizmetlerine erişimi güçlendirmeyi amaçlıyoruz” dedi. “Engelli vatandaşlarımıza yönelik hedeflerimizi artırdık” Adalet Bakanlığı Stratejik Planı ile engelli vatandaşların adalete erişimini daha güçlendirmeyi amaçlandıklarını vurgulayan Bakan Tunç, “Stratejik Plan’da engelli vatandaşlarımıza yönelik hedeflerimizi artırdık. Bu kapsamda adli yardım başvuru formları engellilerin engel durumlarına özgülenerek erişilebilir hale getirilecek. Mağdur ve tanık haklarına ilişkin hazırlanan materyaller engelli bireyler için erişilebilir hale getirilecek. Yaşlı ve engelli mağdurların ifadelerinin AGO’larda alınmasına yönelik farkındalık artırıcı çalışmalar yapılacak. İşitme engelli bireylerin adli süreçte beyanlarını daha rahat ifade etmelerine yarayacak görüntülü işaret dili tercümanlığı hizmeti sunulacak. Yine işitme engelli bireylerin adliyelerdeki iş ve işlemleri için ihtiyaç duyabilecekleri bilgilendirme ve yönlendirme hizmetlerine mobil uygulama aracılığıyla ulaşılması sağlanacak. Çalışmalar kapsamında ayrıca adalet personeline yönelik olarak engellilerin adalete erişiminde faydalanabilecekleri eğitim modülü da hazırlanacak” diye konuştu.