GENEL - 15 Ocak 2018 Pazartesi 17:24

Gümülcineli Türk soydaşlardan Osmaneli’ye tarım ziyareti

A
A
A
Gümülcineli Türk soydaşlardan Osmaneli’ye tarım ziyareti

Yunanistan Batı Trakya bölgesi Gümülcine kentinde yaşayan Türk soydaşları, yapacakları tarım konusunda bilgi almak üzere Osmaneli’yi ziyaret etti.

Yunanistan Batı Trakya bölgesi Gümülcine kentinde yaşayan Türk soydaşları, yapacakları tarım konusunda bilgi almak üzere Osmaneli’yi ziyaret etti.


Yunanistan Batı Trakya bölgesi Gümülcine kentinde yaşayan Türk Soydaşları tarım konusunda bilgi almak üzere Osmaneli’ye geldi. Heyeti, Osmaneli’de Kaymakamı Edip Çakıcı, Belediye Başkanı Münür Şahin, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Serkan Diker, Ziraat Mühendisi Kadir Kevşek, Belediye Sağlık İşleri Müdürü Veteriner Hekimi Abdullah Tetik ve Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kalay tarafından karşılandı. Heyete önce Osmaneli ilçesinin tarihi evleri ve konakları gezdirildi. Daha sonra ise, İçmeler tesislerine gidildi. Gümülcine kentinde kurdukları Tarım Hayvancılık Araştırma Enstitüsü (THAE) üyeleri, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsüne gelerek burada 2 günlük tarım konusunda eğitim aldı.



THAE Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Sadık yaptığı açıklamada, "Gümülcine bölgesinde Ziraat Mühendisleri, Veterinerler bir araya gelerek bu Enstitüyü kurduk. Amacımız Batı Trakya bölgesinde yaşayan Azınlık Türk hemşerilerimize tarım konusunda gerekli bilgileri ve destekleri vermektir. Tarımı daha da profesyonel hale getirerek, ihracata dayalı ürünleri yetiştirmektir. Bizim bölgemizde daha çok tütün ekilmektedir. Bizler yeni karpuz üretimine başladık. Karpuz konusunda bilmediklerimizi öğrenmek amacıyla Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsüne geldik ve burada iki gün boyunca eğitim aldık. Karpuzun merkezi olarak bildiğimiz Osmaneli ilçesine de gelerek burada Medetli köyünde karpuz ekimi yapan köylülerimizle birebir konuşarak, onlardan da gerekli bilgileri aldık. Medeti köyünde yaşayanların misafirperverlikleri bizleri çok memnun etti. Yunan Hükümeti bizlere hala ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapmaktadır. Geçtiğimiz yıl Yunan Hükümeti bizim bölgemizde toprak konusunda çalışmalar yaptı. Bu çalışmaların tamamı Rum köylerinde oldu. Biz Türklerin yaşadıkları bölgelerde hiç bir çalışma yok. Bizler de onun için Türkiye’ye müracaat ederek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yardım istedik ve bizlere yardım elini uzattılar. TİKA destekli bu eğitim ve araştırma gezimiz üç gün sürdü. Aldığımız eğitimler ve bilgiler sayesinde, Gümülcine bölgesinde Karpuz üretim işini bundan sonra daha profesyonelce yapmak ve hedefimiz, Almanya’ya karpuz ihraç etmektir. Bizlere her konuda sonsuz destekler veren Türkiye Cumhuriyeti Devletimize, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve tüm yetkililerimize sonsuz teşekkürler ediyoruz. Ayrıca bizleri Osmaneli ‘de ağırlayan Kaymakam Edip Çakıcıya, Belediye Başkanı Münür Şahine, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vekili Mustafa Demirbaş, İlçe Tarım Müdürü Serkan Diker’e, Medetli köyü halkına ve emeği gecen herkese teşekkürler ediyoruz" ifadelerini kullandı.



Heyet ile birlikte Osmaneli’ye gelen Yalova Araştırma Enstitüsü görevlisi Sebzecilik Bölüm Başkanı Ziraat Mühendisi Dr. Oğuz Gündüz de gezi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Gümülcine’den gelen soydaşlarımıza Yalova’da iki gün boyunca karpuz yetiştirme teknikleri, Karpuz hastalık ve zararlıları ile mücadele, karpuzda sulama ve besleme konularında eğitim verdik. Eğitimin üçüncü gününü de Osmaneli ilçesi ve Medetli köyüne ayırdık. Bilgi ve birikimin çiftçiden çiftçiye aktarımı ve iki ülke çiftçileri arasında sosyal ve kültürel paylaşımın sağlanmasıdır. Eğitim çalışmalarımıza Mersin Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünden Ziraat Yüksek Mühendisi Veysel Aras da katılmıştır. Batı Trakya bölgesinde yaşayan soydaşlarımıza yardımcı olabildiysek ne mutlu bize" şeklinde konuştu.


Ayrıca Medetli köyüne de yapılan ziyarette gelen heyeti İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vekili Mustafa Demirbaş, köy Muhtarı Mustafa Öztürk karşıladı. Gümülcineli çiftçiler ile Medetli köyü çiftçileri birebir sohbet ederek, onların karpuz konusundaki deneyimlerinden faydalandılar. Gümülcineli çiftçilerin Osmaneli’ye gelişleri ve köy ziyaretlerine Osmaneli Kaymakamı Edip Çakıcı, Belediye Başkanı Münür Şahin, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vekili Mustafa Demirbaş, Osmaneli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü, Gölpazarı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mikail Babur, Ziraat Mühendisi Kadir Kevşek, Belediye Sağlık İşleri Müdürü Veteriner Hekimi Abdullah Tetik, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kalay, köy muhtarları ve Medetli köy halkı katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa BUÜ Veteriner Fakültesi’nde 46. yıl coşkusu Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Veteriner Fakültesi, kuruluşunun 46. yılını akademik ve idari personel ile öğrencilerin katıldığı büyük bir organizasyonla kutladı. Çok sayıda yarışmanın yapıldığı ve ödüllerin dağıtıldığı etkinlik, özellikle öğrenciler için unutulmaz anlara dönüştü. Görükle Kampüsü içerisinde başlatılan kutlama törenlerinde ilk olarak “Geleneksel Süt Koşusu” düzenlendi. Veteriner Fakültesi çiftliğinden start alan ve Hayvan Hastanesi önünde son bulan koşunun ardından Programın sonunda emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Selahattin Ceylan’ın yazdığı ve okuduğu Veteriner Fakültesi Marşı izleyenleri duygulandırdı. Gün boyu devam eden etkenliklerde daha önce elemeleri yapılan satranç turnuvası, futbol turnuvası, oryantiring ve bilgi yarışmasının finalleri gerçekleştirilerek dereceye girenlere madalyaları takdim edildi. Öğrenciler, öğle yemeğinin ardından düzenledikleri halat çekme, okçuluk ve Veteriner Fakültesine özgü ‘’yoğurt yeme yarışması’’ gibi çeşitli oyunlarla eğlenceli vakit geçirdi. Organizasyon, akşamüzeri gerçekleştirilen açık hava sinemasında film gösterimiyle son buldu. Etkinlikler hakkında açıklamada bulunan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Şenlik, 1978-1979 Eğitim-Öğretim yılında 46 öğrenci ile eğitim-öğretime başlayan Fakültenin bugün Türkiye genelinde en ileri seviyede mesleki eğitim veren yükseköğretim kurumuna dönüştüğünü vurguladı. Düzenledikleri kutlama töreniyle birlikte öğrencilere BUÜ Veteriner Fakültesi mensubu olmalarının ayrıcalığını hissettirdiklerini aktaran Dekan Şenlik, “Gün boyunca düzenlediğimiz organizasyonlara yoğun bir katılım oldu. Akademisyenlerimiz, idari personelimiz ve emekli hocalarımız ile çok sayıda öğrencimizi ağırladık. Hepsi de mutlu oldu ve gururlandı. Bu vesileyle kuruluşundan günümüze kadar fakültemizde görev yapmış olan tüm Dekanlarımıza, Öğretim Üyelerimize, Araştırma Görevlilerimize, Doktora Öğrencilerimize ve İdari Personelimize hizmetlerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. İnşallah bundan sonra hep birlikte daha çok çalışarak fakültemizi daha ileriye taşıyacağız” dedi.
Kocaeli Evsizlerin sokakta kalmasına müsaade edilmiyor Gebze ilçesinde gidecek yeri bulunmayan evsiz vatandaş, barınma ve konaklama merkezine yerleştirilerek sıcak yuvaya kavuştu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Barınma ve Konaklama Merkezi, sokakta kalan evsizlere sahip çıkıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın, “Kocaeli’de kimse aç ve açıkta kalmayacak” talimatını büyük bir hassasiyetle yerine getiren Zabıta Dairesi Başkanlığı ekipleri, devriye sırasında rastlanılan veya gelen ihbarlar üzerine yerleri tespit edilen evsiz vatandaşları Barınma ve Konaklama Merkezi’ne götürüyor. Sıcak bir yuvaya hasret kalan vatandaşların ihtiyacını Barınma ve Konaklama Merkezleri ile sağlayan büyükşehir belediyesi, bu bağlamda Gebze’de evsiz bir vatandaşa sahip çıktı. Gebze Bölgesi Zabıta Amirliği ekipleri, gidecek yeri bulunmadığını tespit ettiği vatandaşı ekip aracıyla Gebze Mevlana Mahallesi’nde bulunan Barınma ve Konaklama Merkezi’ne götürdü. Sıcak yuvaya kavuşturulan evsiz vatandaş, kendisine sahip çıkan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. İzmit ve Gebze’de faaliyet gösteren Barınma ve Konaklama Merkezleri yılın 12 ayında kapılarını evsiz vatandaşlara açıyor. Yatak, masa, dolap, battaniye gibi temel ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu odalarda, banyo için 24 saat sıcak su imkânı sağlanıyor. Evsiz vatandaşlara 3 öğün sıcak yemeğin yanında temizlik ve sağlık hizmetleriyle ihtiyaç halinde psikolojik destek de sağlanıyor.