EKONOMİ - 07 Şubat 2026 Cumartesi 12:12

Bilecik’in çöpleri toprağa can oluyor

A
A
A
Bilecik’in çöpleri toprağa can oluyor

Bilecik Belediyeler Birliği ve Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin, BİOSUN Bilecik Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisi, artık yalnızca atıkları bertaraf eden bir tesis değil; çöpten katı ve sıvı bitki gübresi üreten, toprağa can veren çevreci bir üretim merkezi olarak öne çıktığı söyledi.


Bilecik Belediyeler Birliği ve Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin, İzmir Tarım Fuarı’nda Bilecik adına çevre ve tarımı buluşturan vizyoner bir projeyi kamuoyuna tanıttı. Bilecik Belediyeler Birliği’nin bu vizyoner adımı, sürdürülebilir tarım ve sıfır atık hedefleri doğrultusunda Türkiye’ye örnek teşkil ediyor. İzmir Tarım Fuarı’ndaki stantta sergilenen geri dönüşüm süreci, yerli ve yabancı yatırımcılar ile tarım profesyonelleri tarafından büyük ilgiyle takip ediliyor.



"Çöpten gelecek inşa ediyoruz"


Başkan Zekiye Tekin, İzmir Tarım Fuarı’nda yaptığı değerlendirmede, Bilecik’te oluşan evsel atıkların artık doğaya yük değil, tarıma katkı sağlayan bir değere dönüştüğünü vurguladı. Tekin, "Bilecik Belediyeler Birliği olarak, şehrimizin her köşesinden topladığımız atıkları sıvı ve katı organomineral gübreye dönüştürdük. Bilecik’in çöpleri artık bitkilere can veriyor. Atıkları çevreye zarar veren unsurlar olmaktan çıkarıp, tarımda kullanılan katı ve sıvı gübreye dönüştürüyoruz. Bu hem çevre hem de üretici için büyük kazançtır" dedi.



BİOSUN çevreye saygı, tarıma destek


Tekin açıklamasının devamında, "BİOSUN, modern altyapısı ve çevre dostu teknolojileriyle Bilecik genelinde toplanan atıkları ayrıştırarak, organik atıklardan yüksek verimli sıvı ve katı bitki gübreleri üretiyor.Bu sayede: Atık depolama yükü azalıyor, Karbon salınımı düşürülüyor, Tarımsal üretimde doğal ve yerli gübre kullanımı teşvik ediliyor, Döngüsel ekonomi modeli hayata geçiriliyor. Bilecik Belediyeler Birliği çatısı altında yürütülen bu proje, Türkiye genelinde belediyelere örnek olacak nitelikte. Yerel yönetimlerin çevreye duyarlı yatırımlarla hem bugünü hem de geleceği korumak zorunda. Biz sadece bugünün sorunlarını çözmüyoruz, yarının Bilecik’ini inşa ediyoruz. Toprağı koruyan, üreticiyi destekleyen her proje bizim için önceliklidir" ifadelerini kullandı.



İzmir Tarım Fuarı’nda büyük ilgi


Öte yandan Türkiye’nin en önemli tarım organizasyonlarından biri olan İzmir Tarım Fuarı’nda, BİOSUN’un çalışmaları katılımcılardan yoğun ilgi gördü. Özellikle organik ve sürdürülebilir tarım alanında faaliyet gösteren üreticiler, çöpten elde edilen sıvı ve katı gübreleri yakından inceledi. Bilecik’te atık yönetimi artık sadece bir temizlik faaliyeti değil; çevreyi koruyan, tarımı güçlendiren ve geleceğe yatırım yapan bir vizyonun adı oldu.


Ayrıca, BİOSUN standı Yoğun ilgi görürken, ürettiği gübrelere Özbekistan ile Gana’dan bayilik talebi alınıp ihracat bağlantısı yapıldığı öğrenildi.



Bilecik’in çöpleri toprağa can oluyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Polisle 3 sokak boyunca çatıştı, okul önünde vurularak etkisiz hale getirildi... Korku dolu anlar kamerada Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde 3 sokak boyunca polisle çatışan şahıs, okul önünde vurularak etkisiz hale getirildi. Aksiyon filmlerini aratmayan çatışma anı ve şahsın etkisiz hale getirilmesi saniye saniye cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Hızırtepe Mahallesi’nde meydana gelen olayda, henüz belirlenemeyen sebepten dolayı polisle 3 sokak boyunca çatışan şahıs, okul önünde vurularak etkisiz hale getirildi. Çatışmanın yaşandığı sokaklarda Polis Özel Harekat ekiplerince yoğun güvenlik önlemleri alındı. Etkisiz hale getirilen şahıs ambulans ile Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Meydana gelen çatışmada, bölgede bulunan bazı araç ve evlere kurşun isabet etti. Aksiyon filmlerini aratmayan çatışma anı ve şahsın etkisiz hale getirilmesi saniye saniye cep telefonuna kaydedildi. Film gibi çatışma anlarını saniye saniye kaydetti Çatışma anını evinin balkonundan cep telefonundan kayıt altına alan Melih Mısır, "Biz evimizdeydik, polisler mahalleyi çevreledi ve biz ne olduğunu anlamadık. Sonrasında balkondayken içeri girmemizi söylediler ardından da silah seslerini duyduk. Biri vuruldu ve şu anda da olay yeri ekipleri bölgeyi inceliyor. Benim evimin balkonuna yüksek ihtimalle mermi geldi sebebi ise balkonumda zedelenme var. Çatışma, yukarıda bulunan sokakta başladı ve ilerleyerek devam ettikten sonra bitti. Tek kişiydi, nereye ateş ettiğini görmedim ama rastgele ateş ediyordu bunun sebebi ise kurşunlar arabalara ve evlere gelmiş" dedi.
İstanbul Kamuoyunda korku ve paniğe yönelik paylaşılan içeriklere resen soruşturma başlatıldı Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da meydana gelen olaylara ilişkin, kamuoyunda endişe, korku ve panik oluşturmaya yönelik paylaşılan içerikler hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen soruşturma başlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, "Bazı basın-yayın organları ile sosyal medya ve dijital platformlar üzerinden yayımlanan haber ve paylaşımlarda; Kahramanmaraş ve Şanlıurfa illerinde meydana gelen elim hadiselere ilişkin olarak, kamuoyunda endişe, korku ve paniğe sebep olacak içerikler Cumhuriyet Başsavcılığımızca yakından takip edilmektedir. Söz konusu içerik ve paylaşımlarda; elim hadiselerin faillerini övücü ifadeler kullanıldığı, farklı eğitim kurumlarında suç işlemeye tahrik edici yönlendirmelerde bulunulduğu ve kamu düzenini açık ve yakın şekilde tehlikeye düşürebilecek mahiyette paylaşımlar yapıldığı ayrıca yetkili kurum ve kuruluşlarca yapılan resmi açıklamalar dışında, halk arasında korku ve paniğe sebep olacak içerikler gerçeğe aykırı ve dezenformasyon içerikli bilgilerin bilinçli şekilde dolaşıma sokulduğu belirlenmiştir. Bu kapsamda; söz konusu içerikleri oluşturan, yayan veya aracılık eden kişi ve hesapların tespiti amacıyla ilgili kolluk birimleriyle koordinasyon içerisinde yürütülen inceleme ve ’sanal devriye’ faaliyetleri aralıksız devam etmekte olup, suç teşkil eden paylaşımlar hakkında gözaltı ve arama işlemleri dahil gerekli tüm adli işlemler derhal ve kararlılıkla uygulanacaktır. Belirtilen eylemler bakımından Türk Ceza Kanunu’nun 213, 214, 215 ve 217/A maddeleri kapsamında ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 160. maddesi uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığımızca resen soruşturma başlatılmış olup, soruşturma işlemleri titizlikle ve çok yönlü şekilde sürdürülmektedir" ifadeleri yer aldı.
Zonguldak Kan donduran ’okul saldırısı’ şakasını polis affetmedi: 17 yaşındaki lise öğrencisi gözaltına alındı Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde ve Kahramanmaraş’ta meydana gelen okul saldırılarının ardından Zonguldak’ta da WhatsApp grubuna tehdit içerikli fotoğraf paylaşan 17 yaşındaki lise öğrencisi, polis ekiplerince gözaltına alındı. Şüphelinin evinde yapılan aramada kuru sıkı tabanca mermileri ele geçirildi. Okul saldırılarının ardından tüm Türkiye’de okullardaki güvenlik hassasiyeti artarken, Zonguldak’ta emniyeti alarma geçiren bir olay yaşandı. Lise öğrencisi 17 yaşındaki B.T.A., WhatsApp grubunda diğer illerdeki saldırıları kastederek fotoğraf paylaştı. Evinden 6 adet mermi çıktı İhbar ve paylaşımların ardından Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla harekete geçen Zonguldak Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü ekipleri, B.T.A.’yı gözaltına aldı. Şüphelinin evinde yapılan aramada, odasındaki dolabın içerisinde 6 adet kuru sıkı tabanca mermisi bulundu. B.T.A.’nın olayda kullandığı değerlendirilen cep telefonuna da adli bilişim incelemesi yapılmak üzere el konuldu. "Şaka yapmak istedim, mermiler hatıra" savunması yaptı Gözaltına alınan B.T.A.’nın emniyetteki ön görüşmesinde kendini "şaka yaptım" diyerek savunduğu öğrenildi. WhatsApp grubundaki paylaşımı arkadaşlarına şaka yapmak amacıyla attığını iddia eden B.T.A., odasında bulunan mermileri ise köyünden ’hatıra’ maksadıyla getirdiğini öne sürdü. Sınıfta torpil patlatınca disipline sevk edilmiş Öte yandan, şüphelinin vukuatlı disiplin geçmişi de dikkat çekti. B.T.A.’nın daha önce başka lisede eğitim gördüğü, ancak sınıf içerisinde torpil patlatması nedeniyle disiplin kuruluna sevk edilerek şu an eğitim gördüğü liseye gönderildiği ortaya çıktı. Çocuk Şube Müdürlüğü’ndeki işlemleri devam eden şüpheli B.T.A.’nın adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.