EKONOMİ - 18 Ağustos 2023 Cuma 14:33

Türkiye’de sadece Bilecik’te yetişen endüstriyel bitki şerbetçi otunun hasadı başladı

A
A
A
Türkiye’de sadece Bilecik’te yetişen endüstriyel bitki şerbetçi otunun hasadı başladı

Türkiye’de sadece Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde yetişen, başta içecek sektörü olmak üzeri birçok alanda kullanılan ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan şerbetçi otunun hasadı başladı.


1956 yılında farklı ülkelerden 14 çeşidiyle Türkiye’ye getirilen endüstriyel bitki şerbetçi otu, Tarım Bakanlığınca 22 farklı bölgede 4-5 yıllık denemenin ardından en çok verimin alındığı Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde ekilmeye başlanmıştı. Bilecik’in bazı köylerinde ve Pazaryeri ilçesinde 1960 yılından beri bin 405 dekar alanda ekimi gerçekleşen ve 500 ailenin geçim kaynağı olan şerbetçi otu tarlalarında çiftçiler hasat mesaisine başlarken geçtiğimiz bahar aylarında havaların yağışlı olması çiftçilerin rekolte beklentisini azalttı. Endüstriyel bitki olan şerbetçi otu, içecek sanayi, ilaç, gıda ve kozmetik sektöründe sıklıkça kullanılırken geçtiğimiz yıl Bursa Bilecikliler Derneği, Pazaryeri Belediyesi ve bir kozmetik firmasının ARGE çalışmasıyla kolonyası üretilerek satışa çıkarıldı. Şerbetçi otu tarlalarında üretici çiftçiler hummalı bir çalışma ile hasada başlarken, kadınlar da özveriyle şerbetçi otu tarlarında çalışmayı sürdürüyor.Geçtiğimiz aylarda şerbetçi otunun alım fiyatı Aroma 41 lira diğer çeşitler ise 40 lira olarak açıklanmıştı. Dereköy köyünde akrabalarına yardım için şerbetçi otu toplamaya giden Nurhan Keskin, hasat döneminin herkese hayırlı olmasını diledi.



“Verim az, otlar yanık”


Ağabeyinin tarlasına hasat için yardıma giden Sami Ekti ise "Hasattaki verim nasıl" sorusuna hava şartlarını anlatarak, “Otlar yanık verim az" yanıtını verdi.



"Bu yılki rekolteyi maalesef düşük bekliyoruz"


Pazaryeri ve Köyleri Şerbetçiotu ve Gül Ekicileri Tarım Kooperatifi.Başkanı Zafer Kozpınar, 2023 yılı sezonumuz çiftçilerimize hayırlı olmasını dilerken, “Bu yılki rekolteyi maalesef düşük bekliyoruz. Yağışlardan dolayı. Bu yıl Brewers Gold cinsi 40 lira, aroma cinsi 41 lira olarak gerçekleşti çiftçilerimize kazasız belasın bir hasat diliyorum. İnşallah hayırlara vesile olur” diye konuştu.


Öte yandan şerbetçi otunun hasadının çiftçilere hayırlı olmasını dileyen Belediye Başkanı Zekiye Tekin, çiftçilere bereket dolu bir hasat dönemi diledi.



Türkiye’de sadece Bilecik’te yetişen endüstriyel bitki şerbetçi otunun hasadı başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum İşte Erzurum İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’nün 2025 karnesi Erzurum Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, 2025 yılında yürütülen çalışmalar doğrultusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı performans değerlendirme kriterlerine göre en iyi performans gösteren il müdürlükleri arasında 5’inci sırada yer aldı. Vali Aydın Baruş, Erzurum İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’nü ziyaret ederek yürütülen çalışmalar hakkında brifing aldı. İl Müdürü Ender Cihantimur tarafından verilen brifingde; 2025 yılı içerisinde yürütülen çalışmalar kapsamında önemli faaliyetlerin hayata geçirildiği ifade edildi. 71 işletmeye belge, 60 işletmeye iptal Sanayi sicil işlemleri kapsamında; 01.01.2025-30.04.2025 tarihleri arasında 829 işletmenin yıllık işletme cetveli sisteme girildi, 224 işletmenin sanayi sicil belgesi vizesi yapıldı, 123 işletmenin bilgileri güncellendi, 71 işletmeye belge verildi, 60 işletmenin belgesi iptal edildi ve 1 işletmenin belgesi yeniden aktifleştirildi. Ayrıca 3 bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi, mevzuata aykırı işlemler nedeniyle 52 firmaya toplam 450.666,00 TL idari para cezası uygulandı.Piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri kapsamında; 254 ürün denetlendi, 4 elektrikli asansör uygunsuz bulundu ve 121 bin 452 TL idari para cezası uygulandı. Hizmet yeri denetimlerinde 193 denetim gerçekleştirildi, 44 uygunsuzluk tespit edildi ve 608 bin 873 TL ceza uygulandı. Taksimetre denetimlerinde toplam 81 uygunsuzluk 148 bilgilendirme denetimi yapıldı, 38 firma ziyaret edildi ve 3 bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Ölçü ve ayar denetimleri kapsamında; akaryakıt ve LPG istasyonlarında 1.368 denetim yapıldı, 52 uygunsuzluk tespit edilerek 360 bin 397 TL ceza uygulandı. Sayaç denetimlerinde 35 uygunsuzluk için 182 bin 280 TL ceza kesildi, 719 elektrik ve 133 su sayacı incelendi. Taksimetre denetimlerinde toplam 81 uygunsuzluk için 421 bin 660 TL ceza uygulandı. Tartı aletlerinde yapılan denetimlerde ise 15 uygunsuzluk için 88 bin 260 TL ceza uygulandı. İşte OSB’lerle alakalı rakamlar Organize sanayi bölgelerinde; Erzurum Merkez I. OSB’de 127 hektarlık alanda yüzde 100 doluluk oranı ile 104 işletme faaliyet gösterdi ve yaklaşık 9 bin 220 kişiye istihdam sağlandı. Erzurum Merkez II. OSB’de doluluk oranı yüzde 95,8’e ulaştı, Oltu OSB’de ise doluluk oranı yüzde 71,4 olarak gerçekleşti. Teknoloji ve yatırım faaliyetleri kapsamında; 39 AR-GE ve tasarım firmasına ruhsat verildi, 34 firmaya 4 bin 425 milyon TL yatırım ve bin 492 kişilik istihdam içeren teşvik belgesi düzenlendi, 88 firmanın 8.801 milyon TL yatırım ve 4 bin 470 kişilik istihdam içeren tamamlama vizesi gerçekleştirildi. CİMER ve ALO 130 başvuruları kapsamında; 46 CİMER ve 31 ALO 130 başvurusu alındı ve tamamı sonuçlandırıldı.