GENEL - 28 Aralık 2019 Cumartesi 11:17

Bingöl’de karla mücadele

A
A
A
Bingöl’de karla mücadele

Bingöl’de kar yağışının etkili olmasıyla birlikte kapanan yollar, önceden hazır edilen karla mücadele ekipleri tarafından 24 saat aralıksız çalışılarak açılıyor.

Bingöl’de kar yağışının etkili olmasıyla birlikte kapanan yollar, önceden hazır edilen karla mücadele ekipleri tarafından 24 saat aralıksız çalışılarak açılıyor.


Türkiye genelinde olduğu gibi Bingöl’de de geçen yıla göre bu yıl kar yağışı geçte olsa etkisini gösterdi. Kar yağışı nedeniyle 92 köy yolu ulaşıma kapandı. Yüksek kesimlerde yer yer kar kalınlığı 1 metreye yaklaşırken, valilik koordinesinde İl Özel İdare Yol ve Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından 48 araç ve 108 personelin yer aldığı karla mücadele ekibi hazır hale getirildi. Hazır hale gelen ekipler kar yağması ile birlikte bölgede çalışmalarına başladı. Önceki gece etkili olan kar yağışı nedeniyle kapanan 92 köy yolundan 30’u açılırken, 62 köy yolununu açılması için çalışmaların 24 saat aralıksız devam ettiği belirtildi.


3 bin 400 kilometre hizmet ağlarının olduğunu belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Enes Üçgül, “İlimiz, kış mevsiminin çetin ve soğuk geçtiği bir iklim yapısına sahip. Yine kırsal kesimlerde zorlu bir coğrafyaya sahibiz ve karla mücadele çalışmamız da zorlu geçiyor. Ekiplerimizin açtığı köy yolları kar yağışından dolayı tekrar kapanabiliyor, bu da karla mücadelede sürekliliği gerektiriyor. İl Özel İdaremizin 3 bin 400 kilometre yol ağımız var. Yine hizmet ağımız içinde 281 köy yolu ve 800’e yakın mezramız bulunmakta. Bu yollardaki karla mücadele çalışmamızı 48 iş makinesi, 108 personel ve 11 adet mobil ekiple sürdürüyoruz” dedi.



“Asılsız ihbarlar verimliliğimizi düşürüyor”


Kar yağışıyla beraber ekiplerin zorlu bir mücadeleye başladığını aktaran Üçgül, "Kar yağışlarının ardından ilk olarak grup köy yolları ve taşımalı eğitim yapan köy yollarında çalışmaya başlıyoruz. Acil vaka ihbarı aldığımız zaman çalışmaları bırakıp, vakalara müdahale ediyoruz. Bu ihbarlar da zaman zaman asılsız olabiliyor. Vatandaşlarımızdan ricamız, asılsız ihbar yapmasınlar. Bu hem bizim verimliliğimizi düşürüyor hem de çalışmaların aksamasına neden oluyor. Bu gecikme, zaman zaman telafisi olmayan sonuçlara da sebebiyet verebiliyor. Bizim 281 köyümüz var. Köylerimizin tamamı ulaşıma kapandığı zaman tipi ve fırtına çalışmamızı engellemezse 2 gün içinde yolları ulaşıma açmış oluyoruz” diye konuştu.



“Görüş mesafesinin düştüğü zamanlarda zorlanıyoruz”


13 yıldır karla mücadele çalışması yapan iş makinesi operatörü Serhat Bürkek ise, “Bingöl’de etkili olan kar yağışının ardından çalışmalarımıza başladık. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için saat gözetmeksizin gece gündüz çalışıyoruz. Öncelikli olarak grup köy yollarımıza, daha sonra taşımalı olan köylerimizde çalışıyoruz veya hasta ihbarı geldiğinde çalışmalar orada da devam ediyor. Görüş mesafesinin düştüğü zamanlarda sık sık zorlanıyoruz ama yine de çalışmalara devam ediyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Edremit’te muhtarlar toplantısı yeniden başladı Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, göreve başlamasından sonra muhtarlarla aylık değerlendirme toplantılarını yeniden başlattı. Meclis salonunda muhtarlarla bir araya gelen Başkan Ertaş, tabana yayılan katılımcı bir yönetim anlayışı ile vatandaşa hizmet için birlik içerisinde çalışacaklarını ifade etti. Edremit Belediyesi’nde mahalle muhtarları ile aylık değerlendirme toplantıları başladı. Belediye Başkanı Mehmet Ertaş başkanlığında yapılan toplantıda muhtarlarla birlikte Başkan Yardımcısı Cavit Cebeci, belediye meclis üyeleri ve belediyede ki daire müdürleri de yer aldı. Başkan Mehmet Ertaş, halkçı bir yönetim anlayışı ile tabana yayılan bir yönetim anlayışı içerisinde muhtarlar, esnaf odaları ve sivil toplum kuruluşları ile birlik ve beraberlik içerisinde hareket edeceklerini ifade etti. Her ay belediye meclis toplantısı öncesinde muhtarlarla buluşacaklarını kaydeden Başkan Ertaş, “Her türlü öneriye açık bir şekilde “ben yaptım oldu” değil ortak akılla birlikte karar vereceğiz. Halkımıza hizmet noktasında bir ve beraber hareket edeceğiz. En kısa yoldan halkımızın sorunlarına çözüm üretip hizmeti ulaştırma amacıyla çalışacağız” dedi. Mahalle muhtarları da tek tek söz alarak hem kendilerini tanıttılar hem de sorunlarını anlattılar. Doğalgaz hatlarının uzatılması ve bozulan yolların yapılması gibi konular başta olmak üzere mahalleleri ile ilgili istek, öneri ve şikayetlerini bildirdiler. Başkan Ertaş, yol yapım ve onarım için 14 ayrı ekibin sahada olduğunu kaydetti, sorunların ortadan kaldırılması için hızlı bir şekilde çalıştıklarını vurguladı.
Giresun Kadınlar baharla birlikte pazarda doğal ürünleri satıyor Baharın gelmesiyle kadınlar pazarındaki ürün çeşitliliği de arttı. Çoğu doğada kendiliğinden yetişen dikenucu, geldirdik, kabalak gibi bitkileri toplayarak kendi yetiştirdikleri ürünlerle beraber ilçe pazarında satan kadınlar aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Giresun’un köylerinde yaşayan kadınlar, evde yaptıkları yöresel ürünler ile yetiştirdikleri sebze ve meyveleri ilçelerin pazarlarında satarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Kendi yetiştirdikleri ürünlerle beraber, doğada kendiliğinden yetişen bitkilerin de pazarda yoğun ilgi gördüğünü anlatan Atike Sefer, “Bahar mevsimi geldiği için pazarda sattığımız ürünlerde arttı. Kendi yetiştirdiğimiz lahana, bezelye, kıvırcık, yeşil soğan gibi ürünlerin yanı sıra doğada kendiliğinden yetişen kabalak, galdirik, dikenucu olarak bilinen melocan da toplayarak pazara getiriyoruz. Bu tezgahta sattığım her şey organik ve tazedir. Köyde sabah erken saatlerde tarlalardan topladığım sebze ve meyveleri pazara getiriyorum. Yeter ki üretim olsun üretilen her şeyin pazarda müşterisi oluyor” dedi. Üretilen her ürünün pazarda yeri var Her ne kadar kadınlar pazarı olsa da üreten herkese pazarda yer olduğunu ifade eden Aydın Öztürk ise, “Artık köylerde pek üreten kalmadı. Köylüler de gelip lahanasını pazardan alır duruma geldi. Oysaki köylerde sadece ekip diktiğin değil doğada kendiliğinden yetişen birçok bitki de ihtiyaçlarını karşılamaya yetiyor. Ben bir emekli olmama rağmen köyde üretip gelip pazarda satıyorum ve ihtiyacımı karşılıyorum. Üreten herkese pazarda yer olduğu gibi üretilen her şeyinde alıcısı oluyor” dedi.