ASAYİŞ - 27 Ocak 2012 Cuma 17:48

BİNGÖL`DE KOT KUMLAMAYA BİR KURBAN DAHA

A
A
A
BİNGÖL`DE KOT KUMLAMAYA BİR KURBAN DAHA

Bingöl’den 10 yıl önce İstanbul’a giderek kaçak kot kumlama atölyelerinde çalıştığı öğrenilen 28 yaşındaki genç, silikozis hastalığına yenik düştü.
Türkiye’de en fazla silikozis hastasının bulunduğu Bingöl’de bir kot kutlama işçisi daha hayatını kaybetti. Hastalığa 7 yıl önce yakalanan 28 yaşındaki İdris Oral, tedavi gördüğü Bingöl Devlet Hastanesi’nde kurtarılamadı. Oral, yıllar önce Bingöl’den İstanbul’a gidip kaçak olarak faaliyet yürüten kot kumlama atölyelerinde çalıştığı için silikozis hastalığına yakalanarak hayatını kaybeden sekizinci kişi oldu.
Edinilen bilgiye göre, tedavi gördüğü hastanede bugün hayatını kaybeden İdris Oral, 2002 yılında iş bulma umuduyla gittiği İstanbul’da kot taşlama atölyesinde çalışmaya başladı. Yaklaşık 2 yıl boyunca sigortasız olarak farklı atölyelerde kot kumlayan Oral, 2004 yılında işinden ayrılarak askere gitti. Terhisinden kısa bir süre sonra rahatsızlanan Oral, 7 yıl boyunca İstanbul ve Erzurum başta olmak çeşitli hastanelerde tedavi gördü. Son zamanlarda durumu kötüleşen Oral, yaklaşık 2 aydır Bingöl Devlet
Hastanesi yoğum bakım ünitesinde tedavi görüyordu.
Oğlunun genç yaşta büyük ihmaller ve denetimsizlikler yüzünden hayatını kaybettiğini belirten baba M. Faik Oral, "2005 yılında askerden döndü ve kısa bir süre sonra rahatsızlandı. O yıldan itibaren götürmediğimiz hastane kalmadı ancak olmadı. Oğlum daha 28 yaşındayken elimizden kayıp gitti. Rahatsızlığı olmasaydı evlenmeyi düşünüyordu. Şu anda köyümüzde aynı hastalıktan durumu kötü olan 7 genç daha var. En azından onlar elimizden kayıp gitmesin" diye konuştu.
"AYNI KÖYDEN 7 CENAZE DAHA KALKTI"
Yaklaşık 2 yıldır silikozis hastalarıyla yakından ilgilenen ve malulen emeklilik hakkını elde etmeleri için büyük uğraşlar veren emekli öğretmen ve toplum gönüllüsü Semiramis Karaaslan ise, İdris Oral’ın ölümünün kendisini derinden sarstığını, aynı acıyı sekizinci kez yaşandığını söyledi. İdris’in umut dolu bir insan olduğunu ifade eden Karaarslan, "İdris gencecik ve hayat dolu bir insandı. Ne yazık ki yıllar önce çalıştığı kot kumlama atölyeleri hayatına mal oldu. Aynı köyden İdris gibi 7 cenaze daha
kalktı. Buna yürek dayanmaz. Hepsi gencecik ve daha hayatının baharında olan, tertemiz insanlar. Uzun süredir bu hastalıkla boğuşuyordu. İdris’e Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.