GENEL - 11 Nisan 2018 Çarşamba 15:55

Bitlis, Ankara’da tanıtılacak

A
A
A
Bitlis, Ankara’da tanıtılacak

Ankara’da 10-13 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan ‘Bitlis Tanıtım Günleri’ öncesi tanıtım toplantısı yapıldı.

Ankara’da 10-13 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan ‘Bitlis Tanıtım Günleri’ öncesi tanıtım toplantısı yapıldı.


Bitlis Valiliğinde yapılan toplantıya Vali ve Belediye Başkan Vekili İsmail Ustaoğlu, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ve bazı kurum amirleri katıldı. Geçen yıl İstanbul Maltepe’deki tanıtım günlerinin kamuoyunda oldukça geniş yer aldığına değinen Bitlis Valisi ve Belediye Başkan Vekili İsmail Ustaoğlu, “Geçen yıl kasım ayının son haftası İstanbul Maltepe’de düzenlemiş olduğumuz Bitlis günleri gerçekten kamuoyunda hem çok ses getirdi hem de ilginin alakanın çok güzel ve yoğun bir şekilde yaşandığı bir organizasyon oldu. O organizasyon bizim hem cesaretinizi artırdı hem de ilimiz açısında sürekli bahsettiğimiz tarihini, kültürel özelliklerini ve doğa güzelliklerini Ankara’da Ankaralı vatandaşlarımızla da paylaşma adına 10-13 Mayıs tarihleri arasında Bitlis günlerini organize edeceğiz. Bu vesile ile ilçe kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız ve Bitlis Eren Üniversitemizle (BEÜ) bu alanda bir fırsat bildiğimiz bu günlerde, ilimizin tanımına katkı sağlamak adına yapacakları katkılardan dolayı şimdiden teşekkür etmek istiyorum” dedi.


Bitlis’in çok derin bir ruhu ve kimliği olduğunu da sözlerine ekleyen Ustaoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:


“Önümüzdeki hafta, Turizm Haftası’nı icra edeceğiz. Ben bu vesile ile yeri gelmişken bu tarihler arasında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün öncülüğünde ilimizde de bu haftayı dolu dolu geçirme adına bir takım faaliyetler tertipledik. İnşallah tüm bunları bir araya getirdiğimizde, her zaman dediğimiz gibi bir taraftan açık hava müzesi diye tabir ettiğimiz ilimizin Anadolu’ya ilk giriş kapımız olan tarihi Ahlat ilçemiz olmak üzere tüm özelliklerini hem bölge halkına hem de ülkemizin insanına tanıtma adına bu tip organizasyonlar bizim için en büyük fırsat oluyor. Tüm dünyaya mal olmuş bu kültürel değerlerimiz başta olmak üzere doğal güzelliklerimizi buralarda tanıtmak inşallah önümüzde ki süreçte bizim için çok güzel fırsatlara dönüştüreceğimiz ve güzel sonuçlar elde edeceğimiz bir organizasyon olacağına inanıyorum. Tabi ki burada en önemli husus, ilimizin huzuru ve güveni ile alakalı olan bir husustur. Zaman zaman üzüldüğümüz, zaman zaman sıkıntı yaşadığımız olaylar oluyor. Malumunuz dün akşam bir kahramanımızı şehit verdik. Allah’tan rahmet diliyoruz, yakınlarına da başsağlığı diliyoruz. Tüm bunlar bizim bu bölgeyle ilgili aşkımızı ve heyecanımızı da kırmayacaktır. Çünkü bu kadar tarihi derinliği olan, bu kadar kültürel ve tarihi mirası zengin olan bir başka il yok. Elbirliği ile sivil toplum kuruşları ile buradaki medya temsilcisi arkadaşlarımızla inatla ve ısrarla bu ilimizin güzel değerlerini, tarihi değerlerini anlatacağız ve tüm halkımızı ilimizde bu tarihi yaşama adına bu kültürel özelliklerimizi ileride görme adına bunu ısrarla ve inatla paylaşacağız. Hep söylüyoruz, şehirlerin ruhu ve kimliği vardır. Ama her şehrin ruhu ve kimliği yoktur. Bitlis bu anlamda kimlikli ve kişilikli bir şehirdir. Bitlis aynı zamanda ruhi derinliği olan bir şehirdir. Bu kadar kültürel ve tarihi özellikleri kendi bünyesinde barındıran, bölgede başka bir şehir yok. Onun için bizler inşallah bunu tanıtma adına elbirliği ile bu konuda elimizi taşın altına koyarak, bu konuda gayretimizi üst düzeyde tutmaya çalışacağız.”


Vali İsmail Ustaoğlu’nun konuşmasının ardından İl Kültür ve Turizm Müdürü Ramazan Gencan, katılımcılara tanıtım günü ile ilgili bilgiler verirken, organizasyon firma yetkilisi de konuyla ilgili sunum yaptı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Eski Bulgaristan Başbakanı Denkov: “Vatandaşlık başvurularının bir an önce değerlendirilmesi hususunda çalışmaya hazırız” Eski Bulgaristan başbakanları Nikolay Denkov ve Kiril Petkov, Bursa’daki Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği’ni (BAL-GÖÇ) ziyaret etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı toplantıda vatandaşlık başvuru süreci ve geçmişte yaşanan asimilasyon politikaları sorunu konuşuldu. Eski Bulgaristan başbakanları Nikolay Denkov ve Kiril Petkov, bir dizi ziyaret için Bursa’ya geldi. Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği yönetimini ziyaret eden Denkov ve Petkov, yapılan görüşmede iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldı. BAL-GÖÇ Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, Bulgaristan göçmeni Türklerin sıkıntılarını dile getirirken en çok şikayetlerden birinin Bulgaristan vatandaşlığı başvurusunda yaşanılan zorlu süreç olduğunu söyledi. Bu konu hakkında çalışma yapılmasını dilediklerini belirten Balkan, geçmişte Türklere asimilasyon uygulayanların yıllardır ceza almadığını da ifade etti. "Başvuru sürecinin zorluğu dijitalleşmemekten kaynaklanıyor" Bulgaristan vatandaşlığındaki başvuru sürecinin sadece Türklere yönelik bir sorun olmadığını, tüm dünyadan benzer şikayetler aldıklarını aktaran eski Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov, “İnsanların yapmış olduğu vatandaşlık başvurularının bir an önce değerlendirilmesi hususunda çalışmaya hazırız. Fakat bunun sadece Türkiye’ye yönelik bir durum olduğunu düşünmeyin. Biz aslında Bulgaristan’ın bütün dünyadaki konsolosluklarında benzer şikâyetleri alıyoruz. Bütün dünyadaki Bulgar vatandaşları, özellikle vatandaşlık şikayetlerini bizlere iletmekteler. Bu problemin dijitalleşme sıkıntısından kaynaklı olduğunu düşünüyoruz ve bu hizmetleri gerçekleştirme sürecinin gereksiz bazı konularla uzatıldığı gibi bir inanış oluşuyor. Bu konuda çalışıp bir an evvel dijitalleşme ve süreçlerle ilgili belirli bir süre içerisine alınarak halledilmesi gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. “Benim ailem de bu sıkıntıları yaşadı” 80’lerde Türklerin yaşadığı sıkıntıları kendi ailesinin de yaşadığını belirten Kiril Petkov ise, “Yaşanan olaylardan sonra neden hala ceza alan yok diye sordunuz. Bu insanlar benim aileme de bu sıkıntıları yaşattığı için beni de kişisel olarak incitmekte ve hala ben de bunu sorguluyorum. Bu süreçte aslında yapmak istediğimiz şey insanların belirli bir siyasi oluşum tarafından kullanılmasını engellemek. Çünkü onlar siyasi faaliyetlerini insanlara yardım için kullanmaktan ziyade kendi çıkarları için kullanıyorlar. Biz buradaki kurumlarla beraber, siyasi oluşumlarla beraber yolsuzluk zincirinin sona erdirilmesi için mücadele ediyoruz. Bunun değiştirilmesini istiyoruz. Bu şekilde kapsamlı bir demokratikleşme süreci sağlayabiliriz. Bunlar geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilebilecek bir şey değil. Biz bunları yenilikçi bir yolla yapmak istiyoruz” dedi.