YEREL HABERLER - 10 Ocak 2012 Salı 10:26

10 OCAK DÜNYA ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ

A
A
A
10 OCAK DÜNYA ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ

Bitlis’in Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle ilde görev yapan basın mensuplarıyla yemekte bir araya geldi.
Ahlat’ta özel bir lokantada verilen yemeğe, Bitlis ve ilçelerinde görev yapan ulusal ve yerel gazete temsilcileri katıldı. Gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayan Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban, bugüne kadar yaptıkları çalışmalarda basını hep yanlarında gördüklerini belirterek, "Toplumumuzun bilgi ve haber almasında önemli rol oynayan başta Bitlis basınımız olmak üzere bütün çalışan gazetecilerimizin bu önemli gününü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum" dedi.
"İRAN İLE TİCARET BÖLGEYİ İHYA EDER"
Yemekte gazetecilere gündeme ile ilişkin değerlendirmelerde bulunan Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban, bölgenin en büyük sorununun işsizlik ve buna bağlı olarak dışa göç olduğunu söyledi. Her yıl yaklaşık olarak 300 bin İranlı turistin ve tüccarın Adilcevaz, Ahlat, Tatvan, Güroymak ve Bitlis güzergahını kullanarak Suriye’ye geçerek bavul ticareti yaptığını kaydeden Çoban, İran ile bu yönde kurulacak ticari ilişkilerin bölgeyi ekonomik anlamda ihya edeceğini belirtti. Çoban, "Bölgede İranlı turistin ve
tüccarın ilgisini çekebilecek fuar oluşturuldu mu günlük olarak birkaç milyon dolar sıcak paranın döndüğü bir pazar oluşur. Böyle bir fuar kuruldu mu çevre illerde stant açmak isteyecektir. Bu sektörü mutlaka harekete geçirelim. Bu konuda belediye olarak biz elimizden ne geliyorsa yaparız" dedi.
"AHLAT’TA SANAYİ FABRİKALARI KURULDU"
Ahlat’ta sanayi alanında üretim ve ihracata yönelik fabrikaların kurulduğunu ve işsizlere istihdam sağlandığını belirten Çoban, "Biz şu anda Ahlat’ta 6’ncı fabrikamızı kurmak için hazırlanıyoruz. Oysa iki buçuk yıl önce Ahlat’ta bir tane fabrika yoktu. Şuan faal olarak çalışan, pazar alanı olan fabrika adedimiz üçtür. Allah nasip ederse yine bölgede hammaddesi olan ürünlerin mamul maddeye dönüşümüyle sağlayacağımız fabrikalardan açıyoruz. Batman’daki çok önemli bir firma Ahlat’ta yapı malzemeleri ve
izolasyon üzerine bir fabrika açıyor. Mart ayında temelini atacağız. Ahlat’ta şuan bir tane bims fabrikası var 12 ay çift vardiyalı çalışıyor. Bunun haricinde 2 tane daha bims fabrikası açıyoruz. Ahlat’ın suyunu güneydoğuya satıyoruz. Geçen yıl Kuzey Irak’a salça ihraç ettik" diye konuştu.
"TURİZM YATIRIMCILARINI AHLAT’A BEKLİYORUZ"
Bir ay önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak yürürlüğe giren ’Kuzey Van Gölü Selçuklu Turizm ve Gelişme Bölgesi Eylem Planı’nda turizm yatırımcıları için özel teşviklerin bulunduğunu belirten Çoban, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim 2012 yılında Bitlis’i il ve ilçeleriyle hazırlamamız gereken nokta sektörün tamamını hayata geçirerek turizmi yaşanabilir bir turizm haline getirmek lazım. Yani duygu, dilek ve temenni turizminden uygulamada olan turizme getirmemiz lazım. Turizmin alt yapısını
oluşturacak en önemli mevzu otel ve konaklama mevzusudur. Ahlat bu konu da bir start verecek. Bunun için hazırladığımız ve bakanlar kurulundan geçerek Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanan "Kuzey Van Gölü Selçuklu Turizm ve Gelişme Bölgesi Eylem Planı"nda turizm yatırımcıları için özel teşvikler çıkartıldı. Bu teşviklerin içerisinde yüzde 40 oranında yatırımcının giderlerinin karşılanması, on yıl bütün vergilerden muafiyet, hazine arazilerinin yatırımcıya bedava tahsisi gibi ciddi teşvikler bulunuyor. Bu
teşvikler turizm yatırımcıları için büyük kardır. Bunun için tüm turizm yatırımcılarını Ahlat’a yatırım yapmaya bekliyoruz."
"MTA’NIN BÖLGEDE SAĞLIKLI BİR ARAŞTIRMA YAPMASI LAZIM"
Bitlis ve ilçelerindeki doğal kaynak ve zenginliklerin sağlıklı olarak tespit edilemediğini de belirten Çoban, "Örneğin Ahlat’ta sadece ponzayı konuşuyoruz. Bitlis’te sadece mermeri konuşuyoruz, biliyoruz. Bitlis’i bütün ilçeleriyle birlikte ele alıp doğal kaynaklarımızı, zenginliklerimizi araştırmamız lazım. Bölge de Maden Tetkik Arama’nın (MTA) sağlıklı bir araştırma yaması lazım. Özellikle 2012 yılında bu araştırmaların yapılması gerekir" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir’de pedallar bağımlılıktan uzak nesiller için çevrildi Yeşilay’ın, bağımlılıklardan uzak sağlıklı bir yaşam hedefiyle sürdürdüğü çalışmalardan biri olan Bisiklet Turu’nun 11’incisini Türkiye’nin ve dünyanın birçok noktasında aynı gün gerçekleştirdi. İzmir’deki etkinliğe yaklaşık 250 kişi katılım sağladı. Yeşilay’ın, bağımlılıklardan uzak sağlıklı bir yaşam hedefiyle sürdürdüğü çalışmalardan biri olan Bisiklet Turu’nun 11’incisi Türkiye’nin ve dünyanın birçok noktasında aynı gün gerçekleştirilirken, sabah saatlerinde düzenlenen İzmir’deki programa yaklaşık 250 kişi katıldı. Spor gibi sağlıklı yaşama yönelik faaliyetlerin bağımlılıktan uzak bir yaşama büyük katkı sağladığını belirten İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Dilek Takımcı şunları ifade etti: “Yeşilay olarak; beş bağımlılık alanında yüz yılı aşkın süredir aralıksız mücadele ediyor, her bireyin iyi ve sağlıklı yaşaması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm insanlarımızın bağımlılıklardan uzak sağlıklı bir yaşam konusunda farkındalık sağlamasını amaçlıyoruz. Bu konuda spor etkinlikleri düzenlemeye de büyük önem veriyor; artık geleneksel hale gelen Yeşilay Bisiklet Turu ile her yıl hep birlikte pedal çevirmekten mutluluk duyuyoruz. Bu faydalı amaç için büyük bir heyecanla gerçekleştirdiğimiz etkinliğimize katılan tüm hemşerilerimize teşekkür ediyoruz.”
Samsun Büyükşehir standına yoğun ilgi Samsun’da bu yıl 8’incisi gerçekleştirilen Yapı, İnşaat Malzemeleri, Asansör, Tesisat, Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Doğalgaz ve Teknolojileri Fuarı’nda yer alan Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin standı yoğun ilgi gördü. 2 - 5 Mayıs 2024 tarihleri arasında TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde 8. kez düzenlenen Yapı, İnşaat Malzemeleri, Asansör, Tesisat, Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Doğalgaz ve Teknolojileri Fuarı’nda Samsun Büyükşehir Belediyesi de kurduğu stantla yer aldı. Gürcistan, Azerbaycan, Rusya, Ukrayna, Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere birçok ülkeden ziyaretçinin de ağırlandığı fuarda Büyükşehir Belediyesi’nin standı ilgi gördü. Büyükşehir Belediyesi’nin Doğaltaş Elemanları Üretim Fabrikası’nda üretilen ürünleri oldukça dikkat çekti. Fuarda yer alan ürünlerle ilgili bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediyesi Doğal Taş Elemanları Üretim Tesisi Şube Müdürü Emre Şirin, "TÜYAP’ta standımızda granitten ürettiğimiz kent mobilyaları, yer döşemeleri, hayrat çeşmeleri, peyzaj ürünleri şeklindeki ürünlerimiz ile yer aldık. Büyükşehir Belediyesi olarak kendi maden sahamızda kendi işçilerimiz ile Doğaltaş Elemanları Üretim Tesisimizde 2 boyutlu olarak ürettiğimiz ürünleri burada sergiledik. Çok geniş bir ürün gamımız var. Yaklaşık 40 çeşit ürün üretiyoruz. Fuarı ziyaret eden vatandaşlarımızın standımıza çok güzel bir ilgisi oldu” diye konuştu.