YEREL HABERLER - 12 Temmuz 2023 Çarşamba 09:22

Ahlat’a özel olarak yer verilen TATSO’nun ilk bilimsel kitabı basıldı

A
A
A
Ahlat’a özel olarak yer verilen TATSO’nun ilk bilimsel kitabı basıldı

Bitlis’in Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TATSO) ilk bilimsel kitabı olan ve Ahlat ilçesine de özel olarak yer verilen “Ekonomi Siyasi ve Kültürel İşbirlikleri Temelinde Türk Devletleri Teşkilatı ve 2040 Vizyonu” konu başlıklı bilimsel kitabı basıldı.


Günümüzde küresel bir güç haline dönüşen Türk Devletleri Teşkilatı’na akademik ve bilimsel yönden katkı sunmak amacıyla Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Öğretim Üyeleri Dr. Yılmaz Ulvi Uzun ve Dr. Hakan Kaya editörlüğünde TATSO’nun işbirliği ve katkılarıyla hazırlanan “Ekonomi Siyasi ve Kültürel İşbirlikleri Temelinde Türk Devletleri Teşkilatı ve 2040 Vizyonu” konu başlıklı bilimsel kitap okuyucuyla buluştu. İngilizce olarak basılan ve literatürde bir ilk olma özelliği taşıyan kitap için TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Kazakistan Türkiye Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev ve TATSO Başkanı Bilal Adabağ tarafından önsöz yazılarak Ahlat ilçesinin özel konumu ve Türk Devletleri Teşkilatı için önemine vurgu yapıldı. Ahlat’ın önemine binaen kitabın arka kapağında da tarihi Selçuklu Mezarlığı fotoğrafına yer verildi.


Ekonomi, siyaset – uluslararası ilişkiler ve eğitim – kültür olmak üzere toplam 3 bölümden oluşan kitaba Türk Devletleri Teşkilatını oluşturan ülkelerden; Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Macaristan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’dan birçok akademisyen katkı sundu.


Baskısı yapılan kitabı takdim etmek üzere TATSO’yu ziyaret eden öğretim üyeleri Dr. Yılmaz Ulvi Uzun ve Dr. Hakan Kaya, ilk kitabı TATSO Başkanı Bilal Adabağ’a takdim etti. Bilimsel çalışmaya verilen destek ve katkılardan ötürü TATSO Başkanı Bilal Adabağ’a teşekkürlerini ileten Dr. Yılmaz Ulvi Uzun ve Dr. Hakan Kaya, yapılan çalışma ile literatüre önemli bir katkı sunulduğunu ifade etti.


Türk Devletleri Teşkilatının önemine dikkat çeken Öğretim Üyeleri Dr. Yılmaz Ulvi Uzun ve Dr. Hakan Kaya, “Ortak tarihi ve kültürel yatkınlığın yansıması üzerinde temellenen Türk Devletleri Teşkilatı kuruluşundan günümüze kadar geçen sürede üye ülkeler arasındaki işbirliğini geliştirmesinin yanı sıra küresel bir güç olma yolunda da emin adımlarla ilerlemektedir. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından bağımsızlıklarına kavuşan Türk Devletleri’nin birbirleri ile giderek artan etkileşimi bugün ortak bir çatı altında toplanmalarına ve nihayetinde başta ekonomik, politik ve kültürel iş birlikleri olmak üzere birçok alanda paydaş olarak anılmalarına katkı sunmuştur. Türk Devletleri Teşkilatı’na üye ülkelerin farklı alanlardaki etkileşiminden hareketle bu kitap, Türk Devletleri Teşkilatı’nı ekonomik, politik ve kültürel etkiler perspektifinden ele almıştır. Kollektif bir çalışma sonucu ortaya çıkan bu eser Türk Devletleri Teşkilatı’nın gelişim sürecine katkı sunmayı hedeflemenin yanı sıra bu alana ilgi duyan araştırmacılara teorik ve ampirik uygulamalarla yeni gelişmeleri sunmak ve literatüre katkı sağlamayı hedeflemektedir” diye konuştu.


Özel katkılarından dolayı Öğretim Üyeleri Dr. Yılmaz Ulvi Uzun ve Dr. Hakan Kaya, teşekkürlerini ileten Bilal Adabağ, oda olarak önemli bir bilimsel çalışmada yer almanın kendileri için oldukça önemli olduğunu dile getirdi. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da gerek Türk Devletleri Teşkilatı ve gerekse Ahlat’a dair görüşlerinin kitapta yer almasının ayrıca önemli olduğuna dikkat çeken Adabağ, kitabın akademi ve bilim dünyası için hayırlı olması temennisinde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla MTK’de yapay zeka ve dijital ebeveynlik paneli yoğun ilgi gördü Muğla Teknoloji Koleji ev sahipliğinde düzenlenen "Yapay Zeka Çağında Eski Köye Yeni Adet" panelinde yapay zekanın eğitime etkileri, dijital ebeveynlik ve oyunla öğrenme süreçleri uzman isimlerin katılımıyla ele alındı. Muğla Teknoloji Koleji (MTK) ev sahipliğinde düzenlenen panelde, yapay zeka, dijital ebeveynlik ve oyunla öğrenme süreçleri masaya yatırıldı. Uzman isimlerin katıldığı etkinlikte, teknolojinin eğitime entegrasyonu ve ailelerin değişen rolü ele alındı. Muğla Teknoloji Koleji, eğitim dünyasındaki dijital dönüşümü ve çocukların bu süreçteki gelişimini konu alan dev bir organizasyona imza attı. MUTSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen "Yapay Zeka Çağında Eski Köye Yeni Adet" başlıklı panel, öğretmenler, veliler ve öğrenciler tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Bilal Duman üstlenirken; eğitim dünyasının yakından tanıdığı Doç. Dr. Özgür Bolat ve Prof. Dr. Yavuz Samur konuşmacı olarak yer aldı. Uzmanlar, "Bilgiyi bilince nasıl dönüştürürüz?" sorusuna odaklanarak yapay zekânın eğitimdeki etkilerini, dijital ebeveynliğin sınırlarını ve çocukların dijital dünyayla kurduğu sağlıklı ilişkiyi farklı perspektiflerden değerlendirdi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan MTK Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özden Gürbüz, kurum olarak teknolojiyi sadece bir araç değil, eğitimin dönüştürücü bir gücü olarak gördüklerini vurguladı. Gürbüz; "Bugün bilgiye ulaşmak artık çok kolay; ancak asıl mesele o bilgiyi anlamlandırmak ve bilince dönüştürebilmektir. ’Eski köye yeni adet’ diyerek, köklerimizi ve insani bağlarımızı koruyarak yeni dünyanın gerekliliklerine uyum sağlamayı hedefliyoruz. Yapay zeka çağında çocuk yetiştirmek, sadece teknolojiyi bilen değil; düşünen, sorgulayan ve etik değerleri güçlü bireyler yetiştirmek demektir" dedi. Dijital ebeveynlik ve oyun dostu yaklaşım Hiçbir teknolojinin bir öğretmenin dokunuşunun veya ebeveyn rehberliğinin yerini tutamayacağını belirten Ali Özden Gürbüz, Muğla Teknoloji Koleji’nin vizyonuna dair "Biz sadece kendi çatımız altındaki öğrencilere değil, Muğla’nın tüm eğitim paydaşlarına hitap eden bir kurumuz. Şehrimizin eğitim seviyesini yukarı taşımak adına iş birliklerimizi artırarak sürdürmeye kararlıyız" ifadelerini kullandı. Etkinlik boyunca katılımcılar, dijital çağda çocukların gelişimi için nasıl bir yol haritası izlenmesi gerektiği konusunda önemli ipuçları aldı. Uzman konuşmacılar, yapay zekânın sunduğu fırsatların yanı sıra dijital dünyada bilinçli var olabilmenin yöntemlerini örneklerle paylaştı.
Ankara ‘Barış Anneleri’ heyeti Adalet Bakanlığına Öcalan’la görüşmek için dilekçe sundu ’Barış Anneleri’ ve DEM Partili milletvekillerinden oluşan heyet, Adalet Bakanlığına terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile görüşme talebini içeren dilekçeyi sundu. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan ve beraberindeki ‘Barış Anneleri’ heyeti, Anneler Günü dolayısıyla Adalet Bakanlığı önünde bir araya geldi. Heyet, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile görüşme talebini içeren dilekçeyi Bakanlığa sundu. Dilekçenin teslim edilmesinin ardından Doğan, sürece ilişkin açıklamalarda bulundu. DEM Parti olarak ’Barış Annelerine’ yalnızca eşlik ettiklerini aktaran Doğan, "Bu süreçte kolaylaştırıcı olmaya ve sözlerini taşıyabilecekleri zemini oluşturmaya çalıştık. Müzeyyen anne, buradaki üç anne adına başvurdukları siyasi partilerden olumlu geri dönüş aldıklarını ve kendileriyle diyalog kurmaktan memnuniyet duydukları ifade etti. Binlerce anne adına buradalar, artık hiçbir annenin ağlamaması ve bu sürecin başarıya ulaşması için isteklerini taleplerini ilettiler. Bu sürecin asıl muhataplarından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Abdullah Öcalan’ın da sürece katkılarının daha etkine hale gelebilmesi için gerekenlerin yapılmasını ifade ettiklerini söylediler. Umutlarının tazelendiğini ve bu sürece dair de kararlılıklarının devam edeceğini ifade ettiler" dedi.