KÜLTÜR SANAT - 22 Eylül 2025 Pazartesi 16:36

"Bir Anadolu Şenliği"nin son durağı Bitlis oldu

A
A
A
"Bir Anadolu Şenliği"nin son durağı Bitlis oldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Bir Anadolu Şenliği"nin son durağı Bitlis oldu.


Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen "Bir Anadolu Şenliği", Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ve Bitlis Valisi Ahmet Karakaya’nın ve protokol üyelerinin katılımıyla Bitlis’te de başladı. Bitlis Mevlana Parkı’nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen şenliğin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, 23 yıldır Cumhurbaşkanının maziden atiye düsturuyla kültürde, sanatta, bilimde, teknolojide, ilimde, irfanda, her alanda büyük tekamülleri gelişmesi için devrim niteliğinde çalışmalar yaparak büyük bir gelişim sağladığını söyledi. Bugünde burada "Bir Anadolu Şenliği"nin açılışını gerçekleştireceklerini anlatan Çam, şunları söyledi.


"5 ilimizde bu çalışmayı yaptık. Bu yıl için buradaki etkinliğimiz son açılışımız olacak. Önümüzdeki yıl daha geniş ve sayıları da artacak şekilde bu çalışmalara artırarak devam edeceğiz. Bakanlık olarak, valiliğimiz ve yerel bütün unsurlarla yaptığımız bu çalışmalarla gelecek nesiller geçmişten gelen bütün birikimlerimizi başarılı ve güçlü şekilde tekrar geliştirerek yaşatacaklar ve diğer nesillere aktaracaklar. Sanat ve kültür sadece yaşatmak için değil, aynı zamanda bir mesaj vermek ve rekabette üstünlüğü oluşturmak için de vardır. Eğer sanatta, kültürde gereken adımları atmazsanız, eserlerinizi, birikimlerinizi doğru şekilde sunmazsanız, cazibe oluşturmazsanız başkaları gelir alanlarınıza ve mekanlarınıza o alanda üstünlük kurmaya çalışır. Bütün birikimlerimizi açığa çıkartmaya çalışan bir bakanlık olarak bu şenliği başlatan Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğümüz ile büyük çalışma içindeyiz."


Bu çalışmaların deneyimlendikçe, geliştikçe ve zaman geçtikçe çok daha farklı bir noktaya geleceğini vurgulayan Çam, bu etkinliklerin turizm faaliyetlerine, bölgenin ekonomisine, kalkınmasına ve ticari havzanın büyümesine önemli katkılar sağlayacağını aktardı. Anadolu’nun en güzel diyarından bir yer olan, güzel mekanları ve ziyaret noktaları bulunan bu alanın en güzel şekilde tanıtılması ve anlatılması gerektiğini belirten Çam, "Bu noktada bizlere de özel gayret ve çaba gerektiriyor. Bizlerin de bu manada sahip çıkması, destek vermesi, devletimizle, milletimizle, kamu kurumlarıyla, özel kurumlarıyla sahip çıkması çok önemli. Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Geliştirme Tanıtım Ajansı ile bütün dünyaya destek noktaları oluşturacak şekilde her yıl buradaki faaliyetlerin küresel anlamda da tanıtılmasına katkı sağlayacağız. Uluslararası ziyaretçiler, gezginler ajandalarını ilave ederken artık diyecekler ki şu ilimizde şu şenlik var, bu festival var, bu çalışma var. Ona göre seyahatlerimizi ve uçak planlarımızı yapalım şeklinde yaklaşacaklar. Buna göre yatırımlar alınması beklenecek. Çok daha güzel farklı açılımlar olacak" dedi.


2019 yılında Van’ın Erciş ilçesinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun’u da yad eden Çam, Dursun’un Dicle’nin, Fırat’ın, Kızılırmak’ın Tuna’nın, boğazın çocuklarını, kuzularını birbiriyle buluşturup, kaynaştırıp bütün dünyaya etkin bir nesil oluşturma çabasıyla ömrünü geçirdiğini kaydetti. Çam, "Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere hükümetimizin, devletimizin erkanın yapmış olduğu çalışmalar, milletimizin katkıları, parlamentomuz, siyasilerimiz, geçmişten gelen zorlukları, sıkıntıları, görünen görünmeyen bütün tehlikeleri ve tehditleri kaldırıp artık barışın, huzurun, mutluluğun, ekonominin, kalkınmanın öncelediği bir mücadelenin devam etmesinin arzusunun yansıması olarak görüyoruz. Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Halkımızın dolu dolu geçecek etkinliklerden istifade etmelerini, civar illerimizden ve ülkelerden geleceklerin de bu ziyarette güzel bir zaman geçirmelerini diliyorum" diye konuştu.


Bitlis Valisi Ahmet Karakaya ise Kültür ve Turizm Bakanlığının birçok ilde düzenlediği Kültür Yolu Festivallerinin bir benzeri olarak "Bir Anadolu Şenliği"nin kadim şehir Bitlis’te gerçekleştirildiğini belirtti. Bitlis’in bu şenliğin düzenlendiği 5 il arasında yer aldığını bildiren Karakaya, şöyle devam etti:


"Adeta finalli ilimizde gerçekleştirilecek Bir Anadolu Şenliği’nin ilimize, vatandaşlarımıza ve hemşehrilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu şenlik kapsamında konserlerden tutun tiyatrolara kadar birçok kültürel sanatsal etkinlikleri Bitlis hemşerilerimizle ve gençlerimizle buluşacağız. Bunu oldukça önemsiyoruz. Çünkü Bitlis altyapı hizmetlerinde olduğu gibi sanatta da kültürde de her alanda hizmetin en iyisine ve güzeline layık. Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu etkinlik gerçekten Bitlis’e ayrı bir nefes katacak."


Vali Karakaya ve beraberindekilerle çocuk köyü, gezici kütüphane, Çanakkale Mobil Müze, şişme oyun ve diğer etkinlik alanlarını ziyaret eden Çam, çocuklar ve aileleriyle sohbet etti.


Tarihi Hazo Hanı’nda gastronomi etkinlik alanını da ziyaret eden Çam, burada şefler tarafından hazırlanan ve kendisine ikram edilen kentin yöresel yemekleri tattı ve bilgi aldı.


Şenliğin açılışına Bitlis Jandarma Komutanı Tuğgeneral Barış Soyal, İl Emniyet Müdürü Koray Şensoy, bakanlık yetkilileri, kurum amirleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.



"Bir Anadolu Şenliği"nin son durağı Bitlis oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara SGK Başkanlığı’na Yunus Elitaş atandı Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar hakkında karar Resmi Gazete’de yayımlandı, karar ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı’na Yunus Elitaş atandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayımlanan karar ile birlikte, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı’na Yunus Elitaş atandı. SGK’da açık bulunan Yönetim Kurulu Üyeliğine Celalettin Sıvacı atandı. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı İsmail Ertüzün ise görevden alındı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nda (BDDK) İkinci Başkanlığına Yakup Asarkaya, Üyeliklerine ise Olcay Turan ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Raci Kaya atandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda, Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Başkanı Bekir Aktürk ve Bakanlık İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü İbrahim Esenkar görevden alındı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Uluslararası İşgücü Genel Müdür Yardımcılıklarına Harun Aydoğmuş ve Cem Gökmen Gökçe, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcılığına Selim Dağlıoğlu, Hukuk Hizmetleri Genel Müdür Yardımcılığına Salih Turgay Işık, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’na Rıfat Koray Köprülüoğlu atandı. Milli Eğitim Bakanlığı’nda ise, Çankırı İl Milli Eğitim Müdürü Muammer ÖZTÜRK, görevden alındı. Çankırı İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Ayhan Işık, Bursa il Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Gürhan Çokgezer, Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alireisoğlu, Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Van İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Nurettin Aras, Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Şırnak İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Selehattin Kal atandı.
Muğla Marmaris’te sağanak etkili oldu, su baskınları oluştu Muğla’nın Marmaris ilçesinde etkili olan sağanak yağış sonrasında kırsal mahallelerde su baskınları meydana geldi, derelerde taşma yaşandı. Muğla genelinde etkili olan sağanak yağış hayatı olumsuz etkilerken, Marmaris ilçesindeki kırsal mahallelerde de su baskınları meydana geldi. Özellikle Bayır, Osmaniye, Dereözü, Söğüt, Turunç, İçmeler ve Orhaniye mahallelerinde bazı evlerde su baskınları yaşanırken, Turgut ve Bayır mahalleri arasındaki yola, aşırı yağış sebebiyle çamur ve kaya parçaları düştü. Düşen büyük kaya parçaları yol kenarlarında kalırken, bazı bölgelerde yol kısmen trafiğe kapandı. Bayır Mahallesi’nde dere yatağının taşması sonucu bir vatandaşın aracının sel sularına kapılarak sürüklendiği, birçok evde de su baskını riski yaşandığı öğrenildi. Marmaris’in kırsal mahallelerinde sağanak yağış etkisini gösterirken ilçe merkezine yaklaşık 26 kilometre mesafedeki Bayır Mahallesi’nde yollar dereye döndü. Ayrıca Marmaris ilçe merkezinde de bir kafenin yağışlardan dolayı çatısının çöktüğü belirtildi. Bir çok eve su bastığı öğrenilirken, bir aracın suya kapılması ile ilgili çalışma başlatıldı. Öte yandan Marmaris Adaköy Mahallesi Yalancıboğaz’da devrilen ağaç yolu kapattı. Sağanak yağışlı havanın önümüzdeki saatlerde de devam etmesi bekleniyor. Marmaris Kaymakamlığı koordinesinde teyakkuzda olan ekipler ise gelen ihbarları da değerlendirerek bölgelerde çalışma başlatırken, Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya; "Beklenen bir yağmurdu ve AFAD ile birlikte tüm kurum ve kuruluşların koordinesi ile olumsuz durumlara karşı sahada müdahalelere devam ediyoruz" dedi. Yetkililer, olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması konusunda vatandaşları uyardı.
İstanbul Serkan Özbalta: "Fenerbahçe’nin olduğu lige yükselebilmek için ciddi şekilde hazırlanıyoruz" Erzurumspor FK Teknik Direktörü Serkan Özbalta, Fenerbahçe maçından kazanımlarla döndüklerini belirterek, "Genç çocukların oyunuyla verdiği keyifle dönüyoruz. Ligde 2. sıradayız, hedefler büyüdü. Fenerbahçe’nin olduğu lig yükselebilmek için ciddi şekilde hazırlanıyoruz" dedi. Ziraat Türkiye Kupası C Grubu 3. hafta maçında Fenerbahçe’ye konuk olan Erzurumspor FK müsabakadan 3-1’lik mağlubiyetle ayrıldı. Karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Erzurumspor FK Teknik Direktörü Serkan Özbalta, "Fenerbahçe için doğru transferlerle giden bir süreç var. Dün de kariyeri ve kişiliğiyle iyi bir transfer yaptılar. Namağlup gidiyorlar ligde. Taraftarlar şampiyonluk istiyor. Dünkü transferin bugünkü maç için taraftarı heyecanlandırdığını gördük. Bu da bizim için talihsizlik oldu diyebilirim. Güzel bir zemin, çiseleyen bir hava, güzel bir akşam vardı. Özellikle ilk yarıda iyi futbol oynadık. Yeni geldiğinde savunmadan pasla, yeri geldiğinde ön taraftaki bloğu topla buluşturarak rakip sahaya geçmeye çalıştık. Bu maçlarda erken gol biraz durumu değiştirebiliyor. Belki 55, 60. dakikada golü bulsaydık, hamleleri daha sonra yapabilirlerdi. 24-25 oyuncuyu aynı seviyede tutmak istiyoruz. Bugün genç oyuncular ve biraz tecrübeli isimlerle temiz oynamaya çalıştık. Buradan kazanımlarla dönüyoruz. Genç çocukların oyunuyla verdiği keyifle dönüyoruz. Ligde 2. sıradayız, hedefler büyüdü, pazartesi günü Sakaryaspor’la deplasmanda oynayacağız. Fenerbahçe’nin olduğu lig yükselebilmek için ciddi şekilde hazırlanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Aydın Önce duvarı yıktı sonra otomobilin üzerine devrildi: 2 yaralı Aydın’ın Efeler ilçesinde şiddetli yağmur ve rüzgarın etkisi ile bir ağaç cami bahçesinin duvarını yıkarak seyir halindeki bir otomobilin üzerine devrildi. Araçta bulunan 2 kişi yaralandı. Olay, Köprülü-Veysipaşa Mahallesi Çankaya Caddesi üzerinde saat 22.30 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, cadde üzerindeki Çilingiroğlu Camii’nin bahçesinde bulunan ağaçlardan biri şiddetli yağmur ve rüzgarın etkisi ile önce cami duvarını yıktı daha sonra da seyir halindeki 09 EP 809 plakalı otomobilinin üzerine büyük bir gürültü ile devrildi. Olayda otomobilde bulunan 2 kişi sıkışarak yaralandı. 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan ihbar üzerine bölgeye sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri ağacın altında kalan araç içerisindeki 2 kişiyi bulundukları yerden çıkartarak sağlık ekiplerine teslim etti. Sağlık ekipleri tarafından da ilk müdahaleleri yapılan yaralılar ambulanslarla hastaneye kaldırdı. Hastanede tedavi altına alınan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Yol trafiğe kapandı Maddi hasar oluşan araç çekici marifeti ile olay yerinden kaldırılırken, Aydın Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ekipleri de ağacın kaldırılarak kapanan yolun tekrar trafiğe açılması için çalışma başlattı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.