GENEL - 02 Kasım 2018 Cuma 14:29

Bolu’da, 3 bin 674 metrelik Karadere Tüneli tamamlandı

A
A
A
Bolu’da, 3 bin 674 metrelik Karadere Tüneli tamamlandı

Bolu’da, Karadere kaynak sularını içme suyu şebekesine aktararak şehrin şu ihtiyacını karşılayacak olan 3 bin 674 metrelik tünel projesi tamamlandı.

Bolu’da, Karadere kaynak sularını içme suyu şebekesine aktararak şehrin şu ihtiyacını karşılayacak olan 3 bin 674 metrelik tünel projesi tamamlandı. Ana isale hattının da bitirilmesiyle birlikte musluklardan kaynak suyu akacak.


Bolu’da, kent merkezine 42 kilometre uzaklıkta bulunan Yedigöller Milli Parkı bölgesindeki Karadere sularının kente içme suyu olarak kazandırılması için 2016 yılının Mayıs ayında ilk adımı atılan projede 3 bin 674 metrelik tünel çalışması bitti.


Çalışmanın tamamlanmasının ardından Karadere Tüneli’nde basın açıklaması yapan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Bolu içme suyu tünelinde sıkıntılar yaşadık ama belediye danışman ekibiyle beraber tüneli tamamlayarak Bolu Belediyesi tünelci oldu. Ne kadar gurur duysak azdır. İnşallah bu hizmetler devam eder. Ülkemizin en sıkıntılı döneminde bir hayal projesi gibi olan kırmızı benekli balıkların yaşadığı kaynak sularının Bolu’ya akışını da hep beraber göreceğiz. Musluklarımızdan kaynak suyu akmaya başlayacak. Bunlar hep bizim hayallerimizdi” dedi.


Çele Barajı’nı da besleyecek


Karadere kaynak sularının ileriki dönemlerde Çele Barajı’nı da besleyecek şekilde yapıldığını söyleyen Başkan Yılmaz, “Karadere sularından gelecekte yapacağımız Çele Barajı’nı da beslemek için daha fazla su alacak şekilde isale hattını planladık. Karadere’de doğal yaşama vereceğimiz bir su miktarı var. Onu bozamayız. Ama belirli zamanlarda öyle fazla su var ki, o fazla suyu da Çele Barajı bittiğinde, barajı beslemek için kullanacağız. Beslemekte kullanmak için de Karadere sularının Çele Barajı’na kadar olan bölümü 750 cm çapında borularla taşıyacağız ki, istediğimiz kadar fazla suyu alabilelim” şeklinde konuştu.


Elektrik üretilecek


Karadere Tüneli’nde oluşan kot farklarından dolayı sudan elektrik enerjisinin de üretileceğini kaydeden Yılmaz, “Bizim şu anki bulunduğumuz kottan arıtma tesisine gidinceye kadarki kot farklarından da elektrik enerjisi üretmeye yönelik çalışmalarımız bitmiş durumda. Bir taşla bir kuş değil, ne kadar fazla kuş vurabiliriz hesabını yaparak ekibimizle birlikte çok ciddi mücadelelerle adım adım bu işi gerçekleştirdik. Burada çok ciddi çalışmalar yapıldı. Çok eziyetler çekildi. Allah’a binlerce şükür ki hiç kimsenin burnu bile kanamadı. Burada her şey olabilirdi. Çok ciddi kayıplar verilebilirdi” ifadelerini kullandı.


Başkan Yılmaz, işlerinin daha bitmediğini belirterek, “Biz şu an sadece tüneli açtık. Daha işimiz bitmedi. Bundan sonra tünelin kaplamasına gireceğiz. Artık zoru başardık. Şu an sıkıntılı olan dönem bitti. Artık Devlet Su İşlerinin ihalesi bittikten sonra müteahhit başlayıp ana isale hattını bitirdiği anda suyu Bolu’ya vermeye başlayacağız” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Büyükçekmece’de kontrolden çıkan araç tırın altına girdi: 1 ölü, 2 yaralı Büyükçekmece’de gece saatlerinde kontrolden çıkan otomobil, seyir halindeki tırın altına girdi. Kazada araç içerisinde sıkışan 1 kişi hayatını kaybederken tırın ve kaza yapan aracın sürücüleri ise yaralandı. Kaza, saat 01.45 sıralarında Büyükçekmece E5 Karayolu Edirne istikametinde gerçekleşti. İddiaya göre kontrolden çıkan E.M. (42) idaresindeki 35 KH 1721 plakalı otomobil, E5 üzerinde seyir halinde olan S.G. idaresindeki 76 DE 334 plakalı tıra arkadan çarparak tırın altına girdi. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri intikal etti. Kazada tır sürücüsünün yaralandığı öğrenilirken tırın altına giren otomobilin sürücüsü E.M. ve yan koltukta bulunan Ahmet Andırın (58) araç içerisinde sıkıştı. İtfaiye ekiplerinin kurtarma çalışmaları sonucu sürücü E.M. bulunduğu yerden yaralı şekilde kurtarılarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Sağlık ekipleri yan koltuktaki Ahmet Andırın’ın ise olay yerinde hayatını kaybettiğini tespit etti. Olay yeri inceleme ekipleri ve nöbetçi savcının incelemelerini tamamlamalarının ardından Ahmet Andırın’ın cenazesi ceset torbasına koyularak ambulansla en yakındaki hastane morguna götürüldü. İtfaiye ekiplerinin çalışması sonucu tırın altına sıkışan araç bulunduğu yerden çıkarılırken polis ekipleri kazayla ilgili inceleme başlattı.
Ankara AJet’in Ankara-Erzincan seferi yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara’ya geri döndü AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanına geri döndü. Edinilen bilgilere göre AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan Boeing 737 tipi uçakta bomba ihbarı yapıldı. Ankara Esenboğa Havalimanından saat 23.55’te kalkan uçak, ihbar nedeniyle yaklaşık 40 dakika sonra Ankara Esenboğa Havalimanına döndü. Yolcuları tahliye edilerek güvenli bölgeye alınan uçakta güvenlik güçleri tarafından arama yapıldı. Yarım saat süren incelemenin ardından ihbarın asılsız olduğu öğrenildi. Uçakta bulunan yolculardan Murat Bozdelen ise o anları, “AJet firmasından Erzincan için biletimizi aldık. Saat 23.55’te bindik. Biz 40 dakikada indiğimizi sandık. Bize bilgilendirme yapılmadı. İndikten sonra sadece, kadınlar ve çocuklar çıksın, dediler. Biz de internete girip öğrendik ki bomba ihbarı varmış. Sonra buraya geldik, mağdur olduk. Bana kalsa ben biletin parasını isterim ama öyle bir şey yapmıyorlar. 7 gün bekletiyorlarmış” şeklinde anlattı. Uçakta bulunan başka bir yolcu Ayhan Akkaya ise “Saat 12’ye beş kala bindik. Uçak Ankara’ya geri indi. Bize hiçbir şey söylenmedi. 2 saat uçağın içerisinde bekledik. Yetkililerden cevap alamadık. Biz neden beklediğimizi sorduk. Pilot bey bilgi verecek, dediler ama bilgi veren olmadı. Güvenlik güçleri silahları ile gelince biz tedirgin olduk zaten. İlk önce bayanları aldılar. Sonra bizi aldılar. Buraya getirdiler bizi ama burada da yetkili bulamıyoruz” dedi.