ÇEVRE - 18 Nisan 2024 Perşembe 14:12

Bolu’da 2023 yılında 206 yaralı yaban hayvanı ihbarına anında müdahale edildi

A
A
A
Bolu’da 2023 yılında 206 yaralı yaban hayvanı ihbarına anında müdahale edildi

2023 yılında Bolu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, yapılan toplamda 164 kuş, 40 memeli ve 2 sürüngen hayvan ihbarına anında müdahale etti. 139 yaban hayvanı tedavi edilirek doğaya geri salınırken 67 yaban hayvanı telef oldu.


Bolu’da doğada yaralı bulunan veya görülen yaban hayvanlarına yönelik 2022’de 132 olan ihbar sayısı, 2023’te 206’ya yükseldi. Bolu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından bu artışın iklim değişikliği ve yaban hayvanlarının beslenme alışkanlıklarındaki değişimlerden kaynaklandığı belirtildi. Şube müdürlüğü tarafından tedavisi ve rehabilitasyonu gerçekleştirilen yaban hayvanı sayısında da artış yaşandı. 2022’de 115 iken 2023’te 162’ye çıktı. Bu süreçte sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi önemli bir rol oynadı.



67 yaralı yaban hayvanı hayatını kaybetti


Toplamda 130 hayvan doğaya geri salındı, 9’u hayvanat bahçelerine teslim edildi, ancak 67’si hayatını kaybetti. Bu hayvanlar arasında sansar, su samuru, tilki, ayı, yılan, kızıl geyik ve şah kartalı gibi farklı türler bulundu. Yaban hayvanı-insan etkileşimlerini azaltmak için düzenleyici ve önleyici projeler hayata geçirildi ve hizmet için eğitimler düzenlendi. Şube müdürlüğü tarafından 2024 yılında da daha kapsamlı çalışmaların planlandığı belirtildi.



Bolu’da 2023 yılında 206 yaralı yaban hayvanı ihbarına anında müdahale edildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Müftüoğlu, ‘Salih Amel’i anlattı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Müftüoğlu, Eskişehir’ de bir konferans salonun da ‘Salih Amel Nedir’ konulu söyleşi verdi. Eskişehir Mezunları ve Eskişehir’den Yetişenler Vakfı (ESVAK) Eskişehir Şubesi Başkanı Dt. Ozan Köroğlu tarafından söyleyişi organize edildi. ESOGÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Müftüoğlu ‘Salih Amel Nedir’ konulu söyleşisiyle katılımcıların ilgisini topladı. Programa, Esvak Merkez Mütevelli Heyeti Üyeleri, Osmanlı Ocakları, Hamidiye Ocakları, Kızılelma Turan Derneği ve Anfibir Grubu Başkanları katıldı. ESOGÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Müftüoğlu ‘Salih Amel Nedir’ konulu söyleşisinde yaptığı konuşmasında, "Salih Amel’, Kur’an da imanla birlikte ele alınan bir kavramdır. İman etmiş kişilerin özelliği olarak zikredilen bir kavramdır. Salah kökü Kur’an da hem onu yapan kişiyi nitelendiren hem de yapılan davranışları tanımlayan bir sıfat olarak karşımıza çıkar. Salih sıfatı, kişi için kullanırsa kendi halini düzelten ve karşısındakilerin örnek alabilecekleri düzeyde iyi yaşayan kişi anlamına gelir. ‘Salih Amel’in karşıt anlamlısı ‘su-İ amel’ yani kötü ameldir. Kendi istek ve hevasını insan öne çıkartınca bazı şeyler yanlış gider. Bunların düzenletilmesi için ‘Salih Amellere’ ihtiyaç vardır. İnsan hem iyilikler yapma kapasitesine sahiptir, hem de açgözlü tamahkârdır. Şeytana uyup Allah’ın koyduğu bu düzeni bozma potansiyeli vardır. Bu yüzden insanlık, peygamberlerle uyarılmıştır. Salih Amel’in ortaya çıkması için kişinin iman etmesi gereklidir. İman eden kişi, kayıtsız şartsız Allah’ın bize dair kararlarına uymalıdır. İman etmeden de iyi şeyler yapabilir ama, iman etmeyenlerin ürettikleri iyilikler ‘Salih Amel kapsamına girmez" dedi. Program sonunda, ESOGÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Müftüoğlu’na plaket takdim edildi.