SAĞLIK - 11 Kasım 2025 Salı 12:15

Uzmanından ’Deli dana’ uyarısı

A
A
A

Bolu’da geçtiğimiz ay ’deli dana’ hastalığı teşhisi konulan kadının tedavisi sürerken, 20 yıllık veteriner hekim Ayhan Güneş hastalıka ilgili önemli uyarılarda bulundu. Deli dananın genellikle insanlara sakatattan bulaştığını belirten Güneş, semptomlar ortaya çıktığında "iş işten geçmiş olduğunu" ve hastalığın tedavisinin mümkün olmadığını söyledi. Güneş, "İnsanda 6-12 ay içerisinde ölüm görülür" diyerek, kaçak kesim etlerden uzak durulması ve etlerin iyi pişirilmesi konusunda uyardı.

Edinilen bilgiye göre, Z.A. isimli kadın, boğaz ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetiyle İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu. Hastadan alınan örnekler İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Beyin ve Nörodejeneratif Hastalıklar Araştırma Laboratuvarı’na gönderildi. Burada yapılan testlerde Z.A.’nın beyin dokusunda ’deli dana’ hastalığı tespit edildi. Z.A.’nın İzzet Baysal Devlet Hastanesi Palyatif ünitesinde izole alanda tedavisi devam ediyor.

"Yavaş seyirli, ilerleyici, nörolojik bir hastalıktır"

20 yıllık veteriner hekim Ayhan Güneş, İHA’ya deli dana hastalığına ilişkin açıklamalarda bulundu. Deli dana hastalığının hayvanlarda oluş biçimini anlatan Ayhan Güneş, "Ergin sığırların santral sinir sisteminde etkili olan yavaş seyirli, ilerleyici, nörolojik bir hastalıktır. Daha çok bu hastalık, virüslerle ve bakterilerle bulaşmaz. Prion adı verilen protein moleküllerinin bazı vücut dokularında birikmesiyle oluşur. Bu moleküller beyin ve santral sinir sitemlerine yerleşir. Daha çok hayvanlar da etkilidir" dedi. Güneş, hastalığa yakalanmış bir hayvanda kaslarda istemsiz hareketler, gerginlik, stres durumları ve aniden düşme gibi belirtiler görülebileceğini söyleyerek, "Genelde hayvanların durum ve şeklinden anlarız. Hayvanların kaslarındaki istemsiz hareketleri açığa çıkar. Hayvanlarda oluşan gerginlik ve stres durumları ortaya çıkar. Aniden düşme semptomları belirir" diye konuştu.

Uzmanından ’Deli dana’ uyarısı

"Hayvan sakatatlarının direkt tüketilmesiyle bu hastalık bulaşabilir"

Hastalığın insanlara bulaşma yollarına değinen Güneş, şöyle konuştu:

"İnsanların, enfekte hayvan etlerini yemesi, kontamine yemlerle direkt temasta bulunması, hayvan sakatatlarının direkt tüketilmesiyle bu hastalık bulaşabilir. Hastalığı olan hayvanın sakatatı tüketilmemeli. Yüksek ateşte kavrulursa bu bulaşma daha aza inebilir."

Uzmanından ’Deli dana’ uyarısı

"İnsanlar et tüketiminde dikkatli olmalılar"

Vatandaşlara uyarılarda bulunan Güneş, "O vakadan yola çıkarak, Bolu’daki hayvanlarda veya Türkiye’deki hayvanlarda deli dana hastalığı da olduğu söylenemez. Vatandaşın hastalığında kesin bir sonuç var mıdır? Onu da bilemeyeceğim. Özellikle insanlar et tüketiminde dikkatli olmalılar. Kaçak kesim yapılan yerlerden et almamalılar. Özellikle mezbahanelerde kesilen hayvanların etlerini tüketmeliler. Hiç bilmiyorsak eti iyi pişirmek lazım" şeklinde konuştu.

Uzmanından ’Deli dana’ uyarısı

"İnsanda 6-12 ay içerisinde ölüm görülür"

Deli dana hastalığının tedavisinin mümkün olmadığını da dile getiren veteriner hekim Ayhan Güneş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hayvanların tedavisi de mümkün değil, kesiliyor veya o an ani bir şekilde ölüyor. Özellikle insanda deli dana hastalığı tespit edilemiyor, semptomlar görülmeden. Ancak semptomları görülmeye başladığı zaman titreme, kaslarda istemsiz hareketler gibi belirtilerden sonra iş işten geçmiş oluyor. İnsanda 6-12 ay içerisinde ölüm görülür."

Enes Özkan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da beklenen sarı kodlu sağanak başladı Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve İstanbul Valiliği tarafından pazar günü için yapılan sağanak gece saatleri itibariyle başladı. İstanbul’da sabaha karşı beklenen sağanak etkisini göstermeye başladı. İstanbul Valiliği tarafından su baskınlarına ve kuvvetli yağışa dikkat çekilerek sarı kodlu uyarı verilmişti. Gün içinde aralıklarla etkisini gösteren yağmur gece saatlerinde sağanak olarak şiddetini artırdı. Sağanak şeklinde ve gök gürültülü başlayan yağmur vatandaşları da zor durumda bıraktı. Taksim’de vatandaşların yürümekte zorlandığı ve açık olan dükkanlara sığınmak zorunda kaldığı görüldü. Şiddetli yağmur araçlara da zorluk çıkardı. Sağanağın özellikle sabah ve öğlen saatlerinde etkisini artırarak göstermesi bekleniyor. Valilik açıklama yapmıştı 7 Aralık Pazar günü için uyarı yayınlayan İstanbul Valiliği, beklenen kuvvetli yağışla birlikte kentte sel, su baskını, ani akıntılar ve trafikte aksamalar gibi olumsuzlukların yaşanabileceği vurgulandı. Vatandaşların tedbirli olmaları, toplu taşıma ve ulaşım planlamalarını hava durumuna göre yapmalarını istedi. Yapılan açıklamada "Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı son değerlendirmelere göre, 7 Aralık Pazar günü İstanbul’da sağanak yağışların kuvvetli olması bekleniyor. Kuvvetli yağışlarla birlikte sel, su baskını ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır." ifadelerine yer verildi.
Kayseri Kaza yapan alkollü sürücü, "Gazeteci çekerse üflemem" diyerek, ekiplere zorluk çıkardı Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde otomobil ile ticari taksinin çarpıştığı kazada 2 kişi yaralandı. Kaza sonrası ekipler tarafından alkolmetre üfletilmek istenen sürücü, "Gazeteci çekerse üflemem" diyerek, ekiplere zorluk çıkarırken, kendisini görüntüleyen basın mensubuna da engel olmaya çalıştı. Yapılan kontrollerde sürücünün 1.42 promil alkollü olduğu tespit edildi. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Germir Mahallesi Orgeneral Hulusi Akar Bulvarı Doktor Sami İpek Caddesi kesişiminde bulunan kavşakta meydana gelen trafik kazasında, Y.B. yönetimindeki, 06 ADZ 744 plakalı otomobille E.T. yönetimindeki 38 T 0338 plakalı ticari taksi çarpıştı. Kazada ticari taksi şoförü E.T. ile otomobilde bulunan bir yolcu yaralanırken, ihbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, sağlık ekipleri de yaptıkları ilk müdahalenin ardından yaralanan 2 kişiyi ambulansla hastaneye kaldırdı. Kaza sonrası polis ekipleri tarafından alkol kontrolü yapılmak istenen Y.B. haber için olay yerine gelen gazetecinin görüntü alması halinde alkolmetreyi üflemeyeceğini söyleyerek, ekiplere zorluk çıkardı. Y.B. kendisini görüntüleyen gazeteciye engel olmaya çalıştı. Ekipler tarafından güçlükle ikna edilen Y.B. 1.42 promil alkollü çıktı. Y.B.’ye ‘alkollü araç kullanmak’ suçundan 9 bin 267 TL idari para cezası uygulandı. Kazaya karışan otomobil ve ticari taksi çekiciyle kaldırıldı. Arkadaşları yaralanan taksiciler tepki gösterdi Öte yandan kazada yaralanan Y.B.’nin beraber çalıştığı arkadaşları olay yerine geldi. Kazayla alakalı konuşan taksi şoförleri, arkadaşlarının gece saatlerinde ekmeğini kazanmak için çalıştığını söyleyerek, alkollü şekilde araç başına geçen bir sürücü yüzünden arkadaşlarının yaralandığını ifade ederek, tepki gösterdi. Taksiciler kimsenin alkol alarak, direksiyon başına geçmemesi gerektiğini dile getirdi.