SAĞLIK - 12 Mart 2025 Çarşamba 14:18

Uzmanından Ramazan ayı tavsiyesi: "İnanılmaz bir fırsat"

A
A
A

Uzman diyetisyen Kübra Dağ, doğru besin tercihleriyle Ramazan ayının kilo vermek için büyük bir fırsat olabileceğini vurguladı.

Uzman diyetisyen Kübra Dağ, iftar ve sahurda dengeli beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Fazla yemek tüketiminin kilo artışına neden olduğunu belirten Dağ, Ramazan’ın bilinçli beslenildiğinde kilo vermek için bir fırsat olduğunu vurguladı. İftarda ana yemek ve tatlının aralıklarla yenmesi gerektiğini dile getiren Dağ, "Ramazan aylarında vatandaşlarda kilo artışı başladı. Bunun en büyük sebeplerinden birisi, iftarda yenilen yemeğin, tatlının ve pidenin çok abartılması. Ramazan aylarında özellikle orucu, çorba ve salatayla açtıktan 10 dakika sonra ana yemeğe geçilmesini istiyoruz. Ana yemeğin çok abartılmaması, tatlının yemekten 2 saat sonra yenmesini istiyoruz. Kilo vermek isteyenler tatlı yerine meyve ve süt tercih edebilir" dedi.

"İnsanlar, çok yemek yenildiğinde acıkılmayacağını düşünüyor"

Sahurda kaliteli proteinlerle çok yemek yemeden de oruç tutulabileceğini söyleyen Dağ, "Sahurdaki beslenme de çok önemlidir. İnsanlar, çok yemek yenildiğinde acıkılmayacağını düşünüyor. Oysaki yenen besinin içeriği önemlidir. Kaliteli protein ve kaliteli yağ alımı, yine gün içerisinde acıkmanın önüne geçecektir. Avokado, kuru yemişler, süt, yoğurt tüketimi, kaliteli proteinler insanlara çok daha yardımcı olacaktır ve kan şekerini düzenleyecektir" ifadelerini kullandı.

"Ramazan ayı inanılmaz bir fırsattır"

Ramazan ayının kilo vermek isteyenler için büyük bir fırsat olduğunu söyleyen Dağ, "Ramazan ayı inanılmaz bir fırsattır. Özellikle son zamanlarda IF diyetlerinin çok fazla uygulanması için de bir fırsattır. Ramazan ayındaki içerik çok önemlidir. Alınan kaloriyi aşılmadığı takdirde iki öğünde çok ciddi kilolar verilebilir. Karbonhidratı kesinlikle önermiyorum. Özellikle makarna ve pide tüketimini sahurda çok fazla önermiyorum" diye konuştu.

Enes Özkan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Uşak Uşak’ta gıda denetimleri devam ediyor Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince Gıda Kanunu kapsamında gıda ürünleri ve Ramazan kolisi içeresinde olan gıda denetimleri aralıksız devam ediyor. Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerce kent genelinde ramazan ayı nedeniyle artan üretimi yapılan satışa sunulan gıdalara yönelik ve ramazan kolisi adı altında satılan ürünlere yönelik denetimleri devam ediyor. Denetim kapsamında özellikle un ve unlu mamuller, ekmek, makarnacılık ürünleri ve tatlılar, süt ve şekerli sütler, et ve et, süt ve şekerli süt gibi gıdalar da muhafaza şartları, faturalı olarak temin edilip edilmediği, etiket bilgileri, Tavsiye Edilen Tüketim (TETT) ve Son Tarihi Tüketim Tarihi (STT) kontrolleri yapıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce yapılan paylaşımda ise; "Gıda Kanunu kapsamında Ramazan ayı, artan gıdaların üretim yapan ve satışa sunulan gıda ürünlerine (özellikle un ve unlu mamuller, ekmek, makarnacılık ürünleri ve tatlılar, süt ve şekerli sütler, et ve et, süt ve şekerli süt gibi Ramazan kolisi adı altında satılan gıdaların muhafaza şartları, Kayıtlı/Onaylı olarak temin edilmediği, etiket bilgileri, Tavsiye Edilen Tüketim (TETT) ve Son Tarihi Tüketim Tarihi (STT) kontrolleri ve bu değerlendirmeleri denetimleri, ihtiyaç duyulan takdirde analiz yapılmak üzere numune alımı dönüşümlü olarak devam etmektedir. İsteklerinizde, önerilerinizde ve şikayetlerinizi Alo 174 Gıda Hattına iletebilirsiniz." ifadeleri kullanıldı.