GENEL - 03 Nisan 2018 Salı 14:38

Yörük Göçü hazırlıkları devam ediyor

A
A
A
Yörük Göçü hazırlıkları devam ediyor

Teke Yöresinin Kültür Başkenti Burdur’da Turizm Haftası kapsamında 15 Nisan’da yapılacak "Temsili Yörük Göçü" hazırlıkları devam ediyor.

Teke Yöresinin Kültür Başkenti Burdur’da Turizm Haftası kapsamında 15 Nisan’da yapılacak "Temsili Yörük Göçü" hazırlıkları devam ediyor.


Burdur Yörükler Kültür Araştırma ve Yaşatma Derneği tarafından 15 Nisan’da yapılacak olan "Temsili Yörük Göçü" programı için değerlendirme toplantısı düzenlendi. Grand Özeren Otel’de düzenlenen programa Burdur Valisi Şerif Yılmaz, Burdur Yörükler Kültür Araştırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Alaattin Kalkan ve dernek üyeleri katıldı.


Programın başında bir konuşma yapan Dernek Başkanı Alaattin Kalkan katılımlarından dolayı Vali Yılmaz başta olmak üzere katılan herkese teşekkür etti. Dernek olarak kuruldukları günden bu yana amaçlarının birlik beraberlik içerisinde, Yörük Kültürünün yaşatılması adına çalışmalar yapmak olduğunu ifade ederek, destekleri ve gösterdiği yakın ilgi ve alakası dolayısıyla Vali Yılmaz’a teşekkür etti.


Başkan Kalkan’ın konuşmasının ardından konuşan Vali Yılmaz; "Öncelikle böyle bir buluşmayı tertip ettikleri için dernek başkanımız ve yönetimine teşekkür ediyorum. Özellikle kültürümüzün yeni nesillere gençlerimize aktarılması yönünde üzerimizde sorumluluk var. Kültürümüz gün geçtikçe yozlaştırılmaya çalışılırken, üzerimizdeki sorumluluğu yerine getirerek, kendi kültürümüzün değerlerini yaşatmak, sahip çıkmak adına Yörük Göçüyle ilgili bir fikir oluştu. Ben her türlü yardım ve desteği vereceğimizi ifade ettim. İşin açıkçası arkadaşlar taşın altına ellerini koydular ve gereğini yapıyorlar. Biz özellikle Turizm Haftasında bunu yapalım istedik. Çünkü kültürle ilgili eğer bir değerimiz yaşatılacaksa, tanıtılacaksa özellikle Teke Yöresi’nin turizmden pay alması gerekiyorsa, kendi kültürümüzü tanıtmamız lazım. Bir başkasının kültürünü burada satmanın bir anlamı yok. Bizim burada kendi kültürümüzü değerlerimizi hem kendi insanımıza, hem dışarıdan gelecek misafirlerimize aktarmamız gerekiyor. Bu vesileyle vatandaşlarımızı, hemşehrilerimizi davet etmiş olalım. Ben bugüne kadar her gittiğim yerde söyledim. Biz hamdolsun çobanlıktan geldik. Oğlak çobanlığı da yaptım, keçi çobanlığı da yaptım. Çok şükür yapmışız. İçinizden çıkan birisi olarak dağda gittiğimde çobanımızın ekmeğini yiyebilmek herkese nasip olmaz. Oradan da alacağımız çok şeyler var." diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Lalenin el sanatlarındaki yolculuğu Lalenin başkenti olarak bilinen Manisa’da, farklı illerden gelen 73 ayrı sanatçının son 600 yılda lalenin el sanatlarındaki yolcuğunu anlatan eserleri Sultan Camii Külliyesi içinde yer alan Bimarhane’de sergilendi. Farklı illerden gelen ve arasında Manisalı sanatçılarında yer aldığı, el sanatları alanında uzmanlaşan ve uluslararası dereceye girmiş olan toplamda 73 sanatçının bir araya gelerek oluşturduğu GESA (Geleneksel Sanatlar Sanatçı Gurubu), ilk sergisini Manisa’da açtı. Manisalı sanatçıların ev sahipliği yaptığı sergi, tarihi Sultan Camii külliyesinde yer alan ve halk arasında Bimarhane olarak bilinen CBÜ Manisa ve Yöresi Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sergide, Ebru, Çini, Hat, Minyatür, Kaligrafi, Kalem İşi, Naht ve Tezhip dallarında her sanatçı resmettiği bir eser ile lalenin yolculuğu sanatçılar tarafından sergiyi gezenlere anlatıldı. Sergiyi Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel de ziyaret ederek, sanatçılardan eserleri hakkında bilgiler aldı. Sergi hakkında açıklama yapan ve GESA kurucusu olan Minyatür Sanatçısı Arya Kamalı, sanatçıları bir araya getirme çalışmalarına yaklaşık 3 yıl önce başladığını belirtti. Projeyi ülkenin her iline yaymayı hedeflediklerini belirten Kamalı, ”Topluluğumuzun ilk sergisini Manisa’da yapmayı planlamıştık ve Manisalı 6 sanatçı arkadaşımızın girişimleriyle Mesir Festivali kapsamında tarihi binada açmış olmaktan dolayı tüm sanatçı arkadaşlarımız adına Manisa’nın yöneticilerine ve emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Sergimizde Ebru, Çini, Hat, Minyatür, Kaligrafi, Kalem İşi, Naht ve Tezhip dallarında her sanatçı arkadaşımız resmettiği bir eser ile lalenin yolculuğu sergisine katkı sağladı. Bu serginin ilk olması ve Manisa’da açılması bizim için çok anlamlı” dedi. Mesir Festivali boyunca eserlere Manisalıların büyük ilgi gösterdiğini kaydeden Kamalı, sergiye katkı sağlayan CBÜ Manisa ve Yöresi Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kadir Adamaz’a teşekkür ederek, serginin diğer illerde de hayat bulacağını sözlerine ekledi.