- 14 Şubat 2013 Perşembe 15:08

YATALAK HASTALARA MÜZİK TERAPİSİ

A
A
A
YATALAK HASTALARA MÜZİK TERAPİSİ

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle `Bir Ses Ver` projesi kapsamında yatağa bağımlı ciddi kronik rahatsızlığı olan hastalara müzik terapisi yapılacak.
`Bir Ses Ver` projesinin protokolü, MAKÜ Rektörlük Senato Toplantı Salonu`nda düzenlenen törenle imzalandı. MAKÜ Müzik Ana Bilim Dalı`nda görev yapan 2 akademisyen ve 4 öğrenciden oluşan 6 kişilik ekip tarafından yatalak hastalara psikolog katılımıyla müzik terapisi yapılacağını belirten MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, ``MAKÜ olarak şehrimizde bulunan bütün kurumlarla proje yapmaya açık olduğumuzu dile getiriyoruz. Her zaman söylediğimiz bir sloganımız var, ``˜Biz şehrin üniversitesiyiz. Üniversitenin şehri, şehrin üniversitesi` diye bir sloganımız var. Bu şekilde şehirdeki kurumlarla bağlantımızı kesmeden, yapabileceğimiz her türlü projeyi hayata geçirmek bizim hedefimizdir. İl Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde proje biriminin kontrolünde ve üniversitemizin Müzik Ana Bilim Dalı`nın işbirliği ile çok güzel, çok ilginç ve çok insani bir projeye imza atmaktayız" dedi.
``MÜZİОİN HASTALARI İYİLEŞTİRİCİ ETKİSİ VAR``
Müziğin hastaları iyileştiren özelliği olduğunu dile getiren Rektör Saatcı, "Hastalarımızın sevdiği müziklerin kendi aralarında çalınması, onlara hoş bir vakit geçirmeyi sağlamak gibi bir amacımız var. Müziğin hastalar üzerine çok pozitif bir etkisi var. Hastalıkları iyileştirici özelliği var. Tarihimizde bunun örnekleri vardır. Osmanlı`dan bu yana kullanılan müzikli tedaviler var. Bunun da ülkemizde çok küçük bir uygulamasını inşallah ilimizde göreceğiz. Bu projenin ileride daha da gelişeceğini ve çok kapsamlı şekilde yürütüleceğine kanaat getirdik. Proje başladıktan sonra bunun ne denli olumlu olduğunu hep beraber göreceğiz`` diye konuştu.
Türkiye`de ilk kez oluşturulan `Bir Ses Ver` projesi hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Dr. Sırrı Şenbayram ise, projenin 18 Şubat 2013 tarihinden itibaren başlayacağını ve müzik terapi yapılacak 35-65 yaş aralığında 10 hastanın engelli takip sistemi ile belirlendiğini ifade etti. Projenin Türkiye`de ilk kez uygulandığını dile getiren Şenbayram, "Şehrimizin gözbebeği Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile birlikte özel bir çalışma yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hepimizin bildiği bir laf vardır, müzik ruhun gıdasıdır. Biz de zaman zaman sadece modern tedavi yöntemleri ile sınırlı kalabiliyoruz ama alternatif tedavi yöntemlerinin de hastalar üzerinde çok verimli sonuçlar alındığı bir gerçektir. Biz sadece tedavi amaçlı değil, aynı zamanda rehabilitasyon amaçlı müziğin eşsiz gücünden yararlanmak istiyoruz. Projeyi MAKÜ akademisyenleri ile birlikte vatandaşlarımızın kaldıkları yerlere giderek yapacağız" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Şube Müdürü Ramazan Çakıroğlu tarafından ``˜Bir Ses Ver` projesi sunumu yapıldı, ardından protokol imzalandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Drakula’nın hapishanesi Tokat Kalesi’nde 15 yıldır restorasyon sürüyor Tokat Kalesi, film ve romanlara konu olan Drakula olarak bilinen Eflak Voyvodası’nın 15’inci yüzyılda 4 yıl boyunca esir tutulduğu iddialarıyla tarihi ve eşsiz bir yapı olarak öne çıkıyor. 2009 yılında başlanan restorasyon çalışmaları nedeniyle kale kapılarına zincir vurulduğunu söyleyen tarih araştırmacısı Aybike Gamze Gazioğlu, “Drakula’nın esir tutulduğu kale Tokat’tadır. Fatih’in elinde Drakula’nın kellesinin bulunduğu heykel ile restorasyonun tamamlanarak bu kalenin yeniden açılmasını bekliyoruz” dedi. Drakula olarak bilinen ve film ile romanlara konu olan Eflak Voyvodası 3’üncü Vlad Dracul’un 15’inci yüzyılda 4 yıl boyunca esir tutulduğu iddialarıyla tarihi ve eşsiz bir yapı olarak öne çıkan Tokat Kalesi’nde, 2009 yılında başlanan restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyaretçilerine kapılarını kapattı. Aradan geçen 15 yıla rağmen restorasyon çalışmalarında bir ilerleme olmayınca tarihi kale açılacağı günü bekliyor. “Drakula’nın esir tutulduğu yer Tokat Kalesi’dir” Eflak Voyvodası Vlad Tepeş’in Tokat Kalesi’nde esir tutulduğunu ve Drakula efsanesinin kaynağının buradan geldiğini vurgulayan tarih araştırmacısı Aybike Gamze Gazioğlu, “Eflak vilayetinin beyinin oğlu Vilad Tepeş’in bulunduğu Tokat Kalesi’ndeyiz. Namı değer Kazıklı Voyvodadır. Biliyorsunuz Fatih Sultan Mehmet Han ile aynı sarayda büyümüştür. Ve ihanet sonucunda bu zindanlarda tutulmuştur. Bu zindanların altında geçitler mevcuttur. Fatih Sultan Mehmet Han o dönemde Kazıklı Voyvoda Vilad Tepeş’i buraya getirdiğinde şehre doğrudan götürmüyor. Buradaki mağara ve geçitleri kullanarak şehrin içinde gezdiği de söyleniyor. Vilad Drakula’nın esir tutulduğu kale Tokat’tadır. Bu adam vampir film, hikâye ve romanlarına esin kaynağı olmuştur. Bu esin kaynağının sebebi de o dönemde yaşayan Türk atalarını kazığa germiştir ve kanlarını içmiştir. Bu durum neticesinde de Fatih Sultan Mehmet Han onun kellesini alarak İstanbul’da gezdirmiştir. Tokat Kalesinde 8 yıldır süren restorasyon çalışmasından ötürü kaleye bir türlü gelemiyoruz. Geldiğimiz neticede kapıları da görüyorsunuz zincirli buluyoruz. Restorasyonun bir an önce başlayarak bitmesi için mücadele ediyoruz. Buradan Vakıflar Genel Müdürlüğü, Turizm Bakanlığı ve bu alanda görevli olan mercilere sesleniyorum. Bizim tarihimiz Fatih’tir, Osmanlı’dır. Biz bu tarihimizin yaşatılmasını istiyoruz. Kont Drakula Tokat Kalesi’nde esir tutulmuştur. Biz tarihimize sahip çıkıyoruz ve biz tarihimizle güçlü bir milletiz ve güçlü olmaya da devam edeceğiz” dedi. Gazioğlu, Tokat Kalesi’nin dünya çapında bir özelliği olduğunu belirterek, Drakula’nın burada esir tutulduğunun ve atalarına verdiği zararın bedelinin ödenmesi gerektiğini vurguluyor. Restorasyonun bir an önce tamamlanmasını isteyen vatandaşlar; bu tarihi yapının dünya genelinde daha fazla dikkat çekici hale getirilmesini istiyor.