ÇEVRE - 03 Kasım 2025 Pazartesi 10:18

2 yıl önceye kadar flamingoları ağırlayan gölde şimdi sadece ayak izleri kaldı

A
A
A
2 yıl önceye kadar flamingoları ağırlayan gölde şimdi sadece ayak izleri kaldı

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Yarışlı Gölü, 2 sene öncesine binlerce flamingoyu ağırlarken şimdilerde göl tamamen kurudu, gölün tabanında sadece göle gelen misafirlerin ayak izleri kaldı.


Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan, bin 463 hektar büyüklüğündeki Yarışlı Gölü, tamamen kurudu. Her yıl flamingolar başta olmak üzere Angut, uzunbacak, kılıçgaga, düdükçün ve kumkuşu gibi toplam 141 türden binlerce kuşuna ev sahipliği yapan göl, kuraklık nedeniyle son 5 yılda su tutamaz hale geldi. Önceleri Kümbet, Yarışlı, Kirse pınarları, Kadınca suyu, Başkuyu çayı ve yağışla beslenen göl, şimdilerde tarımdan arta kalan 2 kaynaktan suyunun gelmesini bekliyor. Etrafı onlarca mermer ve taş ocağıyla sarılı gölü besleyen kaynaklarla birlikte kuruyan gölü, flamingolar ve göçmen kuşlarda terk etti. Gölün içerisindeki adaya, vatandaşlar yürüyerek ya da araçları ile gidebiliyor, kuruyan göl yüzeyinde insanlara ait ayak izleri ve araçlara ait lastik izleri de rahatlıkla görülebiliyor. Dünyada tehdit altındaki dikkuyruk kuşlarının da kışladığı göl, Önemli Doğa Alanı (ÖDA) olarak da ilan edilse de geriye şimdilerde kurumuş göl yüzeyiyle çatlamış topraklar kaldı.



"Gölümüz belki de bir asırdır vardı ama şimdi gölümüz yok"


2 dönemdir Yarışlı Köyü Muhtarlığı yapan İsmail Eren (54), "1970 yıllarında gölümüzde sularımız çoktu. Yollara bile taşıyordu kış zamanlarında şimdi gölde su bile yok. Eskiden suyumuz boldu şimdi kalmadı. Aşağı yukarı 20 yıldır göl kurumaya başladı. Son 5 yılda da tamamen kurudu. Önceden gölle flamingonlar ve bir çok kuş türü geliyordu. Şimdilerde kuruyan bir göl kaldı. Şimdilerde ara sıra tek tek kuşlar geliyor çok durmadan da gidiyorlar. Köyümüzde hali hazırda akan 2 tane suyumuz var. Bunlar çekilmedi ama azaldı, bu su da yeterli değil zaten. Gölde su varken tarım iyi oluyordu şimdi göl olmayınca tarım da etkilendi. Gölümüz koruma altına alınsın. Çocukluğumda her yer suydu şimdi gölün kenarından geçerken kuraklıktan başka bir şey hissedemiyorum. Eski günleri arıyoruz. Ben doğduğumdan beri göl vardı. Bu göl benden de öncesinde vardı. Gölümüz belki de bir asırdır vardı ama şimdi gölümüz yok" dedi.



2 yıl önceye kadar flamingoları ağırlayan gölde şimdi sadece ayak izleri kaldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Trendyol Süper Lig: Gençlerbirliği: 1 - Fatih Karagümrük: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 15. haftasında Gençlerbirliği, sahasında Fatih Karagümrük ile karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı ev sahibi ekibin 1-0 üstünlüğüyle noktalandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 14. dakikada Gençlerbirliği’nde sağ kanattan Niang’ın topuk pasıyla ceza alanına sokulan Göktan, çaprazdan karşı karşıya kaldığı pozisyonda yaptığı vuruş az farkla auta çıktı. 27. dakikada Gençlerbirliği’nin sol kanattan kullandığı kornerde savunmanın uzaklaştıramadığı topu Thalisson ceza yayına doğru çıkardı. Pereira’nın gelişine sert şutunda top dışarı çıktı. 28. dakikada ceza sahası sağ çaprazda topu kontrol eden Pedro Pereira, ceza sahasına koşu yapan Oğulcan’a pasını aktardı. Oğulcan’ın dar açıdan yaptığı vuruşta meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 1-0 Stat: Eryaman Hakemler: Ali Yılmaz, Samet Çavuş, Mücahid Adem Çelebi Gençlerbirliği: Ricardo, Thalisson, Zan Zuzek, Dimitrios Goutas, Göktan Gürpüz, Pedro Pereira, Dele-Bashiru, Sekou Koita, Mbaye Niang, Oğulcan Ülgün, Tongya Yedekler: Erhan Erentürk, Henry Onyekuru, Samed Onur, Metehan Mimaroğlu, Furkan Ayaz Özcan, Dilhan Demir, Matej Hanousek, Varesanovic, Abdurrahim Dursun, Sinan Osmanoğlu Teknik Direktör: Volkan Demirel Fatih Karagümrük: Ivo Grbic, Enzo Roco, Claudio Kranevitter, Atakan Rıdvan Çankaya, Berkay Özcan, Daniel Johnson, Marius Tresor Doh, David Fofana, Muhammed Kadıoğlu, Ricardo Esgaio, Serginho Yedekler: Kerem Yandal, Berke Can Evli, Tarık Buğra Kalpaklı, Burhan Ersoy, Nikoloz Ugrekhelidze, Çağtay Kurukalıp, Alper Emre Demirol, Barış Kalaycı, Andre Gray, Ali Yiğit Çınar Teknik Direktör: Onur Can Korkmaz Gol: Oğulcan Ülgün (Gençlerbirliği) Sarı kartlar: Marius Tresor Doh (Fatih Karagümrük), Oğulcan Ülgün (Gençlerbirliği)