YEREL HABERLER - 21 Aralık 2011 Çarşamba 13:42

ÖDENMİŞ BEDELLER GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

A
A
A
ÖDENMİŞ BEDELLER GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Eğitim Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker, 28 Şubat darbecilerinin yargılanması için savcıları göreve çağırdı.
Eğitimciler Birliği Sendikası Genel Merkezi tarafından düzenlenen "Ödenmiş bedeller unutulmasın" konulu Mehmet Akif İnan hatıra yarışmasının Bursa’daki ödül töreni sendika binasında yapıldı. Bursa’da "28 Şubat İşkencecileri" isimli eserle Aydın Damar birinci, "Bin Yıllık Süreç" isimli eseriyle Ali Sevinç ikinci, "Gitme Turnam Vuracaklar^" isimli eseriyle Ayşe Öztürk ise üçüncü oldu. Birinci olan eser Türkiye çapında yapılacak elemelere katılmaya hak kazandı.
Yarışmanın il ayağının tamamlanmasının ardından dereceye giren eserler Türkiye genelinde değerlendirmeye alınacak. Yapılan değerlendirmenin ardından genel merkez tarafından Türkiye genelinde dereceye giren yarışmacılar 1 Şubat 2012 tarihinde açıklanacak, darbenin yıl dönümü olan 28 Şubat tarihinde ise yarışmanın ödül töreni yapılacak.
Eğitim Bir-Sen Şeker, tarihin tekerrür etmemesi için, başta 27 Mayıs, 12 Eylül, 28 Şubat gibi darbe dönemlerinde bedel ödeyenler ile baskılar ve antidemokratik süreçlerde mağdur olanları gündeme getirdiklerini söyledi.
Şeker, "200 bin üyesiyle Türkiye’nin en büyük eğitim sendikası olarak, ödenen bedellerin unutulmasına, acının, gözyaşının, yüreklerdeki öfkenin bedenlerle beraber toprağa akmasına müsaade edemez, unutulup gitmesine asla göz yumamazdık. Türkiye demokratikleşirken, onlar toplum adına saymakla bitirilemeyecek bedeller ödediler" diye konuştu.
Hiçbir şeyin yaşanan mağduriyetin ve ödenen bedelin karşılığı olamayacağını dile getiren Şeker, yarışmada Türkiye genelinde birinci olacak esere 4 bin, ikinci olan esere 3 bin, üçüncüye 2 bin lira verileceğini, mansiyon ve jüri özel ödülü almaya hak kazanan eserlere ise biner lira olmak üzere toplam 13 bin TL ödül vereceklerini duyurdu.
İTİBARI İADE EDİLMEYEN HİÇ KİMSE BIRAKILMAMALI
Yeni sivil anayasa talepleri ile darbe ürünü bir anayasadan kurtulmaya çalışılırken, darbelerin, baskıların ve antidemokratik süreçlerin yaşattığı mağduriyetlerin bir sahaf hassasiyetiyle toparlanması ve tarihe not düşülmesi için uğraştıklarını, demokrasi filizlenirken ödenen bedellerin gün yüzüne çıkarılması ve bedel ödeyenlerin anılarının kitaplaştırılmasını istediklerini söyleyen Başkan Şeker, Türkiye darbecilerden hesap sorarken, paramiliter yapılar hukukun karşısına çıkarılırken, faili meçhullerin üzerine gidilirken; horlanıp aşağılanan, işten atılıp hakları ihlal edilenlerin yüreklerinde oluşan tahribatın tamiri için çalışılmaya devam edilmesi, itibarı iade edilmeyen hiç kimsenin bırakılmamasını istiyoruz" dedi.
Ergenekon darbecileri yargılanırken 28 Şubat süreci aktörlerinin hala elini kolunu sallayarak dışarda gezdiğine dikkat çeken Şeker, "Darbe sorumlular, ülkeye milyar dolarlık zarar verirken, demokrasi yolculuğunu geriletip on binlerce insanı mağdur etti. Buna rağmen hala ellerini kollarını sağlayarak gezmektedirler. Bu sürecin sorumlularının yargılanması için cumhuriyet savcılarını bu vesileyle göreve çağırıyoruz" diye konuştu.
Şeker’in konuşmasının ardından jüri üyeleri ve yarışmacılar da duygularını birkaç cümle ile ifade etti. Yarışmanın birincisi Aydın Damar, o günlerde yaşadıklarını anlatmakta güçlük çektiğini ifade etti. O kötü zamanları hatırlamanın kendisine acı verdiğini, bu yüzden yarışmaya katılma konusunda tereddüde düştüğünü anlatan Damar, geçmişin unutulmaması ve bu acıların bir daha yaşanmaması için hatıralarını kaleme aldığını söyledi.
Jüri üyesi olan Cevat Akkanat ise, bu ülkede her on yılda bir darbe olduğunu, bu darbelerin Türkiye’yi hep geri götürdüğünü söyledi. Eserleri değerlendirirken çok duygulandığını ifade eden Akkanat, "Tarihten ders alınmazsa tarih tekerrür ediyor. Biz bunları unutmamakla mükellefiz. Geçmişte yaşanan olaylar geleceğe ışık tutmalıdır. Yaşananları bize tekrar hatırlatan eser sahiplerine ve yarışmayı düzenleyen Eğitim Bir-Sen’e teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman “Dur” ihtarına uymayarak tarlaya kaçan otomobilden 19 bin adet uyuşturucu hap çıktı Batman’da polisin “Dur” ihtarına uymayan otomobil sürücüsü kaçtığı tarlada kaza yaparak durabildi. Otomobil ve şüphelilerin ikametlerinde yapılan aramada 19 bin adet uyuşturucu hap ekstasy ile 1 kilo 32 gram bonzai maddesi ele geçirildi. Edinilen bilgilere göre, aldıkları ihbarı değerlendiren Batman İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Emniyet Müdürlüğü İHA Büro Amirliği ekipleriyle birlikte çalışma başlattı. Polis ekipleri, uyuşturucu madde ticareti yapan şahıslara yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında Petrolkent Mahallesi Bostan Caddesinde bir otomobili durdurmak istedi. Polisin “dur” ihtarına uymayan otomobil sürücü bir süre karayolunda polisten kaçtıktan sonra tarlaya girdi. Buğday başakları arasına gizlendiler Girdikleri tarlada kaza yapan otomobildeki şüpheliler buğday başaklarının arasına saklanmaya çalıştı. İHA Büro ekiplerinin dronlu çalışması sonucu buğday başakları arasına uzanarak saklanan 4 şüphelinin yerini belirledi. Polis etraflarını çevirdiği 4 şüpheliyi kıskıvrak yakaladı. Otomobilde ve gözaltına alınan 4 şüphelinin ikametlerine yapılan aramalarda farklı renklerde toplam 19 bin adet uyuşturucu hap ecstasy ile 1 kilo 32 gram bonzai uyuşturucu maddesi ele geçirildi. Yakalanarak emniyete götürülen şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüpheliler, çıkarıldıkları mahkemece “Uyuşturucu Madde Ticareti” yapmak suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.